Cevap: temizlik işçisi ve devlet kurumunda çalışıyorum hamilelik hakları
Alıntı:
imeri rumuzlu üyeden alıntı
hayır çay molası veya başka bir şey yok 08.30.başlayan mesaiye temizlik için 08.00 de geliyorum öğlen yemeğede 12.30.da çıkıp 13.30.dönüyorum ve akşam 17.30.çıkıyorum tabi bu bazen 18.00. oluyor cumarteside 5 saat çalışması var hamilelik hakkımı kullanamazmıyım ?
Kullanabilirsiniz elbette, bu sizin yasalarla korunan bir hakkınız,
ara dinlenme süreleri hariç günlük 7,5 saat üzerinde çalıştırmak kanunen yasak , o yüzden çalışma sürelerimin yasaya uygun olarak düzenlenmesini taleb ediyorum diye bir dilekçe ile bunu sağlayabilirsiniz normal şartlarda. Ancak;
işverenin de yasal olarak sizi haftalık 45 saat çalıştırma hakkı var, Hamilelik nedeniyle günlük 7,5 saat üzerinde çalışamayacağınıza göre, haftalık 45 saati tamamlamak için cumartesi günleri de tam gün çalışmak zorunda kalırsınız normalde.
Mesela şimdi burada ( https://www.mesaisaatleri.net/hamile...esai-saatleri/ ) günde 7.5 saat sınır verilmiş. Ama anlamadığım nokta şimdi hafta sonu izinleri kaldırıldı. Ancak bu sürelerde değişme olmadı. Şimdi ne olacak durum?
Hafta sonu izni nedir, öyle bir izin yok zaten.
Hafta tatili vardır, haftada 1 gün, o da zaten haftanın herhangi bir gününde kullandırılabiliyordu, o nedenle eski tarihli kanunda bir düzeltme yapıldı tanım olarak.
Günlük 7,5 saat ( ara dinlenmeler hariç) haftada 6 gün x 7,5 saat= 45 saat haftalık çalışma süresi eskiden de böyleydi, hala da aynı. 6 gün çalışmanın ardından 1 gün hafta tatili vardır o da haftanın herhangi bir günü olarak belirlenebilir.
Eyw hocam. Haber sitelerinde bir kavram karmaşası vardı. Benim de kafam karıştı sonuç itibariyle. Teşekkür ederim.