Cevap: Kadın Erkek eşit olmalı buna canı gönülden inanıyorum
Savcı abinin şiddeti
Savcı ağabeyi, B.G.’yi üniversite sınavına girmesin diye eve kapattı. B.G., evden kaçıp polise başvurdu. Sığınma evinde ailesi bulunca, Ankara’ya götürüldü, kimlik bilgileri ve sınav yeri değiştirildi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22784252.asp
Memlekette tahsili kültürü her seviyede bu tür mahlukatın nesli tükenmedikçe kadınlara pozitif ayrımcılığa devam.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Savcı abinin şiddeti
Savcı ağabeyi, B.G.’yi üniversite sınavına girmesin diye eve kapattı. B.G., evden kaçıp polise başvurdu. Sığınma evinde ailesi bulunca, Ankara’ya götürüldü, kimlik bilgileri ve sınav yeri değiştirildi.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/22784252.asp
Memlekette tahsili kültürü her seviyede bu tür mahlukatın nesli tükenmedikçe kadınlara pozitif ayrımcılığa devam.
Benim karşı olduğum pozitif ayrımcılık adı altında yapılan yanlış değerlendirmeler ve uygulamalardır.
Verdiğiniz örnek pozitif ayrımcılık içermiyor ki sosyal devlet yapması gerekeni yapmış ayrımcılık bunun neresinde.
La havleeee :)
Devlet burda yapması gerekeni yapabilmiş diyelim herkes bu kadar şanslı mı? herkese yetişebiliyor mu devlet? pozitif ayrımcılığa örnek değildi bu örnek neden bu ayrımın yapılması gerektiğine okyanustan bir damla örnekti.
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
La havleeee :)
Devlet burda yapması gerekeni yapabilmiş diyelim herkes bu kadar şanslı mı? herkese yetişebiliyor mu devlet? pozitif ayrımcılığa örnek değildi bu örnek neden bu ayrımın yapılması gerektiğine okyanustan bir damla örnekti.
Anladım ve çok güdüm.
Tersten anlama site rekoru bende :DD
Sabrınıza hayranım teşekkürler :)
- - - Updated - - -
Ben negatif ayrımcılığa da karşıyım.
Anayasanın 10. maddesindeki eşitlik kavramı mutlak değildir. Maddedeki eşitlik, doktrinde yatay ve dikey eşitlik kavramını ortaya çıkarmıştır. Yatay eşitlik, aynı statüde bulunanlara aynı, dikey eşitlik ise farklı statüde bulunanlara farklı normların uygulanmasını ortaya koyar.
Maddeyi hatırlayalım:
MADDE 10- Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.
(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. (Ek cümle: 12/9/2010-5982/1 md.) Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.
(Ek fıkra: 12/9/2010-5982/1 md.) Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz.
Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.
Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.
Her olay kendi içinde değerlendirmeye tabi tutulur. Doktrinin iletinizi bağlayıcı ilkesi
Şahsi ve hukuki görüşüm açısından düşüncenize katılmıyorum.
Anayasadaki 'Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz.' cümlesi açısından detaylı bir araştırma yararlı olacaktır.
A bendindeki yasanın geneli anayasayı bağlar nitelikte olup çek için uygulanan hapis cezasının kalkma sebebidir (her ne kadar Burhaniye ceza mahkemesinin bu konuda anayasa mahkemesine başvurusu olsa da)
Yine anayasa yorumlanırken hakkaniyet ve hukuk dışına çıkılamaz. Amacından sapmış genelleme şeklindeki bir uygulamanın eşitliği sağlama amacını gütmesi mümkün değildir.
Sayın ismail32,
Anayasa Mahkemesi Kararlarında Eşitliğin Dar Yorumu başlıklı Yrd. Doç. Dr. Selda ÇAĞLAR'ın makalesi ile
http://www.ankarabarosu.org.tr/sitel.../2012-3/02.pdf
Anayasa Mahkemesi'nin 10 madde bağlamındaki değerlendirmelerini haiz aşağıdaki kararını konu ile ilgilenenlerin dikkatine sunmak istiyorum.
http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...0120519-14.htm
Esenlik dilerim.
İsmail Bey katkınız için çok teşekkür ederim konuyu okuyorum ancak şu ana kadar edindiğim izlenim düşüncemi destekler niteliktedir en yakın zamanda detaylı bir düzenleme yapacağım
Teşekkürler.........