Cevap: Öğrenim kredisi gecikme zammı zaman aşımı
Alıntı:
molyer rumuzlu üyeden alıntı
vade tarihini takip eden yıldan itibaren 5 yıldır zamanaşımı. tabi öğrenim kredisi ile ilgili kanunda ekstra bir madde yoksa (böyle bir madde olduğunu sanmıyorum). mesela sgk kanunun değiştirdi ve zamanaşımını 10 yıla çıkardı.bu arada bazı işlemler zamanaşımını keser ve zamaaşımı yeniden başlar. örneğin ödeme emri tebliği, haciz, tahsilat gibi bir kısım husus etki eden faktörlerdendir. sizin durumunuzda kefillerle ne tür işlemler yapıldı, tahsilatlar nasıl yapıldı, gibi bir çok durum zamanaşımını etkiler. yalnız belirttiğiniz yıllara göre ödeme emri tebliği gecikmiş gözüküyor. yani 2013 yılına kadar ödeme emrinin tebliğ edilmiş olması gerekiyordu. ancak verilen bilgilerle kesin bir sonuca ulaşmak mümkün değil. ödeme emrinde dönemin 2010 yılı yazması enteresan. belki farkında olmadığınız bir durum vardır. o nedenle idarenin cevabı önemli
ödeme emrinde dönemin 2010 yılı yazması borcun vergi dairesine intikal ettiği dönem olabilir.
sözleşme yaparken kefil istenmişti ve noterden sözleşme yapmıştık. bunun haricinde kefille iligili bir durum olmadı.
ödemeler 2002 yılında vadesinden 1 yıl kadar geç yapıldı. zaten geçikme zammıda burdan kaynakalnıyor.
ödeme emri tebliğinin 2013 e kadar beklemesi benim için zaman aşımı olablirmi.
o gördüğünüz 0,1 kuruşluk ödeme sizin tarafınızdan yapılmıyor aslında. zaman aşımına girmemesi için yapıyorlar. benim bildiğim -öğrenim kredisi borcu için farklı bir uygulama getirmedilerse- vade bitiminden sonra 5 yıl geçince zamanaşımına girmiş oluyor. benim de şimdi yapılandırılmış öğrenim kredisi borcum var. 5 sene bekleyip zamanaşımına bıraksam mı diye düşünüyorum açıkcası. ama sonradan devlet karşıma sorun çıkarır diye de düşünmüyor değilim.
Benim de dün elime böyle bir tebligat geçti.1998-2000 yılları arasında Gaziantep üniversitesi Kilis meslek yüksekokulunda öğrenim görmüş olduğum için aldığım öğrenim kredisinin son taksitini ödemediğim ve bu nedenle faizi ile birlikte geri ödemem gerektiği konusunda dün bir tebligat aldım.Bu konuda daha önce hiçbir bilgilendirilmede bulunulmadım .Gelen tebligatta vadesinin 2010 yılında dolduğu belgenin 10-07-2012 yılında düzenlendiği belirtiliyor ve bu belge bana 26-11-2013 yılında tebliğ ediliyor bu süre zarfında işleyen faiz bedelininde tahsil edileceği yazıyor.Şimdiye kadar neden bana hiçbir bildirimde bulunulmadan habersiz ceza işletiliyor ve düzenlendikten bir yıl sonra tebligat gönderiliyor.Ayrıca ben borcumu 2013 yılında 3 er aylık taksitler halinde ödedim ve üstünden 10 yıl geçtiği için artık dekontları saklama gereği duymadım.Şu anda ne yapacağımı nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum.