Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak (mış)?
Alıntı:
parahol rumuzlu üyeden alıntı
peki nezamn gidiyim şubeye hemn mi ekimde mi ne önerirsin...
eğer şu an yüksek lisans ,yada kpss gibi yada özel sektör için işte herhangi bi sebeple askerlik durum belgesi yada halkça bilinen tecil kağıdıyla ilgili hemen bi durumun yoksa 31 ekime kadar gidebilirsin...sonuçta 2 senelik tehir hakkın sen şubeye gidince değil mezun olduğun tarihten itibaren başlamış oluyor...dediğim gibi sen şimdiden 2 ayı kullanmış oldun...artık nekadar geçte erkende gitsen dediğim tarih oynamaz eğer sen extra durumlar ortaya koymazsan....ama bence genede şimdi gitsen ,sana verilmiş bi hak var ,kullanmandan daha doğal ne var?...ben 29un sorun olmadığını bilseydim mezun olduğum gün şubeye giderdim. şimdi gitmesende 31 ekime kadar gitmelisin çünkü 31 ekimden sonra gidersen son yoklama kaçağı olursun...neden tehir hakkın şu an yok yere işliyorken yok yere kaçak konuma düşesin ki demi...bence arkadaş tecrübeme göre hemen yarın gibi acil olmamakla beraber müsait bi zaman diplomanla git,bikaç belge daha istiyolar...onları da götüroyosun son yoklamaya...diyolarki askere gitmek mi tehir etmek mi istiyosun...ben yüksek yapcam ,okul askerlik durum belgesi isitiyor dedim...tamam sen hemen askere gitmiyeceksin ozaman ,tehir hakkını kullancan ozaman deyip oradaki hazır dilekçeyi dolduruyosun ...2 saatte muayenemi oldum,son yoklamamı yaptırdım,30.11.2012 kadar askerlikçe sakıncası yoktur denilen askerlik durum belgemi aldım....senda zor görünen bu sorunu kısa zamanda halledip rahatla derim...yoksa için içini yer...yani tecrübelerime göre...:)
tşkürler 29 u doldurdum hakkım yok sanıodum tehire içim içimi yiodu umarım bi sorun çıkmaz..zatn yükseklisansı kazanrım..bn 29 dolunca teir yok sanıodum çok sağolun...
zaten askerlik kısalıcak bu sınırlar kısıtlamlr kalkmalı ....
Alıntı:
zaten askerlik kısalıcak bu sınırlar kısıtlamlr kalkmalı ....
umarım dediğin gibi olur,lisans ve hele hele yüksek lisans mezununa şu anki uygulamadan daha uzun yaptırırlarsa yuh derim ...neyse bugün olumlu bi haber yaptı başbakan yardımcısı...mezuniyet durumuna göre süreleri tekrar ele alacaklarmış...hadi hayırlısı....
Alıntı:
ama bn 29 yaşı doldurdum eminmisiniz bu hak var mı
YÜKSEK ÖĞRENİM KURUMU MEZUNLARINA SEVK TEHİRİ HAKKI VEREN
5713 SAYILI KANUN
LİSANS (ÜNİVERSİTE) MEZUNLARI YÜKSEK LİSANS MEZUNLARI DİPLOMA DENKLİK BAŞVURUSU YAPANLAR DOKTORA, İHTİSAS (TIPTA UZMANLIK), SANATTA YETERLİK MEZUNLARI ASKERLİK HİZMETİ
Mezuniyet Tarihi
+
2 Yıl Sevk Tehiri
Mezuniyet Tarihi
+
1 Yıl Sevk Tehiri
Başvuru Tarihi
+
1 Yıl Sevk Tehiri Sevk Tehiri
Hakkı Yoktur.
AÇIKLAMALAR:
Kanunun amacı; lisans ve yüksek lisans mezunlarının bir üst seviyede öğrenim yapabilmeleri, yurt dışı yüksek öğrenim kurumu mezunlarının diploma denklik belgesi alabilmeleri veya askere gitmeden önce bir iş sahibi olabilmeleri için zaman tanımaktır.
5713 sayılı Kanun gereğince sevk tehiri hakkını kullanmak isteyenler, bu isteklerine ilişkin dilekçe ile bizzat en yakın askerlik şubesine veya posta vb. şekilde kayıtlı bulundukları kendi askerlik şubelerine müracaat ederler. Daha sonra bu sevk tehiri hakkını kullanmaktan vazgeçenler, yine aynı şekilde askerlik şubesine müracaat ederler. Sevk tehiri iptal edilenler, grup numaralarına göre normal sevke tabi oldukları celp döneminde askere sevk olurlar. Normal celp döneminden de önce, yani müteakip ilk celp döneminde askere gitmek isteyenler, erken sevk dilekçelerini bizzat en yakın askerlik şubesine verirler veya posta vb. yoluyla kayıtlı bulundukları askerlik şubesine gönderirler. Bu konudaki ayrıntılı bilgi için, ana sayfada yer alan “Yedek Subay İşlemleri” menüsünden “Erken Sevk İşlemleri” ifadesine tıklayınız.
Yurt dışı yükseköğretim kurumu mezunlarına, denklik işlemleri için denklik başvuru tarihinden itibaren 1 yıl sevk tehiri hakkı verilir. Bunlardan;
a. Lisans seviyesinde denkliği tanınanlara talepleri halinde, denklik onay tarihinden itibaren ayrıca 2 yıl daha sevk tehiri hakkı verilir. Bu iki sevk tehirinin toplam süresi, mezuniyet tarihinden itibaren 3 yıl sınırını geçemez.
b. Yüksek lisans seviyesinde denkliği tanınanlara talepleri halinde ise, denklik onay tarihinden itibaren ayrıca 1 yıl daha sevk tehiri hakkı verilir. Bu iki sevk tehirinin toplam süresi, mezuniyet tarihinden itibaren 2 yıl sınırını geçemez.
Mezuniyet tarihlerinden itibaren lisans mezunlarına verilen 2 yıllık ve yüksek lisans mezunlarına verilen 1 yıllık sevk tehiri sürelerinin bitim tarihi, yükümlülerin 35 yaşını doldurdukları yılın 31 Aralık tarihini geçemez. Diploma denklik işlemleri için verilen 1 yıllık sevk tehirinde ise yaş sınırı aranmaz.
5 yıl ve daha fazla süreli yüksek öğrenim kurumlarından yüksek lisans (birleştirilmiş yüksek lisans) diploması alanlara da, 2 yıllık sevk tehiri verilir. Ancak, bir yükseköğrenim kurumundan mezun olduktan sonra, aynı veya daha aşağı seviyede bir öğretim kurumundan mezun olanların sevkleri tehir edilmez.
kımızıyla mimlediğim gibi bu konuda sınır 29 değil, 35tir....
yükseklisansa ağustosta başvurmk istiorum askerlik tacili yda belge istiolar eğer başvurcaksam biyere hemen bu tehir işini yaptırmalıyım dimi nedersiniz ???
Alıntı:
yükseklisansa ağustosta başvurmk istiorum askerlik tacili yda belge istiolar eğer başvurcaksam biyere hemen bu tehir işini yaptırmalıyım dimi nedersiniz ???
kimileri ön kayıt yoluyla sadece bilgileri beyan ederek internetten yapılıyor hemen belge istemiyolar...kabul edilirsen kesin kayıtta istiyolar belgeleri ama bazıları da ilk kayıtta alıyolar belgeleri sonra kabul edilmezsen belgelerini teslim almaya gidiyosun...belgelerin elinde olmasında fayda var çünkü kayıtta nezamana kadar tecillisin şeklinde doldurulacak bilgi formları oluyor...tecilli değilsen ,tecil yani askerlik durum belgen yoksa kayıt olamıyosun hiç bişekilde zaten...
bir süre önce şu mesajı yazmıştım. bunnla ilgili bir gelişme var mı?
"-1976 doğumlu
-askerlik şubesine sadece üniversiteye kayıt öncesi gitmiş.
-okulu bitiremedi. aftan yararlandı fakat devamsızlıktan ilişiği kesildi.bu durumda bakaya mı yoksa kaçak mı olur?
-kilo bakımından boy son 2 hanesi+30 (k,losu bu kurala uyuyor)yani çürük raporu alabilirmi?
-belfıtığı var...
durumunu açıklarmısınız?teşekkürler... "
Alıntı:
*EDİTÖR* rumuzlu üyeden alıntı
bir süre önce şu mesajı yazmıştım. bunnla ilgili bir gelişme var mı?
"-1976 doğumlu
-askerlik şubesine sadece üniversiteye kayıt öncesi gitmiş.
-okulu bitiremedi. aftan yararlandı fakat devamsızlıktan ilişiği kesildi.bu durumda bakaya mı yoksa kaçak mı olur?
-kilo bakımından boy son 2 hanesi+30 (k,losu bu kurala uyuyor)yani çürük raporu alabilirmi?
-belfıtığı var...
durumunu açıklarmısınız?teşekkürler... "
sağlık durumu için bilemem ama ben tecrübemi anlatayım...bende 78 liydim ve dediğin gibi şubeye üniv.ye kayıt öncesi gitmiştim iki hafta öncesine kadar...aftan yararlanmıştım...iki hafta önce şubeye gittiğimde 2007 den beri yoklama kaçağısın dediler ...muayenemi oldum,son yoklamamı yaptırdım...bana mezunum diye tehir hakkı verdiler...tehir hakkı sonunda 30 kasımda 2012 de askerim...o tarihten sonra gitmezsem bakaya oluyomuşum...ama ben tabi üniv. eğitimi için kaçak kaldım,yüksek bitince elbette ki bende gitmeliyim,herkes gibi....