Cevap: Aylık kapıcı aidatının daire başına fazla toplatılması doğru mudur?
Koridorun duvarları mermerle kaplanıyorsa bildiğim kadarı ile lüks masrafa girer ve evet diyenler parasını öder...kimin aklına neden gelir duvarı mermerle kaplamak.vardır bu işte bir iş!
bende şöyle düşünüyorum örneğin güvenlik personeli benim dairem 3+1 olduğu için beni dahamı çok koruyor yada temizlip personeli benim dairemin önüne extra bir temizlikmi yapılıyor hayır herkes bu hizmetlerden eşit olarak faydalanıyor tabi ben 250 tl yakıt parası öderken 1+1 150 tl ödüyor bu gayet doğal uygulamada doğru çünkü ısınma gideri m2 üzerinden hesaplanıyor yani yakıt konusunda aldığımız hizmet aynı değil ama ortak gider konusunda aldığımız hizmet tamamen eşittir ayrıca kat mülküyeti kanununda bu konudaki hüküm açık şekilde belirtilmiş neden kanuna uymak yerine kişiler kendi adalet duygularına göre uygulama yapıyor bence olaya böyle bakmak lazım.
Alıntı:
tukce rumuzlu üyeden alıntı
bende şöyle düşünüyorum örneğin güvenlik personeli benim dairem 3+1 olduğu için beni dahamı çok koruyor yada temizlip personeli benim dairemin önüne extra bir temizlikmi yapılıyor hayır herkes bu hizmetlerden eşit olarak faydalanıyor tabi ben 250 tl yakıt parası öderken 1+1 150 tl ödüyor bu gayet doğal uygulamada doğru çünkü ısınma gideri m2 üzerinden hesaplanıyor yani yakıt konusunda aldığımız hizmet aynı değil ama ortak gider konusunda aldığımız hizmet tamamen eşittir ayrıca kat mülküyeti kanununda bu konudaki hüküm açık şekilde belirtilmiş neden kanuna uymak yerine kişiler kendi adalet duygularına göre uygulama yapıyor bence olaya böyle bakmak lazım.
3+1 de daha fazla insan yasiyor
Hizmet alan insan sayisina göre paylasim olsa siz yine 1+1 e göre daha fazla ödemeniz gerekir.
3+1 daha fazla cöp üretir.
daha fazla insan yasar.
daha fazla merdiven elektirigi tüketir
daha fazla merdiveni kirletir.
vs.
Siz 1+1 daire sahibi olsaydiniz gönüllü 3+1 lerin aidatini ödermiydiniz?
Elinizi vicdaniniza koyupda cevap verin.
3+1 dairede eşim ve ben yaşıyorum yani 2 kişi 1+1 daire ve 2+1 dairedede benim gibi 2 kişi yaşayan var hatta 2+1 dairede 4 kişi yaşıyanlar var ozaman kanunları bir kenara burakalım adam başı aidat uygulayalım bumudur yani ben iki kişi yaşıyorsam benim suçum ne ozaman yada kanunları uygulamıyacaksan bu kanunlar neden konulmuş ?? ayrıca tamamen samimiyetle söylüyorum eğer aidat 89 değilde eşit olarak örneğin 70 tl olsaydı ve ben 1+1 dairede otursaydım emin olun itirazım olmazdı.
Alıntı:
3+1 dairede eşim ve ben yaşıyorum yani 2 kişi 1+1 daire ve 2+1 dairedede benim gibi 2 kişi yaşayan var hatta 2+1 dairede 4 kişi yaşıyanlar var ozaman kanunları bir kenara burakalım adam başı aidat uygulayalım bumudur yani ben iki kişi yaşıyorsam benim suçum ne ozaman yada kanunları uygulamıyacaksan bu kanunlar neden konulmuş ?? ayrıca tamamen samimiyetle söylüyorum eğer aidat 89 değilde eşit olarak örneğin 70 tl olsaydı ve ben 1+1 dairede otursaydım emin olun itirazım olmazdı.
İste o zaman da ben itiraz ederdim.
Sizin haksızlığa uğradığınızı söylerdim
M2 si az olan az M2 si de çok olan çok ödeyecek Hakkaniyetli olan budur.
3+1 i satıp 1+1 almanızı tavsiye ederim.
3+1 lerin tapudaki arsa pay değerleri, 1+1 den fazladır.
Öyleyse ortak giderlere de 3+1 ler 1+1 lerden fazla katılacaklar.
Hakkaniyetli ve kanuni olan da budur.
peki ozman
III- ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA :
Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;
b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, (Ek ibare: 14/11/2007-5711 S.K./9.mad.) güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında;
Katılmakla yükümlüdür.
c) Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.
bu kanun neden var ????
Alıntı:
peki ozman
III- ANAGAYRİMENKULÜN GENEL GİDERLERİNE KATILMA :
Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:
bu kanun neden var ????
Kanunu dikkatli okuyun.
"başka türlü anlaşma olmadıkça" diyor.
Bina Yönetim planında M2 ile gider paylaşım metodu seçilmiş anlaşılmış.
Gayet normal olması gereken kanuna uygun hakkaniyetli bir yol.
Dünyadaki ileri gelişmiş ülkelerde zaten artık sadece M2 ile gider paylaşım metodu var.
asıl sorunda burdan çıkıyor zaten yönetim emlak konut tarafından yapılıyor ve kat sakinleriyle hiçbir toplantı veya fikir alışveriii yapmadan kendi başlarına aidatınız bu ödeyin bakalım... kat maliki ben olmuyormuyum veya komşularım olmuyormu kimse bize bişey sormadı ???
Size birilerinin bir şey sorması gerekmez.
Bina yapılırken bu prensiplerde gider paylaşımı ile plan projesi ve tapuya kaydedilmesi yönetim planı doğrultusunda yapılmış.
M2 ye göre gider paylaşımı değilde eşit paylaşım olsaydı 1 oda yada 1+1 küçük daire alanlar enayi degilki.
Niye M2 leri büyük daireler gibi aidat ödesinler?
Öyle olsaydı 1 oda 1+1 ler talep görmez satılmazdı.
Daire satın alanlar yönetim planı doğrultusunda M2 gider paylaşım metodunu kabul ederek satın almış oluyorlar.
Az aidat ödemek istiyorsanız 3+1 dairenizi satıp 1+1 satın alin.
- - - Updated - - -
Günümüz mimari teknolojisinde
1 oda Stüdyo
1+1
2+1
3+1
4+1
5+1
vs
daire cesitleri ayni binada olabilir.
Bu durumda M2 ye göre gider paylasimi en hakkaniyetli ve kanuni metotdur.
sayın Hakkaniyetli
"Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:"
önce bu maddeyi iyi okuyun dediniz bende size "bize birşey soran olmadı dedim şimdide "Size birilerinin bir şey sorması gerekmez." diyorsunuz açıkçası size ne cevap vereceğimi bilemedim neyse yazdığınız cevaplar için teşekkür ederim.
- - - Updated - - -
sayın Hakkaniyetli
"Madde 20 - (Değişik fıkra: 13/04/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:"
önce bu maddeyi iyi okuyun dediniz bende size "bize birşey soran olmadı dedim şimdide "Size birilerinin bir şey sorması gerekmez." diyorsunuz açıkçası size ne cevap vereceğimi bilemedim neyse yazdığınız cevaplar için teşekkür ederim.