Lutfen bilgisi olan arkadaslar yazabilir mi?
Printable View
Lutfen bilgisi olan arkadaslar yazabilir mi?
Yabancı anneden evlilik dışında doğan T.C. vatandaşı babanın çocuğu tanıma yolu ile Türk vatandaşı olabiliyor dolayısıyla T.C. Kimliği alabiliyor. Kural olarak evlilik dışı çocuk annenin nüfusuna soy adı ile birlikte kaydedilir ancak kadın yabancı uyruklu olması nedeni ile çocuk sizin nüfusunuza kayıtlı olacaktır diye düşünüyorum dolayısıyla sizin soyadınızı alabilecektir. Anne soy adı ile kayıtlansa bile çocuk 18 yaşına geldiğinde bunu değiştirebilir. Yabancı annenin çocuk üzerinde velayetten doğan hakları vardır. Evlilik dışı doğan çocuğun velayeti annesine aittir. Velayeti almak için dava açabilirsiniz. Annesinin çocuğu terk etmesi, ilgilenmemesi v.s gibi sebepleri ileri sürersiniz.Mahkeme uygun görürse velayeti size verir veya vasi atar.
Öncelikle verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Yanliz anne cifte vatandas hem Danimarka hem Türk vatandaşı.Nüfus mudurlugu bana kimlik cıkartabilmek için annesinin bana vekalet vermesi ya da Türkiye'ye gelip beraber basvurmamiz gerektiğini soyledi; ama anne cocugu bana terk etti ve haber alamıyorum bir aydır. Cocuk Türkiye'de üç aydan fazla kalamıyor. Danimarka vatandaşı oldugu için. Bu konuda ne yapabilirim? Saygılarımla.
Anne Türk vatandaşı yani T.C. Nüfusuna kayıtlı yani. Türkiyede nüfus kaydında görünen adresi üzerinden ikametgahı mahkemesinde velayet davası açabilirsiniz. Gerisini mahkeme getirir zaten.
Türkiye'de kayıtlı ikametgahı varsa adresin bağlı olduğu il-ilçe mahkemesinde açabilirsiniz. Kayıtlı ikametgahı yoksa Ankara İstanbul veya İzmir mahkemelerinde açılabiliyor.
4721 Sayılı Türk Medeni Yasasının 321. maddesindeki; "Çocuk, ana ve baba evli ise ailenin; evli değilse ananın soyadını taşır." hükmü açıkça Çocuk ve Kadın Haklarına aykırıdır. Tanıma ve Babalığa hüküm yolu ile yasal olarak babası belli olan bir çocuğun onun soyadını taşıması da en doğal hakkı olduğu halde Yasa Koyucu bu hakkı ondan esirgeyerek toplum içindeki yerini zedelemiştir. Düşünün ki; bir çocuk okula başladığında soyadını öğrenecektir. Annesine benim soyadım niye babamın soyadı ile aynı değil diye, sorduğunda, annesi ona konumunu anlatmak zorunda kalınca o çocuğun pisikolojisi kötü yönde etkilenecektir.
Yasa koyucunun gerek bilerek gerekse bilmeyerek bu hükmü getirmesi yasanın amacına ters düşmektedir. Bazen miras hakkından daha önemli şeyler de vardır. Örneğin kimlik gibi...
Herkese selamlar. Benım de bır sorum olacak sız sayın ılgılılere.Ben askerlık sorunumdan dolayı aranması olan bırıyım, evlıyım; fakat resmı nıkahımız yok. Malesef bır de 4 yasında oglumuz var; fakat aranmam oldugundan oglumun kımlıgını cıkartamıyorum. Dolayısıyle bu cok buyuk bır sorun oluyor bızım ıcın. Çocugu bır hastaneye gotursem karsımıza cıkıyor. Bu sorunu nasıl cozebılırım? Burada okudum fakat kafam cok karıstı. Noterden guvendıgın bırıne vekalet verebılecegım seklınde bılgı sahıbı oldum ama bu vekalet nasıl bır vekalettır, noterden ne sekılde alınır, noterden bu vekaletı verırken aranmamdan dolayı yakalanma durumum olur mu? Kafam cok karıstı lutfen bana yardımcı olun herkese sımdıden cok cok tesekkurler.
Resmi nikahınız yoksa çocuğun kimliğini sen nasıl çıkaracaksın? Çocuk annenin nüfusuna kaydedilir eşin bu işleri yapabilir zaten.
Askerlik sorununu çöz ve resmi nikah kıydır çocuğu evlilik dışı çocuk pozisyonuna sokmuşsun zaten nerdeyse nikanızda şahitlik yapacak.
Vekalet ile ilgili her konuyu noterlerden öğrenmen daha sağlıklı olur. Kolay gelsin.