evet ekonomi nedeniyle hukumete teklif verilmisti bedelinin cikmasi icin bildigim kadariyla ama bakan bedellinin soz konusu bile olmadagini soylemisti. . . .
Printable View
Evet " Mevcut asker potansiyeli ihtiyacı ancak karşıladığından bedelli askerliğin gündeme gelmesi söz konusu değildir. " Bu cümleyi ezbere yazıyorum bakın artık, iyice ezberledik, her zaman aynı cümleyi söylüyorlar. Ama çatlasalar da patlasalar da çıkaracaklar bu bedelli askerliği. Ekonomik nedenlerle, can havlinle.
İçinizi rahat tutun, bu sene içinde kesinlikle çıkacak bu. Hükümet baştan da IMF ile anlaşmaya yanaşmıyordu, şimdi kendi çağırıyor gelin anlaşalım diye, başka türlü yürütemeyeceğini anladı çünkü. Bedelli konusunda da zamanı gelince o kaynağı başka yerden bulamayacağını anlayacak ( IMF kaynağı kesinlikle yeterli gelmeyecek ) Daha can havli yok hükümette, bakın dolar hala daha 1.52 seviyelerinde geziyor, yarın dolar 2 YTL sınırını aşınca o zaman can havli olacak ve biz çıkarmayın desek bile bedelli askerlik çıkaracaklar. Ondan hiç kuşkum yok.
Askerlik Kanununda önemli değişiklikler içeren yasa teklifi, bu hafta TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşülecek.
Teklifin, 8 Ocak Perşembe günü TBMM Milli Savunma Komisyonunda görüşülmesi ve kısa sürede yasalaşması bekleniyor.
Anayasamızın 19 uncu maddesinde, şekil ve şartları gösterilmek kaydıyla kişilerin, kanunda öngörülen bir yükümlülüğün gereği olarak yakalanabilecekleri hüküm altına alınmıştır. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 5 inci maddesinin 1 inci fıkrasında da, kişilerin “kanunun koyduğu bir mükellefiyetin yerine getirilmesini sağlamak üzere yakalanması” hürriyet ve güvenlik hakkının istisnası olarak ifade edilmiştir.
MADDE 4- 1111 sayılı Kanunun 21 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 21-Askerlik meclisleri, aşağıdaki üyelerden oluşur.
1 - İllerde vali veya vali yardımcısı, ilçelerde kaymakam,
2 - Askerlik şubesi başkanı veya vekili,
3- İkihekim,
4 - İllerde nüfus ve vatandaşlık müdürü, ilçelerde nüfus müdürü.
Vali, vali yardımcısı veya kaymakamların askerlik meclisine katılmaması durumunda, askerlik şubesi başkanı meclise başkanlık eder. Askerlik meclisine katılacak hekimlerden birisi sivil olabilir.
MADDE 7- 1111 sayılı Kanunun 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 24 - Askerlik şubeleri, son yoklama tarihlerini mahallin en yüksek mülki amirine bildirerek, askerlik meclisinin belirlenen günde toplanmasını ve muhtarların, o yıl askerlik çağına girenler ile bir önceki sene ertesi yıla terk edilenlerin muhtarlıklarda asılarak ilan edilecek listeleriyle birlikte belirlenen günde askerlik şubelerine gelmelerini ister.”
MADDE 8- 1111 sayılı Kanunun 25 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 25 - Milli Savunma Bakanlığı tarafından o yıl askerlik çağına girenler ile bir önceki sene ertesi yıla terk edilenlerin son yoklamalarının yapılacağı Türkiye Radyo Televizyon Kurumu aracılığıyla duyurulur. Bu duyuru yükümlülere tebliğ mahiyetindedir.”
MADDE 9- 1111 sayılı Kanunun 30 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 30 - Son yoklama sırasında, askerlik şubesine veya yurtdışı temsilciliklerine gelmemiş ve 26 ncf madde gereğince gelmeyiş sebebini bildirmemiş kişiler yoklama kaçağı olarak kabul edilirler.
Yoklama kaçakları, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca İçişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler vakit geçirmeksizin ve en geç 24 saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, kolluk tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.
MADDE 11- 1111 sayılı Kanunun 45 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 45 - Sevke tğbi yükümlülerin listeleri, askerlik şubelerinde ilan edilir. Ayrıca bu listeler, celp dönemleri dışındaki sevklerde ve olağanüstü durumlarda mülki amirlikler vasıtasıyla, köy ve mahalle muhtarlıklarında da ilan edilir.
Celp ile ilgili hususlar Milli Savunma Bakanlığı tarafından Türkiye Radyo Televizyon Kurumu aracılığıyla duyurulur ve yurtdışı temsilciliklerine bildirilir. Bu ilan ve duyurular yükümlülere tebliğ mahiyetindedir.”
MADDE 12- 1111 sayılı Kanunun 47 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilnıiştir.
“MADDE 47 - Askere sevk için çağrıldıkları halde, hastalık, tutukluluk veya hükümlülük gibi nedenlerle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar bakaya olarak kabul edilirler.
Bakayalar, askerlik ödevlerini yerine getirmek maksadıyla yakalanmaları için Milli Savunma Bakanlığınca Içişleri Bakanlığına, askerlik şubelerince de mahallin en büyük mülki’ amirine bildirilirler. Yakalanarak muhafaza altına alınan yükümlüler vakit geçirmeksizin ve en geç 24 saat içerisinde en yakın askerlik şubesine getirilirler. Askerlik şubesince teslim alınamayan yükümlüler, kolluk tarafından hazırlanan tutanağa istinaden derhal serbest bırakılırlar.”
MADDE 13- 1111 sayılı Kanunun 86 ncı maddesiaşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 86 - Son yoklamada bulundukları yerdeki askerlik meclisi, elçilik veya konsolosluklara gelmeyen ve 26 ncı maddede yazılı mazeretlerini bildirmeyen yükümlülerden, birlikte son yoklamaya tabi oldukları doğumluların yurt genelinde ilk celp ve sevk tarihine kadar ele geçmeyenler, elde edildiklerinde bulundukları yerde askeri’ veya resmi sivil bir hekime yahut en yakın yerde bulunan asker hastanesinde muayene ettirilirler. Muayene neticesinde askerliğe elverişli oldukları anlaşılanlardan erteleme hakkı bulunmayanlar, askerlik meclislerince, toplu değilse idare heyetlerince haklarında karar alınarak Milli Savunma Bakanlığınca tespit edilen sınıf ve tertibat yerlerine derhal sevk olunurlar.
Yoklama kaçağı kaldıktan sonra ertelemesi yapılanlar ile birliklerine sevk edilenler askerlik şubelerince mahkemeye verilirler.
Yoklama kaçağı iken ertelemesi yapılmış olanlar, ertelemelerinin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü sevk edilirler.”
MADDE 14-1111 sayılı Kanunun 89 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 89 - Sınıf ve tertibatı belirlenmiş olanlardan, yapılan bildirim ve duyuru üzerine birlikte sevk edilecekleri emsallerinin sevkinin son gününe kadar gelmeyen ve bu durumları 47 nci maddede yazılı özürlerinden ileri gelmdiği belirlenenler ile sevk edildikten sonra askerliğini yapacağı kıtaya gitmeksizin kaçanlardan elde edilip de erteleme hakkı bulunmayanlar derhal sevk olunurlar.
Bunlardan yedek subay yetişme şartlarını taşıyanlar, muayyen zamanlarda birliklerine veya yedek subay sınıf okullarına sevk edilirler.
Bakaya kaldıktan sonra ertelemesi yapılanlar ile birliklerine sevk edilenler askerlik şubelerince mahkemeye verilirler.
Bakaya iken ertelemesi yapılmış olanlar, ertelemelerinin bittiği tarihi takip eden ilk mesai günü sevk edilirler.”
MADDE 15- 1111 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇICİ MADDE 42 — Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte tebligatsız saklı, yoklama kaçağı veya bakaya durumunda olanların askerlik şubelerine müracaat etmeleri MilliSavunma Bakanlığı tarafından Türkiye Radyo Televizyon Kurumu aracılığıyla duyurulur. Bu duyuru yükümlülere tebliğ mahiyetindedir. Yapılan duyuruya rağmen üç ay içerisinde askerlik şubesine müracaat etmeyenler hakkında tebligatlı işlemi yapılır.”
Tasarının orjinali : http://www2.tbmm.gov.tr/d23/2/2-0365.pdf
Arkadaşlar Bedelli Askerlik çıkacak diyoruz ama bu kanun çıkarsa ki çıkacak sanırım Bedelli Askerliği bizm torunlarımız görür.Perşembe günü oylanıp kanunlaşacak ya şimdiden başlar iki gün içinde ilhan kesici memursen Sayın Başbakanımza mail ve faks gönderirsiniz yada oturup çıkacak umutları ile rüyaya dalarsınız
Elbette bir an önce çıkması için elimizden geleni yapmalıyız ama emin olun ki en geç bu sene içinde çıkacak bu. 2009 çok kötü olacak, bunun bedelli askerlik dışında bir formülle finansmanı çok zor. Bedelli askerlik demek faizsiz, geri ödemesiz, milyonlarca ( belki milyarlarca ) lira kaynak demektir. Bunu unutmayın. 2009'un ekonomik tahribatı 99 depreminin tahribatından çok daha fazla olacak. Bütün dünya dolar için ruhunu satacak. IMF kaynağı da devede kulak kalacak, o da anlaşabilirlerse.
Bu tasarı gerçekten gündemde ise geç kalmışsınız. Çünkü KGM (kanunlar genel müdürlüğü) üzerinde çalışmış ve raporunu kanunun çıkması şeklinde vermiş olsa ki buraya kadar geldi.
Ayrıca yukarılarda bir yerde bakanın konu ile ilgili açıklaması da bedelli askerliğin çıkmayacağı yönünde olduğuna göre hayırlı teskereler.
Sayın KIRCALI
Kanunu incelediniz sanırım sizin bir hukukcu olarak fikriniz almamızda bir sakınca yoktur umarım.Sizce ne olabilir.Gecen seferki kanun AB nin sözleşmesine dayalı olarak çıkarılmış.Yorum yaparsanız sevinirm neticede emek verdik.Saygılar..
Üzgünüm ama hukukçu üye değilim ben:(
waSaBi kardeşim, içinizi ferah tutun bedelli askerlik kesinlikle çıkarılacak. Çıkmaz diyenlere kulak asmayın. Türkiye'de toplumun yüzde doksanı zorunlu askerliği savunur, ısrarla hala her şey eski tas eski hamam devam etsin ister, her gün onlarca şehit tabutu da gelse zorunlu askerliği savunur. Ben 15 ay yaptım, onlar da yapsın der. Sizin içinde bulunduğunuz durum da önemli değildir onlar için. Netice alınıyor mu, zorunlu askerlik mi daha iyi profesyonel ordu mu daha iyi, bu kadar yoklama kaçağı ve bakaya nasıl eritilecek bu gibi konulara hep duygusal yaklaşılır. Olmuyor işte, zorunlu askerlikle bu iş olmuyor, profesyonel ordu olmadan olmuyor, bedelli askerlik zaten yurtdışı işlemler yoluyla her zaman uygulanıyor, ama gelin görün ki bu hak yurtiçindekilere de verilsin dediğinizde sizi sanki vatana düşmanmışsınız gibi acımasızca eleştiriyorlar. Bedelli askerlik 10 yılda bir gündeme gelse de istenmiyor. Böyle bir ülkedeyiz. Bu kadar senedir herkes zorunlu askerlik yaptı, hala da yapıyor, değişen ne oldu, 50 sene daha böyle gitse yok olmasını bırakın bir nebze de olsa azalacak mı terör, bunları kimse düşünmek istemiyor. Dünya ne yapıyor biz ne yapıyoruz diye kimse sormuyor. Zorunlu askerlik olsun, bedelli falan da çıkmasın, o zaman uzaya gidecek miyiz, ülkemiz kalkınacak mı, terör bitecek mi, bunları ben 14 yıldır anlatamıyorum. Sizin de anlatabileceğinizi zannetmiyorum. Kafanıza takmayın, biz çıkmasın desek de çıkaracaklar bedelli askerliği, hem de 2009 yılı içinde çıkacak. 2009 yılı çok kötü bir yıl olacak, 99 depreminden çok daha yıkıcı olacak ekonomik anlamda. Ücreti yüksek olabilir, taksit sayısı çok az da olabilir, ama illa ki çıkacak bedelli askerlik. O konuda hiç kuşku duymayın.
Sayın Pazarbaşı eğer ısrar olarak görmezseniz yorumunuz bize gercekden önemli yaşın yanında kurunun yanması ilkesi sizde olmayacağını düşünüyorum o arkadaşında bulunduğu durumdan dolayı yıkım yaşadığını da düşünürseniz tolöre edebilceğiniz umuyorum.Sonuc da sizin bilginize gerçekden ihtiyac var saygılar
Aslında Yeni Askerlik kanunu daha doğrusu 1111 sayılı Askerlik kanunun değiştirilmesi hakkındaki tasarıya dair şu forumdaki yorumlar dikkate değer;
https://www.hukuki.net/forum/showthread.php?t=50363
Buradaki yorumları da değerlendirirsek;
Bedelli askerlik son anda tasarıya ek madde ile önerilebilir. Bu ülkemize pek yabancı bir uygulama değildir. Ancak bedelli askerliği kim önerebilir diye düşündüğümüzde karşımıza 2 seçenek çıkıyor. 1- İktidar, 2- Muhalefet.
İktidar temsilcileri yaptıkları açıklamalarda gerek yok derken bir görüş de seçimlerde söz vermiştiniz diyor. Diğer taraftan muhalefet teklif ederse çoğunluk nedeniyle kabul edilme şansı az. Ayrıca sayın meslektaşım Av.B.Güngören'in dediği gibi şayet AKP bedelli askerlik düşünseydi KGM'den bu şekilde bir ek madde de gelebilirdi mantığı da çok yerinde.
Ama işin aslı bence sayın Admin'in belirttiği üzere ve https://www.hukuki.net/forum/showpost...&postcount=546 iletisinde yazıldığı gibi 1111 sayılı kanunun 10.cu maddesi zaten bedelli askerliğe cevaz veriyor. Tasarıda ise 10.cu madde hakkında bir değişiklik yok.
Bu durumda bence yasa tasarısı ile olmasa da daha ileride konu tekrar gündeme gelebilir. Sizlere tavsiyem yasaya ek veya geçici bir madde konulması yönünde faaliyetlerinizi hızlandırmanız olabilir. Tasarıda geçmese de idari bir takdir olacağından yakın zamanlarda işe yarayabilir.
Naçizane bir tavsiyem daha var ki o da sitemiz ile ilgili; Burada demokrasi çığırtkanlığı yapmak, aksi görüştekilere mesnedsiz şekilde saldırmak, beddualar etmek, siteye karşı serzenişlerde bulunmak "bedelli askerlik isteyen kişi profilini" zedelemekte, sizlere yarar değil tam tersine zarar getirmektedir. Konuyu sahiplenmek, organize olmak gibi kavramları tekrar ve ciddi bir şekilde düşünmenizi sizlerin menfaati gereği tavsiye ediyorum. Çünkü hukuki.neti bürokratlar, konu ile yakından ilgili kişiler dahi okuyabilmektedir. Haddimi aştıysam bağışlayın. Saygılar.
Sayin Pazarbasi;
Tum yazdiklariniza yurekten katiliyorum.Birlik ve beraberlik icinde olamayanlar,ne yazik ki kaybetmeye mahkumdurlar.Saygilar
Sayın Bahcuvan yazımı yazarken belirttiğimi sansam da malesef ihmal etmişim. Yorum yaparken sizin fikirlerinizin de oldukça faydası oldu. Teşekkür ederim.
Sayın delikan42, rica ederim. Forumun karşı fikirler de dahil olmak üzere geleceğinden sizler mesul olacaksınız. Dilerseniz harika bir kamuoyu, dilerseniz okuyanın diğer sayfalara dahi bakmadan kapatıp, geçtiği bir yazı kalabalığı olacak. Bu nedenle daha medeni yazı yazılmasını teşvik etmenizi, site yöneticilerine zorluk çıkarılmamasını sağlamanızı sizden ve bu konuda gerçekten ciddi düşünenlerden şahsen rica ediyorum.
Saygılar.
Sevgili arkadaşlar artık birşeyi anlamak zorundayız ya hep ya hiç birlikden kuvvet doğar burda birbirimizi yemenin bi faydası yok çoğu avukat arkadaşlar abilerimiz bazen ti ye alarak bazende cidden eleştirerek biz şuandaki durumun mesajını verdiler ama biz anlamamakda israr ettik.
Şimdi yapılması gereken kollektif olarak çalışmak,gerekli mercilere bir şekilde ulaşmanın yoluna bakmak bunuda yaparken site sahiplerinden değerli yöneticilerdende bilgi alıp kanun çercevesinde nasıl hareket etmemiz gerektiğini öğrenerek davranmakdır.Eğer bu Kanun Teklifi yasalaşırsa ki öyle görünüyor,çok daha kısıtlı bir zamanımız kalmış olacağını söylemek durumundayım.
Yapılması gereken önce oturun düşünün kaybedeceklerinize bir bakın ve gerçekden mücadele edecekseniz ki inanıyorum.Hukuk çercevesi içinde elimizden geleni sonuna kadar yapalım.Olacakla öleceğe çare yok sebebi işlemek yeterli..
Artık kimse ile tartışmaya girilmesin eğer tartışma olucaksa ben bu foruma yazmak istemiyorum.Çünkü ben ne istediğimi biliyorum.Herkese sonsuz saygılar
umarım bu forumu elimizle itmez ve değerini biliriz
Degerli Arkadaslar;
Herkes size destek olmaya calisiyor neden anlamak istemiyorsunuz.Bu yeni kanun cikarsa ,burada sitem ettiginiz hukukculara gideceksiniz,polis kapiya geldiginde kimden yardim dileyeceksiniz?
Forum ;wasabi gibi askere gidememesinin hakli nedenlerini ortaya koyan yazilari yayinlamali.TSK tabii ki elestirilebilir ama bunu bu forumda yapmak yanlis etki dogurur bu konuda forum yoneticileri haklidir.Baska basliklar altinda bunu yapar ve sorumluluguna katlanirsiniz.Zaten simdiye kadar yazilan yazilar bu konuda olumlu dusunenleri bile aksi yonde forum acmaya itmis.Amac TSK gibi guzide bir kurumu yipratmak olmamali.TSK bedelli hakkinda hukumetten daha iyi niyetli ve bu konuda calismalari var.En azindan oy kaygisiyla hareket etmiyor.2013 yilindan once yapilirsa ne tur arti-eksileri olur onun raporlari var bizzat biliyorum.Ancak Milli Savunma Bakani,danismadan 2003 yilindaki soylemi aynen tekrar etmistir.Genelkurmay ise bedelli askerlik ile ilgili calisma su anda yok demistir.Su anda kelimesi alti cizilerek soylenmis ve ek bir aciklama yapilmamistir.Yani Genelkurmay asker sayisi eksik fazla v.s dememistir.Eger bir derdiniz varsa bunu TSK ya saldirarak dile getirmeyin.Bu hukumetin gorevidir.TSK bu konuda olumlu dusunmektedir.
Foruma yazi yazmak aliskanlik yapiyor.Her ne kadar tekrar yazmiycam desem de bazen cok dogru sozleri desteklemek bazen de uyarmak icin kendimi tutamiyorum.Bir seyi merak ediyorum,bana degisik isimlerle mail atanlar ,bir milyon kisi var diyenler,nasil kendini tutup foruma yazi yazmiyor?
Acik konusmak gerekirse ben sizlerden bir cok kisinin,digerleri calissin kamuoyu yaratsin, cikarsa ben de yararlanirim havasinda olduguna inaniyorum.Maillerinizi bana degil ,siyasetcilere gonderin.Kendi aranizda birlik olun ve sistemli hareket edin.Saygilar
Benim bu yonde bir calisma yapmam dogru olmayacaktir.Bu konuda beklentisi olanlar bunu yapmalidir.Ben ekonomik model acisindan dogru buldugum icin ve buradan gelen tum kaynagin TSK da kullanilmasi kosuluyla buna destek veriyorum.Daha modern silahlara sahip bir ordu ve daha guclu bir Turkiye icin ..
TSK nin bu uygulamaya karsi oldugu ve hukumete baski yaptigi iddialarina katilmiyorum.TSK bu ortamda bunu teklif edemez,ancak hukumet tarafindan yapilacak bir teklife karsi degiller.Hukumette ise bunu soracak yuz yok cunku parayi butceye katma pesindeler.Asker ise depremde yasadigi tecrubeden yola cikarak paranin butceye girmesine karsi cikiyor.Karsi ciktigi bedelli uygulamasi degil.Siyasetciler kimseyi kandirmasin.Birileri TSK yi yipratmak icin aleyhte kamuoyu yapiyor.
Forum yonetiminden ricam TSK yi elestiren yazilari bu basliktan cikarmalari.Isteyen arkadaslar yeni forum acip yazabilir burada amac bu degilse tuzaga dusmeyin.Bazi yazilar elestiri dozunu asiyor ve ilerde dava acilmasina neden olur.Bu gerceklesmeden forum yonetimi yardimci olmalidir.Demokrasi isteyenler bir de davalarla ugrasmak istemeyecektir.Kabul yazip yazmama onlarin elinde forumdan yasaklananlarin ise yazilari direkt silinmeli cunku kabul yazma durumlari da yok..
TBMM de yapilan komisyon toplantilarina ,konu ile ilgili STK lar ve hatta vatndaslar dinleyici olarak katilabilir.TBMM ye gidin ve komisyon toplantisi icin geldiginizi belirtip kimliginizi verin.Komisyon toplantisina katilabilirsiniz.Biz bir cok kez katildik,hatta soz verdiler,konustuk ve bazi kanunlar gecmedi.Eger hakli oldugunuza inaniyorsaniz bunu neden yapmiyorsunuz?Eger hakli oldugunuza inanmiyorsaniz,hakli nedenleriniz yoksa lutfen askerlik gorevinizi yapiniz...Saygilar
birde şöyle bişey ekleselerde.bedelli askerlikten mevcut askerlerde yani hali hazırda asker olanlarda gereken hesaplamalar yapıldıktan sonra faydalansalar.kendi adıma konuşuyorum tabiki gelire az da olsa katkı olurdu.
ben ve benim gibilerde beklentilerine geçte olsa kavuşmuş olsalar.bu saatten sonrada bedelli çıkarsa benim ve benim gibi bedelli bekleyipte askere gidenler için moralmen bi çöküş olur bu kadar zaman bekle çıkmaz diye git arkandan bedelli çıksın :(.
ama yinede çıkmasını destekliyorum hem gelir olarak hemde konum olarak müsait olmayanların faydalanmaları açısından.
Ali Bey, açıklamalarınıza çok teşekkürler. Elbette hepimizin haklı gerekçeleri var ve bedelli askerlik isterken bu gerekçeleri öne sürebiliriz. Ancak bildiğiniz gibi daha önceden başbakan gidin askerlik şubelerine bedelli askerlik istediğinizi belirtir dilekçe verin demişti, kimse gitmedi. Biz yalnız kaldık. Bizim eksikliğimiz örgütlenmekte. Ben bu konuda yardımınızı istemiştim çünkü gerçekten bu forumda bile birbirimizle dalaşıp duruyoruz ( sizi kastetmiyorum, arkadaşlar genelde o durumdalar ) Sizin verdiğiniz bilgiler ışığında çıkardığım sonuç; eğer bütünlük sağlar, ona göre hareket edersek bu işin olabileceği yönünde. Ben yine de desteğiniz için çok teşekkür ediyorum. Saygılarımla.
Malesef bedelli askerlik çıkarıldığında halihazırda asker olanları kapsamıyor ama ben o konuda size katılıyorum. Bence şöyle bir şey yapılabilir: Askerlik kaç ay? 15 ay. Bedelli askerlik kaç liraya çıktı? Diyelim ki 15.000 lira. Demek ki her ay için 1.000 lira ödeniyor. ( Gerçe yine bir ay temel eğitim yapılıyor ama onu hesaba katmayalım, 1.000 lira 1 aylık askerliğin karşılığında ödenen meblağ kabul edelim ) Ve siz de diyelim ki askerlikte 4. ayınızdasınız. 15 aydan 4 ay düşülür kalır 11 ay, 11 ay 1.000 ile çarpılır siz 11.000 lira ödediğinizde terhis olursunuz. Bu şekilde bir uygulama yapılırsa hem hazineye para girişi açısından hem de askerdeki vatandaşlarımızı da yararlandırma açısından uygun olabilir.
Sevgili Arkadaşlar 01.08.2009 Bakayaların durmunu da kapsayan yasa yarın oylamaya sunulacak biz bir gurp arkadaş Ankarada komisyonda izleyici olmayı düşünüyoruz.Gelmek isteyen arkadaşlar foruma yazarsa sevinirim dileyen profilimden adresimi alabilir.saygılar
Yarın gelemem, malesef sağlık sorunlarım var bu aralar, ama benim de bir önerim vardı. Bedelli askerlik çıkarılması için bir imza kampanyası başlatalım topladığımız imzalarla beraber Ankara'ya gidelim demiştim. Bu konuda örgütlenmemiz gerekiyor. Bunun yanında siz de yarın milletvekilleri ile temas kurup bir önerge şeklinde kanuna bedelliyi ekletebilirseniz çok mutlu oluruz. Ben telefonla komisyon üyelerinden birkaçıyla bağlantı kurdum ama malesef olumlu yanıt alamadım. İnşallah müjdeli haberler alabiliriz sizlerden. Saygı bizden.
ortalama 10 yılda bir bedelli çıkması zaten bugün bu kadar insanın bedelli bekleme nedeni, yani deprem sonrası ve öncesinde 1994 senesinde (emin değilim ama o civarlarda) bedelli çıkmasa bugün beklenti içinde olanların %84.78'i (*) askerliğini yapardı, yani aslında topluma "bedelli askerlik" beklentisini veren DEVLET. bu nedenle bedelli için bahane bulmak zorunda değiliz aslında.
Bunu yazma nedenim şu,
ya vicdanı ret olayını getirin,
ya bedelli askerliği +- 10 senede bir çıkarmayı bırakın (burda devlete sesleniyorum esasen)
bunlar olmazsa, insanlar sanal alemde dahi birbirlerini cimcikler.
Ayrıca önceden yazdığım gibi, yerel seçimlere kadar boşun uğraşmayın, çıkmayacak (bu başlıkta önceki yazımı bulablirsin ey üşenen adam -üşenmesen askerliğini yapardın zatem- şaka ,şaka:) )
Hayat fani, ölüm ani, kalın sağlıcakla gayri.
(*)= küsüratlı salladım ki inandırması kolay olsun. (orda amaç, çoğunluğu beyan etmek)
Evet en güzeli vicdani red kavramının oturtulmasıdır. " Bu ülkede doğduğun için askerlik yapmak zorundasın " şeklindeki anlayış bugün en beğenmediğimiz ülkelerde dahi terk edilmiştir. Ama hala bunu görmek anlamak istemeyenlar bulunmaktadır. Onların derdi herkesin askerlik yapmasıdır, onlara göre terörü bitirecek olan da, ülkemizi kalkındıracak olan da budur. Hatta zorunlu askerlik 10 sene daha devam ederse belki uzaya da gidebiliriz, belli mi olur. Zorunlu askerlik bütün sorunların çözümüdür.
Sn.akdmehmet,onların derdi herkesin askerlik yapmasıdır diyip durmaktasınız.
En beğenmediğiniz ülke( size göre Bulgaristan) bize göre ise ,bize ne? Onların ülkesi,ister askere gidene üste para verirler,ister alırlar,bizi ilgilendirmez.
Ha çok beğeniyorsanız lütfen buyrun en beğendiğiniz ülkeye geçin,vijdanınız da rahatlar,zorunlu askerlik yapmaktan da kurtulursunuz.
Tüm yazdıklarınızda "onlar"şeklinde tanımladıklarınızdan biri olarak diyorum ki,bizim herhangi bir derdimiz yok!
Siz dahil pek çok kişi için önemli olan bedelli askerlik konusunu savunurken,lütfen doğduğunuz,doyduğunuz,okuduğunuz,iş-aile kurduğunuz,"beğenmediğiniz" ülkenize çamur atmadan dile getirin haklı sebeplerinizi.
Arkadaşlar çabalarımıza rağmen yeni kanun komisyondan geçti herkese hayırlı tezkereler...Olay bitmişdir,siteye ve bize destek çıkan herkese sonsuz teşekkürler..
not: Sadece üzüldüğüm ii bir ekip kuramadık ne istediğimiz anlatamadık.
Daha genel kurul var. bir çok tartışmaya açık düzenlemeler var, belki askerlik süresi bile kısalabilir bedelli askerlik eklenmesi istenebilir.
Degerli Arkadaslar;
Komisyondan gecmis olan tasari cok hizli bir sekilde Genel kuruldan da gececektir.Sanirim bir ayi bile bulmadan uygulamaya konulur.Ozellikle kacaklar konusunda hizli davranirlar sanirim.Artik genel kurula kadar yapacaginiz calismalar onem kazanacak, yaklasik 10 gun bile surmez ama bu zaman...En kotu ihtimal Hayirli teskereler deriz sizlere..askerlik sandiginiz kadar korkunc bir sey degil moralinizi bozmayin...bekleyenler icin de 2013 e bir sey kalmadi.Gene de Ankaraya gidip calismaniz ses getirdi.Umitsiz olmadan Genel Kurul asamasina kadar devam edin derim...Saygilar
Not:Ankara ya giden arkadaslar oranin gercek yuzunu gormustur,burada anlatirlarsa iyi olur.
Sayın Bahcuvan biz biribirimiz yemekden ekip oluşturamadıkki bugünkü meclisde olan arkadaşlar cok çabaladılar.Dediğinize katılıyorum 10 günlük bir süre var en azında çalışmadık demeyiz.Birde biz ne vicdani retle ilgiliyiz nede tsk ya karşı tavır sergiliyoruz ben ve Arkadaşlarımın bedelli askerlik istemesindeki tek sebeb işlerinden ve ailevi sebelerinden dolayıdır.Eğer bedelli askerlik çıkmazsada herkez mecburen değil seve seve Askerliğini yapacakdır.Askerlik düşüncesi HER TÜRK EVLADININ fıtratında vardır.Ben kısa dönem yapıcam ama yanımda çalışan 18 kişiyide işten çıkarmak zorunda kalacağım gerekirse şirketimi kapatıcağım vergi borcumuda burdan kazandığımla ödeme yoluna gidicem sanırm işçilerim bana çok ah edecek ama Allah biliyor ben çok çabaladım saygılar(kim bilir belki bende birgün askerlik anılarıı yazarım bu siteden):)
HİÇ KİMSENİN UMUTLARIYLA OYNANILMAMASI DİLEĞİYLE
Evet öyle diyorum, gerçek de malesef o yönde. Bir kere kimse bedelli askerlik tamamen kaldırılsın demiyor, senelerdir yurtdışı işlemler yoluyla bir sürü insan bedelliden yararlandı, yararlanıyor, buna kimse ses çıkarmıyorken yurtiçi bedelliye bu kadar karşı olmak nedendir? Ayrıca zorunlu askerlik uygulamasıyla hiçbir mesafe alınmadığı halde bunda ısrar nedendir? Bunlar hakkında ben ve diğer arkadaşlar gerekli açıklamaları yaptık, herkes zorunlu askerlik yapınca sorunlar çözülecekse herkes değil 15 ay, 5 yıl askerlik yapsın. Olaya tamamen duygusal yaklaşılıyor. Onların ülkesi bize ne demek ne kadar doğrudur, bütün dünya yanlış yapıyor da bir tek biz doğru yapıyor olabilir miyiz? İnsan haklarının gerekleri bizim ülkemizde uygulanmasın mı? Malesef doğduğumuz ülkeyi seçme hakkımız yok. Eğer geçebilme imkanım olsa zaten hiç beklemeden vatandaşlıktan çıkarım ama malesef bu işler o kadar kolay değil.
Neden bu kadar kötümser bakıyorsunuz olaya? Bedelli askerlik tamamen kalkmadı ya ortadan...
Kalkmadı elbette, kalkmadığı gibi büyük bir ihtimalle bu sene içinde çıkarılacaktır. Ama beni üzen husus, bedelli çıkması için illa bir deprem gibi doğal afet veya ekonomik kriz beklenmesi. Bunlar olmadan çıkarılamaz mı bu bedelli askerlik, neden bütün dünyadaki uygulamaları yanlış görüyoruz da sadece bizdeki uygulamalar doğru diyoruz. Bazı arkadaşlar deprem olması için dua ettiklerini, ekonomik krizin iyice derinleşmesini istediklerini yazmışlar. Tamam bu arkadaşlar kınanıyor ama başka türlü de çıkarılmıyor bu bedelli askerlik. AB' ye girilecek diye neler yapılmadı ki, doğru yanlış bakılmadan hem de. Ama gelin şu askerlik mevzuatını da AB kriterlerine uygun hale getirelim dediğinizde İSTEMEZÜK diyorlar. Eninde sonunda olacak bu, ondan kaçış yok. Ama malesef yine bizim özgürce aldığımız bir kararla değil, AB dayatmasıyla olacak. İşte acı olan budur.
Milli Savunma Komisyonu şehit çocuğu bulunan ailelerin talepleri halinde diğer çocuklarının askerlikten muaf tutulmasına ilişkin kanun teklifini kabul etti.
Teklif daha sonra TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek.
Komisyona Ergenekon kapsamında yapılan tutuklamalar damgasını vurdu. Konuyla ilgili Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’den bir değerlendirme yapması istendi. Gönül “Ergenekon ile ilgili olarak sorumlu olmadığım bir alanda yanıt veremem. Bakanlığımın icraatı dışında bir konudur. Bizden onay almıyorlar ki” dedi.
Aysel ALP YAZIYOR
Gönül’e bedelli askerliğin gündemde olup olmadığı sorusu da yöneltildi. Gönül, bedelli ile ilgili bir düzenleme yapılacağı zaman herhangi bir yasa çıkarmaya gerek olmadığını vurguladıktan sonra “Celp fazlası durumunda Genelkurmay’ın talebi üzerine bedelli askerliğin gündeme gelebileceğini" söyledi. Ancak Gönül, askerlikte süre kısalmasından olayı yüzde 17’lik bir azalma olduğunu bu nedenle bedelli askerliğin yakın bir zamanda önlerine geleceği tahmin etmediğini de belirttikten sonra "Bu nedenle ben bedelli askerlik yok demiyorum gündemimizde yok diyorum” dedi.
Gönül birkaç gün önce özelleştirme idaresi başkanı Metin Kilci’nin uygun bir zamanda MKE (Makine Kimya Endüstrisi Kurumu) özelleştirileceğine ilişkin soruları da değerlendirdi. Gönül “2004 yılında aldığımız bir kararla MKE’yi tek genel müdürlük yaptık. Demek ki özelleştirme söz konusu değildir. Kaldı ki sayın Kilci önümüze gelirse karar veririz demiş. Önüne gitmeyeceğini ben siz söylüyorum” dedi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül Milli Savunma Komisyonu’nda gazetecilerin sorusu üzerine Başbakan ile arabada yaptığı görüşmeyle ilgili soruya askerlik kanununda yapılacak değişikliklere ilişkin önergeler üzerine konuştuklarını söyledi.
Genelkurmay Başkanı ile Başbakan’ın görüşmesiyle ilgili olarak ise “Mutab bir görüşmedir. Mutat bir görüşmedir. Her zamanki gibi görüşmedir. Solana’dan sonra görüşecektir” dedi.
... "Bu nedenle ben bedelli askerlik yok demiyorum gündemimizde yok diyorum” dedi. ...
Yasaya gerek olmadığı zaten biliniyor, Sn. Vecdi GÖNÜL çok güzel cevap vermiş, yakında çıkacak ya da çıkmayacak demiyor. Bakalım önümüzdeki günlerde iyi ya da kötü ama illa ki bu konuda bir gelişme olacağı kanaatindeyim.