Cevap: İş Yerinde Kreş Olmaması Nedeni İle İşten Ayrılma
iş yerimle bugun konuştum, 3 mart tarihinde yani bidirimi yaptığım tarihte çıkışımı yapmışlar.
ihtarnameme herhangi bir cevap gelmedi. ve çıkışımı istifa olarak girildiğini ve herhangi bir ödeme yapılmayacağını bildirdiler.
bu durumda yeni bir ihtarname çekmeden yasal süreci başlatmalımıyım Erdoğan Bey. ?
Yasal süreç için yeniden ihtara gerek yok.
Son olarak birşey soracağım. 6 yıl çalıştım. doğum sonrası 6 ay ücretisiz izin kullandım ve sonrasında yaklaşık 90 gün çalıştıktan sonra işten ihtarname çekerek ayrıldım. Mevzuata gore yaptığım fesih haksız bir fesih olduğu için işsizlik ödeneği için başvuru yapabilirmiyim. davanın lehime sonuçlanması durumunda işsizlik ödeneği alabilmek için.
Alıntı:
cicada1 rumuzlu üyeden alıntı
Son olarak birşey soracağım. 6 yıl çalıştım. doğum sonrası 6 ay ücretisiz izin kullandım ve sonrasında yaklaşık 90 gün çalıştıktan sonra işten ihtarname çekerek ayrıldım. Mevzuata gore yaptığım fesih haksız bir fesih olduğu için işsizlik ödeneği için başvuru yapabilirmiyim. davanın lehime sonuçlanması durumunda işsizlik ödeneği alabilmek için.
Elbette,
noter kanalıyla sözleşmenizi feshettiğiniz belgenin bir kopyasıyla birlikte işkur a başvurabilirsiniz. Dava sonrasında kazandığınızda aynı başvuruyu canlandırabilirsiniz.
Merhaba Erdoğan bey,
2011 yılından itibaren İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisi adayı olarak çalışmaktayım. 26 aralık 2017 tarihinde doğum yaptım. 6 ay ücretsiz iznimi kullandım sonrasında süt izinlerini toplu olarak kullandım. İş yerimde 150'den fazla kadın personel bulunmakta. 09/10/2017 tarihinde kreş açılması talebimi dilekçe vererek bildirdim ve hala bir cevap alamadım. Bu durumda istifa mı dilekçe ile mi bildireyim yoksa cicada01 adlı kullanıcı gibi ihtarnamemi çekmeliyim ? İhtarnamemi 02/11/2017 tarihinde çekip fesih tarihimi 03/11/2017 yazabilir miyim ? İş yerininn bana yasal haklarımı ödememesi söz konusu mudur ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Alıntı:
h.akkaya rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba Erdoğan bey,
2011 yılından itibaren İstanbul'da bir vakıf üniversitesinde araştırma görevlisi adayı olarak çalışmaktayım. 26 aralık 2017 tarihinde doğum yaptım. 6 ay ücretsiz iznimi kullandım sonrasında süt izinlerini toplu olarak kullandım. İş yerimde 150'den fazla kadın personel bulunmakta. 09/10/2017 tarihinde kreş açılması talebimi dilekçe vererek bildirdim ve hala bir cevap alamadım. Bu durumda istifa mı dilekçe ile mi bildireyim yoksa cicada01 adlı kullanıcı gibi ihtarnamemi çekmeliyim ? İhtarnamemi 02/11/2017 tarihinde çekip fesih tarihimi 03/11/2017 yazabilir miyim ? İş yerininn bana yasal haklarımı ödememesi söz konusu mudur ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
4857 sayılı İş Kanununun 24 üncü maddesinde işçinin haklı fesih halleri düzenlenirken (II) bendinin (f) alt bendinde son cümle olarak “yahut çalışma şartları uygulanmazsa” şeklinde ifadeye yer verilerek, çalışma koşullarının uygulanmaması durumu işçinin haklı fesih nedenleri arasında yerini almıştır.
Anayasa, yasa, tüzük ve yönetmelikler, bireysel ya da toplu iş sözleşmeleri, işyeri personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklarla, işyeri uygulamalarının çalışma yaşamına etkileri sonucu her bir iş ilişkisinde çalışma koşulları meydana gelir.
14.07.2004 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 25522 sayılı Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmelik’in 15.maddesine göre, işverenin belediye ve mücavir alan sınırları içinde bulunan tüm işyerlerinde, yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun, toplam 150’den çok kadın çalışanı olması halinde, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması, bakımı ve emziren çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine yakın belirli şartları taşıyan bir yurdun kurulması zorunludur.
İşyerine fesih gerekçenizi açıkça beyan eden bir ihtar çekin ve yasal haklarınızı sayarak talep edin.
Verilmeyen haklarınız için iş mahkemesinde dava açmanız gerekir.