Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
kskboy ilişiğinizin kesildiğini ne zaman öğrendiniz ve kesilmesi ne kadar zaman aldı? Ben askeri cezaevinde ortalama 1-2 ay yatıldığını duyuyordum hep sizinki çok kısa sürmüş..geçmiş olsun..
Re: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Ben 2006 subatta fırar etmıstım ılısıgım 2007 hazıranda kesılmıs... ilişiğim kesildiği için aftan yararlandım avukatımda emekli bir albaydı cok ılgılendı sagolsun yasaları ve haklarımızı çok iyi biliyordu ...tavsiyem bu tip olaylarda mutlaka askeri bi avukat tutun
firar suçundan ceza alıp TSK dan bu şekilde ilişiği kesilmiş olan kişinin memur olma hakkı yanarmı yani cezası tamamlandıktan sonra başka bir kamu kuruluşunda çalışabilir mi?
çalışabilir önünde hiçbir engel yoktur.örnekleri çok fazladır.askeri sicil kaydı devleti ilgilendirmez.sabıka kaydın temiz çıkar
Alıntı:
magdurum rumuzlu üyeden alıntı
çalışabilir önünde hiçbir engel yoktur.örnekleri çok fazladır.askeri sicil kaydı devleti ilgilendirmez.sabıka kaydın temiz çıkar
cevabınız için teşekkür ederim.TSK da subay/astsubay/uzman jandarma aynı zamanda devlet memuru firar suçuyla TSK dan ilişiğinin kesilmesi aynı zamanda bu suçtan dolayı hapis cezası alması cezası tamamlandıktan sonra başka kamu kurumlarında çalışmasına engel teşkil eder mi?Bu durumu bana açıklayarak anlatırsanız çok sevinirim. Gerçekten kafam karışık
1.Şahıs firar süresi bitince birliğe teslim olmak zorundamı . Yatılmak istenilen şehirde teslim olunabileceğini okudum.Firarda olan bazı arkadaşlardan duyduğuma göre git birliğine teslim ol bizi uğraştırma diyen makamlar oluyormuş.
2.Şahıs birliğine teslim olmaya giderken yolda jandarma/polis çevirmesine takılıp tutuklanırsa mahkemeye çıktığında teslim olduğunu ispat edemeyip iyi halden cezasının düşmemesi gibi bir tablo oluşurmu?
Cevap vericek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim...
Firar ettigin birliginin bagli oldugu askeri savciliga teslim olmak zorundasin,askeri suclarda baska bir yerde davan gorulmez hakkinda neresi arama karari cikarmissa seni orasi yargilar buda senin birliginin bagli bulundugu askeri savciliktir,diger hallerde baska bir savciliga (sivil yada askeri)teslim olsanda seni bagli bulundugun savciliga getirirler,sevk islemlerin gunler alabilir kelepce falan yollarda rezil olursun....Teslim olmaya giderken yakalanmakla,teslim olma niyeti olmadan yakalanma arasinda kanunen bir fark yok ama mahkemede askeri hakim ikna olursa hakkinda iyi kanaat verebilir...
Teşşekkürler bir sorum daha olucak arama emri çıktığında sadece evime mi gelirler yoksa akrabalarımın evlerine gidip sorgulama yapıyorlar mı? akrabamda kalıcak olsam aldığım risk büyük olur mu? Neden soruyorum çünkü arkadaşım evinde kalıyor...
Alıntı:
cann_gg rumuzlu üyeden alıntı
Teşşekkürler bir sorum daha olucak arama emri çıktığında sadece evime mi gelirler yoksa akrabalarımın evlerine gidip sorgulama yapıyorlar mı? akrabamda kalıcak olsam aldığım risk büyük olur mu? Neden soruyorum çünkü arkadaşım evinde kalıyor...
aranma emrinden cok korkma cunku senı aramaya gelenler genelde nıye fırar ettıgını,15 yıl mecburi hizmet oldugunu bilirler zaten.sadece verilen emri yerine getirirler.senın ve ailenın kafasının rahat olması için bence ilk 3-4 ay evinde kalma.kalan varmı yokda değil.evi arama yetkileri olmadığı için kapıdan sorup giderler.komsulara sorabılırler o kadar.tum akrabalarını dolasacak halleri yok.
Madde 31 — Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezasının niteliği, hükümlünün Silahlı Kuvvetlerle ilişiğinin kesilmesidir. Bu ceza, ayrıca bir hükme gerek kalmaksızın;
A) Askerî rütbe ve memuriyetlerin kaybedilmesi,
B) Subay, astsubay, uzman jan darma ve Devlet memuru olarak tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmeme,
Sonuçlarını doğurur.”
firar suçunu işleyen uzman jandarma cezasını çektikten sonra yukardaki hükme göre bir daha memur olamaz mı? Askeri rütbe ve MEMURİYETLERİN kaybedilmesi yazıyor bundan anlamamız gereken bir daha hiç bir kamu kurumunda çalışamıyacak olması mı? Yoksa sadece TSK da bir daha çalışamayacak olması mı?Madde 31 — Türk Silahlı Kuvvetlerinden çıkarma cezasının niteliği, hükümlünün Silahlı Kuvvetlerle ilişiğinin kesilmesidir. Bu ceza, ayrıca bir hükme gerek kalmaksızın;
A) Askerî rütbe ve memuriyetlerin kaybedilmesi,
B) Subay, astsubay, uzman jan darma ve Devlet memuru olarak tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine kabul edilmeme,