Cevap: Kıdem ve ihbar tazminatı alabilir miyim?
14 11 2011 tarihinde bi textil firmasinda ise basladim 15 09 2014 ten 19 09 2014 tarihleri arasinda devlet hastanesinden istirat raporumu aldim ve 20 09 2014 tarihinde ustamtarafindan mudur seninle konuscakmis diye arandim cumartesi mesai oldugundan gorusmeye gittim ve mudur bu şekil senwle calisamayiz deyip iseme son verdigini bana sozlu olarak soyledi bu bana yazili olarak verilmesi gereken bi kakar degilmi ve Beni pat diye bayram ustu issiz birakti bu durumda benim kidem ve ihbar tazminat hakkim varmi aldigim maaas 1600 tl agi parasi haric ve sunuda belirtmeden gecemiycem Ben 1 mayis isci bayrami ve dini bayramlarda haric diger ulusal bayramlarda dahi mesai almadan calistirildim bunuda dikkate alarak simdi benim yol cizergem nasi olmali benim kidem ve ihbar tazminatim 1600 tl aldigim net maasimdanmi hesaplanir cvp verirseniz sevinirim saygilar
Pazartesi gidip ihbar önelleri süresince çalışmak istediğinizi hemen çıkarmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarınızı talep ettiğinizi belirtin. Konuşurken yanınızda size daha sonra şahitlik yapabilecek biri olursa iyi olur. Haklarınızı vermezler ise yazılı olarak işinize son verildiğine dair belge isteyin. Vermezler ise aynı gün noterden ihtarname çekin.
İhtarnamede önceden bildirim yapmadan sağlık raporu aldığımdan dolayı işten çıakrıldığınızı İhbar ve kıdem tazminatları ile resmi tatillerde çalıştırıldığınızı ve bu öalışamaların ücretlerinin ödenmediğini ....... kadar maaş alacağınız olduğunu, bunların ödenmesini. ödenmediği taktirde her türlü yasal haklarınızı kullanacağınızı belirtin.
Tazminatlarınız bordroda gösterilen brüt maaş üzerinden hesaplanır. eğer gerçek maaşınız gösterilmiyor ise bunların düzeltilmesinide talep edebilirsiniz.
Buna rağmen tazminatlarınız ödenmez ise dava açmanız gerekecek. Elinizdeki raporları atmayın, Delil toplayın, Şahitiniz olsun, işverenle konuşurken yanınızda başka çalışan yada yanınızda şahitlik yapabilecek birilerini götürün. İşverenler sözlü olarak çıkışınızı verip tazminatınızı ödeyeceğiz diyorlar. Buna güvenen işçi işe gitmiyor. İşverende daha sonra işe gelmedi diye işlem yapıp tazminat ödemeyebiliyor. Buna dikkat ediniz.
Teşekkür ederim bizim anladığımız fesihimiz geçerli yani iş veren beni işten çıkarabilir ama tazminatlı çılarabilir diye anladık.çünkü benim davam daha önce yerel mahkemece kabul edilmişti.sonra yargıtay bozdu dedi ki''tekrar davanın görülmesi ve işe iade nin GEÇERLİ mi HAKLI mı olduğunun belirtilmesi ''diye ifade düşülmesi diye kararı bozdu. Sonra aynı hakim kabul yerine red verdi(sırf yargıtay bozdu diye)ve fesih te de "fesih geçerli olup reddine karar verilmiştir. Diye yazmış. Yani ben 2 bilirkişi raporu görmüş 2 sindede 18 madde uygulanabilir, HATTA fesihin son çare olma ilkesi gözetilmemiş diyede yazmışlar...
enim de kıdem tazminatı davası hakkında söyleyeceklerim var.
Merhaba,
8 yıldır bir çağrı merkezinde çalışmaktayım.Sürekli oturarak çalışmak zorunda olduğumdan 3 ay önce bel fıtığı ameliyatı oldum.Ancak tam iyileşemediğim için 2. ameliyetı olmak zorunda kalacağım.Bu noktada universite hastasnesinden mesleki hastalık raporu alsam çalışmış olduğum işyerinden hem kidem hem de ihbar tazminatı alabilr miyim?Ayrıca bel fıtığı rahatsızlığı mesleki hastalığa dahil midir?
Sebebiniz haklı sebep olsa dahi, sözleşmeyi fesheden taraf siz olduğunuz için ihbar tazminatı alma hakkınız olmaz.
Sağlık durumu nedeniyle kıdem tazminatı alabilmek için;
sağlık kurumundan alacağınız '2 yapmakta olduğunuz işin sağlığınıza olumsuz etkisi olduğuna dair rapor'' ile işverene başvurup, sağlık durumunuza uygun bir görev vermesini talep etmeniz gerekir.
İşveren bu talebinize göre, sağlık durumunuza uygun bir görevlendirme yapması gerekir,
eğer işvereniniz bu isteğinize olumlu yanıt veremiyorsa, kıdem tazminatınızı ödeyerek sözleşmenizi feshetmesi gerekir.
İşverenden sağlık durumunuza uygun görevlendirme talep etmenize rağmen, işveren bu talebinize herhangi bir şekilde karşılık vermiyor, havada bırakıyorsa, ancak bundan sonra sözleşmenizi sağlık nedenleri ile feshedip kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. Ödemezse dava açıp alabilirsiniz.
Dava açmanız durumunda kıdem tazminatı alabilmeniz için de fesih sebebinizin haklı olduğunu ıspatlamanız gerekeceğinden, işverenden yeni görevlendirme talebinizi yazılı olarak yapıp, talebinizin alındığına dair bir yazı almanız, yanıtın yazılı olarak gelmesi, ve fesih işleminin noter aracılığıyla yapılmış olması, ıspatınız açısından size fayda sağlayabilecektir.
benimde şöyle bir sorum olacak
Benim eşin bir devlet hastanesinde taşören firmaya bağlı olarak 7yıl çalışmıştır evlilikten dolayı bir yıl dolmadan işten ayrılma isteğinde bulunduk tazminat talep ettik , biz bu işlemi yaparkende şirket eşim izindeyken işten çıkarılma kodu olan 18. kodla işten çıkarmış başka bir şirket geldiği için. biz alo 170 sgk hizmet hattı tarafından bir iktarnağme çektik cevap olarak sgkya tazminat hak ettiğimizi bildiren bir kağıt yolladılar biz bu kağıtla şirkete gittik şirket bize . Bu parayı biz deil hastane vericek diyor yeni yasa çıkmış tazminatı şirketler değil çalıştığı kurumlar verir falan fılan . hastanede kabul etmiyor. şirket de bizi ozaman işçi mahkemesine yönlediriyor . Biz şimdi nasıl bir yol izlemeliyiz hakkımız nedir vs cevabınızı bekliyorum tesekkur ederim
Alıntı:
litigation rumuzlu üyeden alıntı
Evet kıdem ve ihbar tazminatına hak kazandığınızı düşünüyorum. Ödemezlerse bir avukat eşliğinde noterden ihtarname gönderin. Yine ödemezlerse dava açmalısınız. Çünkü haklı fesih nedeni yok.
Hem eski işvereniniz olan şirketi, hem hastaneyi muhatap alarak iş mahkemesinde dava açmanız gerekiyor.
Öncelikle vereceğiniz cvp için teşekkür ederim
Benim eşin bir devlet hastanesinde taşören firmaya bağlı olarak 7yıl çalışmıştır evlilikten dolayı bir yıl dolmadan işten ayrılma isteğinde bulunduk tazminat talep ettik , biz bu işlemi yaparkende şirket eşim izindeyken işten çıkarılma kodu olan 18. kodla işten çıkarmış başka bir şirket geldiği için. biz alo 170 sgk hizmet hattı tarafından bir iktarnağme çektik cevap olarak sgkya tazminat hak ettiğimizi bildiren bir kağıt yolladılar biz bu kağıtla şirkete gittik şirket bize . Bu parayı biz deil hastane vericek diyor yeni yasa çıkmış tazminatı şirketler değil çalıştığı kurumlar verir falan fılan . hastanede kabul etmiyor. şirket de bizi ozaman işçi mahkemesine yönlediriyor . Biz şimdi nasıl bir yol izlemeliyiz hakkımız nedir vs cevabınızı bekliyorum tesekkur ederim
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Hem eski işvereniniz olan şirketi, hem hastaneyi muhatap alarak iş mahkemesinde dava açmanız gerekiyor.
Alıntı:
doganesma rumuzlu üyeden alıntı
Öncelikle vereceğiniz cvp için teşekkür ederim
Yukarıda yazdıklarım sizin sorunuza karşılıktı.
mahkemeye versek ne gibi bir sonuç çıkabilir nekadar sürer acaba avukat tutmam gerekiyormu . sonuçta bu tazminat yasak bir hakkımız
- - - Updated - - -
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Yukarıda yazdıklarım sizin sorunuza karşılıktı.
mahkemeye versek ne gibi bir sonuç çıkabilir nekadar sürer acaba avukat tutmam gerekiyormu . sonuçta bu tazminat yasak bir hakkımız