Cevap: Sebepsiz zenginleşme
Alıntı:
Osman39 rumuzlu üyeden alıntı
Yani tabiki kaydı yok ancak 2 şahit olsa yeterli olmaz mi.
- - - Updated - - -
Beni aydinlatin baska bir sey istemiyorum
Sanki bu konuda net olarak aydınlandığınızı hissedebilmenizin tek yolu GÜNEŞE çıkmanız, başka türlü ikna olmayacak gibisiniz.
Herhangi bir arkadaşınızı evlenme vaadiyle ( veya başka bir vaadle) kandırmadıysanız, herhangi birinden yanlışlıkla size gelen yüksek değerli bir şeyi gönderene iade etmediyseniz,
ufak tefek hediyeler zenginleşmeye sebep olabilecek şeyler değildir.
Ha net olarak ne nedir size özel yanıt istiyorsanız,
tek tek hangi tarihte , kimden , ne hediye aldığınızı, o tarihteki değerini de yazarsanız, şuradan gol yiyebilirsiniz, buradan bir şey çıkmaz diyebilecek kişiler çıkacaktır mutlaka.
Erdogan bey sizi bunalttigimin farkındayım özür dilerim.Benim anladigim kendi rizasiyla hediye ediyorsa bu hediyeye alana aittir artik .Ister geri verir ister vermez kendi mali çünkü.Dediginiz gibi aldatma kandirma durumlari olayi degistirir tabii ki .Ama bu ornekte kendi rizasi var kandirma yok evlilik vaadi de bir hile sayilmiyor ne diye sebepsiz zenginlesme uygulanabilir dedi Yusuf bey onu cok merak ettim sadece.
- - - Updated - - -
Erdogan bey size bir soru soracağım diyelim ki kandirma yok nisan yok arkadasiniz size avukatlar gununde 5bin tllik takim elbise aldı ve sonra sizle arasi bozuldu sizden bunu geri istedi.Siz de vermediniz geri ne diye dava acabilir veya acabilir mi .Davada zamaninda arkadasimi sevdigime rizamla hediye verdim simdi sevmiyorum geri mi istiyorum diyecek .Bu ornek de buna benziyor demek istiyorum.Cok rahatsiz ettiysem hakkinizi helal edin.
Sorunun orijinali "Kız arkadaşım BMW hediye etmek için parasını gönderdi, onu iade etmem gerekir mi?" idi.
Kaçımıza kız arkadaşımız BMW hediye ediyor?
Osman39, nişan yoksa BMW'nin parasını iade gerekmez diye yazı. Ben bunun üzerine cevap verdim.
Sebepsiz zenginleşme haklı bir sebep olmadan bir kişinin malvarlığında zenginleşmeye diğerinde fakirleşmeye neden olan olaydır.
Ismarlanan yemek, alınan tişört gibi değer olarak çok yüksek olmayan olağan hediyeler sebepsiz zenginleşmeye girmez.
Ama değeri yüksek ve olağandışı bir hediyeden bahsediyorsak, bu sebepsiz zenginleşme hükümlerince iade istenebilir.
Tesekkur ediyorum gorusleriniz icin
- - - Updated - - -
30 yil hakimlik su an da avukatlik yapan bir avukata sordugumda bana su cevabi verdi . Bmw iliskinin ciddi oldugunu gösterdiği icin geri istenebilir ancak iki zengin erkek arkadas birbirine yüksek meblagli bir hediye etmis olsa bunu geri isteyemez dedi buna katiliyor musunuz.
Burda bmwyi hediye eden bir akrabam olmus olsaydi durum ne olurdu.Sebepsiz zenginlesme uygulayıp geri isteyebilir miydi.Unluler birbirine yuksek degerli hediyeler ediyolar mesela arkadaslik olarak bir erkek unlu diger erkek unluye hediye etse sonra bu unluler kavga etse hediye ettigi urunu alabilir mi.Daha sonra Ali agaoglu ITU ye hediye ettigi elektrikli otomobili geri isteyince bagis edilen urun geri alinamaz diye geri cevrilmis ben bunlari merak ediyorum.Sebepsiz zenginlesme ile alabilirdi o zaman Ali bey
Kendi rizasi hakli bir sebep olmuyor mu Yusuf bey .Nisandaki sebepsiz zenginlesme bir evlilik sozlesmesinin haksiz sebeple bozulmasindan kaynaklı oluyor.borclar kanununda sebepsiz zenginlesmeye hediyeye dair bir madde yok tek medeni kanunda var o da nisanlilik bir vaad sozlesme oldugu icin diyor.