Cevap: İşletme Sahibi Çektiğim Krediyi Ödemiyor
dün bu şahıslara kendimi güvence altına almak maksadı ile bankadan kırdıracağım üstünüde size vereceğim madem kredi çekemiyorsunuz bu şekilde kredi çekmiş olursunuz bankada size tekrar yapılandırma yapar diyerek 2 tane 75bin TL lik 1 tanede 150bin tl lik işletme sahibinin kendi el yazısı ile kimlik ve adres bilgilerini yazdığı 2 imzasının olduğu aynı şekilde ortağının da kefil olarak aynı şekilde kendi el yazısı ile doldurtup iki imzalı (tek senette 4 ıslak imzalı) ve vade tarihi açık olan senetler düzenlettim şu an bu senetler elimde mevcut.
Lakin Faal ve 5 çalışanı olan byisot ve fastfood dükkanı olan bu şahıslar 2.taksitleri ödemediler ve şu an taksitleri geciktiripbaşka bir kurumdan kredi notları düşük olması nedeni ile kredi çekemiyorlar banada ödeme yapmıyorlar hiç bir bankaya..Şu an bankalar beni sürekli arıyorlar ve icra takibine çıkacaklarını söylüyorlar.Daha önceki mesajlarım da da belirttiğim gibi Ben ortopedik engelliyim ve emekliyim emekli maaşım dışında başka hiç bir güvencem üzerime kayıtlı malım mülküm yok aldığım maaş 1000 tl iken her ay bankalara ödemem gereken 3000 TL ye yakın meblahlarla karşı karşıya kaldım...Üstelik emekli maaşımı aldığım X bankasından da 20bin tl ye yakın kredi çektim bu şahıslara...
İş bu senetleri nasıl ve ne şekilde kısa sürede tahsil edebilir ve bu yükün altından nasıl sıyrılabilirim?
Bu senetleri bankalara gidip başımdan geçenleri anlatsam ve senetleri kredi çektiğim bütün bankalara noter tasdikli fotokopilerini veya orjinallerini vererek kredilerimi kapatabilirmiyim ? üzerimden aldırabilirmiyim?
Kısaca bu senetlerin bir hükümü olur mu bana bir + sı olur mu ?
O senetler sizin alacağınızın karşılığıdır, bankalarınd eğil. Hiç bir banka bu düşündüğünüz yolu tercih etmez. Sonuçta bankaların ödeme gücüne güvenemedikleri için kredi kullandırmadıkları kişilere siz borç vermiş durumdasınız.
Bankanın muhatabı , krediyi alırken sizdiniz, kredi kapanıncaya kadar da ne yazık ki sadece sizle muhatap olacaklar ( siz yaşadığınız -borç kapanmadığı sürece)
Aylık 3000tl yi ödemeyen insanlar, elinizdeki 75.000tl lik senedi hiç ödemeyeceklerdir..
Maaş aldığınız bankadan çektiğiniz kredide , taksitlerin maaşınızdan otomatik olarak tahsil edilmesini de kabul etmişmiydiniz?
Hayır böyle bir şeyi kabul etmedim ve özellikle otomatik kesilmesin ben ödeyeceğim diye de memura belirtmiştim.. peki bu senetlerle hukuki işlem başlatabilirmiyim acaba?
Ödeme tarihi geldiyse, elbette başlatabilirsiniz.
Senedi imzalayan kişin resmi geliri ve üzerine herhangi bir taşınır taşınmaz malı yoksa boş bir kağıttan çok da farklı değildir.Bankalar elinizde ki senetle ilgilenmez.Senedi bir yerlere gösterip borcu kapatma/sildirme gibi bir şey söz konusu değil.Senedi icraya verirsiniz harç vs. yatırırsınız.Adamın bir şeyi yoksa beklemeye geçer.Ancak edinimle veya miras yoluyla üzerlerine bir şey geçerse o zaman senet anlam kazanır ve olan mala icra işlemi uygulanabilir.
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Ödeme tarihi geldiyse, elbette başlatabilirsiniz.
Hocam 3 adet senet düzenlettim 2 adet 75000TL 1 adet 150.000TL 3 senette de şahısın ve ortağının (kefil olarak senette gözüküyor) kendi el yazıları ile isimleri adresleri ve kimlik bilgilerini ve ikişer adet ıslak imzalarını attırdım.Düzenlenme tarihine o günün tarihini yazdırdım Vade tarihini boş bıraktırdım bir yakınım bu şekilde doldurt demişti..Vade tarihi olmadığı için bu senetleri hemen işleme sokabilirmiyim ? nereye başvurmam gerekir?
Alıntı:
ugurhan76 rumuzlu üyeden alıntı
Hocam 3 adet senet düzenlettim 2 adet 75000TL 1 adet 150.000TL 3 senette de şahısın ve ortağının (kefil olarak senette gözüküyor) kendi el yazıları ile isimleri adresleri ve kimlik bilgilerini ve ikişer adet ıslak imzalarını attırdım.Düzenlenme tarihine o günün tarihini yazdırdım Vade tarihini boş bıraktırdım bir yakınım bu şekilde doldurt demişti..Vade tarihi olmadığı için bu senetleri hemen işleme sokabilirmiyim ? nereye başvurmam gerekir?
Ödeme tarihi senette aranan şartlardan biridir, ancak ödeme tarihi belirtilmemiş olan senetler görüldüğünde ödenebilir şeklinde de kabul edilebilir. Senetler üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadan bir avukatla görüşmenizi öneririm.
çok sağolun hocam bir avukata danışacağım konu hakkında düşüncesi olan avukat arkadaşlar fikirlerini belirtirler ise benim içinde ön bilgi mahiyeti taşıyacaktır.. az bir meblah olsa yatardım kulağımın üstüne çekeceğiz derdim lakin meblah çok büyük bu yüzden kaş yapayım derken göz çıkartmak istemiyorum ilk nereden başlayacağımı tam olarak öğrenmek istiyorum..
Senetleri icraya vermeye kararlıysanız ve avukat aracılığıyla bu işlemleri takip etmek niyetindeyseniz ilk olarak Avukata gideceksiniz.
anladım hocam çok sağol demek oluyor ki önce avukatla görüşeceğim...