Cevap: İkinci el ürün Mesafeli Satış sözleşmesi
Alıntı:
Şenol Eker rumuzlu üyeden alıntı
Sayın üye ürünü ŞAHIS tan almış ama arızalanınca HEPSİBURADA ya göndermiş.
HEPSİBURADA da ürün onarılamadığı için parayı ŞAHISA geri ödemiş.
Şimdi normal olarak ŞAHIS, Hepsiburada'dan gelen parayı sayın üyeye vermeli, ya da yine ŞAHIS, sayın üyeye malı satarken aldığı parayı iade etmeli.
Gerçekten karışık bir durum. Tüketici yasası kapsamına girdiğinden bile çok emin olamıyorum.
Satıcının cevabına göre 6502 sayılı yasaya göre satıcı tanımına uymuyor. Tanımına uymadığı gibi olay dolandırıcılığa kadar geldi malesef.
Bir hukukçu ne olduğunu söylese de öğrensek...
Zira dolandırıcılık da yok burada. Olsa olsa güveni kötüye kullanma gibi bir şeyler var ama çizmeyi aşmayalım :)
Alıntı:
Zira dolandırıcılık da yok burada. Olsa olsa güveni kötüye kullanma gibi bir şeyler var ama çizmeyi aşmayalım :)
DOLANDIRICILIK
MADDE 157.-(1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye denir diyor. Tck.
- - - Updated - - -
Güveni kötüye kullanmak.
TCK m. 155/1’e göre; ‘Başkasına ait olup da muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyetliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyetliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.’
TCK m.155/2’ye göre ise; ‘Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adli para cezasına hükmünolunur.’
Hepsiburada'nın yaptığı para iadesini sayın üyeye göndermesi gerektiği halde bunu yapmadığına göre güveni kötüye kullanmak oluyor sanki.
Acaba sözünü ettiğimiz meblağ ne kadar?
Alıntı:
Hepsiburada'nın yaptığı para iadesini sayın üyeye göndermesi gerektiği halde bunu yapmadığına göre güveni kötüye kullanmak oluyor sanki.
Üyenin ödediği 725 Tl malın Hepsiburadan dan üyeye satana faturası 950 Tl.Bu arada sahte hesap kullanma olayı ve kullanılamaz bir eşyayı gönderme olayı ve buna rağmen parayı göndermeme ve göndermeyeceğini ikrar olayıda var.
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Satıcının cevabına göre 6502 sayılı yasaya göre satıcı tanımına uymuyor. Tanımına uymadığı gibi olay dolandırıcılığa kadar geldi malesef.
Alıntı:
Sayın üye ürünü ŞAHIS tan almış ama arızalanınca HEPSİBURADA ya göndermiş.
HEPSİBURADA da ürün onarılamadığı için parayı ŞAHISA geri ödemiş.
Şimdi normal olarak ŞAHIS, Hepsiburada'dan gelen parayı sayın üyeye vermeli, ya da yine ŞAHIS, sayın üyeye malı satarken aldığı parayı iade etmeli.
Gerçekten karışık bir durum. Tüketici yasası kapsamına girdiğinden bile çok emin olamıyorum.
Alıntı:
Alıntı:
DOLANDIRICILIK
MADDE 157.-(1) Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye denir diyor. Tck.
- - - Updated - - -
Güveni kötüye kullanmak.
TCK m. 155/1’e göre; ‘Başkasına ait olup da muhafaza etmek veya belirli bir şekilde kullanmak üzere zilyetliği kendisine devredilmiş olan mal üzerinde, kendisinin veya başkasının yararına olarak, zilyetliğin devri amacı dışında tasarrufta bulunan veya bu devir olgusunu inkar eden kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılır.’
TCK m.155/2’ye göre ise; ‘Suçun, meslek ve sanat, ticaret veya hizmet ilişkisinin ya da hangi nedenden doğmuş olursa olsun, başkasının mallarını idare etmek yetkisinin gereği olarak tevdi ve teslim edilmiş eşya hakkında işlenmesi halinde, bir yıldan yedi yıla kadar hapis ve üçbin güne kadar adli para cezasına hükmünolunur.’
Alıntı:
Alıntı:
Üyenin ödediği 725 Tl malın Hepsiburadan dan üyeye satana faturası 950 Tl.Bu arada sahte hesap kullanma olayı ve kullanılamaz bir eşyayı gönderme olayı ve buna rağmen parayı göndermeme ve göndermeyeceğini ikrar olayıda var.
Vallahi adam beni çileden çıkardı bugün mesaj atıyor. yok avukat masrafı vericeksin elinden hiç bişi gelmez istediğin yere başvur ben o kişi bile değilim. hesap sahibi amerikada oturuyor. 725 tl belki öderdim ama artık onuda ödemicem sana benim 16 tane adam yaralamadan 1 tanede öldürme teşebbüs etmemden sicilim bozuk seninkide eklenirse umrumda olmaz gibisinden konuştu mesaj attı daha doğrusu. adam resmen benim damarıma basıyor böyle bişi olabilir mi ya.. resmen böyle adamlar dışarıda dolaşıyor.. böyle sosyal devlet mi olur allah aşkına..
ben bu adamla sonuna kadar uğraşıcam ondan eminim namus meselesine döndü bu iş artık.
şimdi merak ettiğim şey. ben bu adamdan şuan para alamıyorum. mahkeme 2-3 yıl sürdü diyelim en az . Faiz alabilrmiyim ? yada ceza aldırabilirmiyim ?
En ağır bu adama bedel nasıl ödetirim ?
birde bu adamın whatsapp konuşmalarını noterdan falan onaylatabilirmiyim ? konuşmaları resim olarak çekip çıktı aldım ama noter gibi mecralardan onaylatabilirsem süper olcak.
Attığı mesaj resmen tehdit. Meraklanmayın şu anda şahıs sizden korkuyor ve hesap sahinibin başkası olduğunuda düşünmüyorum ben
Yarın savcılığa gidip tehdit mesajınıda ekleyip şikayette bulunun. Fakat ne olursa olsun karşı tarafa hakaret ve tehdit içerikli mesajlar atmayın. Bu adamın gerçek kimliği zaten sizdeki faturalarda vardı.
Alıntı:
Attığı mesaj resmen tehdit. Meraklanmayın şu anda şahıs sizden korkuyor ve hesap sahinibin başkası olduğunuda düşünmüyorum ben
Yarın savcılığa gidip tehdit mesajınıda ekleyip şikayette bulunun. Fakat ne olursa olsun karşı tarafa hakaret ve tehdit içerikli mesajlar atmayın. Bu adamın gerçek kimliği zaten sizdeki faturalarda vardı.
yok hocam ben kendisine hiç bir şekilde ağır ithamda bulunmadım. o attığı mesajları delil olarak kullanabileceğim aklıma geldiği için. Sonuç nasıl olur çok merak ediyorum
sizede ilginiz için çok teşekkür ederim.
Alıntı:
hocam ben bu adamı savcılığa verdim şimdi aklıma bişi takıldı. eğerki adam bulunursa ve parayı ödemek zorunda kalırsa faiz alabilirmiyim ? bu adamın yaptığının yanına kalmamasını istiyorum bi şekilde cezalanmalı ya maddi ya manevi.
Ben olsam bir avukatla takip ettirir, ona mahkeme masrafı avukat ücreti faiz bindirirdim. Ondan alacağım parayı avukata vereceğimi nasılsa o bilmeyecek :)