güncellllllllllllll
Printable View
güncellllllllllllll
Biraz daha fazla yardımcı olmaktan kastınız nedir?
Kardeşiniz gidip şikayette bulunması gerekiyor. Çalışması tesbit edilirse kurum idari para cezası uygulayıp, ödenmeyen SGK primlerini tahsil eder.
İnceleme sonucu kardeşinizin orada çalıştığı tesbit edilemezse, iş mahkemesinde dava açıp belgelerle, şahitlerle orada çalıştığını ıspatlaması gerekir.
yanıtlarınız ve yardımlarınız ıcın cok tesekkur ederım lakın
durum soyle devam etmekde ben ısverenle gorusup parayı elden ıstedım 2 aylık sıgorta parasını yarısını verıcegını soyledı verdıgı gun gıttımde 150 tl bı para sundu bana bende kabul etmedım oda gıt hakkını nasıl arıosan ara dedı sımdı
ben 170 e ıhbar etsem kardesım suan orda calısmıo eskıye donuk calıstıgı zamannı nerden bılıcek gıden ekıp
dava acsam mahkeme ucretlerı faln 400 500 tl tutar tahmınımce kesın kazanıp kazanmama bellı degl o yuzden nasıl bır yol ızlıyecegımı bılemıyorum ısveren gıt ne yapıosan yap dedıne gore bıldıgı bıseyler var devamlı sıgortasız ıscı calıstırıo oraya ekıp gıttıgnde ıllakı bu burda calısmıo calısmadı gıbı seyler soylıcek anlıcagınız yıne bı sonuc alınmıyacak daha kesın garantı bır cozum yolu olmalı bu gıbı haysıyetsızlerın bole mılletın hakkını yıyerek kar yapmalarını ıstemıyorum ceza yemesını ıstıyorum o yuzden bana kesın bı cozum varsa soylıyebılrmsınız rıca edıyorum ayrıca yardımlarınız ıcın cok ama cok mınnettarım
İşin kesin çözümü diye bir şey yok.
Kimse açtığınız davayı kazanma garantisi veremez size, kazanmanız iddanızı ıspatlamanıza bağlıdır.
İşin yolu ise, kardeşiniz kuruma sigortasız çalıştırıldığına dair şikayette bulunur.
Şikayet sonucu gelir incelerler, inceleme sonucunu kardeşinize bildirirler.
Olumsuz ise sonuç, iş mahkemesinde hizmet tesbiti ve ihbar tazminatı için dava açar, orada çalıştığını belgelerle veya komşu esnaf, müşteri vs şahitliği ile ıspatlarsa , çalışmış olduğuna karar verildiğinde, ödenmeyen sgk primleri kurum tarafından tahsil edilir, ihbar tazminatı kardeşinize ödenmesine karar verilir. Mahkeme kararına rağmen ihbar tazminatı ödenmezse, icra takibi yoluyla tazminatını alabilir.
Bu tür bir dava süresi de ortalama 1-3 yıl arasında olduğu görülmekte benzer örneklerde.
Son olarak;
Ödenmemiş olan sgk primleri sgk na ödenir, çalışana değil.
Hic bır sekılde bısey olmıyacak yanı yıne kısının hakkı yenılcek