dilekçe yazanların amacı bu değilmi zaten yahu veya örnek dilekçeyi değiştirip kendim düzenleyemezmiyim acaba ?
Printable View
Hocam merhaba, Yurtdışında deport edildim. ülkeye girişime 5 yıl yasak kondu... soy adımı değiştirip tekrardan gidicem. Dilekçeyle soyadı değiştirilebilecek kanunu vardı... kanun çıktımı yoksa gene mahkemeyemı gıdıcez?
Merhabalar, Asliye Hukuk Mahkemesine isim değiştirmek için dilekçe verdim Uyap ta dava ile alakalı duruşma bilgileri adı altında tarih 19 Şubat 2015, işlem duruşma,sonuç ise iptal edildi yazıyor. İptal edilen ne bilgisi olan var mı teşekkürler. Hala tebligat gelmedi.
Merhaba,
Ismim "Cihad" ve yurt disinda yasiyorum; tahmin edersiniz ki bu sekilde hayat hic de kolay olmuyor. (Her gun gazetelerde boy boy "jihadist" kelimesini gorup korktuklari icin tanisip adimi soyledigim kisiler benden cekiniyor.) Bu yuzden adimi degistirmek istiyorum ama sorularim var: Bu yazdigim gecerli bir sebep sayilir mi? Yurt disinda yasiyor iken bu islemi nasil yapabilirim; sahsen Turkiye'ye gitmem gerekir mi? Degisim olursa pasaport ve oturum iznini de degistirmem gerekecek herhalde, bunlar icin Turkiye'de bulunmak gerekli mi?
Bir avukata vekalet verirseniz sizin bulunmanıza gerek kalmaz.
Merhabalar
İsim değiştirme davasında davalı ikametgah nüfus müdürlüğü müdür? Yoksa kayıtlı olunan il nüfus müdürlüğü müdür?
Teşekkürler
İkametgah nüfus müdürlüğü
Merhabalar iyi çalışmalar.
20 yaşındayım. Din ve benzeri unsurlarla ilgilenmiyorum. İsmim Resul ve bundan rahatsızlık duyuyorum. Nüfus cüzdanımdaki din kısmını sildirmek ve adımı, beni tamamen yansıtması ve kanunlarına olan hayranlığımdan dolayı Muprhy yapmak istiyorum. Bu mümkün mü?
Teşekkürler şimdiden.
Ben falanca ismi beğeniyorum, beni yansıtıyor, hayranlık duyuyorum ismim George olsun yada Alexandır olsun gibi isteklerin kanunda karşılığı yok.Ama kimlikte yazmayan, herkesin sizi öyle tanıdığı bir isminiz var ise ve hali hazırdaki isminize kullanmama isteğinize makul bir sebep var ise(satılmış, yeter vs. benzeri isimler zaman zaman kişiler tarafından küçük düşürücü olduğu iddiasıyla istenmiyor) ve mahkeme de bunu uygun görürse o zaman isim değişikliği söz konusu olur.
merhaba, oldukça araştırmama rağmen yeterli bilgiyi bulamadım (veyahut bilgiyi doğru yerde arayamadım).
çoğunluk beni başka bir isimle tanıyor sebebi ile asıl ismime başka bir isim eklettirmek istiyorum. yeni giren yasa ile bir dilekçeyle artık mümkün deniliyor ancak yeterli bilgiyi bulamadım. bana masrafı ne olur (kimlik ehliyet vs değiştirme dahil), ilk yapmam gereken işlem nedir vs. gibi bilgileri verecek biri var mıdır?
Merhaba 20 yaşındayım, ismimi değiştirmek istiyorum. Adım Beste Naz bu ismi kullanmak istemiyorum çünkü bu adı bana beni terk edip giden annem verdi. Bana büyük acılar veren kadının bana verdiği ismi kullanarak hayatımda bu kadar keskin bir iz bırakmasını istemiyorum. İsim değiştirmek istememin bir diğer sebebide bana bakan ve beni büyüten babaannemin çok hasta olmasıdır. Onun bana vermek istediği unisex olsada benim çok sevdiğim Ateş ismini kullanmak istiyorum. Bu yüzden ismimi değiştirip hem o kadının bende bıraktığı izleri silmek hemde ölmek üzere olan babaannemi mutlu etmek istiyorum. Benim asıl merak ettiğim bunun geçerli bir sebep olup olamayacağı normal bir ismim olduğu için davanın reddedilmesinden korkuyorum.
Medeni Kanun 27.maddesine göre isim değişikliği davası açabiliyorsunuz.Bence siz belirttiğiniz sebeplere değil başka nedenlere dayanarak isim değişikliği talebinde bulunabilirsiniz.
Cevabınız için teşekkürler ama başka bir neden nedir tam olarak anlamadım çevremde Ateş isminde tanımamı sebep olarak gösterebilirsiniz diyorsanız 3 yıldır evde yaşayan psikolojik bunalımını yeni atlatmış biri olarak malesef çevremde tanındığımı pek söyleyemeyeceğim ama davada kararlıyım en kısa zamanda bir avukata başvuracağım tekrar teşekkürler
merabalar bi sorum olacak sıze ben 2013te isim ekletmek için asliye hukuk mahkemesıne basvurdum 2.celsede görevsizlik verdi sulh hukuk mahkemesıne gönderdi oda 2.celsede görevsizlik verdi yargıtaya gitti yargıtayın sitesine bakıyom noksan ikmali ve iade yazmış 27/1/2015 ama bana belge felan gelmedi simdi ben napıyım 2 sene oldu dava acalı ve bıtmıyor avukat mı tutmalıyım .
Durumunuz el veriyorsa avukat tutsanız iyi olur ben de geçen sene Sulh hukuk mahkemesinde isim değişikliği davası açtım görevsizlik kararı verdi Asliye hukuk mahkemesine götürdüm neyseki ilk celsede karar verdi.
isim değişikliği için illa isminizin komik ve kulağa itici gelmesimi gerek mesela aileniz soyadlarinı taşımanizi istemiyor onurlarını kırıcı şekilde davrandiginizi düşünüyor sizde bu durumdan bikmışsiniz Böyle bi durum isim ve soyad değişikliği için yeterli olur mu
Arkadaşlar merhaba, yaklaşık 1 hafta önce isim değişikliği davası açtım ve ayın 20'sinde duruşmam var. İsim değişikliği için 3 adet sebep gösterdim ,
1. sebep adımla küçüklüğümden beri dalga geçiliyor olması ve bunun beni kötü etkilemesi ,
2. sebep bu dalga geçilme durumundan ötürü aile ve sosyal çevremde başka bir isim kullanmam ,
3.sebep ise merhum dedemle isim-soyismimin aynı olması sonucunda , onun üzerine olan borçların isim karışıklığından ötürü benim üzerime gözükmesi . 3.sebebimi resmi belgelerle destekledim.
Bu sebepler yanında 2 adet de şahit gösterdim. Ancak pek fazla arkadaş çevrem yok , ve arkadaşlarımdan kimse şahitlik yapmaya yanaşmadığı için 2 şahidi , biri anne biri baba tarafından olmak üzere akrabalarımdan gösterdim. Aldığım bilgilere göre böyle bir durumda dava direk reddediliyormuş , bu husus doğru mu ? Davaya duruşma günü gelmeden başka bir şahit daha ekleme şansımız olur mu ? Yardımlar için şimdiden teşekkürler
merhaba isim değişikliği davası iki şahitle ispat ediliyor fakat şahitlerden biri bütünleme sınavı nedeniye duruşmaya gelemeyecek.mazeret dilekçesi verdiğimizde mazeretimiz kabul edilir mi ve hakim gerek duymazsa mazeret bildiren şahidin dinlnmesine gerek olmadığına karar verebilir mi
Müsait olanı dinletin diğer şahidin durumunu söylersiniz hakime değerlendirir.
Merhaba, iki ismim var birini sildirmek istiyorum. Fakat sorun şu ki ben yurtdışında öğrenciyim. Türkiye gidip gelme imkanlarım çok kısıtlı. Bir avukat benim yerime bu işi halledebilir mi? Türkiye ye hiç gelmeden bu işi halledebilir miyim? Diplomamı 2017 şubatta alacağım bu tarihe kadar ismimi sildirmek istiyorum yetişir mi?
Evet bir avukat sizin yerinize bu işi halledebilir acele ederseniz belirttiğiniz tarihe kadar da yetiştirebilir.
-Din değişikliği nedeniyle, değiştirmek istediğim adım için, mahkemede tanık göstermeden, nüfus müdürlüğünden dinimin değiştirildiğine dair vukuatlı nüfus kayıt örneğini delil göstererek, ayrıca Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, E. 2007/881, K. 2007/8649, 22.10.2007 tarihli davayı emsal göstererek, davayı kazanmam olası mıdır?
-İsim değiştirme davası için dava açtığımız zaman ileride soyisimine yönelik dava açabilmemizin önünde bir engel var mıdır?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür eder, iyi günler dilerim.
Hangi dine geçtiniz?
Din deyince yahudi veya hırıstiyan filan oldunuz sandım öyle olsaydı onların cemaatinden kilise veya havradan bir yazı almanızı tavsiye decektim. Din değiştirince isim değiştirilmesi kararını destekliyorum şahsen çevremde peygamber isimleriyle dolaşan çok ateist ve türevleri tanıyorum çünkü bana trajikomik geliyor.
Dava açarak isminizi değiştirmeniz mümkün ileride soyadaınızı değiştirmenize de mani değil.
İlginiz için tekrardan teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.
diploma değişikliğinde karar mercii yök mü yoksa üniversitenin kendisi mi
Cevaplar icin tesekkurler
Uyap ortamında E-Hukuk Dava kısmından il-ilçe seçimi yapıp ardından Asliye Hukuk mahkemesi seçildiğinde gelen seçenekler arasında isim-ad değişikliği ile ilgili seçenek gelmiyor.
UYAP ortamında isim-ad değişikliği için ne seçilmesi gerekiyor ?
Merhabalar öncelikle. Ben farklı isim tanınırlığından dolayı ve din değişikliğinden dolayı ismimi değiştirmek istiyorum. Şu anki ismim İslam dininde geçen kutsal isimlerden biri. Farklı isim tanınırlığı için 1 şahit, din değişikliği içinde mensubu olduğum dinin yetkili birisinden bizim dinimize mensuptur tarzı bir yazı alsam, kabulü olur mu ?
Olabilir evet.
Kimlikte din hanesini boş bırakmam mümkün müdür ? Farklı dinlere toplumumuzun bakış açışından dolayı çekimserim ve din kısmını boş bırakarak din değişikliği ve farklı isimle tanınırlıktan dava açmak istiyorum.
Yeni kimliklerde din hanesi yok sanarım.
Efendim öncelikle herkese merhabalar,
Ben dün İstanbul Anadolu Asliye Hukuk mahkemesinde isim ekletme hususunda dava açtım ve bugün itibari ile SMS yolu ile dava günümün 5 Mayıs 2018 gününe verildiği tebliğini aldım. Siz kıymetli hukukçularımıza sorum şudur ki; ben öğrenciyim ve verilen tarih final sınavları haftama denk geliyor, muhtemelen benim açımdan davaya katılma hususunda bir mani olmayacak fakat tanıklarım da öğrenciler ve sınavlarına denk gelirse eminim ki davaya gelmeyecekler. Bu hususta ne yapabilirim, tavsiye ve tecrübelerinize başvurmak isterim. İyi günler, esen kalınız..
İsim veya soyadı değiştirmek isteyen kişiler, ‘haklı neden’e dayanarak bir değişiklik talep ediyorlarsa, dava çekişmesiz yargı işlerinden olacağı için görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olacaktır. Harf hatası vb. durumlar gibi Nüfus Müdürlüğünü sorumlu kılabilecek durumlar söz konusu ise ; artık çekişmesiz bir davadan bahsedilemeyeceği için görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır.
İsim ekletme, "başka isimle tanınma" haklı nedenine dayanan bir dava olduğu için asliye hukuk mahkemesinin görevsizlik kararı vermesi beklenir. Dolayısıyla şahitler zaten dinlenmeyecektir.
- - - Updated - - -
İsim veya soyadı değiştirmek isteyen kişiler, ‘haklı neden’e dayanarak bir değişiklik talep ediyorlarsa, dava çekişmesiz yargı işlerinden olacağı için görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi olacaktır. Harf hatası vb. durumlar gibi Nüfus Müdürlüğünü sorumlu kılabilecek durumlar söz konusu ise ; artık çekişmesiz bir davadan bahsedilemeyeceği için görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır.
İsim ekletme, "başka isimle tanınma" haklı nedenine dayanan bir dava olduğu için asliye hukuk mahkemesinin görevsizlik kararı vermesi beklenir. Dolayısıyla şahitler zaten dinlenmeyecektir.
- - - Updated - - -
Avukat Yusuf Bey, davayı açmadan evvel gerek forumda gerek ise başka mecralarda birçok araştırma yaptım ve isim ekletme davasının asliye hukuk mahkemelerinde yapıldığına dair fikir ve beyan aldım. Ayrıca davayı açarken ilgili mahkemenin yanlışlığı hususunda davayı açan görevliler uyarmazlar mıydı dediğiniz gibi olsaydı?
Bir dönem kayıt düzeltme davalarında Sulh hukuk mahkemeleri ile Asliye hukuk mahkemeleri arasında görev tartışması olmuştu, yargıtay önce sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğuna dair kararlar verdi bilahare bu karardan dönerek Asliye hukuk mahkemelerini görevli kabul etti, şu an Asliye hukuk mahkemeleri görevlidir.
Öncelikle yanıtınız için teşekkür eder sonra ilk sorumu size yöneltmek isterim Sayın Engin Bey,
Davam iki ay sonrasına verildi ve tanıklarım da benim gibi üniversite öğrencisi arkadaşlarım. Dava gününe final sınavları denk gelecek olursa muhtemelen şahitlik etmeye gelmeyecekler, bu hususta nasıl bir yol izleyebilirim. İlgili asliye hukuk mahkemesi kalemine veya ön bürosuna dilekçe vererek tanıklarımı değiştirme şansım olur mu, olur ise duruşmaya kaç gün kalana dek böyle bir değişiklik yapabilirim?