Cevap: İş Sözleşmelerinde Haksız Şart
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
İşveren işten çıkardıktan sonra işe iade davasının sonuçlanmasını bekleyen işçi emeklilik başvurusu yapıp emekli olursa süreç nasıl işler?
ihbar tazminatı ödenmeden feshedilmişse ve işçinin emeklilik başvurusu ihbar süresi içinde gerçekleşmişse Yargıtay feshi işçinin yaptığına karar veriyor. Bu haller haricinde emeklilik başvurusu işçi yönünden davayı olumsuz etkilemiyor.
YARGI KARARI ÖRNEĞİ
Dairemizin kararlılık kazanan uygulamasına göre ‘ihbar tazminatı ödemeden işverence gerçekleştirilen fesihlerde işçi emeklilik aylığı bağlanması için bağlı bulunduğu kuruma başvurması halinde iş sözleşmesinin işçi tarafından feshedildiği sonucuna varılmaktadır. Zira bu durumda ihbar tazminatı ödenmediği sürece iş sözleşmesinin bildirim sonuna kadar devam ettiği kabul edilmektedir.Bu uygulama gereği bildirim süresi içinde gerçekleşecek artış ve haklardan işçi yararlandırılmaktadır.Somut olayda davalı işveren iş sözleşmesini feshetmiş,ancak işçi ihbar tazminatı ödenmeden yaşlılık aylığı bağlanması için bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumuna başvurmuştur. Olayda artık işverenin feshi değil,davacı işçinin feshi söz konusudur.Böyle olunca davacı işçi feshin geçersizliği ve işe iade isteyemez.Davanın reddi gerekir.
Cevap: İş Sözleşmelerinde Haksız Şart
Merhabalar...
01.03.2012 tarihinden itibaren bir firmada usta olarak çalışmaktayım.sigorta primim maaşa göre yatmiyor eksik yatiyor haftada 50 saat çalışıyorum vs genel tatillerde tatil yok ek ucrette yok 29 Mayıs vb.02.09.2014 tarihinde akşam atölye de A şahsın B şahsa saldırdığı gördüm o esnada C şahsında B şahısa saldırdığı gördüm araya girdim A ile C şahsi itekledim ayıptır yaptığınız C şahsi daha çocuktur dedim kamera kayıtları var.sonra bana hakaret etti o 2 şahıs bende imalatin dışına çıktım çağırdım bunları A şahsi direk bana saldırdı ben de karşılık verdim yumruk vurdum yere yığıldı.03.09.2014 tarihinde işe gittim patron kapıda içeri giremezsin savunmani yaz imzala karar verecegim dedi ben Hayır dedim kamera kaydı var hakliyi ordan görün dedim D şahsi yonetimize sorun dedim ben oda bana hak veriyor o 2 şahıs D sahsinada hakaret ettiler.patron ben anlamam kağıda imza at dedi atmadim git dedi gittim.2 ci gun yine ayni olay oldu yine işyerinin kapsindan cevrildim.3 gün notere gittim bu 2 tarihte is yerine alinmadim hicbir alacagim odenmeden haksiz is feshim verilmistir dedim ise gelmiyorum tutulan tutanaklarin gecersizligini bildiririm dedim noter kanalı ile sirkete gonderttim.yalniz bu ihtarnamede haklarim odenmedi dedim istiyorum yazmamisim simdi ne yapmalıyım bilmiyorum lutfen acil yardim edin işyeri oyun oynayacak bana