-
Cevap: Kira Beyannamesi
Sayın Molyer cevabınız için teşekkür ederim. O zaman bu yazınızdan anladığım kadarı ile ben aidat içinde kira aldığım için zararlı çıkıyorum.
Şöyleki yıllık aldığım kira 350*12=4200 TL.
Ancak kiracı kirayı aidat içinde yatırdığı için bankaya yatan para 410*12=4920 TL. olarak gözüküyor.
Benim aidat masrafım 60*12= 720 TL.
Sizin verdiğiniz hesapla 4920-3000= 1920*720/4920=280 TL. düşebiliyorum.
Yani normalde kiracının yatırması gereken aidatı ben ödediğim için 720 TL aidatın ancak 280 TL'sini düşebiliyorum.
Bu durumda sizce ne yapmam gerekir. Almış olduğum kirayı aylık 350 TL olarak beyan etsem ilerde sorun yaşar mıyım?
Birde 3000 TL'lik istisna için gelir idaresi sitesinde şöyle bir tanım var.
"Sadece mesken kira geliri elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamayacakları gibi bu sistemden de faydalanamazlar."
Ben bir şirkette ssk sigortalı olarak çalışıyorum. Bu durumda ben mesleki kazancı olan mükellef mi oluyorum ? Ben 3000 TL'lik istisnadan yararlanabiliyor muyum?
Cevap ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.
-
hayır. aidatı siz yatırmış olmuyorsunuz bu durumda. aidatı kiracı ödüyor. ancak yönetime değil size ödüyor sizde yönetime yatırıyorsunuz. aidatı çıkaracaksınız çarpı 12 sizin kira geliriniz. siz mesleki kazancı olan değil ücret geliri elde eden biri oluyorsunuz
-
İlginiz, yardımlarınız ve nazik cevaplarınız için çok teşekkür ederim Sayın Molyer. Aklımdaki soru işaretlerini giderdiniz. İyi günler dileklerimle;
-
Değerli arkadaşlar, bu sabah Kira Beyannamesi başlığı altında maliyeden bir gönderi geldi. Adıma kayıtlı veye kayıtsız herhangi bir mülk üzerinden kira kazancım kesinlikle yok. Bana neden geldiğini anlayamadım, aklıma tek şey geldi: Öğrenci olduğum için hesabıma belli aralıklarla para yatıyor, atm'den gönderim yaparken kira olarak işaretlendiği için gelmiş olabilir mi? Ve bu durumda ne yapmalıyım, yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla.
-
şu an için birşey yapmanıza gerek yok. ileride hakkınızda yoklama çıkarılırsa o zaman durumu beyan edersiniz. yazının gönderilme sebebi büyük ihtimalle dediğiniz husustandır.
-
Teşekkür ederim, saygılar.