Cevap: Evlilikten dolayı yurtdışı vize için erken resmi nikah, nişan, takılar ve masraf yapıldı, kız sebepsiz/keyfi herşeyi bozdu
Bu kadar lafı çoğaltan bir anlayış daha önce görmedim.Daha fazla polemiğe girmeyeceğim.Bura ücretsiz hukuk danışma merkezi olmadığı için teknik bilgileri, yargıtay kararları ve cevap verenin hukukçu olması gibi durumlar nadir karşılaşılan durumlardır.Çünkü bu işleri avukatlar para karşılığı ofislerinde yapar.Burada hukuki öngörü, kişisel görüş vs. yazılır.İnsanlar başından geçenleri, gördüklerini veya tecrübelerini aktarır.Bizde acizane burayı canlı tutmak için elimizden geleni yapıyoruz.Başka bir gayemiz yoktur.İyi forumlar..
Cevap: Evlilikten dolayı yurtdışı vize için erken resmi nikah, nişan, takılar ve masraf yapıldı, kız sebepsiz/keyfi herşeyi bozdu
Peki,
size yinede TEŞEKKÜR ediyorum.
Degerli dostum.
Bu kagit ustunde evlendik, yurtdisi bilmem ne.. bunlar isin hikayesi.. evlenilmis ise evlenilmistir.. resmi nikah varsa olay bitmistir..
takilarin hepsi kadina aittir.. burda sansin sifir.. bununla ilgili yargitay kararlari da var.. dugune edilen masraflari falan geri alamazsin..
Turk medeni kanunu kadini koruyan bir yasadir.. genelde kadini magdur etmemeye calisir.. o yuzden bir erkek olarak turk medeni kanunu
uzerinden adalet ariyorsan bu noktayi unutma.. turk medeni kanunu kadini korur.. haksiz bile olsa korur..
Eger esin bosanma sonrasi yoksulluga dusuyorsa nafaka isteyebilir.. bosanmamakta direnirse davayi senelerce uzatabilir.. tazminat isteyebilir.. yalanci sahitler ortaya cikarabilir.. sana bir cok pislik yapabilir.. tamamen kanunlar cervevesinde..
benim sana tavsiyem altinlarin, dugun masraflarinin uzerine zaten bir bardak soguk su ic.. kadin nafaka ve tazminat istemeden cabuk bosanmayi kabul ediyorsa.. bosan, gec ve unut.. bir hayat dersi olarak aklinin bir kenarina yaz.. kadin 10-20 bin gibi bir para da ver ustune ancak o zaman tazminat ve nafaka istemeden bosanirim derse onu bile kabul et.. etmezsen daha sonra pisman olursun.. 3-4 sene bosanamadigin icin bir daha evlenemezsin.. surundurur seni.. turk medeni kanunu da kendisine yardim eder bu konuda..
durum budur.. kolay gelsin.. gecmis olsun..
Ben 1 tane eskide olsa konuya yakın Yargıtay Kararı buldum. DUYARLI HUKUKÇULARIN BENİM MEVZUYA BENZER BİRKAÇ KARARLA DAHA DESTEKLEMESİNİ VE GÖRÜŞ BİILDİRMELERİNİ rica ediyorum.
T.C. YARGITAY
2.Hukuk Dairesi
Esas: 1976/51
Karar: 1976/273
Karar Tarihi: 19.01.1976
ÖZET: Nikaha rağmen kadının ortak hayata yanaşmamış olması ve bu yüzden eşlerin boşanmış bulunmaları, kadının aile birliğine karşı yükümlü olduğu görevlerini yerine getirmekte önemli derecede kusurlu sayılmasının delilidir. Kadının tutumu ile aile birliği dağılmış böylece bağışlamanın amacı ortadan kalkmıştır. O halde evlenme sırasında veya evlenileceği ümidi ile daha önce koca eşine verdiği dava konusu eşya ve ziyneti geri isteme hakkını kazanmıştır.
(818 S. K. m. 234, 244)
Dava: K. Demir ile G. Demir arasındaki boşanma ve eşya davasının yapılan muhakamesi sonunda tarafların boşanmalarına, eşya davasının reddine dair verilen hükmün vekalet ücreti ve eşya ile ilgili bölümü davacı tarafından temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Karar: Dava, boşanma ve eşya hakkında istihkak iddiasına ilişkin olup, mahkemece eşlerin boşanmalarına eşya hakkındaki davanın ise reddine karar verilmiştir.
Eşler nikahlanmışlar, fakat fiilen birleşmemişler, davalının kusuru ile meydana gelen şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanmalarına karar verilmiş, temyiz edilmemek suretiyle hüküm kesinleşmiştir.
Gerçekten evlenmeden önce veya sonra eşlerin birbirine bağışta bulunmaları geçerli olup, bağışlanan şeyin mülkiyeti bağışlanana geçer. Ancak aile görevlerine önemli şekilde uyulmamış olması bağıştan dönme (rücu) sebebidir. (B.K. 244/2)
Nikaha rağmen kadının ortak hayata yanaşmamış olması ve bu yüzden eşlerin boşanmış bulunmaları, kadının aile birliğine karşı yükümlü olduğu görevlerini yerine getirmekte önemli derecede kusurlu sayılmasının delilidir. Kadının tutumu ile aile birliği dağılmış böylece bağışlamanın amacı ortadan kalkmıştır. O halde evlenme sırasında veya evlenileceği ümidi ile daha önce koca eşine verdiği dava konusu eşya ve ziyneti geri isteme hakkını kazanmıştır. Bu yönün gözetilmemiş olması usul ve kanuna aykırıdır.
Sonuç: Temyiz edilen kararın gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, 19.1.1976 tarihinde oybirliği ile karar verildi.