Cevap: 3 yillik kiracim kontrati yenilemiyor ( ihtar çekildi telefonlara cevap vermiyor)
Alıntı:
ayberk_08 rumuzlu üyeden alıntı
kiracıyı kolay kolay çıkartmazsınız.
sadece kanunda yazılan sartlar olması kaydıyla çıkarmaya hakkınız vardır.
- - - Updated - - -
http://www.birlesmismarkalar.org.tr/...eri_Sunumu.pdf
bu linke tıklayın ve detaylı bir biçimde haklarınızı ve yapmadığınız hukuki işlemleri öğrenin.:ok:ok
- - - Updated - - -
baktınız mı ??
tekrar teşekkür ederim gönderdiğiniz metinde 31. sayfada (İŞYERLERİNDE KİRA ARTIŞI 01.07.2020’YE KADAR SERBEST !
) yazısını gördüm.Benim dairem iş yeri olarak kullanılıyor resmi olarak ve stopajı ödeniyor bu durumda KONUT KİRALARI ÜFE İLE SINIRLI! bölümüne mi yoksa işyerinde kira artışı 2020ye kadar serbest bölümüne mi dahil oluyorum ?
Cevap: 3 yillik kiracim kontrati yenilemiyor ( ihtar çekildi telefonlara cevap vermiyor)
3 yıllık düzenlediğiniz ilk dönem için örneğin, ilk yıl için l kira bedeli 3000tl dir, 2. yıl için %25 artış olacaktır,3.yıl için %15,5 olacaktır şeklinde SERBESTÇE belirleyebilirsiniz demek oluyor. Ancak sözleşme bitiminden sonra artış oranının serbestliği her iki taraf için de geçerli olduğundan size %50 zam uygulamayı düşünme serbestliği sağlayabilen o kanun kiracınız için de %5 zam oranı uygulayabilme serbestliği sağlayabilecektir. Bu nedenle kira kontratınızın sona ermesinden sonraki dönem için eğer yeni bir sözleşme ile artış oranında bir anlaşma sağlayamıyorsanız, siz üfenin üzerinde kiracınız üfe nin altında zam yapamaz demek oluyor.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
3 yıllık düzenlediğiniz ilk dönem için örneğin, ilk yıl için l kira bedeli 3000tl dir, 2. yıl için %25 artış olacaktır,3.yıl için %15,5 olacaktır şeklinde SERBESTÇE belirleyebilirsiniz demek oluyor. Ancak sözleşme bitiminden sonra artış oranının serbestliği her iki taraf için de geçerli olduğundan size %50 zam uygulamayı düşünme serbestliği sağlayabilen o kanun kiracınız için de %5 zam oranı uygulayabilme serbestliği sağlayabilecektir. Bu nedenle kira kontratınızın sona ermesinden sonraki dönem için eğer yeni bir sözleşme ile artış oranında bir anlaşma sağlayamıyorsanız, siz üfenin üzerinde kiracınız üfe nin altında zam yapamaz demek oluyor.
Bu durumda benim tek hakkım kira tespiti yaptırtmak , onda da okuduğum kadarıyla en fazla yıllık tüfe oranında karar veriyormuş hakim. (BU DURUMDA, HAKİM KİRA BEDELİNİ ÜFE DEKİ ARTIŞ ORANINI GEÇMEMEK
KOŞULU İLE KİRALANANIN DURUMUNU GÖZ ÖNÜNE ALARAK
HAKKANİYETE GÖRE TESPİT EDECEKTİR.) Yani bu durumda şu anda 3000 tl olan kira , davadan sonra tüfeye göre en fazla %10 hesapla 3300 tl olacak dava açmaya değer mi sonuçta kiracı zaten 3000 tl den 3750 tl vermeyi kabul eder diye düşünüyorum.
Neye değip neye değmeyeceğine karar verecek olan sizsiniz .
Örneğin ben kiracınız olsam, 3000tl kira verirken, üfeden tek kuruş fazla zam yapmayı kabul etmeme hakkım varsa ( ki var) , 3750 yi kabul etmem :)
Alıntı:
Neye değip neye değmeyeceğine karar verecek olan sizsiniz .
Örneğin ben kiracınız olsam, 3000tl kira verirken, üfeden tek kuruş fazla zam yapmayı kabul etmeme hakkım varsa ( ki var) , 3750 yi kabul etmem :)
Anladım o zaman bana tek seçenek kira tespit davası olarak gözüküyor çünkü kesinlikle 3000+ yıllık tüfeyle birlikte en fazla 3300 tl olacak , normalde diğer dairelerle kıyaslarsam daha fazla edeceğinden eminim .Peki bilir kişi oradaki kira verilerini nereden alıyor rastgele bizden veya diğer komşu kiracılardan mı talep ediyor yoksa kendi verilerinde mevcut mudur ?
Civardaki kira bedellerini araştırarak fikir veriyor.
Alıntı:
Civardaki kira bedellerini araştırarak fikir veriyor.
Yani benden veya kiracımdan herhangi bir emsal kontrat istemiyorlar fikir sahibi olmak için bütün bedelleri kendi verileriyle elde ediyorlar ve kira bedelini belirliyorlar
Adı üstünde "bilir" kişi. Kiralama işlerini yapan emlakçılar v.s. olmalı bu konudaki bilirkişiler muhtemelen.
Alıntı:
darnglove rumuzlu üyeden alıntı
tekrar teşekkür ederim gönderdiğiniz metinde 31. sayfada (İŞYERLERİNDE KİRA ARTIŞI 01.07.2020’YE KADAR SERBEST !
) yazısını gördüm.Benim dairem iş yeri olarak kullanılıyor resmi olarak ve stopajı ödeniyor bu durumda KONUT KİRALARI ÜFE İLE SINIRLI! bölümüne mi yoksa işyerinde kira artışı 2020ye kadar serbest bölümüne mi dahil oluyorum ?
sizin mülk iş yeri olarak görünüyorsa sözleşmede belirlenen bütün kaydeler geçerlidir.
kaldı ki işyeri ilgili bazı hükümler 2020 yılına kadar ertelendi.
Alıntı:
ayberk_08 rumuzlu üyeden alıntı
sizin mülk iş yeri olarak görünüyorsa sözleşmede belirlenen bütün kaydeler geçerlidir.
kaldı ki işyeri ilgili bazı hükümler 2020 yılına kadar ertelendi.
o zaman benim yapmam gereken nedir benim istediğim gibi kiracı kontratı tamamen yenilemek zorunda mıdır yıllık tüfe oranına bakılmaksızın ,biraz açıklar mısınız belirttiğim gibi apartman dairesi ancak işyeri olarak çalışmaktadır