Cevap: İşleyecek olan iştirak nafakasının nereye yatıracağım ...
Alıntı:
Fatih Han Terzioğlu rumuzlu üyeden alıntı
Sn. Eker'in de dediği gibi günlük görüşler değil de aylık görüşlerde ödeme gerekmez. Ancak ödenmesi ahlakidir.
Bu görüşleriniz Yargıtayın kafa yapısına uygun değil böylede bir problem var :)
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Bu görüşleriniz Yargıtayın kafa yapısına uygun değil böylede bir problem var :)
Valla ben dedim, mühendislik gözü ile bakınca böyle. Yargıta ise hukukçu gözü ile bakıyor :)
Alıntı:
Volkan Gülçubuk rumuzlu üyeden alıntı
Ben tam aksini düşünüyorum.Yargıtay kararlarını incelerseniz nafaka yükümlüsünün nafaka dışında çocuk için nafaka dışında harcama yapmasının onu nafaka borcundan kurtarmayacağı yerleşiktir.Velayeti kendisinde bulunmayan taraf şahsi ilişki kurduğu ay için karşı taraftan nafaka talep edemiyorsa öne sürdüğünüz tezin hiç bir hukuki geçerliliği yoktur.
İzlediğim davalar da bu durumla karşılaştım. sadece 1 aylık yaz tatili ile alakalı.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Valla ben dedim, mühendislik gözü ile bakınca böyle. Yargıta ise hukukçu gözü ile bakıyor :)
Yargıtay 2.Hukuk Dairesinin 1.4.1997 tarihli 1997/3367 E. 1997/3566 K. sayılı kararı
İştirak nafakası velayetin eylemli olarak kullanılmasına bağlı bir alacaktır. Velayeti eylemli olarak kullanmayan veli diğerinden hüküm edilen iştirak nafakası isteyemez.
Somut olayda velayeti davalıda olmakla beraber ortak çocuk 6.11.1992 tarihinden 3.10.1995 tarihine kadar konulan tedbir gereği davacı babanın yanında olduğu gerçekleştiğine göre bu dönem için davalı anne kullanmadığı velayet ve çocuk için yapmamış olduğu gideri isteyemez.
İştirak nafakasının alacaklısı sanılanın aksine çocuk değil çocuğa fiilen bakan ana veya babadır. Bu ödemeler ancak ve ancak küçüğe bakım için verildiğine göre -kısa bir dönem için dahi olsa- velayet kendisine bırakılmayan, çocuğa fiilen bakan ana veya babanın bu dönem içerisinde nafaka ödemesi gerekmez.
Alıntı:
Yargıtay 2.Hukuk Dairesinin 1.4.1997 tarihli 1997/3367 E. 1997/3566 K. sayılı kararı
İştirak nafakası velayetin eylemli olarak kullanılmasına bağlı bir alacaktır. Velayeti eylemli olarak kullanmayan veli diğerinden hüküm edilen iştirak nafakası isteyemez.
Somut olayda velayeti davalıda olmakla beraber ortak çocuk 6.11.1992 tarihinden 3.10.1995 tarihine kadar konulan tedbir gereği davacı babanın yanında olduğu gerçekleştiğine göre bu dönem için davalı anne kullanmadığı velayet ve çocuk için yapmamış olduğu gideri isteyemez.
Bu karar ile çocukların babada bir ay kalması aynı şeymidir.? Burada ne tedbir var nede kullanılmayan velayet var. Çocuğun velayeti halen annede ve anne velayeti fiilen kullanmakta. Baba sadece 1 ay kişisel ilişki kurmaktadır. Anne babada kaldığı aya yansıyan giderleride mevcuttur. Mahkemeler karar verirken babada kalan süreler hariç aylık şu kadar nafaka şeklindede karar vermiyorlar.
Mesala çocuğun okulu 3 ay tatil oluyor. Tatilde okul masrafları düşürülsün gibi bir karar veriliyormu?
- - - Updated - - -
İştirak nafakasının sadece çocuğun bakım giderleri olarak bakılmasıda yanlış. Eğitim ve sosyal faaliyet giderleri giyecek giderleri, gibi giderlerde var. Mesala çocuk 6 aylık dersaneye gidebilir ama babada kaldığı aya yansır. Yaz için kıyafet alınır. Ama bu kıyafetler babada kaldığı süredede kullanılır. Yada bir bilgisayar alırsınız. babada olduğu zaman bu bilgisayarın giderleri düşülmelimidir?
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Bu karar ile çocukların babada bir ay kalması aynı şeymidir.? Burada ne tedbir var nede kullanılmayan velayet var. Çocuğun velayeti halen annede ve anne velayeti fiilen kullanmakta. Baba sadece 1 ay kişisel ilişki kurmaktadır. Anne babada kaldığı aya yansıyan giderleride mevcuttur. Mahkemeler karar verirken babada kalan süreler hariç aylık şu kadar nafaka şeklindede karar vermiyorlar.
Mesala çocuğun okulu 3 ay tatil oluyor. Tatilde okul masrafları düşürülsün gibi bir karar veriliyormu?
İştirak nafakası, çocuğun bakım ve eğitimi için sizin adınıza verilmektedir. Temmuz-Ağustos'da baba, çocukla kişisel ilişki kuracaktır. Çocuk babanın yanında kalacağına göre çocuğun bakım ve eğitimi için gerekli giderleri baba sağlayacaktır. Nafakayı vermezse talep edemezsiniz. Ancak öderse, ahlaki görevini yerine getirmiş sayıldığı için geri isteyemez.
-----
Sn.Meslektaşımın görüşlerine katılarak ek yapmak istiyorum;
Çocuk için verilen iştirak nafakası çocuğun ihtiyaç ve giderlerine,bakımına harcanması için kararlaştırılır.
Çocuk , nafaka ödeyenin yanında ise bu giderler yanında olan baba tarafından karşılanmakta olduğundan ilgili zamana ait nafakanın ödenmemesi sebebi ile suçun oluşmadığı kanaatindeyim.
Bir kaç farklı avukattan farklı iki görüş konu hakkında "ALINTIDIR" - Hakkaniyet kuralını ve dürüstlük ilkesini unutmayalım. Amaç ile aracın uyumlu olması gerekir.
Amacımız çocukların anne yanında ki ihtiyaçlarına iştirak etmektir. Ancak çocuk 1 ay süre ile babanın yanında kaldığı zaman anne çocuğa ait herhangi bir ihtiyacı gidermeyeceği için ihtiyaçlar o 1 aylık sürede babanın boynundadır. Babanın bu parayı ödemesi ahlakidir. Ancak ödemezse de dava yoluyla bir sonuca başvurulamaz.
Benim şahsi görüşüm (yargıtay bu konuda karar verene kadar ) budur.
Alıntı:
İştirak nafakası, çocuğun bakım ve eğitimi için sizin adınıza verilmektedir. Temmuz-Ağustos'da baba, çocukla kişisel ilişki kuracaktır. Çocuk babanın yanında kalacağına göre çocuğun bakım ve eğitimi için gerekli giderleri baba sağlayacaktır. Nafakayı vermezse talep edemezsiniz. Ancak öderse, ahlaki görevini yerine getirmiş sayıldığı için geri isteyemez.
-----
Sn.Meslektaşımın görüşlerine katılarak ek yapmak istiyorum;
Çocuk için verilen iştirak nafakası çocuğun ihtiyaç ve giderlerine,bakımına harcanması için kararlaştırılır.
Çocuk , nafaka ödeyenin yanında ise bu giderler yanında olan baba tarafından karşılanmakta olduğundan ilgili zamana ait nafakanın ödenmemesi sebebi ile suçun oluşmadığı kanaatindeyim.
Bir kaç farklı avukattan farklı iki görüş konu hakkında "ALINTIDIR" - Hakkaniyet kuralını ve dürüstlük ilkesini unutmayalım. Amaç ile aracın uyumlu olması gerekir.
Amacımız çocukların anne yanında ki ihtiyaçlarına iştirak etmektir. Ancak çocuk 1 ay süre ile babanın yanında kaldığı zaman anne çocuğa ait herhangi bir ihtiyacı gidermeyeceği için ihtiyaçlar o 1 aylık sürede babanın boynundadır. Babanın bu parayı ödemesi ahlakidir. Ancak ödemezse de dava yoluyla bir sonuca başvurulamaz.
Benim şahsi görüşüm (yargıtay bu konuda karar verene kadar ) budur.
Sizin tezinize göre baba bu bir aylık süre için iştirak nafakası ödemeyeceği gibi üstüne anneden de aylık nafaka miktarı kadar bir bedelde isteyebilir. Çünkü nafaka ödeyen çocuğun bütün giderlerini ödemiyor sadece yarı oranda iştirak ediyor. O ay babada kaldığındada bu defa anne babaya çocuğun giderleri için nafaka vermesi gerekir sonucu çıkıyor.