Cevap: Kontrat bitmek üzere, biz çıkmak istemiyoruz?
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Bendeki bir kira kontratında 1 ay yazıyor. Anlaşma ile olamıyormu? Önceden bildirim süresi.
Kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor yine benim bildiğim kadar :)
Alıntı:
av. büşra aksoy rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar, kiracının halinden anlayan biri olarak, üzülerek ifade ediyorum ki,TBK m. 347’de kiracının, belirli süreli sözleşmenin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmaması halinde, sözleşmenin aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılacağı düzenlenir. Arkadaşlar eğer kira sözleşmenizi geçen sen imza etmişseniz belirli sürelidir. Ancak 1 yıldan fazla olduysa belirsiz sürelidir. bu durumda konut ve çatılı işyeri kira hükümlerinden yararlanabilirdik buradaki 10 yıllık süreden fakat bunun da yürürlük süresi bakımından sıkıntı var.
6101 sayılı Kanun’un Geçici 2. Maddesi, TBK m.347’de düzenlenen kiraya verenin sözleşmeyi fesih imkânını, belirli süreli olan konut ve çatılı işyeri kiraları sözleşmeleri bakımından bir defaya mahsus olmak üzere erteler. Bu hükme göre bahsi geçen düzenleme, 6101 sayılı Kanun’un yürürlüğe girmesinden önce TBK m.347/1’in son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geriye kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.
- - - Updated - - -
Yani kısacası bu 15 günlük hak normalde yalnızca kiracıya tanınmış bir hak fakat bu hüküm yukarıda belirttiğim gibi yürürlüğe giriş tarihleri farklı.
Biraz kafam karıştı. Ben 1 Temmuz 2013'de 1 yıllık kontrat imzalamıştım. Mülk sahibi ihtarname göndermiş ama ben çıkacağım diye 15 gün önceden yazılı bildirmedim. Bahsettiğiniz düzenlemeler kapsamında benim durumum için 10 yıl kalabilme durumu geçerli mi? Yoksa çıkmam mı gerekiyor?
F. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi
I. Bildirim yoluyla
1. Genel olarak
MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş
gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin
bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her
uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye
son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra,
genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona
erdirebilir
Biraz araştırdım. Bu madde sorunuma kökten çözüm sanırım. Ne dersiniz?
Alıntı:
ogrenci06 rumuzlu üyeden alıntı
F. Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi
I. Bildirim yoluyla
1. Genel olarak
MADDE 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş
gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin
bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her
uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye
son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra,
genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona
erdirebilir
Biraz araştırdım. Bu madde sorunuma kökten çözüm sanırım. Ne dersiniz?
Bu madde yürürlüğe girmediki daha