Cevap: Kesinleşen icra mahkemesi kararına karşı yeni dava
Engin bey selamlar.Dvayı temyiz ettim,sonucu bekliyoruz.Ancak acil bir konuda akıl danışmak istiyorum.Kefil olduğum için banka,ev ve dükkanımın kıymet takdirini istemişti 11 ay önce.Şimdi ise Davayı temyiz ettiğim için bu mallarımın satışını istemiş diye duydum.Daha bana bir şey gelmedi.Acaba dava açıp evlerimin üstündeki ipotekleri kaldırabilirmiyim daha mahkeme aşamasında diye..Çünkü önce ipotekli gayrı menkul satılacak,sonra borcu karşılamazsa bana gelecek diye biliyorum.Belki ben davayı kazanacağım ihale fesh olunacak ve yeni ihalede satış borcu karşılayacak.Bununla ilgili dava açmamda süre varmı?11 ay oldu kıymet takdiri yapılalı..Nasıl bir yol izlemeliyim..Tşk..
İpotekleri kaldırmazlar belki de tedbir talep edin belki satışı durdururlar.
Cevabınız için teşekkürler.Son bir şey daha sorup bir daha rahatsız etmeyeceğim.Yargıtay ONARSA yargılamanın iadesinin şartları neler,ayrıca İhalenin Feshi davasında da Anayasa Mah.ve Avrupa İnsan Hakları Mah.başvuru yapılabilir mi?
Sayın Engin Bey ve diğer avukat büyüklerim.Konuyu okuduysanız bugün avukat aradı.Ben her ne kadar İhalenin Feshi davasını kefil olarak temyiz etmiş olsam bile tapuyu üzerine aldığını ve evin tahliyesini talep ettiğini,bankaya gelerek geriye kalan 80000 tl borç hakkında konuşmak istediğini bir kaç imzama ihitiyaç olduğunu söyledi.Acaba temyiz beklenmeden tapuyu alabilir mi?
Alıntı:
salacak rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Engin Bey ve diğer avukat büyüklerim.Konuyu okuduysanız bugün avukat aradı.Ben her ne kadar İhalenin Feshi davasını kefil olarak temyiz etmiş olsam bile tapuyu üzerine aldığını ve evin tahliyesini talep ettiğini,bankaya gelerek geriye kalan 80000 tl borç hakkında konuşmak istediğini bir kaç imzama ihitiyaç olduğunu söyledi.Acaba temyiz beklenmeden tapuyu alabilir mi?
Lütfen cevap..Ne yapmalıyım..
Aldım diyorsa boşuna demiyordur gidip icra dosyasını kontrol ediniz memurdan sorunuz.
Sayın Engin Bey,tapu iptal ve tescil davası açacağım.Temyiz daha sonuçlanmadı.Kesinleşmeden tapuyu verdiği için İcra Dairesini şikayet yoluyla mı dava açmalıyım yoksa Alacaklıyı mı dava etmeliyim yoksa direk tapu iptal davası mı açmalıyım.Bu dava tahliyeyi durdurur mu?
Anlatımınıza göre bir borçlu, bir de kefil sıfatı ile sizin tarafınızdan açılan İhalenin Feshi davası var. Yine ifadenize göre borçlu tarafından açılan dava davacı aleyhine sonuçlanmış. Peki siz davayı ne zaman açtınız. Zira bu soru ihale alıcının lehine tapuya tescil işlemi açısından çok önemli. Dört odalı olduğu ifade edilen bir taşınmazın altı odalı olması, bunun şartnamede, ilanda belirtilmemesi ''Esaslı Hata'' nedeni ile fesih nedeni. Her neyse bu yargılamanın konusu. Siz tapuya tescil işleminin iptali için genel mahkemede ''Tasarrufun İptali'' davası açabilirsiniz. Dava dilekçesine yargılama sonuçlanıncaya kadar ''Tedbir'' kararı talep etmelisiniz. Gerekçelerinizi de keza dilekçenize mutlaka ekleyeceksiniz. İcra müdürünü İhalenin Feshi davası sonuçlanmadan tapuya tescil fezlekesi düzenlediği için şikayet edebilirsiniz belki ama bu sorununuzu çözer mi? Pratikte tapunun alacaklı adına tescil edildiği aşikar. İş tahliye talebi aşamasına geldiğine göre çeşitli itiraz haklarınızı yitirmişsiniz. Mesela İhalenin Feshi davası dilekçenizde ''Tapuya Tecil İşleminin Durdurulması'' için tedbir talebinde bulunmuş muydunuz?
Öncelikle cevabınız için teşekkür ediyorum İsmail Bey..Ben kefil sıfatı ile davayı borçlunun ihalenin feshi davası kesinleştikten sonra ancak alacaklı evi kendi adına tescil ettirip tapuyu almadan açtım.Ayrıca davayı açtığım aynı gün icra dairesine yazılı dilekçe vererek mahkeme sonuçlanıncaya kadar evin alıcıya tescil edilmemesi için dilekçe verdim ve icra müdürü hemen aynı anda dilekçemi karara bağladı ve mahkeme bitene kadar evin tescilinin alıcıya verilmemesi şeklinde bir kararı icra dosyasına koydu..Ancak ben açtığım davada nasıl olsa icra müdürü tescil için bekleme kararı verdiği için tedbir talep etmedim..Ayrıca sizin dediğiniz gibi ihalenin feshi davamı ihale şartnamesindeki bariz hatalar sebebiyle kazanacağımdan eminim ancak hakim kefil sıfatı ile davada taraf olmadığıma karar vererek davanın içeriğine girmedi ve davayı husumetten reddetti.Temyizden dönmesini umuyorum.çünkü bu konuda örnek yargıtay kararıda koydum.Tapu iptal davası ile ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum.icra Müdürlüğünün tahliye için verdiği 15 günlük süre 8 gün sonra bitiyor.ben tapu iptal davası açsam bile ve tedbir talep etsem bile ilk mahkeme yaklaşık 2 ay sonra olacağı için tahliyeyi ilk mahkemeye kadar nasıl durdururum.şimdiden teşekkürler..
Çok büyük ihtimalle dosyanız Yargıtay'dan onanarak gelecektir. Dava dilekçenizde ne kadar lehinize olguyu ileri sürseniz de maalesef İİK 134. madde ve devamı maddelere göre dava açma yeterliliğine sahip değilsiniz. Zira siz kefil sıfatı ile borca kefil siniz. Oysa her ne kadar borcun tamamı veya bir kısmı için ödeme, tasfiye vasıtası olan söz konusu taşınmazla bir alakanız yok. Yasa çok açık. İhalenin feshi davasını Borçlu, Alacaklı, Pey Sürmek Sureti ile İhaleye Katılan İstekli veya Alıcı, ilgisi tapu sicili ile kayıtlı alakadarlar açabilir. Çok yakın bir ilgisi varmış gibi görülüyor ama tekrar etmek gerekirse siz asli borç ilişkisi açısından borçlu değilsiniz, borca kefilsiniz. Borçlunun edimini kısmen veya tamamen yerine getirmemesi nedeni ile borçtan mes'ulsünüz. Bir avukattan destek almaya çalışmanız yararınıza olur. Kefaletten ötürü ödeme yapmışsanız, yapacaksanız, malınıza, mülkünüze, maaşınıza haciz gelecek ise en azından borcu temlik almaya çalışın ki asıl borçludan uğradığınız zarar ziyanı talep edebilesiniz.