-
bakın kadın tedbir nafakası dava dilekçesinde kocam beni evden attı tüm çabalarıma rağmen eve davet etmiyor diyor.yani ayrı yaşamak istediği şeklinde bir ifade yok.madde 197 ayrı yaşama isteği konusundadır.ortada boşanma yada ayrılık davası yok.o yüzden kadın tedbir nafakası davasının açılış tarihi ile davanın kesinleşmesi tarihi arasında ayrı yaşama hakkını elde eder.hükmün kesinleşmesinden sonrası için ayrı yaşama hakkı yoktur.
-
Sayın monser; ayrı yaşamaya neden olan koşullar ortadan kalkmadıkça bu hak vardır. Ve ilerleyen zamanlarda ihtiyaç duyarsa nafaka artırım davası bile açabilir.
-
Peki, tavzih konusu dava neye ilişkindir acaba? Ben karardan net bir sonuç çıkaramadım. Sonuçta ortada açılmış bir dava var ki, tavzih talep edilmiş, karar temyiz edilmiş vs.
Ayrıca 197. maddenin ikinci fıkrasında, bir takım önlemlerden bahsediliyor, bu önlemler arasında "Tedbir nafakası" da olabilir mi?
-
tedbir nafakası davasıyla kişi dava tarihi ile davanın kesinleşmesi tarihi arasındaki zaman dilimi için ayrı yaşamakta olduğunu kanıtlamaktadır.tedbir nafakası davasının kesinleşmesinden sonra artık o kişi eve dönmemekte haklı olduğunu ispat etmesi gerekmektedir.yoksa hem boşanma davası açmayıp hemde ayrı yaşamak medeni kanunun 3. maddesi ile uyuşmaz.
-
Açıklamalarınız için çok teşekkür ederim, sizi de yoruyorum ama benim anlayamadığım bir nokta daha var. Madem boşanma ya da ayrılık davası açılmamış, ve kararda belirtildiği üzere tedbir nafakası davası da açılmamış (Tedbir nafakası 197. maddede düzenlenmiştir, sizin de bildiğiniz üzere), neden nafaka takdir edilmiş?
-
dilek hanım sadece tedbir nafakası davası açılmış.yani kadın boşanma yada ayrılık davası açmamış.fakat bu dava dilekçesinde kadın ayrı yaşamak istediğinden bahsetmiyor.kendisinin eve dönmek istediğini fakat kocası tarafından eve davet edilmediğini söylüyor.eğer kadın tedbir nafakası davasıyla sürekli ayrı yaşama hakkı elde ederse örneğin boşanmak istemeyen koca karısına nasıl ihtar çekecek söylermisiniz?
-
Sayın monser,
Sadece tedbir nafakası davası açılmış ise, koskoca Yargıtay neden "Türk Medeni Kanunu'nun 197. maddesine göre açılmış bir dava söz konusu değildir" desin ki? Tedbir nafakası ayrı bir maddede mi düzenlenmiş yoksa?
-
197. madde için o kişinin bizzat ayrı yaşamak istediğini dava dilikçesinde belirtmesi gerekir.bu dava dilikçesinde öyle bir istek yokki
-
Türk Medeni Kanunu
Kanun No : 4721
Kabul Tarihi : 22.11.2001
R.G. Tarihi : 08.12.2001
R.G. No : 24607
III. Birlikte yaşamaya ara verilmesi
Madde 197 - Eşlerden biri, ortak hayat sebebiyle kişiliği, ekonomik güvenliği veya ailenin huzuru ciddi biçimde tehlikeye düştüğü sürece ayrı yaşama hakkına sahiptir.
Birlikte yaşamaya ara verilmesi haklı bir sebebe dayanıyorsa hakim, eşlerden birinin istemi üzerine birinin diğerine yapacağı parasal katkıya, konut ve ev eşyasından yararlanmaya ve eşlerin mallarının yönetimine ilişkin önlemleri alır.
Eşlerden biri, haklı bir sebep olmaksızın diğerinin birlikte yaşamaktan kaçınması veya ortak hayatın başka bir sebeple olanaksız hale gelmesi üzerine de yukarıdaki istemlerde bulunabilir.
Eşlerin ergin olmayan çocukları varsa hakim, ana ve baba ile çocuklar arasındaki ilişkileri düzenleyen hükümlere göre gereken önlemleri alır.
İkinci fıkrada bahsedilen parasal katkı ne anlama geliyor sizce, tedbir nafakası olabilir mi?
-
aman allahım neler oluyor burda. Vatandaş, bütün avukatları köşeye sıkıştırmış. Avukatlar cevap yazamıyor. Bilmediğinizi kabul edin işte. Ne diyor sayın monser, çok önemlibir mevzu yakalamış ve Sayın Ragıp Atay sıkışıp kaçtı. Zira avukat olarak cevap veremiyor. Hukuk okumuş ama boşuna. Benim de yakınımın bir sorunu var. İzin verirseniz sayın monser, size sorayım. Yine bu kararla ilgili tabi
1- Kadın, kocası tarafından eve davet edilmediğini nerde yazmış ben göremedim.
2-Kadın boşanma davası açmazsa ayrı yaşayamaz mı? Ya ayrı yaşamakta haklı sebepleri varsa. Mesela adam annesiyle oturuyorsa, karısını da kaynanayla oturtmak istiyorsa ne olacak
3- Tedbir davası açan kadın ayrı yaşama hakkını nasıl elde eder? Bunun maddesini de yazr mısınız lütfen. Yakınım için çok önemli
4- Ben yargıtay kararında kesinleştikten sonra ödenmez diye bir şey okuyamadım. Malum tahsilim kıt olduğu için anlamamış da olabilirim. Benim anladığım, mahkeme, karar kesinleşene kadar nafakanın devamına demiş, sonra tabiri caizse kıvırıp, kesinleştikten sonra da devamına demiş. Yargıtay da bu olmaz diyor. Eğer mahkeme kesinleştikten sonra devamına deseyi ne karar verecekt.
İşte bunları anlamadım. Ama hukukçular cevap yazmasın. sıkışıp kaçıyonuz çünkü. Sayın monser sizden daha iyi biliyo