Cevap: Bilişim suçunun disiplin suçu sayılması
ODTÜ Bilgi işlem'in resmi web sayfasında okuduğuma göre üniversiteler 5651 sayılı kanun uyarınca "yer sağlayıcı" ve "toplu kullanım sağlayıcı" hükmündelermiş.
Ben bizim okulun bu konudaki hiç bir sorumluluğunu yerine getirmediğine eminim.
Sorumlulukları yerine getirmemenin idari para cezası var.
Okulun bu idari para cezasını alması için nereye nasıl başvurmam gerekiyor?
Madem işlemediğim bir suç yüzünden beni savcılığa verdiler, sorumsuzluklarının bedelini ödesinler istiyorum.
Teşekkürler.
"İnternet toplu kullanım sağlayıcı" ile ilgili TİB'e soru sordum. Şöyle bir cevap verdi:
5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla işlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanuna dayanılarak hazırlanan 01/11/2007 tarih ve 26687 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları Hakkında Yönetmeliğin Tanımlar başlıklı 3. maddesinin 1.fıkrasının (g) bendinde "İnternet toplu kullanım sağlayıcı: Kişilere belli bir yerde ve belli bir süre internet ortamı kullanım olanağı sağlayan gerçek ve tüzel kişileri" ifade ettiği belirtilmektedir. Bu yönden bakıldığında öğrencilerine internet .ortamına bağlanma imkanı sunan kurumun "internet toplu kullanım sağlayıcı" sayılabileceği düşünülmektedir.
İnternet toplu kullanım sağlayıcılarmın yükümlülükleri ise ilgili yönetmeliğin 4. maddesinin 1. fıkrasının a) ve b) bentlerinde aşağıdaki gibi belirtilmiştir:
a) Konusu suç oluşturan içeriklere erişimi önleyici tedbirleri almak.
b) İç IP Dağıtım Loglarını elektronik ortamda kendi sistemlerine kaydetmek.
Aynı yönetmeliğin tanımlar başlıklı 3. Maddesinin 1.fıkrasmın (e) bendinde "İç IP Dağıtım Logları: Kendi iç ağlarında dağıtılan IP adres bilgilerini, kullanıma başlama ve bitiş tarih ve saatini ve bu IP adreslerini kullanan bilgisayarların tekil ağ cihaz numarasını (MAC adresi) gösteren bilgileri," olarak ifade edilmektedir.
Bununla beraber yükümlülükler ve sorumluluklarla ilgili 4. Maddede belirtilenleri yerine getirmeyen internet toplu kullanım sağlayıcılar ile ilgili yönetmelikte her hangi bir cezai müeyyide öngörülmemektedir.
Yani devlet diyor ki:
Üniversite öğrencisiysen üniversiten sorumsuzsa üniversite içinden her türlü bilişim suçunu işleyebilirsin. Hiç kimseye ceza kesmeyiz!
Ve siz de Türkiye hukuk devletidir diyorsunuz.
Saygılar!
davanın sonucu ne oldu disiplin cezası ya da hapis cezası aldınız mı ?
- - - Updated - - -
davanın sonucu ne oldu bilgi verir misiniz ceza aldınız mı
u