Cevap: Reşit Bir Kızın Kendi İsteğiyle Kaçması
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 6. Maddesi b fıkrasında çocuk aşağıdaki tarif edilmiştir. Bu tanım yanlış yorumlandığında, Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz ilkesini hatırdan çıkarmamak gerekiyor.
Tanımlar
MADDE 6. - (1) Ceza kanunlarının uygulanmasında;
b) Çocuk deyiminden; henüz onsekiz yaşını doldurmamış kişi,
- - - Updated - - -
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
Doğalı 15 dakika olmuş bebek örneğini veririm ben bu durumda:
Bebek doğduğunda birinci yaşına girmiştir.
O halde doğalı 15 dakika olan bebeğe "1 yaşında" diyebilir miyiz?
Demeyiz. Ancak doğumunun üstünden 1 tam sene geçtikten sonra "yaş günü" yaparız ve o zaman 1 yaşında olur.
Bir sene daha geçince 2 yaşında olur.
Ama nasıl olursa bir aralar 1 yaş fazladan eklenir ve 17 yaşını doldurduğunda 18 yaşında oluverir :)
Dediğiniz gibi gerçekte 17 yaşında olma ihtimali var. Eğer öyle ise iş kötü...
Bilgi:
Doğum tarihi bugün itibarı ile 20 Ekim 1994 veya daha önce ise 18 yaşındadır. 20 Ekim 1994'den daha sonra ise 18 yaşında değildir.
sayın senoleker,
20 Ekim 1994 doğumlular 18 yaşında olarak işlem göreceklerdir. 21 Ekim 1993 doğumlular da öylece.
Kanun çok açık; 18 yaşı doldurmamış olanlar çocuktur.
Alıntı:
senoleker rumuzlu üyeden alıntı
...
Dediğiniz gibi gerçekte 17 yaşında olma ihtimali var. Eğer öyle ise iş kötü...
Eğer öyle ise, 18 yaşı doldurmamış ama gün almış ise;
işin neresi kötü sn.şenoleker?
17 yaşını doldurmuş ama 18 yaşını tamamlamamış bir kız çocuğu ise bu kişi,
ailesinin polise başvurması sonucu ne olur? Kızı alıp karakola götürmek ve en kötü ailesine teslim etmek dışında?
Rıza ile alıkoyma 5237 sayılı TCK kanuna göre suç değildir..Yalnız işin içine cinsel ilişki giriyorsa suç sayılıyormuş aşağıdaki karara göre.
T.C.
YARGITAY
5. CEZA DAİRESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
Y A R G I T A Y İ L A M I
ESAS NO : 2004/8765
KARAR NO : 2005/22305
TEBLİĞ NO : 5/2003-145673
Reşit olmayan Mağdureyi rızasıyla alıkoyup cinsi ilişkide bulunmaktan sanık Y.E.’ın yapılan yargılanması sonunda; beraetine dair (BANAZ) Asliye Ceza Mahkemesinden verilen 28.5.2003 gün ve 2002/240 Esas, 2003/154 Karar sayılı hükmün süresi içinde Yargıtay’ca incelenmesi müdahil tarafından istenilmiş olduğundan dava evrakı C.Başsavcılığından tebliğname ile daireye gönderilmekle incelenerek gereği düşünüldü;
Sanığın reşit olmayan mağdureyi rızası ile kaçırıp alıkoymak suretiyle 765 Sayıl TCK.nun 430/2. maddesine uyan suçu işlediği sabit ise de; sonradan yürürlüğe giren 5237 Sayılı TCK.nın 26/2. maddesinin “kişinin üzerine mutlak surette tasarruf edebileceği bir hakkında ilişin olmak üzere, açıkladığı rızası çerçevesinde işlenen fiilden dolayı kimseye ceza verilmez” hükmü karşısında 16 yaşındaki mağdureyi rızası ile alıkoyan sanığın aynı yasanın 109. maddesi anlamında hukuka aykırı bir davranışından söz edilemeyeceğinden rızanın fiili hukuka uygun hale getirdiğinden, alıkoyma suçundan verilen ve sonucu itibariyle doğru olan beraet kararının (ONANMASINA),
Sanık hakkında reşit olmayanla cinsi münasebette bulunma suçundan kurulan hükmün incelenmesinde ise;
Mağdurenin aşamalarda anlatımı, tanık beyanları, doktor raporu ve tüm dosya itçeriğine göre, sanığın suçu sübut bulduğu halde yazılı gerekçe ile beraetine karar verilmesi,
Bozmayı gerektirmiş, müdahilin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, hükmün 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gözetilerek CMUK.nun 321.maddesi uyarınca (BOZULMASINA), 22.11.2005 tarihinde oy bilirliği ile karar verildi.
BAŞKAN ÜYE ÜYE ÜYE ÜYE
H.Cevheroğlu İ.Akçin F.Elmas M.N.Ömeroğlu A.İlhan
Arkadaslar cok tesekkur ederim ayri ayri hepinize guzel ilgilerinizden dolayi.Anlamadigim tek nokta var su yas konusu.Yani dogum gunu oldu ben 18 im dedi boylece resit mi olmus oluyor ? Sonradan sakatlik cikmasin basimiza.Ben suan ev tutmaya calisiyorum,cok calisiyorum ailemden destek gormem bu durumda mumkun degik zaten.Saygilarimla...
Doğum tarihi nedir arkadaşınızın?
O gunden bir sonraki yıldan başlarsanız (örn. 94 ise doğum yılı) 95= biiir 96=-ikkiii.. diye saymaya parmak hesabıyla, onsekkiiizzz dediğiniz yıl, 2012 den sonraki bir yıl ise, dediğiniz anlamda sakatlık var demektir.
Ancak asıl sakatlık, bu tür bir birlikte yaşam için 18 yaş ın çok erken olmasıdır, kanun izin verse de... 30 yaşında ne olacak? Genelde olan 30undan önce erken emekliik, bence aile büyüklerinizle tekrar gorusun fikirlerini alın derim. Hayatın kalan kısmı 3-5 yıl daha degil, duygular düşünceler fazlasıyla degişir o yaşlardan sonra. Pişmanlık uzun süre yaşanması zor bir histlr
Alıntı:
Erdoğan Kırcalı rumuzlu üyeden alıntı
Eğer öyle ise, 18 yaşı doldurmamış ama gün almış ise;
işin neresi kötü sn.şenoleker?
17 yaşını doldurmuş ama 18 yaşını tamamlamamış bir kız çocuğu ise bu kişi,
ailesinin polise başvurması sonucu ne olur? Kızı alıp karakola götürmek ve en kötü ailesine teslim etmek dışında?
En azından karakola götürürler. "başka bir şey" oldu ise, işler daha da karışabilir, muhtemelen hapse girer ya da hapse girmeye yaklaşır. Ama kız yetişkin ise hiç biri olmaz.
Yanılıyor muyum?
Bildiğim; başka şeyler olduysa da,
zorla oldu iddiası gelmezse, herhangibir şey olmaz. 16 yaşından büyükse.
Haydi hep beraber kaçıralım bu kızcağızı :) Ya arkadaşım Bak 18 yaşını doldurmamışsa sıkıntı yaşarsın deniyor. Sen daha yaş hesaplayamıyorsun. Kira parası, elektrik su vs. nasıl hesaplayacaksın? Bu işlerin şakası yok. Ailelerin rızası olmayınca sonradan sorunlar da çıkıyor. Kız tarafından bile suçlanabilirsin. Potansiyel boşanma davası nedeni bunlar. Şu evlenme işini iyice düşünüp, ailelerin rızasını alabileceğiniz, güzel güzel herkesin desteğini alabilecek duruma getirmektir asıl meziyet. Yoksa kaçtık, evlendik... Bunlar kolay ama gerisi zor. Bunları avukatlığın meslek açısından nasihat verebilecek mesleklerden olması itibariyle yazıyorum...
Yukarıdaki Yargıtay kararı ve karar içerisinde geçen kanun maddesi gayet açık. 18 yaşında değilse bile rızası ile aynı evde yaşandığı için hiç bir şey olmayacaktır, karakoldan çağırılsa bile ilgili kanun maddesine göre serbest bırakılır. Ancak sizin deyiminizle "başka bir şey" olmuş ve bunu da kız "evet ben kendi rızamla evde kalıyorum fakat rızam olmadan başka bir şey oldu" diyerek ifade verirse o zaman durum mahkemelik olabilir.
Sayın litigation a teşekkürler gerçekçi yorumu için.Yazmadan edemedim.Toplumsal yaşam sadece hukuk kuralları ile düzenlenmiyor.Takdir edersiniz bir çok kural daha var.İnsanlar müeyidesi olduğu için hukuk kurallarına zorunlu uyarlar.Ancak diğer kuralları da göz ardı etmemek lazım.Hukuk kuralları bu kurallardan doğmuştur.Zorunlu görüldüğü için devlet güvencesi altına alınmışlardır. 18 yaşındaki genç birinin aynı yaşta biri ile yaşayıp yaşayamacağına en elbette yürürlükteki hukuk kuralları çerçevesinde değerlendir;yaşayabilirsiniz sorun olmaz diyebilirsiniz.Ancak diğer kurallar buna izin vermemektedir(örf adet kuralları). Hakimlerimiz bu toplum dışındaki kişilerden oluşmuyor onlarda hukuk kuralları dışında bu kuralları da iyi bilmektedirler. Genç arkadaşımız bu hanım ile yaşamak istiyorsa bunun nasıl olacağı toplumsal kurallar çok net belirlemiştir.Ailesine gidecek isteyecek,ikna edecek, nişan yapacak evlenecek.Diğer şekilde yaşayabilir mi evet ancak çok büyük sorunlarla mücadele etmek zorunda olacaktır.Hukuki değil yorumunuz diyeceksiniz ancak toplumumuzda hiç bir babanın evlilik bağı olmadan kızının biri ile yaşamasına razı olacağını zannetmiyorum. Genç arkadaşın sayın Litigation nun yorumunu birkez daha okuması,ve dikkate alması dileğimle.