Cevap: Kız Arkadaşımı Dava Etmek İstiyorum
Bende yukarıda kullanıldı demedim zaten sayın Ersoy, yada siz kullandınız da demedim, böyle bir ifade kullanırsak doğru olmaz dedim.İlgimi çeken bir sayfa ve konuydu, ihtimal başka yorumlar da gelebilir ve bu durum sonraki yorumlarda da geçebilir düşüncesiyle fikrimi açıkça beyan ettim o kadar.Saygılarımla..
Alıntı:
AdemYavuz rumuzlu üyeden alıntı
Nişanlanmanın varlığı iki tarafın karşılıklı evlenme vaadinde bulunmasına bağlıdır. Sadece bir tarafın evlenme vaadi, nişanlanmanın oluşmasına imkân vermez . Tazminat isteyen şahıs da evlenme vaadinde bulunmalı, bulundu ise nişanlanmaya ilişkin hükümler (sizin de belirttiğiniz gibi) uygulanabilecek ise de davacı olacak şahsın nişanlı olduğunu ispata yarayacak bir argümana sahip olmadığınız açıktır.
Varsa ne ala :)
"ailelerimize durumlardan bahsettik ve aramızda okul biter bitmez evlilik kararı aldık". Bu ifadeye binaen nişanlanmaya ilişkin hükümlerin uygulama alanı bulabileceğini söylemiştim.
Alıntı:
Bill187 rumuzlu üyeden alıntı
Bir insan istediği kişiyle istediği zaman istediği kadar arkadaşlık yapabilir.Bir gün seni çok seviyorum derken ertesi günden senden ayrılmak istiyorum diye mesaj da çekebilir.Bunları kısıtlayan kanunlarımızda herhangi bir madde yok.Yani hukuk sistemi gönül işlerine bakmaz.Bir insana gerektiğinden fazla değer verip sonra üzülmek hukuki bir olay değil sosyal bir olaydır.Bir kız bana yüz vermedi dava edeyim, onun yüzünden hastalandım veya arkadaşım bana bir gün çok sıcak ertesi gün soğuk davranmakta moralim bozuldu bir diğer örnekse evlenecek gibiydik sürekli karar değiştirmekte allak bullak oldum gibi sebeplerle manevi tazminat davası açılmaya kalkınırsa yüksek harç ve dava bedellerine ek olarak karşı tarafın temsil bedelinin de size yükleneceği hiç bir şey elde edemeyeceğiniz bir süreç sizi bekler.Siz izin vermezseniz kimse sizin duygularınızla ve sağlığınızla bu şekilde oynayamaz.Bilginize...
Alıntı:
Mahir Ersoy rumuzlu üyeden alıntı
"ailelerimize durumlardan bahsettik ve aramızda okul biter bitmez evlilik kararı aldık". Bu ifadeye binaen nişanlanmaya ilişkin hükümlerin uygulama alanı bulabileceğini söylemiştim.
açıkcası evlilik kararını bir çok kere konuşarak aldık, yani okul bitince evlenelim diyoduk birbirimize, fakat nişanlanmayı kanıtlayacak bir argüman yok maalesef
Alıntı:
igezmis rumuzlu üyeden alıntı
açıkcası evlilik kararını bir çok kere konuşarak aldık, yani okul bitince evlenelim diyoduk birbirimize, fakat nişanlanmayı kanıtlayacak bir argüman yok maalesef
Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur. Evlilik kararı alındığını ailelerinizin tanıklığı veya başkaca deliller (telefon mesajları) ile ortaya koyabilirseniz nişanlılığı kanıtlamış olacaksınız. Bununla birlikte nişanın bozulması sebebiyle manevi tazminata hükmedilebilmesi için sizin, nişanının bozulmasında kusurlu olmamanız bunun yanında ayrıca fahiş bir surette zarara uğramış bulunmanız gerekir.
Örneğin üzüntü duymak başlı başına manevi tazminatı gerektirmez. Manevi tazminat talep edebilmek için, kişilik haklarının ihlali, terkedilen nişanlının şeref ve namus duygularının yaralanmış olması veya çevresine karşı küçük düşmüş, itibarının zedelenmiş olması gibi sebepler gerekir. Bunun yanında mide rahatsızlıklarınızın bu arkadaşınız sebebiyle ortaya çıktığını örneğin bir doktor raporu ile ortaya koyabilirseniz (ki çok zor) bence manevi tazminata hükmedilmesi gerekir.
Tüm bu anlattığınız olaylar, nişanlanmanın hukuki sonuçlarından olan manevi tazminat ödenmesi gereğinden ziyade karşı tarafın haksız fiil ve eylemlerinden doğmuş kişilik haklarınıza saldırı niteliğindedir, ve Borçlar Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince tarafınız lehine manevi tazminata hükmedilmelidir şeklinde düşünüyorum.