Re: AKP'ye Kapatma Davası
Sahte demokratlara birkaç basit soru!
AKP’nin kapatılması davasına karşı çıkanların sarıldıkları tek tez, “demokrasilerde partilerin, sendikaların, derneklerin asla kapatılamayacağı...”
Onlar bunun demokrasiye ve özgürlüğe müdahale olduğunu öne sürüyor...
Sözüm bu “sahte demokratlar”a:
Bu parti tam 62 aydır iktidarda... Bunların iktidarı döneminde:
* Üç parti hakkında kapatma davası açıldı, Yargıtay Başsavcısı’nın elinden dava açma yetkisini almayı o zaman da düşündünüz mü?
* Gıda-İş, Eğitim-Sen ve Emekli-Sen sendikaları için kapatma davası açıldı, onlarca derneğin kapısına mahkeme kararıyla kilit vuruldu, yasaları değiştirmek aklınıza geldi mi?
* Bizzat Başbakan yüzlerce siyasetçiye, yazara, çizere, sendikacıya binlerce YTL’lik dava yağdırarak; muhalefeti sindirmeye çalıştı... Bunu “ifade özgürlüğüne” aykırı bir girişim olarak görüp, bir kez olsun kınadınız mı?
* Gazeteler kapatıldı, internet siteleri engellendi, dergiler toplatıldı, tiyatrolar cezalandırıldı, oyunlar sansürlendi... O zaman da “Bu gibi durumlarda İspanya’da, İtalya’da ne yapılıyor” diye araştırdınız mı ?
Eğer bu sorulara verdiğiniz yanıt "Evet"se, hepinizden özür diliyorum, demek ki bugün AKP'ye büyük haksızlık yapılıyor!
Ama "Hayır"sa.. İnsafınız kurusun!
20/Mart/2008. Mustafa Mutlu. vatan
Umarım en azından burada, bu kadar hukukçunun içinde, konu hukuki bir zeminde tartışılır.
Birilerine şirin gözükmek için hukuka yapılmayan saldırı kalmadı çünki...
Kisisel haklarima saldira bulunuluyorsa(sözle taciz,hakaret,tehdit gibi)en dogal hakkim olarak hukuksal dava acarim.Peki Hukumetin vatandasa zarari varsa ki fazlasiyla var ne yapacagiz?Hukuga mudahale,polise mudahale,vatandasa direk mudahale sen sus gibi mahalle agzi bagirip cagirmasi falan falan.Devlete verilen zarar direk kisiyi etkilemez mi?Devletin zarari vatandasin zarari degil midir?Kesinlikle kapatilmali.
Alıntı:
Av.Abbas Bilgili rumuzlu üyeden alıntı
Anayasa Mahkemesi'nin daha önce vermiş olduğu bir çok karar kanımca "hukuki" değil, "siyası" nitelikte kararlardır.
Daha önceki parti kapatma kararları, özelleştirmeye engel olan kararları ve meşhur 367 kararı bunlara örnektir.
Ben başka bir siyasi partinin üyesiyim ve kendi partimin menfaatini düşünüyor olsam "AKP kapansın" derim, ama AKP'nin kapanması bence bir hukuk skandalı olur.
Sayın Abbas Bey zaten öyle de olacak. Malesef bu süreç tüm ülkelere karşı, özellikle Avrupa'ya karşı, tüm imajımızı zedeliyor rezil oluyoruz, Allah bilir bize gülüyorlardır hala bunlar nelerle uğraşıyor diye :)
Ak parti kapatılsın aynı ideoloji yine seçilirse yine mi aynı şey yapılacak... vatandaş aynı vatandaş başka ülkeden seçmen gelmeyecek değil mi...
Bu iyi ya da kötü ülkeye zarar veriyor, önümüzde terör gibi büyük bir konu varken böyle şeylerle vakit kaybediyoruz malesef...
ermeni meselesi, ileride daha da büyük bir dert olacak o da var tabi :-/
Alıntı:
lamerforum rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Abbas Bey zaten öyle de olacak. Malesef bu süreç tüm ülkelere karşı, özellikle Avrupa'ya karşı, tüm imajımızı zedeliyor rezil oluyoruz, Allah bilir bize gülüyorlardır hala bunlar nelerle uğraşıyor diye :)
Ak parti kapatılsın aynı ideoloji yine seçilirse yine mi aynı şey yapılacak... vatandaş aynı vatandaş başka ülkeden seçmen gelmeyecek değil mi...
Bu iyi ya da kötü ülkeye zarar veriyor, önümüzde terör gibi büyük bir konu varken böyle şeylerle vakit kaybediyoruz malesef...
ermeni meselesi, ileride daha da büyük bir dert olacak o da var tabi :-/
Bu ülkede parti kapatılması ilk kez gerçekleşen birşeymiş gibi davranmaya gerek yok. Tabii ki hoş değil , çözüm de değil çünkü aynı ideoloji partisini kurup yeniden yoluna devam edecek bunu hepimiz biliyoruz zaten. Ben bunları birer fren olarak görüyorum. Anayasa Mahkemesi son kararında da önceki kararlarına aykırı bir durum sergilememiştir. Fakat bu AKP nin kapatılacağına yönelik bir karar çıkacak diye de yorumlanmamalı ve böyle bir beklentiye de girilmemeli. Şuna da değinmek isterim. Avrupa ne diyecek bize nasıl bakacak diye kararlar alınmaz. Ülke koşullarımız neyi gerektirise o yönde kararlar alır ve uygularız. Terör gibi büyük bir konu varken demişsiniz. Terörün kimlerce desteklendiği malumdur. Biz Terörle uğraşıyoruz derken bazı Avrupa ülkeleri bu terörist grubun faaliyetlerini kendi ülkelerinde serbestçe gerçekleştirmeleri için uygun koşulları sağlıyorlar ve destekliyorlardı. Üstelik bunlara terörist örgütler listesinde bile yer vermede imtina ettiler.. Şimdi ne demeli bunlara?
Zamanı geldiğinde kapatılacak mı yoksa AKP kendisine çeki düzen mi verecek bunu göreceğiz. Bekleyelim bakalım.. Ortam bu adımla belki gerildi ama gidişat gerçekten de "ben bu kadar oy aldım istediğimi yaparım" atmosferine bürünmüştü.. Vardır bunda da bir hayır..
Toplum geneli veya ilgili kesimleri olarak durumumuzu “dersine çalışmamış öğrencinin ertesi gün sözlü sınavda bocalama haline” benzetiyorum. Üzülerek ifade etmek isterim ki, ülkemizin böyle bir “hukuki davayı” (?) (ne derece hukuki ne derece dava olduğu sorgulanabilir olduğu kaydını düşerek) herhangi bir boyutuyla dahi yönetecek, bırakın yönetmeyi ele dahi alabilecek yeterlilikte ve güçte olmadığına kanaatim kesin ve mutlaktır.
Kendi hukuk sistemini dahi vaktiyle oluşturamamış, oluşturmaya teşebbüse dahi cesaret edememiş, o günlerden bugünlere ite kaka bir hukuk görüntüsüyle gelmiş bir ülkenin insanlarının bazılarını bugün bilmiş edalarla ahkam keserken görmek beni üzüyor, ama ne ironidir ki üzdüğü kadar da güldürüyor.
Değerli arkadaşlarım; “DUVARA TOSLADIK.”
Ülkenin yarınlarına güvenle devam etmesi için gereken istikrara, huzura tekrardan ne zaman ve ne şekilde kavuşacağı yönünde derin kaygılarım var. Benim şahsım adına düşüncem, bunun “geniş tabanlı toplumsal mutabakata dayalı bir siyasi reform” ile olması yönündedir. Fakat bu olasılık yönünü (işaret etmek amacıyla yazıyorum) giderek “ciddi toplumsal olayların” yaşanacağı gerilim dolu günlere doğru çevirmiştir. Umarım bu sadece benim bir kuruntum olarak kalır.
Değerli arkadaşlarım; başlangıçta ifade ettiğim gibi dersimizi çalışmadık. Bırakın onu kitabın yüzüne bile bakmadık. Dersimize çalışmadığımızı gelişmiş toplumlarla aramızdaki farka baktığımızda anlarız.
O FARK FELSEFEDİR.
Gelişmiş toplumlar halen yaşadıkları ve ileride yaşayabilecekleri sorunları “asırlar boyu felsefe yaparak ve halen de felsefe yapmaya devam ederek” çözdüler, çözüyorlar. Biliyorum, okurken gülüp geçenler olacaktır. Bu bile bence halimizin üzülecek bir yanıdır.
Değerli arkadaşlarım; anlatmaya çalıştığım ötekinin, berikinin, şu partinin bu partinin, savcıların hakimlerin ne düşündüğünden, nerede durduğundan çok farklı bir şeydir.
Bu konu üzerine herkes çıkıp bir şeyler söyler, söyleyebilir. Ama hepsi odur, o kadarcıktır. Söylenen söylendiği ile kalır. Kimse birinin söylediğinden kendi hesabına bir şey alıp götürmez ve biz aynı filmi tekrar tekrar izleriz.
Esen kalın.
Bu Denizli civarından bir felsefe...:o
'İrecep Bey!..'
İrecep bey sen bize, meydanlarda söz verdin.
Memleketi düzlüğe, götcem dedin götmedin.
Garşımızda safilce, boynun büküp durdun,
Haydut, hırsız, haksıza, çatcem dedin çatmadın.
Müslümanız çok şükür, Batıyınan işimiz
Olmaz bizim, bizlere yeter gendi aşımız,
Dedin emme, sayende, tasmalandı başımız,
IMF cavırını, atcem dedin, atmadın.
Kerkükte gızanları, Kürde teslim eyledin,
Türk'e vurana güldün, vurulanı payladın,
Bir ara sevindiydik, böyük laflar eyledin ,
Kerkük gırmızı çizgim, gitcem dedin gitmedin.
Bizden oy ister iken, cavılara hep çattın,
Denizli meydanında, bol bol palavra attın,
Amerika'ya karşı, söyle bakam, ne ettin,
Çilli horozlar gibi, ötcem dedin ötmedin.
Push denen o pis cavir, şeyhin mi oldu senin,
El pençe divan durdun, her lafına sen onun,
Bir tek vatansever yok, hayalin dolu dört yanın,
Memleket davasını, gütcem dedin gütmedin.
Mesuttan gurtulduyduk, rahmet okuttun ona,
Nah bu eller gırılsın, daha oy versem sana,
Rezil rüsvay eyledin, bizi tekmil cihana,
Devleti böyük devlet, etcem dedin etmedin .
Aşiret artığından, gorkup gaçacak millet,
Esgerinin başına, çuval geçecek millet,
Senin gibi içi boş, balon seçecek millet,
Değildik, yemin ettin, dutcem dedin dutmadın.
Bu felsefe kimindir bilmiyorum ama her kiminse ona helal olsun...
Bir kere daha yeniliyorum sorumu AKP nin kapatılması değildir sorun kapatılması yeterli mi onu bulmak lazım nasıl normalleşeceğiz.?
Bu dava açıldığından beri bence yine gereksiz ayrıntı ve tartışmalara giriliyor. olayın özünden uzaklaşılıyor.
Önce demokrasi diyenler yanlış yolda, kanun ne diyorsa o uygulanır. Eğer kapatmaya sebep olacak bir durum varsa her parti kapatılmalıdır. Çünki bugünün kanunları parti kapatılması için uygun. Bu kanunları beğeniriz veya beğenmeyiz , ama bu kanunlar var. Bugün işimize gelmiyor diye bu kanunu çiğnersek yarın bizim menfaatimize olan bir yasayı başkalarının çiğnemesi durumda nasıl bir hak talep edebiliriz?
Bence ortadaki sorun laiklik kavramının yorumlanmasından geçiyor. AKP tarafında olanların laiklik yorumu ile sayın baş savcının tarafında olanların laiklik tanımı farklı. Bu farkı ortadan kaldırdığımız gün Türkiye en önemli sorunu olan irtica sorununu çözmüş olacaktır.
Dolayısı ile bu davayı görecek yüce mahkemenin sayın yargıçlarının ne karar vercekleri sahip oldukları laiklik yorumu ile doğru orantılıdır.
Eğer Sayın başsavcının laiklik yorumu ile yola çıkarsak , sayın başsavcı haklıdır. Yaptığı suçlamalar doğrudur. Yaptığı tespitler doğrudur. Eksikler veya yanlışlıklar olabilir iddianamenin içinde. Ama genel hatları ile bakıldığı zaman , AKP'nin çizdiği genel tabloya bakıldığı zaman baş savcının laiklik yorumu ile AKP laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği doğrudur.
Ancak AKP ve taraftarlarının laiklik yorumu ile baktığımızda ise, AKP en demokrat , en birleştirici bir rol oynamaktadır. Dini bütün kesim ile laik kesim olarak ayrılmış olan bu iki kesimi bir araya getirmek için bir fırsattır AKP...
bende akp'nin savunduğu laiklik tanımını benimseyenlerdenim.
Peki bu iki farklı laiklik tanımını nasıl aynı çizgiye getireceğiz ? bu iki farklı laiklik tanımı nedir ?
Bu soruları yazımın devamında anlatacağım.