Cevap: Eski işverenin işçisine dava açma hakkı??
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Yok böyle birşey sn.hukukçu85.
İş kanunda işçinin de işverenin de haklı fesih sebepleri düzenlenmiştir.
Ayrıca bildirimli fesih şekli de belirlenmiştir.
Fesih için, artık orada çalışmak istememek en geçerli sebeptir.
Sözleşmeyle mevcut yasal düzenlemelere uygun olarak belirlenmiş özel şartlar yoksa, artık o işyerinde çalışmak istemeyen ama bundan başka da bir sebebi olmayan her çalışan, çalışma süresine göre belirlenmiş olan ihbar süresine uygun olarak bildirim yapıp , ihbar süresi sonunda da ay rı la bi lir.
ihbar süresine uyarak belirsiz süreli sözleşme ile çalışan birinin haksız fesih tazminatı ödemesi gerekeceğini ilk defa sizden duyuyorum.
sn. kırcalı sanırım ikinci cevabında çok daha açıklayıcı bir şekilde cevabı sundum, fesih haksız olduğunda işverenin bir zarara uğraması durumunda bu zararında karşılanacağını söyledim. buna kötü niyet tazminatıda diyenler var, haksız fesih diyenlerde. iş kanununda düzenlenen haklı fesih hali adı üstünde haklı fesih halleridir, ben haksız feshin sonuçlarından bahsettim bu iş kanununda düzenlenmedi çünkü yok. genel hükümlere gidilir. haklı fesih halinde işçinin tazminat alacağı doğar kıdem tazminatı vb. haksız fesihte bu haklarından yararlanamaz. konuyu uzatım doktrine girmenin anlamı yok, özel hükümlerde yer olmayan durumlarda borçlar kanunun genel hükümlerine gidilir. eğer isterseniz kaynak olarak sarper süzek'in iş hukuku kitabını önerebilirim.
saygılarımla