Cevap: Çatıya Çanak Anten Kurdurmuyorlar
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Biraz bilgi vermek isterim:
Birbirine yakın uydular için aynı çanağa birden fazla LNB takma yöntemi uygulanıyor. Multifeed denen bir sac parçasına, her bir uydunun odaklandığı noktaya gelecek şekilde LNB'ler takılabiliyor.
Çoklu (4'lü, 8'li vs.) LNB'ler birden çok uyduyu almak için değil, aynı uydudaki yayınları alacak birden çok uydu alıcısı bağlamak içindir. Çünkü çanaktan gelen bir kabloya ancak bir tane uydu alıcısı takılabilir.
Dediğiniz olay aynı bölgedeki birbine çok yakın uydu vericileri için geçerli, misal 13 derece hotbird ile, 4.8 derecedeki sirius uydusunu yeterli büyüklükteki çanak ile izlersiniz(buda zaten en az 120cm ve üstü çanak gerekir çünkü açı farkından verim düşer) neyse, bu çoklu lnb ler en zayıf çekim olan lnb merkez odak alınır ve o yönde çevrilir, misal 4.8 derece sirius, yanına 13 derece hotbird takarsınız, ama tutup bu çanaktan 42 derecelik türksat yayını alabilmeyi beklemek hayal dir. İstersen 3mt lik çanak tak hiç farketmez.
Sonuç olarak tek çanak çoklu lnb sistemi ile birbine yakın derecedeki uydular izlenir ama kaliteli uyduların açıları çok farklı olduğu için pek bir işe yaramaz...
Alıntı:
nikon rumuzlu üyeden alıntı
Dediğiniz olay aynı bölgedeki birbine çok yakın uydu vericileri için geçerli,
Sizin ilk cümleniz yazıma muhalif gibi göründü gözüme. Ama benim yazımın ilk üç kelimesi "birbirine", "yakın" ve "uydular" değil mi zaten? :)
benim çanak anten 4 derece batı yönüne bakması gerektiği için doğu istikametine bakan hiçbir çanak antenten istediğimiz kanalları izlemeyeceğim, bu uydunun yönü tam ters....
Bana hukuki anlamda yardımcı olmanızı rica ederim.
Bu konuda daha önce Yargıtay kararları mevcut, yönetim bu konuda aldıkları karar olduğunu söyleyip bana sözlü olarak anten takılmayacağını söylüyorlar, kendilerine kendi yazdığım dilekçe ile imza karşılığı başvursam olurmu ( anten takılmasını talep ettiğimi 7 gün içerisinde onay verilmezse mahkemeye başvuracağım yönünde)
yoksa resmi olarak noterden ihtarname gönderip 7 gün içinde anten takılmasına onay verilmesini, eğer izin vermedikleri takdirdee mahkemeye başvursam olurmu... bu konuda yol göstermenizi rica ederim.
Amos uydusundan bahsediyorsunuz ve sanırım İstanbul'dasınız. Eğer öyle ise, bu uydunun sinyalini almak için muhtemelen oldukça büyük bir çanak takmak durumundasınız. Sayın Kırcalı mesajında zaten size cevap verdi. Şayet küçük bir çanak gerekseydi, takabiliyordunuz. Ancak büyük bir çanak biraz muallakta.
Kaç santimlik bir çanak gerektiğini öğrendiniz mi? Bu çanağı takmak için ne kadar bir alan gerekiyor ve çatının faydalı kısmının sizin arsa payınıza düşen kısmı buna yetiyor mu? Ayrıca çatı mekanik olarak o büyüklükteki bir çanağı taşıyacak yapıda mı?
Forumda amma çanak antenci varmış bunuda anlmış olduk. :)
Bahsettiğim öneri çoklu çanaklı mevcut bir sistem var ise ve bu çanaklardan birine lnb takılarak sorun çözülebilecekse idi.
Soruyu soran kardeşim ,Apartmandaki merkezi uydu sistemi nasıl bunu öğren tek çanaklımı, 3 çanaklımı buna göre bir lnb takarak sinyal alabilme imkanınız varmı? öğrenin varsa taktırmanız size ve apartmana ayrı bir yük getirmez ve ayrıca apartman kararlarınada muhalefet olmaz. Ayrı bir tesis kurmuş olmayacaksınız ve sorununuz böyle çözülecek diye bu tavsiyede bulunmuştum.
Yayınlamış olduğum yargıtay kararına göre Apartmanda merkezi uydu sistemi var ise Apartman yöneticisi size ayrı bir tesis için izin vermeyebilir. Yargıtay yeni bir içtihat ouştururmu bilemeyiz. Yani merkezi bir uydu sistemi varsa dahi örneğin vietnam vatandaşı birinin kendi ülkesindeki gelişmeleri takip etmek isterse ve mevcut sistem buna izin vermiyor ise yeni bir tesis kurabilir diye karar verirse sizin sorununuz böyle çözülebilir.
Apartmanımızda bir kat malikinin çatıda 4 çanak anteni ve bir kablolu aboneliğini öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Oturan ailenin 5 yaşında tek çocuğu var ve hiçbiride yabancı dil bilmiyor.
toplamdada 21 adet çanak anten var. balkonlar dahil. Bunların çoğuda Türksat uydusu için. Merkezi uydu sistemi kurmakta mümkün olmadı. İnsanlarda şu mantık var küçük olsun benim olsun. Halbuki Türksat uydusu için tek çanak olsa buraya çoklu lnb takılsa en az 13 çanak ortadan kalkmış olacak çatıda ve balkonlarda fuzili çanak kalabalığı görüntü kirliliği kalkacak. Ayrıca arıza anında masraf çok kişiye bölüneceğinden masrafta düşmüş olacak.
Alıntı:
Amos uydusundan bahsediyorsunuz ve sanırım İstanbul'dasınız. Eğer öyle ise, bu uydunun sinyalini almak için muhtemelen oldukça büyük bir çanak takmak durumundasınız. Sayın Kırcalı mesajında zaten size cevap verdi. Şayet küçük bir çanak gerekseydi, takabiliyordunuz. Ancak büyük bir çanak biraz muallakta.
Kaç santimlik bir çanak gerektiğini öğrendiniz mi? Bu çanağı takmak için ne kadar bir alan gerekiyor ve çatının faydalı kısmının sizin arsa payınıza düşen kısmı buna yetiyor mu? Ayrıca çatı mekanik olarak o büyüklükteki bir çanağı taşıyacak yapıda mı?
120 cm lik anten yetiyor, zaten delikli çanak anten olduğu için rüzgardan fazla etkilenmiyor, dediğim gibi anteni ilk defa kurmuyorum, taşındığım binanın aynı özelliklerine sahip diğer başka blokda takılıydı anten bugüne kadar hiçbir problem olmadı ( çatıya zarar vs gibi) her daire 120 m2 olup her katta 4 daire olmak üzere 36 daire var ( çanak antenin işgal ettiği alan en fazla 2m2 dir kapsadığı alan fazla bir yer tutmuyor). bu konuda rahatım işin açıkçası
Alıntı:
ceceli341 rumuzlu üyeden alıntı
Forumda amma çanak antenci varmış bunuda anlmış olduk. :)
Vardır muhakkak. Ancak ben çanak antenci değilim :)
Alıntı:
Vardır muhakkak. Ancak ben çanak antenci değilim :)
Üstat profilinize baktım hakaten değilmişsiniz. :) Bende zaten yanlış yazmışım. Uydu Sisteminden anlayan üye demem gerekirdi. Ama sizinkinin anlamaktanda öte boyutta olsa gerek.