Cevap: Apartman asansör yenileme ücreti ödeme oranı
Asansör yenileme masrafı demirbaş olduğundan şayet "yönetim planında başkaca hüküm yoksa" kat maliklerinin hissesi oranında ödenir. Yaptığım hesaplamaya göre 202 TL ödemeniz gerekli. Ancak apartmanda kaç daire, kaç dükkan var? Bana da çok az geldi bu rakam...
Sagolun ilgilendiginiz icin. 42 daire var blokta. Sadece bizim blogun almis oldugu bir karar bu. Icraya verirse sikint iyasar miyim? Tapuda arsa pay/payda 16/3316 yazıyor. Yan komsumun da ayni.
Elinizde bina yönetim planı var mı? (Tapu sicil müdürlüğünde bulunur) Orada başka bir kural bulunuyor olabilir.
Hocam sanirim apartmanin yonetim plani yok. Cunku toplantida yok diye konuşuldu diye hatirliyorum. Peki yonetim planinda yazmıyorsa hocam boyle bir sey? Yani tapuda yazan bilgiler gecersiz mi mahkemede
Yönetim planının yazılı nüshası genelde şahıslarda olmaz Tapudan ücreti karşılığında çıkartabiliyorsunuz. 40-50 Tl civarında. Siz 202 Tl yi ödeyin. Yönetici icra işlemi başlatırım derse bırakın başlatsın. İcra işlemindeki borca itiraz edersiniz. Alma ısrarları sürerse dava açmaları gerekir. Yönetici sizden ikna yolu ile bu parayı almaya çalışacaktır. Basit bir araştırma yaptığında arsa pay oranında para alması gerektiğini anlıyacaktır.Hatta KMK daki maddenin bir fotokopisini kendisine verin. Hatta apartmandaki herkese dağıtın.
Ayrıca yönetim planında bulunduğunuz kata asansör inmediğinden dolayı asansör giderlerinden muaf bile tutulmuş olabilirsiniz.
Bir şeyi gözden kaçırıyor olabilir misiniz?
Sitede üç blok var diyorsunuz. 220 lira hesabında sanırım SİTEDEKİ arsa payı hesap ediliyor. Sitedeki değil, BLOKTAKİ arsa payı hesap edilmeli. Bunun için bloktaki tüm dairelerin arsa paylarını toplayarak ilgili paydayı belirlemeniz gerek. Bu şekilde hesapladığınızda çok kabaca şimdiki hesapladığınızın hesapladığınızın 3 katı kadar yani 700 lira kadar olması gerek.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Bir şeyi gözden kaçırıyor olabilir misiniz?
Sitede üç blok var diyorsunuz. 220 lira hesabında sanırım SİTEDEKİ arsa payı hesap ediliyor. Sitedeki değil, BLOKTAKİ arsa payı hesap edilmeli. Bunun için bloktaki tüm dairelerin arsa paylarını toplayarak ilgili paydayı belirlemeniz gerek. Bu şekilde hesapladığınızda çok kabaca şimdiki hesapladığınızın hesapladığınızın 3 katı kadar yani 700 lira kadar olması gerek.
Hayır tapudaki arsa payı oranı kullanılmalı. Arsa payının neden bu kadar düşük olduğuda ayrı bir konu. Zeminden 2 kat aşağıda olması arsa payının bu kadar düşmesine neden olurmu bilemiyorum.
Kabaca soruyu soranın bağımsız bölümü ile yukarıdaki bağımsız bölümlerin rayiç bedelleri karşılaştırılarak arsa payının düşük olup olmadığına karar verilebilir ve gerçekten düşük ise dava ile bu yükseltilebilir. Arsa payını arttrımak demek giderlere daha fazla oranda katılmak demek
42 daireli apartmanda (dükkan vs. yok ise) 90 metrekarelik dairelere 16 hisse veriliyorsa, 100 m2 dairelere hisse oranı 20 olsa, 20*42=840 eder. Oysa toplam arsa 3316..
Alıntı:
admin rumuzlu üyeden alıntı
42 daireli apartmanda (dükkan vs. yok ise) 90 metrekarelik dairelere 16 hisse veriliyorsa, 100 m2 dairelere hisse oranı 20 olsa, 20*42=840 eder. Oysa toplam arsa 3316..
Arsa payının belirlenmesinde m2 bağımsız bölümüne etki eden nedenlerden biridir. Zeminden 2 kat aşağıda bir yer sözkonusu. Değeride diğer dairelerden çok düşük olacaktır. Ama yinede arsa payı orantısız belirlenmiş olabilir. Değiştirilmediği müddetçe pay 16 dır.
Oturduğum apartmanda yukarıdaki daireler benim dairemden 12 m2 daha fazla ama arsa paylarımız aynı.
Ancak 3 blok (ben nedense göremedim blok sayısını) olduğuna göre her bloğun hissesi de hesaplanmalı. Arsa tapusu tek gibi görünüyor. Binanın toplam arsa payı hesaplanmalı, toplam hisse olan 3316 ya oranlanmalı. Bu durumda şenol beyin hesaplamasına yakın bir pay düşmeli.