Cevap: İşe iade için geç mi kaldık?
Sn Kırcalı; dava açma süresi ile ilgili olarak "yargılama usulü hükümlerinin, ilgililerin dava açma hakları korunacak biçimde yorumlanması zorunludur." şeklinde yargı kararları bulunmakta.(En azından benim açtığım ve süre yönünden sıkıntısı olan idari bir davada İdare Mahkemesi dava açma süresi yönünden böyle demiştir.)
Somut olayda, işçinin işine fiilen son verilmediğine/işine 22.02.2015 tarihinde son verilecek olduğuna göre... yasa maddesi yorumlanabilir. Anayasa Mahkemesi 7.11.2013 tarihli Karar’ında da dava açma süresi ile ilgili olarak; “Mahkemelerin usul kurallarını uygularken bir yandan davanın hakkaniyetine halel getirecek kadar katı şekilcilikten, öte yandan, kanunla öngörülmüş olan usul şartlarının ortadan kalkmasına neden olacak kadar aşırı bir esneklikten kaçınmaları gereklidir." denilmektedir.
Bana göre, işin esası yönünden davanın kazanılması mümkün gözüküyor ise (ki, işletmesel sebepler ve yeniden yapılanma işverence ispatlandığında fesih geçerli sayılacağından işe iade olmaz) usul yönünden dava açılmaktan kaçınılmamalı ve her ne kadar süre yönünden reddedileceğini düşünmesem de, reddi halinde konu Anayasa Mahkemesi'ne "Adil yargılanma hakkı", "Mahkemeye erişim hakkı" ihlal edildi diye taşınabilir diye düşünüyorum.
Cevap: İşe iade için geç mi kaldık?
Kıymetli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla, işe iade davası açtığımda davayı kazanma şansım pek yüksek değil ve süreç de oldukça uzun sürebilir. Dolayısıyla, dava açmak için ve olası davanın kaybedilmesi durumunda katlanmak zorunda kalacağım maliyet işsiz kaldığım bu dönemde beni zorlayacaktır. Kısmet değilmiş diye düşünüyorum.