Arabadan kazadan cezadan daha önemli bir şey var burada: SENET
Senet 30 bin lira olarak işleme konabilir ve bunu faizi masrafı ile birlikte paşa paşa ödemek durmunda kalabilirsiniz.
Bu yüzden bir avukat yardımı almanız şart gbi görünüyor bana.
Printable View
Arabadan kazadan cezadan daha önemli bir şey var burada: SENET
Senet 30 bin lira olarak işleme konabilir ve bunu faizi masrafı ile birlikte paşa paşa ödemek durmunda kalabilirsiniz.
Bu yüzden bir avukat yardımı almanız şart gbi görünüyor bana.
Ben araç kiralama şirketleri ile çok çalışıyorum işim gereği. Sözleşmelerde aracı kimlerin kullanacağına dair yerler de olması gerekiyor. Ekstra kullanacak varsa onlar için de ekstra para alıp sözleşmeye ekliyorlar bunun dışında başkasına kullandırmanız doğru olmuyor. Ancak 30 bin lira gibi bir senet neden imzalatılır araç nasıl kaskosuz olur o da ayrı konu. Biraz firmanın üzerine gidip belgeleri de isteyebilirsiniz.
verdiğiniz senet nakten ibaresi varsa firma sözleşmeyi yok eder, sonra nakten ibareli seneti icraya koyar
Merdiven altı tabir edilen bir yerden koskosu olmayan bir araç kiralanmış.Muhtemelen bir şahsın aracı ve hiç bir resmi araç kiralama prosedürüne uyulmamış.Bundan sonra karşı taraf elindeki senedi icraya koyacak sizden ve kefilden alma noktasında adımlar atacaktır.Araç kiralandı şu oldu bu oldunun önemi yok.Senet nakden senet ise(karşı tarafın gram aklı varsa bu senetten almıştır) şu an senette yazan kadar borçlusunuz.Birde arkadaşınızın ehliyetsiz araç kullanmaktan yiyeceği bir ceza ve mahkeme var.Bir avukat tutmak bir işe yarar mı, masrafları mı arttırır bilmemekle beraber sıkıntılı bir sürecin sizi beklediğiniz söylemek zorundayız.
Arkadaşınızla birlikte müteselsil olarak senetten sorumlusunuz. Kazayı arkadaşınız yaptığına göre sizin bu konuda uğrayacağınız zararı karşılamak zorunda. Bir rücü davası söz konusu olabilir ama ödeyebilecek durumu veya mal varlığı varsa bir sonuç çıkar.
Ayrıca bu kiralama şirketi bana da pek yasal çalışan bir firma gibi gelmedi. Bu şartlarda bir avukat tutmak ne getirir ne götürür bir hesaplamak lazım. Ama getirisi fazla olacak gibi görünüyor. Siz tek başınıza bu piyasa kurtlarıyla başedemezsiniz diye düşünmüyorum.
Rent a car araclarinda kasko olmasi gibi bir zorunluluk yoktur
trafik sigortası olmasi yeterli. Kaza durumundaki hasar sorumluluguu ise tamamen sözleşmeye dayali. Sadece hasar bedeli degil aracin deger kaybi, yattigi gunun kira bedeli vs. Talep edilir. Sozlesmede adi gecmeyen bir sahis ehliyeti olsa dahi teminat disi kalir. Karsi tArafla uzlasmaya bakin zira bu hasar bedelini sizden alacaklar! Merdiven alti yerler kredi karti olmayan, limiti yeterli olmayan ya da ehliyet yasi kucuk musterilere hitap ediyor ancak imzalanan senet isi direkt icraya götürüyor. kefil olan kisi de aynı sekilde sorumludur borctan, alacaklı her iki tarafa da gelecektir tahsilat icin. İnşallah sadece yasal yollarla gelirler zira bu tarz yerler mafya vari ilur genelde. Gecmis olsun.
Tesekkurler fikirleriniz ve ilgi alakaniz icin. Uzlasma yolu banada mantikli geliyo. Simdi ben bu adami maliyeye versem bu arabanin faturalarini istesem yatari dusulur. Arti maliyede fis yada fatura kesmedigi icin basi agrir. Arac 5 adet kazaya karismis neyin yipranma bedelini odeyecegiz. Sorgulama yaptirdim. Hadi sozlesmeyi yirtti seneti icraya koysa kanitlasin bizim imzaladigimizi kamera kayitlari dicek. Peki bu senedi imzalarken sozlesmeyi imzaladigimiz yer olmayacakmi. biz hizmet yada bir malin teminati olsun diye imzalamisiz sonuc olarak hakli degilmiyim?
Senetteki imza kamera kaydı ile ispat edilemez. Bilirkişi raporu ile tespit edilir. İmza size ait ise itiraz etmenizi tavsiye etmem, daha zararlı çıkarsınız.
Sizin deyimizle aracın "yatarı" hesaplanırken doğrudan tamirde geçirdiği süre hesaba alınmaz. Burada aracın kiraya verilebilirliği bakımından kiralama şirketinin yeri, mevsim, sezon vb birçok faktör dikkate alınmalıdır. Yani araç örneğin 20 gün tamirde kalmışsa siz 20 günün tamamından sorumlu değilsiniz. Bakalım bu 20 gün içinde kaç gün araç kiraya verilebilecekti, kaç gün şirketin önünde yatacaktı ortamala bir rakam hesaplar bilirkişiler.
Araç aslında kiralama aracı değil ise aracın kiraya verilemediği süre için bir tazminat da talep edemez. Birkaç kaza geçirmiş böyle bir araç için değer kaybı da söz konusu olacağını düşünmüyorum.
Maliyeye gitseniz fiş veya fatura kesmediği için başı ağrıyacağı gibi sizde fiş veya fatura almadığınız için başınız ağrıyacaktır.Maliyeden bir şey çıkacağını düşünmüyorum.Bunun dışında kıymetli evrak olan senet tek başına borcun kanıtıdır.Elinde senet olan biri birde bunu kamera kaydıyla(bunu da ilk defa duyuyorum) veya başkaca bir yolla ispatlamak zorunda değildir.İmza sizinse itiraz ederseniz adli tıbba gider el izi size aitse inkar tazminatı ve masraflarla borç 1,5 katına çıkacaktır.Yazdıklarınızdan hukukla ve muhtemel işleyişle çok alakanız olmadığı fikri ortaya çıkıyor.Bence bir avukatla çalışmak lehinize olur.
Ben hukukcu yada hukuk ogrencisi degilim zaten fikirlerinizden yararlanmak icin buradayim. Bir magduriyetim var bunu zararsiz halletmek istiyorum. Yapmadigim bir hasarin faturasini neden odeyeyim. Sonucta senete imza atmis olsamda bir hizmet karsiligi attim kayitlarda gorunuyo. Ne bana bir nakit para veriyo yerine ne baska birsey. Bunun gecerliligi yokmu.