Hayir,olmuyor.Isci fesih nedenini aciklamak zorunda degildir.
Printable View
Benzer bir sorun olduğu için buraya yazıyorum . İş yerinde çıkan tatsız bir tartışma sonra işten uzaklaştırıldım . Kavgayı başlatan kişi değilim kendimi savunmaya çalışıyordum . İlk etapta bir savunma imzalatıldı . Savunmada ki açıklamadaki ifadeleri kabul etmedim , bu şekilde dolduramayacağımı belirttim o kadar önemli olmadığı sadece durumla ilgili bilgilerin taraflar tarafından ayrı ayrı incelenmek için bu yönteme başvurulduğu tarafıma açıklandı . Ben yineden savunmamı yazarken yazılan açıklamaları kabul etmediğimi asli ifademin şahsım tarafından yazılanlar olduğunu belirttim . Bu savunma sonunda kavgayı çıkaran kişi işte kaldı beni ise çıkartma kararı aldılar .Tekrar bir evrak imzalatmak istediler "4857 sayılı iş kanunu'nun 25.ci maddesinin II. Bendinin d fırkasına göre .... iş akdiniz tarafımızdan fesh edilmiştir ." Ben bu evrağı imzalamadım , Noterle tarafıma tek taraflı fesh edilmiş olarak iletildi . Haksız bir suçlama ve ceza ile karşı karşıyayım.
Bende hukuki bir işlem gerçekleştirmek istiyorum . Bu konuda ne yapabilirim . Yönlendirirseniz sevinirim ...
Isyerinizde 6 aydan fazla suredir calisiyorsaniz ve isyerinizde calisan isci sayisi 30'un uzerinde ise ise iade davasi acabilirsiniz.Sayet bu sartlari saglamiyorsaniz feshin haksiz ve gecersiz oldugunu Is Mahkemesi'nde acacaginiz davada ileri surup kidem ve ihbar tazminati talep edebilirsiniz.
Merhaba,
Eşim Türkiye genelinde yaklaşık 1000 çalışanı olan kurumsal bir firmada 3 yıldır çalışıyordu. Kişisel sebeplerden dolayı bir üst yöneticisi eşimi işten ayrılmaya zorladı fakat eşim ayrılmadı. 10.04.2008 de şirket küçülmeye gittiğini belirten bir yazı ile tek taraflı olarak iş akdini fesih ettiğini bildiren bir yukarıdaki yazı imzalatıldı. Kıdem ve ihbar tazminatı ödeneceğini bildirdiler. Bugün 11 Nisan ve eşim şu anda 4,5 aylık hamile. Ayrıca İşten sadece 1 kişi çıkarıldı. Oysa başka iş bulması sebebiyle zaten işten çıkmak üzere olan bir kişi vardı ve bunu bir üst yöneticisine bildirmişti (Yönetici insan kaynaklarına eşimin hamilelik durumunu bildirdi mi bilmiyoruz ama işten zaten çıkmak üzere olan birisi olduğunu bildirmediğini biliyoruz). Bir kişi de 2 ay önce işe alınmıştı ve deneme sürecindeydi. Yani deneme sürecindeki kişi sebepsiz dahi işten çıkarılabilirdi.
Bu durumlar ışığında ve eşimin hamile olmasını da göz önünde bulundurarak;
1-) Kötü niyet davası açılabilir mi?
2-) İşten çıkarılmadan birkaç hafta önce bildirmeleri gerekmiyor muydu? Şirketin bu durumu bildirmemesi işverene bir yükümlülük doğurur mu?
3-) Hamile iken iş bulamayacağı için maddi ve manevi zararlarımız olacağından tazminat davası açılabilir mi?
Teşekkürler.
Merhabalar..
İşyerinde 30 işçiden fazla işçi çalışıyorsa ve eşinizin işyerindeki kıdemı 6 aydan fazla ise işe iade davası açabilirsiniz..Bununla birlikte ayrımcılık nedeniyle(hamilelik) ayrıca tazminat talep edebilirsiniz..İşe iade davasında diğer hususları(yeni işçi alındığı,vb.) ileri sürmelisiniz..
İş akdiniz ihbar sürelerine uyulmadan(bildirim yapılmadan) feshedilmesi halinde işverenden ihbar tazminatı talep edebilirsiniz.
Eşime imzalatılan fesih bildiriminde şirket genelinde çıkarımlar yapıldığına dair bir bildirim içeriyor. hamile olduğu için çıkarılmıştır demiyor. Hamile olması dolayısıyla başka yerde iş bulması mümkün olmayacağından kıdem ve ihbar tazminatı dışında tazminat davası açılabilirmi.
Teşekkürler