Cevap: Tuvalette telefonlu tacİz
Alıntı:
Mağdur Vatandaş rumuzlu üyeden alıntı
Olay zaman aşımına uğramış mıdır, zaman aşımı ne kadardır
Karakola gittiğinizi, şikayetçi olduğunuzu ve adamın bulunamadığını iletinizde belirtmişsiniz.
Danıştay, açılan ceza davasında sanığın beraat etmesi nedeniyle idarenin gerçek suçluyu yakalayamama şeklinde ortaya çıkan eyleminin “Failler yakalanıncaya kadar temadi eden ve hukuki sonuç yaratmaya devam eden bir eylem olduğunu" bu nedenle, tazminat istemiyle açılan davada süre aşımı bulunmadığını hüküm altına almıştır.
Adli yargıda da bu kuralın geçerli olacağını, (Ki; Yargıtay da zaman aşımı ile ilgili verdiği bazı kararlarında Danıştay kararlarına atıfta bulunmakta...) tazminat yönünden işlemekte olan zaman aşımı süresinin karakola yapılan şikayetle kesildiğini, güvenlik güçlerince fail yakalandıktan ve suçu yargı yerlerince sabit görüldükten sonra kesilen sürenin kaldığı yerden işlemeye başlayacağını düşünüyorum. (Bence...)
Olaya ceza hukuku yönünden bakıldığında ise, fail yakalandığında zaten davası görülmeye başlayacaktır.
Cevap: Tuvaletin Yan Kabinindeki Erkek
Soruma ciddiyetle cevap verenlere çok teşekkür ederim. Ve inşallah birgün önemli bir davanızda veya olayda size de inanmazlar ve benimle dalga geçtiğiniz gibi sizinle de geçerler ısrarla benim iletime hala cevap yazan Sayın Ceceli 341..
- - - Updated - - -
Alıntı:
tolg rumuzlu üyeden alıntı
Karakola gittiğinizi, şikayetçi olduğunuzu ve adamın bulunamadığını iletinizde belirtmişsiniz.
Danıştay, açılan ceza davasında sanığın beraat etmesi nedeniyle idarenin gerçek suçluyu yakalayamama şeklinde ortaya çıkan eyleminin “Failler yakalanıncaya kadar temadi eden ve hukuki sonuç yaratmaya devam eden bir eylem olduğunu" bu nedenle, tazminat istemiyle açılan davada süre aşımı bulunmadığını hüküm altına almıştır.
Adli yargıda da bu kuralın geçerli olacağını, (Ki; Yargıtay da zaman aşımı ile ilgili verdiği bazı kararlarında Danıştay kararlarına atıfta bulunmakta...) tazminat yönünden işlemekte olan zaman aşımı süresinin karakola yapılan şikayetle kesildiğini, güvenlik güçlerince fail yakalandıktan ve suçu yargı yerlerince sabit görüldükten sonra kesilen sürenin kaldığı yerden işlemeye başlayacağını düşünüyorum. (Bence...)
Olaya ceza hukuku yönünden bakıldığında ise, fail yakalandığında zaten davası görülmeye başlayacaktır.
Zaman ayırıp ciddiyetle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Merhaba. Anlattıklarınız hiçte gerçeklikten uzak degil bu her zaman başa gelinebilecek bir olay. Aslında ben azminize hayran kaldıgım için bu paylaşımınıza cevap yazıyorum. Çoğu insan başlarına gelen böyle bir olayda bırakın emniyete veya avukata gitmeyi sizin yaptıgınız gibi zanlının peşinden bile koşmazlar. Bu yüzden hala işin peşini bırakmadıgınız için sizi kutluyorum. Size yardımcı olmayı çok isterdim ama henüz birinci sınıftayım ve yeterli bilgim yok çok üzgünüm. Ama ona suç duyurusunda bulunmussanız suçlu yakalandıgı takdırde bu suçtan yargılanır diye biliyorum.
Alıntı:
Soruma ciddiyetle cevap verenlere çok teşekkür ederim. Ve inşallah birgün önemli bir davanızda veya olayda size de inanmazlar ve benimle dalga geçtiğiniz gibi sizinle de geçerler ısrarla benim iletime hala cevap yazan Sayın Ceceli 341..
- - - Updated - - -
Zaman ayırıp ciddiyetle cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.
Ben sizin için aynı dileklerde bulunmayacağım. İnşallah anlattıklarınız başımıza gelmez, kimsenin başına gelmesin,
İleti yazmakta herkes özgür. Burası kamuya açık platform. Sizin bütün iletilerinize önceleri cevap verdim. Tek bir konu olarak olağandı, fakat bütün iletilerinizi birleştirince çok ilginç olaylardı. Bende bu soruların mesleğinizle ilgisi varmı diye mesaj attım. Yememiş içmemişsiniz. Nasıl yolunu bulduysanız bilmiyorum. şikayet etmişsiniz. ben bunu belirtmek istedim. Tek başına konu ile ilgili düşüncelerimide herkes gibi yazdım zaten.
Dünyaca ünlü faas food firmasnına tazminat davasımı açacaksınız? Kime nasıl suç duyurusunda bulunacaksınız? bilmiyorum ama bu kadar zaman sonunda bundan herhangi bir şekilde sonuç alabileceğinizi düşünmüyorum. Ortada sizin beyanınızdan başkaca hiçbir delil yok, var olanlarda (kamera görüntüleri) yok olmuştur. Sizin çekilmiş görüntüleriniz yok, size yapılan bir şantaj yok, yayınlanan bir görüntü yok, Ortada suçlu ve suçluyu belirleyecek kamera görüntüleri yok.
Ayrıca ikinci iletinizde belirtmişsiniz. Karakola suç duyurusunda bulunmuşsunuz, İnşallah kamera görüntülerini vermişsinizdir. eğer resmi kayıtlara geçti ise tesadüf şahıs yakalanırsa. Kamu davası açılır. Onun haricinde gerçekci olmak gerekirse, Ortada sizi mağdur gösterecek hiçbir suç,suçlu delil yok.
Ayrıca bende merak etmekteyim bir avukat üye cevaplarsa eğer; Faili belli olmayan bir suç duyurusunda dosya ne kadar işlemde kalır? Ne kadar süre sonra işlemden kalkar?
- - - Updated - - -
Güvenlik kamera görüntüleri için bir bilgi vereyim. Kamuda 30 gün, özel sektörde 15 ila 45 gün civarında, Büyük şirketlerde, bankalarda vs yerlerde ise maksimum 8 ay civarında tutuluyor diye biliyorum.
Peki ben bu kişiye değil de restorana dava açmak istesem zaman aşımına uğramış mıdır? Eğer restorana da hala dava açabiliyorsam hemen girişimde bulunacağım çünkü.. Teşekkürler.
- - - Updated - - -
Alıntı:
GulTkts rumuzlu üyeden alıntı
Merhaba. Anlattıklarınız hiçte gerçeklikten uzak degil bu her zaman başa gelinebilecek bir olay. Aslında ben azminize hayran kaldıgım için bu paylaşımınıza cevap yazıyorum. Çoğu insan başlarına gelen böyle bir olayda bırakın emniyete veya avukata gitmeyi sizin yaptıgınız gibi zanlının peşinden bile koşmazlar. Bu yüzden hala işin peşini bırakmadıgınız için sizi kutluyorum. Size yardımcı olmayı çok isterdim ama henüz birinci sınıftayım ve yeterli bilgim yok çok üzgünüm. Ama ona suç duyurusunda bulunmussanız suçlu yakalandıgı takdırde bu suçtan yargılanır diye biliyorum.
Çok teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
Alıntı:
Peki ben bu kişiye değil de restorana dava açmak istesem zaman aşımına uğramış mıdır? Eğer restorana da hala dava açabiliyorsam hemen girişimde bulunacağım çünkü.. Teşekkürler.
Öncelikle şikayetçi olduğunuz yer savcılığına gidip ad soyad ile sorgulama yaptırıp soruşturma var mı yok mu ne aşamada onu öğrenmelisiniz soruşturma çıkmazsa karakolda ifade verdiyseniz karakola gidip şikayetiniz hakkında yapılan işlemi ve akibetini sorunuz. Şikayet etmişseniz zaman aşımı artık dava zaman aşımıdır bu da sanırım 7.5 senedir yeni yasayla bu süreler arttırıldı 12.5 yılı buldu. Fail tespit edilir de kovuşturması yapılıp aleyhine karar verilirse kesinleşmesinden itibaren en geç bir yıl içinde hukuk mahkemelerinde tazminat davası da açabilirsiniz ancak şimdi bu hakkınız yok olaydan itibaren bir yıl içinde hukuk mahkemelerinde dava açmalıydınız kanımca.
Sayın ceceli faili meçhul dosyalar dava zaman aşımı dolana kadar işlemde kalır dolmasıyla birlikte zaman aşımı nedeniyle takipsizlik kararı verilir kapanır.
Alıntı:
Sn. Engin Oğuz'un dediği gibi 1 yıl içerisinde hukuk davası açmanız gerekirdi. Bu süreyi kaçırdığınıza göre; uzamış (ceza) zaman aşımı hükümlerinden yararlanabilme imkanının olup/olmadığına bakmanız, bunun için de restoran işletmecisi ya da görevlilerinin eylem ya da kusurundan dolayı firma hakkında tazminat davası açma gerekçenizin içeriğinde ceza davasında da bir karşılığı var mı/yok mu onu belirlemeniz gerekir. Şayet, firmanın sorumluluğu bakımından suçun karşılığını T.C.K' da bulabiliyor iseniz, tazminat davası açma zaman aşımı süresi suçun bağlı olduğu ceza zaman aşımı süresidir.
Örneğin; Yargıtay'a göre varlığı iddia edilen hakaret suçu TCK'nın 125. madde kapsamındadır. TCK'nın 66/e maddesi uyarınca suçun ceza zaman aşımı 8 yıl olduğundan tazminat davası zaman aşımı süresi de BK 60/2' ye göre 8 yıldır.
Ayrıca, tazminat davasında uzamış (ceza) zaman aşımının uygulanabilmesi için mutlaka ceza davası açılmış olması ve mahkumiyet kararının bulunması gerekmemektedir.
Alıntı:
Sn. Engin Oğuz'un dediği gibi 1 yıl içerisinde hukuk davası açmanız gerekirdi. Bu süreyi kaçırdığınıza göre; uzamış (ceza) zaman aşımı hükümlerinden yararlanabilme imkanının olup/olmadığına bakmanız, bunun için de restoran işletmecisi ya da görevlilerinin eylem ya da kusurundan dolayı firma hakkında tazminat davası açma gerekçenizin içeriğinde ceza davasında da bir karşılığı var mı/yok mu onu belirlemeniz gerekir. Şayet, firmanın sorumluluğu bakımından suçun karşılığını T.C.K' da bulabiliyor iseniz, tazminat davası açma zaman aşımı süresi suçun bağlı olduğu ceza zaman aşımı süresidir.
Örneğin; Yargıtay'a göre varlığı iddia edilen hakaret suçu TCK'nın 125. madde kapsamındadır. TCK'nın 66/e maddesi uyarınca suçun ceza zaman aşımı 8 yıl olduğundan tazminat davası zaman aşımı süresi de BK 60/2' ye göre 8 yıldır.
Ayrıca, tazminat davasında uzamış (ceza) zaman aşımının uygulanabilmesi için mutlaka ceza davası açılmış olması ve mahkumiyet kararının bulunması gerekmemektedir.
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.