Cevap: operasyona giden yunus polis motorsikletiyle tramvay yolunda yayaya çarparsa ceza alırmı?
Kırmızı ışık araçlara yanık olsun, yayalar geçişe başlamışlar, bu esnada bir ambulans, cankurtaran ya da polis arabası fark etmez geçiş üstünlüğüne sahip bir araçta bu kavşağa hızla gelsin, yayaların geçişe devam ettiğini görüp yavaşlaması gerekmez mi ?hatta geçişini tamamlayamamış bir yaya varsa ve bu yaya araca yol vermediyse durması gerekmez mi ?
Diyelim ki yayalara kırmızı ışık yanıyor , bu sırada bir yaya da geçişe başlamış, Yaya yaşlı, çocuk, hamile, gazi, sakat, kulağı duymayan, gözü iyi seçemeyen, hastalıklı, dalgın, problemli birisi olabilir, geçiş üstünlüğüne sahip araç sürücüsü bu durumu göz ardı edebilir mi ? Hem geçiş üstünlüğüm var hem de yayaya kırmızı yanıyor, durmam, yavaşlamam yayayı umursamam diyebilir mi ?
Kural olarak; Görev sırasında, belirli araç sürücülerinin, can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmamak şartı ile trafik kısıtlama veya yasaklarına bağlı olmamasına "geçiş üstünlüğü" adı verilmiyor mu ?
Hele ki polis araçları; bir suçu, yada suça teşebbüsü önlemek adına hareket ederken diğer vatandaşların can güvenliğini tehlikeye sokamaz. Bunun adı geçiş üstünlüğü değildir.
Değil çakar'ı, flama taksa faydasız..
- - - Updated - - -
Alıntı:
muratyksln rumuzlu üyeden alıntı
ancak yayada tramvay yolunda karşıdan karşıya geçiyor ve yayaya kırmızı ışık yandığı bir anda
Yaya ya kırmızı ışığın yanıyor olması; trafik cezası bakımından yaya ile trafik polisi arasındaki bir durumdur.
Olay yerine gidiyorum diyerek tramway yoluna girip kural ihlali yapan Yunus, kırmızı ışıkta geçiyordu diyerek yayayı suçlayamaz.
Yani savunması Devekuşu Kabarede geçen bir sahneye benzedi;
hakim soruyor
" oğlum yayaya çarpmışsın"
"evet sayın hakimim çarptım"
"ama evladım yaya kaldırımında çarpmışsın"
"evet sayın hakimim, ne yapsaydım, yayaya üst geçitte mi çarpsaydım"
Kamu asayişinden ve vatandaşın can güvenliğinden sorumlu kamu görevlileri nasıl ki silah kullanırken meskun mahalde yasal kısıtlamaları uyuyorsa, araç kullanırken de aynı hassasiyet içinde olmalıdırlar.