subaylıktan izin tecavüzü ve firar
Merhabalar,
ben kardeşim hakkında birşey soracağım.
deniz harp okulunu bitirdikten sonra 2004 yılı ağustos ayında subay olarak ertuğrul gazi gemisinde teğmen olarak göreve başladı. 2 yıl görevine devam etti. 2.yıl sonunda yıllık izine çıktı ve mesleğe geri dönmedi. izinde firar etti. 1, 5 yıl kaçak yaşadı 29 şubat 2008'de askerlikle ilişiği kesildiğine dair yazı geldi. ve dün 03.05.2008 yakalandı. nöbetçi askeri mahkemeye çıktı. askerlikle ilişiği kesildiği için tutulu yargılanmak üzere bayrampaşa h tipi cezaevine konuldu. benim sorum şu. 1 martta çıkan bir yasa varmış. onun içeriği nedir ? af oluyormu? ceza paraya çevrilirmi? ceza ertelenimi? ceza daha doğrusu yatış süresi ne kadardır
Re: Askeri Ceza ve CMUK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Alıntı:
Av.Onur Tunga rumuzlu üyeden alıntı
5728 sayılı Kanunla CMK.nın 231'inci maddesinin 5 ve 14'üncü fıkralarında yapılan değişiklik, Askeri Ceza Kanunu'nda yazılı suçlardan verilen veya verilecek olan 2 yıl ve daha az süreli hapis cezalarını da kapsamaktadır.
Askeri Ceza Kanunu'nda yazılı bazı suçların kapsam dışına çıkarılabilmesi için ya CMK'nın 231'inci maddesinde yeniden değişiklik yapılarak Askeri Ceza Kanunu'nda yazılı bazı suçların (erteleme ve paraya veya tedbire çevirme yasağı bulunan suçların) kapsam dışına çıkarılması ya da Askeri Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılarak, erteleme ve paraya veya tedbire çevirme yasaklarına, hükmün açıklanmasının geri bırakılması yasağının da eklenmesi zorunludur.
Ancak, bu sorunun çözümü için öncelikle CMK.nın 231'inci maddesinde yapılan değişikliğin bir usul hükmü niteliğinde olup olmadığının, bu bağlamda geriye yürütülüp yürütülemeyeceğinin karara bağlanması gerekmektedir. Bu konuda yerel mahkemelerin farklı görüşleri bulunmaktadır. Son kararı Adli ve Askeri Yargıtay verecektir. Düşüncemiz, özellikle Askeri Yargıtayın lehte karar vereceği yolundadır.
Selamlar...
sayın onur tunga.bu affın mahkeme sürecinde olan kişiye etkisi olurmu.yararlanılabilirmi?yani diyelim ki haziranda mahkemeye çıkılacak bir kişiye etkisi olurmu.?
Alıntı:
kaan_dogan_06 rumuzlu üyeden alıntı
sayın onur tunga.bu affın mahkeme sürecinde olan kişiye etkisi olurmu.yararlanılabilirmi?yani diyelim ki haziranda mahkemeye çıkılacak bir kişiye etkisi olurmu.?
bu kanun hükmü henüz kesinleşmemiş bütün davalara uygulanabilir diye düşünüyorum....
Alıntı:
receptosun rumuzlu üyeden alıntı
bu kanun hükmü henüz kesinleşmemiş bütün davalara uygulanabilir diye düşünüyorum....
Bu kanun 2 seneye kadar ceza almis veya 1 martan once mahkemesi baslamis 2 seneye kadar ceza alma durumunda uygulaniyor, kanun infazi erteleme kanunu yani ceza kesinlesince uygalanabilir.
Saygilarimla.
Alıntı:
Akinot rumuzlu üyeden alıntı
Bu kanun 2 seneye kadar ceza almis veya 1 martan once mahkemesi baslamis 2 seneye kadar ceza alma durumunda uygulaniyor, kanun infazi erteleme kanunu yani ceza kesinlesince uygalanabilir.
Saygilarimla.
arkadaşım diyelim ki mart 8 inde vukaat oldu.sonra tutanak ve savunma alındı.ankaraya yollandı.ve mahkeme haziran veya temmuzda oldu.yararlanılabilirmi bu aftan.
Alıntı:
kaan_dogan_06 rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşım diyelim ki mart 8 inde vukaat oldu.sonra tutanak ve savunma alındı.ankaraya yollandı.ve mahkeme haziran veya temmuzda oldu.yararlanılabilirmi bu aftan.
1 marttan sonra olan suclarda uygulanmaz diye biliyorum, cunku kanun degistirilerek askeri suclar kapsam disi birakildi, Gecmis olsun.
Saygilarimla.
Re: subaylıktan izin tecavüzü ve firar
Alıntı:
serpilgonultas rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
ben kardeşim hakkında birşey soracağım.
deniz harp okulunu bitirdikten sonra 2004 yılı ağustos ayında subay olarak ertuğrul gazi gemisinde teğmen olarak göreve başladı. 2 yıl görevine devam etti. 2.yıl sonunda yıllık izine çıktı ve mesleğe geri dönmedi. izinde firar etti. 1, 5 yıl kaçak yaşadı 29 şubat 2008'de askerlikle ilişiği kesildiğine dair yazı geldi. ve dün 03.05.2008 yakalandı. nöbetçi askeri mahkemeye çıktı. askerlikle ilişiği kesildiği için tutulu yargılanmak üzere bayrampaşa h tipi cezaevine konuldu. benim sorum şu. 1 martta çıkan bir yasa varmış. onun içeriği nedir ? af oluyormu? ceza paraya çevrilirmi? ceza ertelenimi? ceza daha doğrusu yatış süresi ne kadardır
03.05.2008 de yakalanması nedeniyle o yasadan yararlnamaz.Ceza paraya çevrilmez.10 ay ceza alırsa 3 te ikisini yatar.(300\3*2=200)
Re: Askeri Ceza ve CMK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
firar eden kişinin ilişkisi hala kesilmediyse ve teslim olursa bu yasadan yararlanabilir mi?Firar suçu 1 marttan önce oldu.
1 Marttan önce teslim olmuşsa yararlanabilir.
Ama Bu Yasanin çikişi Oldu Bittiye Getirildi. Doğru Dürüst Hiç Kimsenin Haberi Olmadi Ki Teslim Olmaya Firsatlari Olsun.ayrica Ilişkisi Henüz Kesilmediği Için Hakim Tekrar Görevine Başlatir Endişesinide Yaşadik.eminim Ki Hakimler Bile Karar Verirken şaşiriyorlardir Nasil Karar Vereceklerini. Umarim Herkezin Istediği Doğrultuda Kararlar Oluşur.