Re: Askeri Ceza ve CMK nun 231 nci Maddesinin 5 nci fıkrası
Forumun bu bölümüne katılan tüm arkadaşlarıma teşekkürü borç bilirim.
Hepsini bir solukta okudum. Fakat gördüm ki hala kesin bir durum söz konusu değil.
Mesela firar konusunda bir avukat hanımın yorumu çok dikkatimi çekti.
Firar suçu başlangıçta hali hazırda bir suç değilmidir zaten?
Mesela 2005 te firar eden bir kişi eğer 1 marttan sonra teslim olsa bile bu yasadan faydalanması gerekmez mi?
Neden bu suça süreç gözüyle bakılıyor? Yada öyle bakılması gerektiği hangi kanunun hangi maddesinde yazıyor?
Firar suçu işlediğim tarihten hemen sonra hakkımda arama emri çıktı. Defalarca ailemin evine baskın yapıldı.
(Biraz duygusalca olacak biliyorum ama, ben güneydoğuda vatanım için çarpışmış ve ordaki görevimi layıkıyla bitirmiş bir subaydım.)(Teslim olacağım varsa da zaten bu olaydan sonra teslim olamazdım artık)
Neyse dostlar konumuza gelelim;
Ben kadrodan 22 ay boyunca düşürülmediğim için bu yasanın çıktığını bilmeme rağmen teslim olmadım. Belki sözde mini aftan faydalanabilirdim ama sonucunda subaylığa da devam etmek zorunda kalabilirdim. Bu yüzden teslim olmadım. Fakat yakın zamanda, kadrodan düşürüldükten sonra mahkemeye çıkarıldığımda, hakime 231. maddeden faydalanmak istediği söylesem acaba faydalanabilirmiyim?
Yoksa sayın hakim suçun işleme tarihine bakarken bu işlenen suça süreç gözüyle mi bakar merak ettiğim konu bu.
Ayrıca askerlik hayatım boyunca tek bir disiplin suçu işlemedim,tam tersi dolu takdir almış bir subaydım.Bu konuda göz önüne alınabilir umarım.
Konu hakkında görüş bilderen ve bildirmeyen herkese şimdiden teşekkür ederim.
Sağlıcakla kalın.
zamanaşımı belirttiğiniz suç tarihine göre 5 yıl.son dosya temyiz aşamasında mı
Alıntı:
AVHARUN rumuzlu üyeden alıntı
Sayin Harun bey benim abim askerligini bitirdikten sonra 2003de firardan 19 ay ceza aldi, daha onceden yine firardan ceza alip cezasini yatmisti, baska herhangi bir sabakasi yoktur. merak ettigim bu kanundan faydalanabiliyormu, degisik yorumlar okudum, birde bunun zaman asimi 10 senemidir. iyi calismalar Saygilarimla.
Alıntı:
Av.Onur Tunga rumuzlu üyeden alıntı
5728 sayılı Kanun'un RG.de yayım tarihi 8 Şubat 2008... 5739 sayılı Kanun ise 1 Mart 2008'de yayımlandı.
Bir ay geçmeden ilk Kanun'la yapılan değişikliği tekrar değiştirdiler. Neden? Çünkü bazı suçların kapsam dışında tutulması gerektiği önceden öngörülememişti de ondan...
Bazı suçların kapsam dışında tutulup tutulmaması ayrı bir tartışmanın konusu, mesele bunun önceden düşünülmemiş olması...
Öngörüsüzlük deyip geçelim...
Anlaşılan o ki, askeri suçlarla ilgili olarak 1 Mart 2008 tarihinden sonra açılacak davalarda, 5728 sayılı Kanunla değişik Ceza Muhakemesi Kanununun 231 inci maddesinin beş ilâ ondördüncü fıkraları uygulanmayacak... Daha önce açılanlara ise uygulanabilecek....
Selamlar...
Merhaba,
ben 14 Şubat 2008 tarihinde "Askerlikten Kısa Süreli Kurtulmak İçin Hile Yapmak" suçundan askeri savcılığa verildim. 5728 sayılı kanun değişikliğinde yer alan hükmün açıklanmasının ertelenmesi maddesinden faydalanabilmek için nasıl bir dilekçe hazırlamam gerekir. Hazırlanan bu dilekçe Askeri Savcılık 'amı yoksa Askeri Mahkeme 'yemi verilmeli. 19 Mayıs 2008 tarihinde terhis olacağım ve henüz mahkemeye çağırılmadım dosyam Askeri Savcılık 'ta bekliyor. Konu hakkında biraz bilgi verirseniz sevinirim. iyi çalışmalar.
Konu hakkında daha detaylı bilgi:
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=34840
Alıntı:
AVHARUN rumuzlu üyeden alıntı
Selam.Av.harun bey,sanıyorumki bu cevap benim yazımla ilgili,bahsettiğim bu ceza as.ceza kanunu 66/1 a maddesi (10 ay cez 120 gün yatar)ve bu ceza 2002 nisan ayında kesinleşti temyizde değil üzerinden 6 yıl geçmiş oluyor,biz bu konuyla ilgili ne yapabiliriz.teşekkürler
Anladigim kadariyla bu ceza erteleme kanununun uygalamasi tamamen sans, eger hakim iyi gunundeyise ve sizi severse kanunu uyguluyor eger hakim kotu gunundeyise gecmis olsun. Ceza zaman asimina ugrayinca, dilekce ile basvurmakmi gerekiyor yoksa kendiliginden dusermi. cezada zaman asimina nasil isliyor. Saygilarimla.
herkese iyi günler ben uzun süredir umudumu kaybettiğim için konuyu takip edemiyordum zira yeni çıkan CMUK 231... maddesinin firar suçunu kapsamadığı söyleniyordu benim sorunum şu arkadaşlar bir yakınım 2001 ocak ayında 4 aylık askerken ilk firarını yapmış ve bir daha biriğine dönmemiştir yaklaşık7 yıldır firardadır ne sivil hayatta ne kısa süren askerlik hayatında başka hiç bir suç işlememiştir şimdi teslim olursa bi kaç örnek karara baktım mahkeme hükmün ertelenmesi kararı verir mi sizce bi de 1 Mart 2008 e kadar teslim olunması gerekir denen bi kaç konu gördüm yani şimdi teslim olursa yararlanamz mı lütfen bu konu hakkında bilgisi olan cevap yazarsa sevinirim iyi günler..
Alıntı:
y.b.duran rumuzlu üyeden alıntı
Selam.Av.harun bey,sanıyorumki bu cevap benim yazımla ilgili,bahsettiğim bu ceza as.ceza kanunu 66/1 a maddesi (10 ay cez 120 gün yatar)ve bu ceza 2002 nisan ayında kesinleşti temyizde değil üzerinden 6 yıl geçmiş oluyor,biz bu konuyla ilgili ne yapabiliriz.teşekkürler
SİZİN DURUMUNUZ DAVA ZAMANAŞIMI DEĞİL CEZA ZAMANAŞIMINA TABİ
Alıntı:
hakancan5656 rumuzlu üyeden alıntı
herkese iyi günler ben uzun süredir umudumu kaybettiğim için konuyu takip edemiyordum zira yeni çıkan CMUK 231... maddesinin firar suçunu kapsamadığı söyleniyordu benim sorunum şu arkadaşlar bir yakınım 2001 ocak ayında 4 aylık askerken ilk firarını yapmış ve bir daha biriğine dönmemiştir yaklaşık7 yıldır firardadır ne sivil hayatta ne kısa süren askerlik hayatında başka hiç bir suç işlememiştir şimdi teslim olursa bi kaç örnek karara baktım mahkeme hükmün ertelenmesi kararı verir mi sizce bi de 1 Mart 2008 e kadar teslim olunması gerekir denen bi kaç konu gördüm yani şimdi teslim olursa yararlanamz mı lütfen bu konu hakkında bilgisi olan cevap yazarsa sevinirim iyi günler..
Sayın ilgili,
dosyasını değerlendirmek lazım ancak şartları taşıyorsa faydalanacağını değerlendiriyorum.Zira vekilliğini yaptığım bir arkadaşımız 17.04.2008 de bu müesseseden yararlandı.
Saygılarımla,
Av.Harun YÖNEL
sayın AVHARUN şimdi herkes bu yeni çıkan miniaf yasasından yararlana biliyormu benimde bi davam var temyiz e gitmiştim eğer bu yasadan yararlanmak istiyorsak dilekçe yazmamız gereklimidir. yalnız şöylse bir durum daha söz konusu ben şu an dilekçeme cevap bekliyorum ve bu yüzden yasadan yararlanmak istediğime dair bi dilekçe yazmadım şimdi benim davamı bu yasaya kabul görülürse beim davamada pozitif bir etkisi olacakmıdır yoksa bizde dilekçe yazalımmı lütfen bi yardım edin
cevap veren vermeyen herkese şimdiden saygılar.
Bayrakları Bayrak Yapan Üstündeki Kandır Toprak eğer uğrunda ölen varsa VATANDIR...