Re: Firari subay - astsubay
Alıntı:
commodore1tr rumuzlu üyeden alıntı
Firar ile ilgili bir değişiklik yapılmamıştır. Firar salt askeri suç olduğu için yargılaması askeri mahkemede yapılmaktadır. Yazmış olduğunuz hükümlerde her hangi bir değişiklik olmamıştır. Eğer Hapis sürenizden önce ihraç kararı gelirse sivil hapishanede yatarsınız...
Firar suçunu işleyen personel 12 ay hapis cezası alır. Mahkemede ki iyi halden cezası 1/6 indirilerek 10 aya iner ondan sonra infaz kanununa göre icra edilir ( Takribi dört ay )
Benim kardeşim yaklaşık 5 ay önce yeni tayin olduğu görev yerinden 1 gün izin alıp geri dönmedi.Kendisi 3 yıl güneydoğuda teğmen olarak görev yaptı.1 ay önce bir kafede gbt sorgusunda yakalandı.Şu an askeri cezaevinde.Bundan sonra yaşanacak süreç sizce nasıl olacak?200 gün mü yoksa daha mı az ceza alacaktır?Güneydoğuda görev yapması herhangi bir ceza indirimine sebep olabilir mi?
Alıntı:
hazan25 rumuzlu üyeden alıntı
Benim kardeşim yaklaşık 5 ay önce yeni tayin olduğu görev yerinden 1 gün izin alıp geri dönmedi.Kendisi 3 yıl güneydoğuda teğmen olarak görev yaptı.1 ay önce bir kafede gbt sorgusunda yakalandı.Şu an askeri cezaevinde.Bundan sonra yaşanacak süreç sizce nasıl olacak?200 gün mü yoksa daha mı az ceza alacaktır?Güneydoğuda görev yapması herhangi bir ceza indirimine sebep olabilir mi?
Cezada indirim görev yaptığı yer nedeniyle olmaz.Suç yakalanmakla son bulan izin tecevüzü.Cezası 1 yıldan başlıyor.Mahkemedeki iyi hali nedeniyle 10 aya düşebilir.3 te 2 sini yatar.
cevabınız ve ilginiz için teşekkür ederim.
Kardesinizin firarda kaldigi sure icerisnde tsk dan ilisiginin kesilip kesilmedigi konusu onemli,eger ilisigi kesilmisse gorev yaptigi birliginin bagli bulundugu askeri mahkemece yargilanir ve o mahkemenin bulundugu sehirdeki sivil ceza evine yollanir.Kardesiniz icerde iken yargilamasina devam edilir karar ortalama 5 ayda verilir(istenilen evraklarin mahkemeye ulasmasina gore zaman cok yada az olabilir)
Eger kardesiniz firarda bir yil yani 12 aydan az kalmissa muhtemelen ilisigi kesilmemistir genelde ilisik kesme suresi degisik olmakla birlikte 13 ile 17 arasindadir.Eger kardesiniz 12 aydan fazla surede firar da kalipda yakalanmissa ve ilisigi kesilmemisse burda takdir hakki yargilandigi mahkemeye aittir mahkeme ilisigini kesebilir yada kesmeyebilir ama genel kani sanigin istegi dogrultusuda mahkemelerin karar vermesi...Burda kardesinizin ayrilip ayrilmak istemedigi kanisi onemldir.
Eger kardesiniz 12 aydan az zamanda firarda kaldi ve yakalandi ise ilisigi kesilmedigi icin cezasini askeri cezaevinde ceker ve goreve iade edilebilir.
Yurt ici Firarin cezasi ic hicmette aciktir 1 yildan 3 yila kadar.Mahkemeler genelde 1 yil uzerinden ceza verirler bu 10 aya duser 10 ayin 2/3 sini yatar bu surede 6 ay 21 gundur...
Umarim yardimci olabilmisimdir...Atlamis oldugum konu varsa detaylariyla sorarsaniz yadimci olmaya calibilrim.
Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Gbt de firar yada izin tecavuzu sucundan arandiginiz icin yurt disina yasal yollardan cikamazsiniz.Havaalanlarinda giris ve cikislarda gbt sorgulamasi yapiliyor yakalanirsiniz.Gorev amaciyla gidip orda cifte vatandaslik alma gibi bir dusunce size agir faturalar odettirebilir...Yurt disina firar olarak aranirsinizki bunun cezasi 3 yildan 5 yila kada hapistir...
Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Gbt de firar yada izin tecavuzu sucundan arandiginiz icin yurt disina yasal yollardan cikamazsiniz.Havaalanlarinda giris ve cikislarda gbt sorgulamasi yapiliyor yakalanirsiniz.Gorev amaciyla gidip orda cifte vatandaslik alma gibi bir dusunce size agir faturalar odettirebilir...Yurt disina firar olarak aranirsinizki bunun cezasi 3 yildan 5 yila kadar hapistir...
yıl 2008 olacak şey değil
Bu çağda bu devirde insanların firar etmeye mahkum bırakılması vicdanımı yaralıyor.
Re: yıl 2008 olacak şey değil
Alıntı:
libertysea rumuzlu üyeden alıntı
Bu çağda bu devirde insanların firar etmeye mahkum bırakılması vicdanımı yaralıyor.
Buna sonuna kadar katılıyorum...Adam 6 yıl Tıp okuyor, sonra 4-5-6 yıl da uzmanlık okuyor ve hala "bu meslek bana göre değil" deyip bırakabiliyor, sen 15 yaşında bi imza atıyosun, haydeee 23 yıl...
peki bugünlerde var mı bir gelişme ?
haziran ayına bu konularla ilgili bi çalışmalar yapılıyor diye duydum bende 12 yıllık astsubayım bunun 8 senesi doğu ve güneydoğuda geçti çalışanlar anlamışlardır birde ben jandarmayım dış karakollarda komando bölüklerinde çalıştım kesinlikle gocunmuyorum aksine gururla yaptım görevimi devlet doktorunuda okutuyo yıllarca ama onları zorunlu çalıştıramıyor.Ben de firar veya başka yolla ayrılmak istiyorum ama kendime bu devlet için çalıştığım ve yaşadıklarım aklıma geldikçe diyorum ben ayrılmak için ceza evine mi girmeliyim şeklinde sorular soruyorum bu da benim çok zoruma gidiyor bu kanunları koyanlar bu ülkenin gerçek sahipleri de bizler değilmiyiz bizim rengimiz zencimi yazıklar olsun atatürkün arkasına sığınıpta ölmeyi bilmeyen komutanlar bunlar bakalım hayırlısı bu sene zorunlu hizmet düşecek sanırım arkadaşlar biraz daha bekleyin bence.