-
Re: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak(mış)?
Alıntı:
bedelliaskerlik rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşım tebligatsız yoklama kaçaklarından kasıt evine şubeye gelmen için kağıt gönderilmemiş kaçaklar.13 mayıstan sonra tebligatlar postayla yapılmayacak,sadece trt'den yapılıcak.Senelerdir tebligatsız kaçaklara uygulanan prosedür,siz bana tebligat yapılmadı derdiniz.Şubede size tebligat yapılıp yapılmadığına bakardı.Asaldan tebligat yapılmadığını doğrulayan bilgiyi aldıktan sonra,işlemleriniz normal olarak yapılırdı.Size tebligat yapılmışsa ve kaçak durumundaysanızda,şube ifadenizi alırdı,hakkınızda sivil mahkemelerde bakaya yada yoklama kaçağı suçundan dava açılırdı.Mahkemedende hakkınızda hapis cezası çıkardı,o cezada paraya çevrilirdi.Ama işin önemlisi siz şubeye gidince hemen birliğinize sevk edilirdiniz.
Siz 13 mayısa kadar şubeye giderseniz,kaçak değilmiş gibi işlemleriniz yapılıcak ve bir yada iki dönem sonra askere sevk edileceksiniz.Tecil yaptırmak içinde gerekli şartlara sahipseniz,1 sene tecil yaptırabilirsiniz.Zaten bu aralar askerlik şubelerine aşırı bir yığılma olduğu için,bugün git 9 ay sonra gel diyorlar.Tecil hakkı bitenlere bile 2sene tecil yapıyorlar.700bin saklı,yoklama kaçağı,bakaya,raporlu,tecilli son 4-5 ayda şuebelere akın etti.O açıdan rahat olun.
tesekkurler verdiginiz bilgiler icin,yalnız benim gibi uzun yıllar yoklama kacağı yada bakaya kalanlara kendisine olmasa bile bir sekilde mutlaka tebligat yapılmıştır diye düsünüyorum,bunu nasıl bilebiliriz,zira tebligatsız olarak yoklama kaçağı ve bakayaları kapsayan bir değişiklik bu yapılan,benim gibi düsünüp 1-2 dönem sonraki celb de gidecegini düşünen arkadaşlar şubeye gittiklerinde hemen sevk edilebilirler,benzer durumdaki arkadaşların bunu da degerlendirmesini tavsiye ederim.
-
Alıntı:
tkorac rumuzlu üyeden alıntı
tesekkurler verdiginiz bilgiler icin,yalnız benim gibi uzun yıllar yoklama kacağı yada bakaya kalanlara kendisine olmasa bile bir sekilde mutlaka tebligat yapılmıştır diye düsünüyorum,bunu nasıl bilebiliriz,zira tebligatsız olarak yoklama kaçağı ve bakayaları kapsayan bir değişiklik bu yapılan,benim gibi düsünüp 1-2 dönem sonraki celb de gidecegini düşünen arkadaşlar şubeye gittiklerinde hemen sevk edilebilirler,benzer durumdaki arkadaşların bunu da degerlendirmesini tavsiye ederim.
Hocam size tebligat yapılmış olsa bile,13 mayısa kadar işlemleriniz tebligatsız olarak yapılıcak.Yani daha önce isterse 20kere tebligat yapılmış olsun.Sizi hemen askere sevk edemezler çünkü 1dönem sonra sevk edilicekler bellidir.O açıdan 2 dönem sonra sevk ederler.Ayrıca sevk tarihinde hastanırsanız ;) ,alırsınız raporu bir sonraki celp dönemine kalırsınız.
-
Bana geçen sene ocak ayında yoklama kaçağısınız diye kağıt geldi gittim askeriye şubeye anlattım dedim aöfde 2 kez kaldım diye bu duruma düştüm okulumun bitmesine az bi zaman var dedim bişey yapamayız dediler sınıfımı o sene geçtim o günden beri eve kağıt falan gelmedi acaba tecilimi yaptılar mı yoksa hala kaçakmıyım bilmiyorum
-
Alıntı:
Hocam size tebligat yapılmış olsa bile,13 mayısa kadar işlemleriniz tebligatsız olarak yapılıcak.Yani daha önce isterse 20kere tebligat yapılmış olsun.Sizi hemen askere sevk edemezler çünkü 1dönem sonra sevk edilicekler bellidir.O açıdan 2 dönem sonra sevk ederler.Ayrıca sevk tarihinde hastanırsanız ;) ,alırsınız raporu bir sonraki celp dönemine kalırsınız.
Sayın bedelliaskerlik. Eğer tebligatlı-tebligatsız açılımı söylediğiniz gibi ise o takdirde şöyle bir durum oluşmaz mı? Anayasanın askerlik ile ilgili kanununun 10. maddesinin 2. bendi zaten bedelli askerliğe yol açıyor. Ancak aynı bendin son cümlesi saklı, yoklama kaçağı ve bakayaları maddede bahsedilen ihtiyaç fazlası kapsamının dışında bırakıyor ve bu durumdakiler için bedelli askerliğin yolunu kapatıyor. Eğer geçtiğimiz 5 şubatta değiştirilen kanunun söylediği, sizin yaptığınız gibi yorumlanırsa, o zaman saklı, yoklama kaçağı ve bakayalara bedelli askerlik yapabilmelerinin önü açılmış demektir. Tabii Milli savunma Bakanlığı ve Genelkurmay'ın belirlediği rakamlar arasında bir fark ( ihtiyaç fazlası ) oluşmuşsa. Ne dersiniz?
-
Alıntı:
albertobedelli rumuzlu üyeden alıntı
Sayın bedelliaskerlik. Eğer tebligatlı-tebligatsız açılımı söylediğiniz gibi ise o takdirde şöyle bir durum oluşmaz mı? Anayasanın askerlik ile ilgili kanununun 10. maddesinin 2. bendi zaten bedelli askerliğe yol açıyor. Ancak aynı bendin son cümlesi saklı, yoklama kaçağı ve bakayaları maddede bahsedilen ihtiyaç fazlası kapsamının dışında bırakıyor ve bu durumdakiler için bedelli askerliğin yolunu kapatıyor. Eğer geçtiğimiz 5 şubatta değiştirilen kanunun söylediği, sizin yaptığınız gibi yorumlanırsa, o zaman saklı, yoklama kaçağı ve bakayalara bedelli askerlik yapabilmelerinin önü açılmış demektir. Tabii Milli savunma Bakanlığı ve Genelkurmay'ın belirlediği rakamlar arasında bir fark ( ihtiyaç fazlası ) oluşmuşsa. Ne dersiniz?
Hocam zaten bakaya ve kaçakları çıkarsanız bile,gerekli celp fazlası oluşmuş durumda.600bin tecilli ve raporlu var ama hala sayın bakan vecdi gönül direniyor.Tebligatsız olarak işlem aynen söylediğim gibi,gazete haberlerindede yeni kanun çıktığında yazmıştı.Arkadaşımda 4 yıldır kaçaktı ve geçen gün şubeye gidip işlemlerini yaptırdı.Artık bedelli çıkana kadar raporla idare edicek.Bu arada bakaya ve yoklama kaçakları bedelli askerlik yapabilirler.2000 yılında bedelli askerlik yapan 75bin kişiden 50 bini yoklama kaçağı ve bakayaydı.Hatta o şimdi asker filmini yazan levent kazak 5sene yoklama kaçağıymış,2000'de bedelli askerlik yaptı.
Zaten bedelli askerlik yapabilmek için aranan 26-28 yaş sınırının üzerinde kaçak yada bakaya olmayanlar en fazla %20'dir,onlarında en fazla yarısı bedelli askerlik yapıcak maddi güce sahiptirler.
-
Şaka falan ama bu aralar baya ciddi ihtimal var bedellinin çıkmasına yönelik olarak inşallah abartılı rakam olmaz çıkarsa küçük bir servet isterler gibime geliyor.Sonra gelde bul o kadar parayı :)
-
Gazetelerde ve tv de baya bir gündemde ekonomik krizden dolayı.Bakalım inşallah çıkar.Çünkü çıkarsa elde edilicek para az buz para değil yani.
-
TSK, bedelli askerlik için ne dedi?
Tartışmalar üzerine TSK'dan bedelli askerlik isteyenleri üzecek jet açıklama geldi. Genelkurmay Bakanlığı İletişim Dairesi Başkanı Metin Gürak, haftalık bilgilendirme toplantısında "bedelli askerlik çalışmamız yok" açıklamasını yaptı.
IMF BAŞKANINA MEKTUP YAZDILAR
5 binden fazla üyesi olan bedelli askerlik bekleyenlerin oluşumu, hem Bankalar Birliği Başkanı (TBB) Ersin Özince'ye hem de IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn'a mektup yazdı. IMF Başkanı'na yazılan mektupta ‘Yaşanan krizde her ülkenin kendi çözüm modeli mevcuttur. Türkiye bugüne kadar saklı tuttuğu kendi özkaynaklarıyla çözüme ulaşma formulünü uygulayabilecek ülkelerden biridir. Bu formulün ana çıkış noktalarından biri ‘bedelli askerlik'tir' denildi.
BEDELLİ PARASI TÜRKİYE'YE YETER
‘Biz vatanımız için gerekirse evimizi, arabamızı satıp bu bedeli ödeyeceğiz. Türkiye ekonomisinin bu kötü gidişine daha fazla sessiz kalmayacağız. KDV oranının yüzde 20'lere çekilmesine, vatandaşın daha fazla aç ve işsiz kalmasına izin vermeyeceğiz' denilen mektupta Türkiye'nin IMF'den gelecek krediye ihtiyacı olmadığına dikkat çekildi. Mektupta ‘Sadece bedelli askerlik uygulaması ile 7.5 milyar dolar sıfır maliyetli kaynak yaratılabilir. IMF'ye ihtiyacı olmayan bir ülkede yapmaya çalıştığınız uygulamanıza şiddetle karşı çıkıyoruz. Lütfen bizi rahat bırakınız' denildi.
Ancak, Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, bedelli askerlikle ilgili son dönemde ortaya atılan iddiaları değerlendirirken, "TSK'nın böyle bir çalışması yok" dedi.
http://haber.mynet.com/sayfali/gunce...236331500546/2
-
Alıntı:
Hocam zaten bakaya ve kaçakları çıkarsanız bile,gerekli celp fazlası oluşmuş durumda.600bin tecilli ve raporlu var ama hala sayın bakan vecdi gönül direniyor.Tebligatsız olarak işlem aynen söylediğim gibi,gazete haberlerindede yeni kanun çıktığında yazmıştı.Arkadaşımda 4 yıldır kaçaktı ve geçen gün şubeye gidip işlemlerini yaptırdı.Artık bedelli çıkana kadar raporla idare edicek.Bu arada bakaya ve yoklama kaçakları bedelli askerlik yapabilirler.2000 yılında bedelli askerlik yapan 75bin kişiden 50 bini yoklama kaçağı ve bakayaydı.Hatta o şimdi asker filmini yazan levent kazak 5sene yoklama kaçağıymış,2000'de bedelli askerlik yaptı.
Zaten bedelli askerlik yapabilmek için aranan 26-28 yaş sınırının üzerinde kaçak yada bakaya olmayanlar en fazla %20'dir,onlarında en fazla yarısı bedelli askerlik yapıcak maddi güce sahiptirler.
Sayın bedelli askerlik. benim bahsettiğim bedelli askerlik başka. Şu anda medyada bahsi geçen ve geçmişte 10 kez çıkarılmış olan bedelli özel durumlara bağlı. Deprem vs. gibi. ancak yasada zaten bir bedelli var. Askerlik kanununun 10. madde 2. bendi bedelliye veya vatani görevini bir kamu kuruluşunda sosyal hizmet olarak yerine getirmeye imkan tanıyor. En azından 1992'den beri. O tarihte son halini almış. Eski halini bulamadım. Yani bedelli aslında her daim var. Kanun diyor ki; yükümlülerin hepsi acemi ocağına gönderilir ve eğitimini tamamlar. Bu arada o seneki toplam yükümlü sayısını MSB Genelkurmay'a gönderir. Genelkurmay o sene ihtiyaç duyduğu yükümlü sayısını MSB'ye gönderir. Toplam yükümlü sayısı, Genelkurmayın ihtiyacından fazla ise bu ihtiyaç fazlasıdır ve 1 aylık eğitim süresini tamamlayanlar arasından isteyenler bedelli yapabilir. Rakam dövizli askerlik için olanın (5112 Euro ) yarısı. Yani 2556 Euro. Ancak aynı bendin son cümlesi diyor ki; saklı, yoklama kaçağı ve bakayalar ihtiyaç fazlası kapsamına alınmazlar. Yani bedelli yapamazlar. İşte benim size sorduğum buydu. Acaba bu tebligatlı-tebligatsız durumu kaçaklar için bir af niteliğinde mi? ilgilendiğiniz için teşekkürler. Saygılar.
-
Alıntı:
albertobedelli rumuzlu üyeden alıntı
Sayın bedelli askerlik. benim bahsettiğim bedelli askerlik başka. Şu anda medyada bahsi geçen ve geçmişte 10 kez çıkarılmış olan bedelli özel durumlara bağlı. Deprem vs. gibi. ancak yasada zaten bir bedelli var. Askerlik kanununun 10. madde 2. bendi bedelliye veya vatani görevini bir kamu kuruluşunda sosyal hizmet olarak yerine getirmeye imkan tanıyor. En azından 1992'den beri. O tarihte son halini almış. Eski halini bulamadım. Yani bedelli aslında her daim var. Kanun diyor ki; yükümlülerin hepsi acemi ocağına gönderilir ve eğitimini tamamlar. Bu arada o seneki toplam yükümlü sayısını MSB Genelkurmay'a gönderir. Genelkurmay o sene ihtiyaç duyduğu yükümlü sayısını MSB'ye gönderir. Toplam yükümlü sayısı, Genelkurmayın ihtiyacından fazla ise bu ihtiyaç fazlasıdır ve 1 aylık eğitim süresini tamamlayanlar arasından isteyenler bedelli yapabilir. Rakam dövizli askerlik için olanın (5112 Euro ) yarısı. Yani 2556 Euro. Ancak aynı bendin son cümlesi diyor ki; saklı, yoklama kaçağı ve bakayalar ihtiyaç fazlası kapsamına alınmazlar. Yani bedelli yapamazlar. İşte benim size sorduğum buydu. Acaba bu tebligatlı-tebligatsız durumu kaçaklar için bir af niteliğinde mi? ilgilendiğiniz için teşekkürler. Saygılar.
Hocam maddenin sonundaki saklı yoklama kaçağı ve bakayalar ihtiyaç fazlası kapsamına alınmaz derken benim anladığım o kişiler ihtiyaç fazlası kabul edilmezler.500bin kaçak varsa ve kaçaklar dışında hiçbir celp fazlası yoksa,bedelli askerliğin çıkması için gerekli fazlalık oluşmamış kabul edilir.Yani kaçakların sayısını celp fazlası olarak değerlendirmiyorlar çünkü bu adamlar zaten kaçtıkları için askere gitme talepleri yok.Zaten 87-89'da bedelli askerlik için 30 yaş sınırı vardı,92'de 27 yaş sınırı,99'dada 26 yaş sınırı vardı ve tamamında bedelli askerlikten çok büyük oranda kaçaklar faydalandı.13 mayısa kadar şubeye gidilirse yoklama yaptırılırsa,sonrada bedelliye kadar raporla idare ederseniz yoklama kaçağıda sayılmıyorsunuz.Madde sizin söylediğiniz gibide yorumlansa sorun kalmıyor,neticede kaçak yada bakaya olmuyorsunuz.Yasal olarak askerliği erteliyorsunuz.
-
Alıntı:
Hocam maddenin sonundaki saklı yoklama kaçağı ve bakayalar ihtiyaç fazlası kapsamına alınmaz derken benim anladığım o kişiler ihtiyaç fazlası kabul edilmezler.500bin kaçak varsa ve kaçaklar dışında hiçbir celp fazlası yoksa,bedelli askerliğin çıkması için gerekli fazlalık oluşmamış kabul edilir.Yani kaçakların sayısını celp fazlası olarak değerlendirmiyorlar çünkü bu adamlar zaten kaçtıkları için askere gitme talepleri yok.Zaten 87-89'da bedelli askerlik için 30 yaş sınırı vardı,92'de 27 yaş sınırı,99'dada 26 yaş sınırı vardı ve tamamında bedelli askerlikten çok büyük oranda kaçaklar faydalandı.13 mayısa kadar şubeye gidilirse yoklama yaptırılırsa,sonrada bedelliye kadar raporla idare ederseniz yoklama kaçağıda sayılmıyorsunuz.Madde sizin söylediğiniz gibide yorumlansa sorun kalmıyor,neticede kaçak yada bakaya olmuyorsunuz.Yasal olarak askerliği erteliyorsunuz.
Teşekkür ederim.
-
Alıntı:
Rapor derken?Herhangi bir hastane raporunu kabul ediyormu şubeler?
-
Artık sormaktan araştırmaktan gına geldi,sorum şu:aöf de af la tekrar hazırlık oldum ama sevkim 28 şubattı yani bakaya kaldım,yaş 22 olduğundan dolayı öss yi kazandığımda askerlik durum belgesi gerekmeden kayıt yapabileceğim.Ama bu öğrenci durum belgesi veya öss ile sevkimi üniv sonrasına ertelettirebilme ihtimali nedir? Bakaya yaş 22 göz önüne alın ve gerekirse davada açarım ,bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.
-
şubeye gitmeden
elimdeki raporları gönderme ihtimalim yokmu....
aileden birisi daha önce denemişti ama almamışlardı raporları ifade vermek gerekir demişlerdi...
ben raporları ve ilave olarak dilekçe şeklinde ifademi yazarak yollamanın çekli yokmu ...
-
Arkadaşlar merhaba.
Ben 79 doğumluyum ve 31 Ekim 08'de 29 yaş sınırı nedeni ile yoklama kaçağı durumuna düştüm.Şu anda üniversite son sınıfta okuyorum ve 09 Temmuz ayında okulum bitecek,ben de okul bitene kadar yoklama kaçağı olmaya devam etme kararı aldım.Yaklaşık iki ay önce de evime karakoldan tebligat geldi.
Size sormak istediğim bu ay içinde şehirdışına uçakla çıkmam gerekiyor ve bir-iki gün otelde konaklamam gerekiyor.Forumlardan takip edebildiğim kadarıyla Şubat ayında yapılan değişiklikle Mayıs ayına kadar GBT açısından sorun yaşamayacağım yazılmış.Benim uçak seyahatimde ve otelde konaklamamda sorun çıkarmı?
Bana cevap verebilirseniz çok sevinirim çünkü şehirdışına çıkış sebebim gerçekten çok önemli benim için.
Cevap vereceklere şimdiden çok teşekkür ederim...
-
eminim sizlerin arasindada bemnim gibi birbir yasamis kisilerin yorumlarina ihtiyaci duyan arkadaslar vardir...
yurtdisinda okuyordum 8 ay da tr geldim vize almak icin.. fakat islemlerim uzadi 11 30 2008 de yoklama kacagi oldum ve hala bekliyorum...
yurt disindaki makam pasaportumun uzatilmasini istedi ve emniyete gittim ...
bugun cok tirsa tirsa yusuf yusuflarla gittigim emniyettten pasaportumu aldim ve alirken orada ki dosyamda GBT kaydi YOKTUR yada TEMIZDIR gibi yazilar gordum---
adama anlattim durum bu dedim ne zaman yoklama kacagi oldun dedi 11 ayin 30 dedim 4 ay once dedi daha dusmez sorun etme... :)
-
arkadaşım bende senin durumundayım temmuzda mezun oluyorum ama o zaman kadar yaşadığım korku bana yetecek sanırım
-
Arkadaşlar merhaba
Ben 1988 doğumluyum ve açık öğretimde kayıtlı öğrenciydim. Askerlik şubesini arayıp durumumu sorduğum da 2007'den beri yoklama kaçağı göründüğümü söylediler. Yani açık öğretim tecil işlemimi yaptırmamış. Açık öğretimden de kaydımı sildirdim.
Bu durum da şubeye gitsem hemen beni alırlar mı, yoksa ileri bir tarihe atarlar mı?
-
Tam olarak yeri olmadığını bilmeme rağmen soruyorum umarım anlayışla karşılarsınız.ocak 1975 doğumluyum.biri amcama biride abime olmak üzere 2 tebligatım var.yoklama kaçağı yada bakayayım yani.94te girdim mimarlığa 2001dede ilişiğim kesildi.2005 affından faydalandım ve şubat 2009 itibari ilede okulu bitirdim.bildiğim kadarıyla 1 seneden fazla hapis cezası alırsam yedek subaylık hakkımın yanması sözkonusu.1 yıl yada fazla ceza alırsam ve bu paraya çevrilirse yedek subaylık hakkım vede kısa dönem olarak yapma hakkım yanıyormu yoksa yedek subaylık hakının kaybı sadece paraya çevrilmeyen hapis cezaları içinmi geçerli.ikinci olarak mahkemenin devam etmesinin sevke engel olmadığını biliyorum.askerdeyken mahkeme sonuçlanır vede 1 yıl yada daha fazla ceza alırsam kısa dönem yada uzun dönem yaptığıma bakılmaksızın askerliğim 15 ay düz askerliğe çevriliyor.şimdi öğrenmek istediğim bu tip davalar ne kadar sürüyor takriben.ben uzun dönem mimar olarak yapmak istiyorum askerliğimi.üniversitemin iyi olmasından dolayıda bu mümkün.ama uzun dönem kısa döneme göre daha fazla risk taşıyor.uzun dönem askerlik yaparken mahkemenin sonuçlanıp 1yıl ceza vermesi ve askerliğimın kalanını er olarak üstelik 15 ayı tamamlayacak şekilde yapmak riskini göze almak ve almamak konusunda kararsızım.sonuç olarak bu davalar ne kadar sürer.ona göre kısa yada uzun dönem tercihi yapacağım.şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.
-
Arkadaşlar ben bazı nedenlerden dolayı tecilimden sonra 2 dönem askere gidemeyebilirim.Acaba bu durum bana ne tür zarar verebilir?Ceza alır mıyım?Bu arada öğretmenim.
-
Alıntı:
despo rumuzlu üyeden alıntı
Tam olarak yeri olmadığını bilmeme rağmen soruyorum umarım anlayışla karşılarsınız.ocak 1975 doğumluyum.biri amcama biride abime olmak üzere 2 tebligatım var.yoklama kaçağı yada bakayayım yani.94te girdim mimarlığa 2001dede ilişiğim kesildi.2005 affından faydalandım ve şubat 2009 itibari ilede okulu bitirdim.bildiğim kadarıyla 1 seneden fazla hapis cezası alırsam yedek subaylık hakkımın yanması sözkonusu.1 yıl yada fazla ceza alırsam ve bu paraya çevrilirse yedek subaylık hakkım vede kısa dönem olarak yapma hakkım yanıyormu yoksa yedek subaylık hakının kaybı sadece paraya çevrilmeyen hapis cezaları içinmi geçerli.ikinci olarak mahkemenin devam etmesinin sevke engel olmadığını biliyorum.askerdeyken mahkeme sonuçlanır vede 1 yıl yada daha fazla ceza alırsam kısa dönem yada uzun dönem yaptığıma bakılmaksızın askerliğim 15 ay düz askerliğe çevriliyor.şimdi öğrenmek istediğim bu tip davalar ne kadar sürüyor takriben.ben uzun dönem mimar olarak yapmak istiyorum askerliğimi.üniversitemin iyi olmasından dolayıda bu mümkün.ama uzun dönem kısa döneme göre daha fazla risk taşıyor.uzun dönem askerlik yaparken mahkemenin sonuçlanıp 1yıl ceza vermesi ve askerliğimın kalanını er olarak üstelik 15 ayı tamamlayacak şekilde yapmak riskini göze almak ve almamak konusunda kararsızım.sonuç olarak bu davalar ne kadar sürer.ona göre kısa yada uzun dönem tercihi yapacağım.şimdiden teşekkürler cevaplarınız için.
Hocam 13 mayısa kadar şubeye gidersen işlemlerin tebligatsız olarak yapılıcak (daha önce sana tebligat gelmemiş gibi).İfadende alınmıycak,hakkında davada açılmıycak,işlemlerin kaçak değilmiş gibi yapılıcak.13 mayısta sonra kendin gidersen ifaden alınıcak,hakkında dava açılıcak.İfadene iyi mazeretler yazarsan ve çok pişmanım vs.. dersen,şubeye kendin gittiğin için hakkında açılıcak davada 1 seneden az bir ceza çıkar.Kendin gitmeyip yakalanırsan,ifadene ne yazarsan yaz 1seneden uzun ceza çıkar ve hakların yanar.
Nisanda askere gitmek istiyosan hemen şubeye git işlemlerini yaptır,1-25 nisan arası yedek subaylık sınavı var.
-
13 mayıstan sonrada gitmezsek hapis yolu mu gözükecek ?ama ben öğrenciyim
hapse atmazlar beni dimi ?
-
Hapis olayı diye bir olay yok dostum, yoklama kaçağı yada bakaya olarak yargılanırsan ceza yasasına göre en fazla 2 yıl cezası var oda son yapılan düzenlemeyle hafif suça girdi.Bu yüzden ya paraya cevrilir yada hakim iyi halden ve daha önce sabıkan falan yoksa aynı suçu bir daha işlemeyecğine kanaat ederse ( birdaha yoklama kaçağı olamayacağına göre) para cezasınıda tecil edebilir.
Benim asıl ilginç bulduğum olay ise bazı kişilerin 4-5 yıldır yoklama kaçağı olmalarına rahatça iş kurup hayatlarını yaşarken 1 ay geç kalan insanlara hemen tebligat yollanması bende bunu anlayamıyorum.
-
Gerçekten zor durum olucak ,ben üçüncü sınıftayım son 1 senem kaldı kayıt sildirirsem çok kötü olucak mecburen yoklama kaçağı kalıcam aileme daha fazla yük olmak istemiyorum bitsin bu okul artık ama hakim karşısına falan çıkmak sanki adam öldürdüm ya da hırsızlık yaptım da yargılanıyomuşum gibi olucak bugünleride mi görücektim eyvah ki eyvah ..Bu arada yoklama kaçakları oy vermeye gitmesin yakalıyolarmış ellerinde kaçak listeleri varmış ..
-
Merhaba,benimde çare bulamadığım bir sorunum var umarım burada yardımcı olursunuz.1986 doğumluyum,lise diplomamla askerliğimi tecil ettirdikten sonra açıköğretime kaydoldum.İlk sene sınıfta kaldım 2. sene ise kayıt yeniletmedim böyle oluncada öğrencilik haklarından yararlanılmıyormuş.Şöyle bir durum varmış öğrencilik iptal kağıdıyla şubeye gittiğimizde 2 yıl daha askerlik tecil hakkımız oluyormuş,doğrumu acaba.Bu sene akadem hazırlık kurslarına yazılıcam üni. sınavına kayıtta yaptırdım acaba bunlar boşa gidermi kazansamda okuyamazmıyım lütfen yardımcı olun.Şimdiden çok teşekkür ederim.
-
Alıntı:
Domingo rumuzlu üyeden alıntı
13 mayıstan sonrada gitmezsek hapis yolu mu gözükecek ?ama ben öğrenciyim
hapse atmazlar beni dimi ?
Yok hocam rahat ol.Bakayalar için hapis cezası tarihte görülmemiş.Ceza arkadaşında söylediği gibi ya paraya çevrilir yada tecil edilir.Arkadaşıma 2000lira ceza verdiler,adam nereye ödeneceğini bilmediği için ödemiyor.Ne arayan var ne soran.Ayrıca hakim karşısınada çıkmıyorsun,sen askerdeyken dava gıyabında görülüyor.(bakaya ve yoklama kaçağı davaları toplu olarak görülür)
-
şimdi benim sorduğum soruyu yanıtlayacak bir arkadaş yokmu.yedek subaylık hakkı yoklama kacakları ve bakayalar mahkemeye verildiğinden 1 sene hapis cezası verilirse yanıyor.tabi bu ceza paraya çevriliyor orası kesin ama 1 sene yada daha fazla ceza alırsam ve de buparaya çevrilirse yedek subaylık hakkı yanıyormu gene.askerlik daire başkanı yarbay tuhaf şeyler söyledi.askerliğini ister kısa dönem ister uzun dönem yap askerlik bittikten sonrada mahkeme sonuçlansa seni tekrar askere alırlar ve 15 ayı er olarak tamamlatırlar dedi.aynen böyle dedi.daha önce şubemdeki bir sivil memur ise askerlik bittikten sonra mahkeme sonuçlanırsa geri çağırıp tamamlatma olmaz o yüzden biran önce mümkünse kısa dönem yapmaya bak dedi.askerliğini tamamladıktan sonra yırtarsın dedi.arkadaşlar lütfen bu konuyu bilen biri cevap yazabilirmi.
-
Alıntı:
despo rumuzlu üyeden alıntı
şimdi benim sorduğum soruyu yanıtlayacak bir arkadaş yokmu.yedek subaylık hakkı yoklama kacakları ve bakayalar mahkemeye verildiğinden 1 sene hapis cezası verilirse yanıyor.tabi bu ceza paraya çevriliyor orası kesin ama 1 sene yada daha fazla ceza alırsam ve de buparaya çevrilirse yedek subaylık hakkı yanıyormu gene.askerlik daire başkanı yarbay tuhaf şeyler söyledi.askerliğini ister kısa dönem ister uzun dönem yap askerlik bittikten sonrada mahkeme sonuçlansa seni tekrar askere alırlar ve 15 ayı er olarak tamamlatırlar dedi.aynen böyle dedi.daha önce şubemdeki bir sivil memur ise askerlik bittikten sonra mahkeme sonuçlanırsa geri çağırıp tamamlatma olmaz o yüzden biran önce mümkünse kısa dönem yapmaya bak dedi.askerliğini tamamladıktan sonra yırtarsın dedi.arkadaşlar lütfen bu konuyu bilen biri cevap yazabilirmi.
Hocam en yakın arkadaşımda bu sorunu yaşadığı için konuyu adımdan iyi biliyorum.öncelikle 13 mayısa kadar şubeye gidersen hakkında dava açılmıycak o açıdan rahat ol.Kaçak değilmiş gibi işlemlerin yapılıcak,ister asala mail at,ister şubeni ara sor.Yeni çıkan askerlik kanunu sebebiyle 13 şubat-13 mayıs arası askerlik şubesine giden kaçaklara tebligatsız işlem yapılıcak(daha önce sana tebligat yapılsa bile).
İkincisi 13mayıstan sonra şubeye kendin gidersen hakkında dava açılır ama 1seneden az ceza çıkar.Arkadaşım 5 yıldır kaçaktı,ağustosta şubeye gitti,ifade yazdı mahkeme açıldı 6 ay ceza çıktı oda 2000liraya çevrildi.Adamın geçerli bir mazereti bile yoktu,sadece aileme bakmak zorundayım falan yazdı,çok pişmanım dedi okadar.Burda önemli mesele şubeye kendin gitmen.Yakalanırsan 1seneden fazla ceza çıkıyor söyliyim.
üçüncü olarakta daha önce sana şubeye gelmen için hiçbir tebligat yapılmamışsa şubeye nezaman gidersen git,hakkında dava açılmıyor.Hatta forumda bir arkadaş yazmış 48 yaşında şubeye gitmiş,tebligat yapılmadığı için dava açılmamış
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=43551
Kısaca sana daha önceden 20 kere tebligat yapıldıysa bile 13 mayısa kadar şubeye gidersen işlemlerin yukardaki örnekteki arkadaş gibi tebligatsız olarak yapılıcak.Yani dava falan yok.
-
-
sorumu cevaplamaya yardımcı olacak bir arkadaş varsa çok sevinirim.
Arkadaşlar ben ağustos ayına kadar tecilliyim. bazı nedenlerden dolayın nisan ayına kadar askere gidemeyebilirim.Acaba bu durum bana ne tür zarar verebilir?Ceza alır mıyım?Bu arada öğretmenim.memuriyetime bir etkisi olur mu?
-
Arkadaşlar bana yardım edebilecek kimse yok mu?Lütfen durumum çok acil ve önemli
-
Arkadaşlar 29 şubat itibariyle bakaya oldum haftaya emniyetten ehliyetimi almak zorundayım acaba bir sorun çıkar mı? beni aydınlatabilir misiniz?
-
Alıntı:
baskhan rumuzlu üyeden alıntı
Arkadaşlar 29 şubat itibariyle bakaya oldum haftaya emniyetten ehliyetimi almak zorundayım acaba bir sorun çıkar mı? beni aydınlatabilir misiniz?
bişey olmaz bende bakaya durumundaydım aldım ehliyetimi hem 13 mayısa kadar bir problem çıkacağını sanmıyorum işlemlerde
-
oncelikle ben de yeni uyenizim. Ben Amerika'da okuyorum ve dil egitimimi nihayetinde tamamlamak uzereyim ve yakinda master programina kayit olacagim ve bir iki hafta icinde gerekli olan evraklarimi okuldan alabilecegim. Bildigim kadariyla benim askerlik ertelemem bir iki ay once bitti ve benim suan bakaya kalmis olmam gerek. Eger bakaya kalmissam Turkiye'ye giris cikis yapabilirmiyim. Cunku yazin ulkeme gelmek istiyorum. Bildigim kadariyla bakaya islemleri 4 ay suruyor demislerdi bana konsoloslukta. Bu konuda bir bilgisi olan arkadaslardan yardim rica ediyorum. Beni aydinlatirsaniz cok mutlu olurum. Tesekkurler saygilar...
-
arkadaslar ben istanbul emniyetini aradim sordum ulkeye donus yapicam tekrar cikmam lazaim diye tanidik bi abimiz vardi dedilerki gebetede gozukmuyorsun istedigin gibi girer cikarsin hicbir sorun olmasz dediler:o
-
Merhaba Arkadaşlar ve Abilerim,
Bu konuyu ilk zamanlardan beri takip ediyorum bilgim olmadığı için konularla cevap yazmıyordum okuyup bilgi aldım çok teşekkürler ancak eskiden yazan bilgili arkadaşlarımız artak yazmaz oldu, keşke gelip bilgi vermeye devam etseler. Şimdiye kadar bilgilerini paylaşan herkese teşekkür etmek istedim çünkü tek bilgi kaynağımız burası oldu.
Benim yaşım 29, 80 doğumluyum Açıköğretim tek dersim var, haziran sonu itibariyle mezuniyetim kesinleşiyor.2008 Kasım da askere gitmem gerekiyordu, tek ders kalınca gitmedim. Şimdi askerlik şubesine çıkan af sebebiyle gitsem hemen sevk ederlermi yoksa ilerki bir tarihemi atarlar. eğer baştan işlemlerim yapılırsa ve sevk tarihimi ileri birgune atarlarsa sonra diplomamla gidip bunu iptal ettiricem ve yüksek lisans yapıcam. Benimde özel sebeblerim var herkes gibi aileme bakmam gerekiyor keşke zamanında yapsaymışız. Konuyla ilgili bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim.
-
Arkadaşlar bu kadar uzun uzun anlatımların üzerine belki saçma gelecek sorum ama, aöfde okurken 2006 yılında 2 yıl üstüste sınıfta kalmamdan dolayı yoklama kaçağı durumuna düştüğümü yakın zamanda öğrendim. Sorun şu tebligat yapıldı mı yapılmadı mı açıkçası bilmiyorum. 13 Mayıs tarihine kadar gider başvurursak şubeye sanki kaçak değilmiş gibi son yoklama normal prosedürde mi (tecil haklarıda dahil) işleyecek? Yani mesela 1984 doğumlular için yüksekokul terklerde askerlik (2009'da terk edenler için) Ocak 2012'ye bıraklıyor bunu kullanabilir miyim? Yada ÖSS sınavına gireceğimi belgeleyip tecil alabilir miyim? Uzun oldu ama cevap bulursa çok sevineceğim. :(
-
evet arkadaşım 13 mayısa kadar başvurman halinde yeni kanuna göre normal işlemlerin yapılacaktır
-
Alıntı:
sinantufenk rumuzlu üyeden alıntı
arkadaslar ben istanbul emniyetini aradim sordum ulkeye donus yapicam tekrar cikmam lazaim diye tanidik bi abimiz vardi dedilerki gebetede gozukmuyorsun istedigin gibi girer cikarsin hicbir sorun olmasz dediler:o
merahaba arkadasim benim anlamadigim nasil gbt ne bakiyorlar ...
cok yakinda tanidigim bir piolisten rica ettim ama cevabi su oldu eger gbt ne bakar ve orada bi sorun varsa seni teslim etmek zorunda kalirim cunku gbt sine bakdigin kisi O an elinde olmak zorunda .... yani nasil gbt ne bakiyorlar... ben onu anlayamadim bi aydinlatsana beni hatta bana bi yardim et bi el atda benim su gbt yede bakalim yakinda yurt disina cikicam gerci cikdiktan sonra sorun yok cunku aile birlesimi isci vizem var ama oraya gidip konsolosluktan erteleme islemlerini yapmam gerek ama dedigim gibi once cikmam gerek... bi aydinlatsana beni
-
Alıntı:
-lp- rumuzlu üyeden alıntı
merahaba arkadasim benim anlamadigim nasil gbt ne bakiyorlar ...
cok yakinda tanidigim bir piolisten rica ettim ama cevabi su oldu eger gbt ne bakar ve orada bi sorun varsa seni teslim etmek zorunda kalirim cunku gbt sine bakdigin kisi O an elinde olmak zorunda .... yani nasil gbt ne bakiyorlar... ben onu anlayamadim bi aydinlatsana beni hatta bana bi yardim et bi el atda benim su gbt yede bakalim yakinda yurt disina cikicam gerci cikdiktan sonra sorun yok cunku aile birlesimi isci vizem var ama oraya gidip konsolosluktan erteleme islemlerini yapmam gerek ama dedigim gibi once cikmam gerek... bi aydinlatsana beni
hocam mahalle karakolunun polisi bakarsa,suç çıkarsa seni almak zorunda ama üst düzey bir polise sordurursa rahat rahat baktırır.Çünkü onlar ilçe emniyetin bilgisayarından bakıyorlar,suçunda yoklama kaçağı olduğu için baktıran poliste zor durumda kalmaz.polis arabasındaki bilgisayarlardan yada polislere yeni verilen cep telefonuna benzer pda'lardan baktırırsan ve suç çıkarsa merkezden o suçlunun kimin pda'sından taratıldığı çıkıyor.suçluyuda teslim almadıysa hakkında soruşturma başlatılıyor.