Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak (mış)?
merhaba arkadaşlar çok hızlı bir şekilde soruma eciyorum tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa coook sevinirim
1981 dogumluyum yoklama kacagı olmusum 31.10.2010 tarihinden itibaren aof 4 sınıftayım ve şubem bu sene 4 tertip gönderiyor sanırım buda kasım -aralık gibi oluyor
bu hafta finaller var ve bitmiyo okul bütünlemelere inş. bitecek (s.s) eylüde mezunum yani
malum yaş oldu 30 ben okulu bitirince 2 yıl daha tecil alabiliyomuyum??? size şubeye gitmelimiyim nasıl bir sürecten gecerim
Alıntı:
optimizeric rumuzlu üyeden alıntı
Askerlik şubesinin ne kadar zaman sonra savcılığa şikayette bulunacağı net değil, 3 ay sonra mı 1 yıl sonra mı, ne zaman? Ayrıca hala 'yakalanma' ifadesi mevcut, yani bakaya kalan kişi kendisi gitmezse zorla götürülmesi gibi bir durum hala geçerli. Bence yapılan değişiklik askerlikten çok yargıya dönük yapılmış, sadece yargının yükünü hafifletmek için. Askerliğin 'yumuşatılması' şuan için pek düşünülmüyor bence, düşünülse bile uygulamaya geçirilemiyor. Zorunlu askerliğin kaldırılması önümüzdeki 10 yıl için bence bir hayal.
YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN 1111 sayılı Askerlik Kanununda değişiklikler yapmıştır...dolayısıyla biz eski kanuna değil malum konulardaki güncel kanuna bakmak zorundayız....
madde-3
e) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu eylemlerinden sonra askerlik şubesince ilk sevk edildikleri kıtalara gecikmeksizin katılmaları halinde haklarında verilecek idarî para cezalarının yarısı verilir.
askerlikle ilgili topu topu 4 madde olan yargının hızlandırılması kanunu bir askerlik affı değil...yani yoklama kaçağı -bakaya olanın bu durumunu kaldırıp askerlik sicilini temizleyen bi kanun değil... başka deyişle kişinin bu kanundan önce mahkeme-savcılık kararıyla aranması varsa bu aramayıda durdurduğundan kanun bahsetmiyo .yani bunların aranması-yakalanma süreci devam edecek ama eskiden olduğu gibi mahkemeye tabi tutulmadan idari para cezası verilecek ve bu kişiler kendilerine verilen tarihte birliğine katılmalarıyla ilgili evrakları imzalayıp salıverilecek...bu kişiler birliklerine zamanında katılırsa askerlik hizmetinden sonra cezası yarıya düşürülerek ödeyecekler...ama bu kişiler zamanında katılmaz yada hiç katılmaz ise
3.madde uyarınca;
madde-3
dördüncü fıkra uyarınca verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”(4.maddede bir yıldan sonra gelenler denmekte...anlaşılır ki burdan askerlik şubesi enaz 1 yıl bekler bu kişilerin gelmesini...ama askerlik şubesinin inisiyatifine kalmış...)
4.madde uyarınca suçlamasıyla savcılık kişi hakkında arama -yakalama başlatır...
madde -4
Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler altı aya kadar, yakalananlar iki aydan altı aya kadar; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler iki aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir yıla kadar; bir yıldan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar, yakalananlar altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”
dolayısı ile "yakalalanma " ifadesi bu kanundan önce savcılık- mahkeme aranması olan kişiler için olmuş olabilir,hatta odur...diğer kişiler için yani yoklama kaçağı -bakaya olupta aranması olmayan ve hiç sorunu olmayan kişilerin bu kanundan sonra ki durumu ise
madde-3
e) Yoklama kaçağı, saklı veya bakaya olup olmamasına bakılmaksızın askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. Ancak, bu eylemlerinden sonra askerlik şubesince ilk sevk edildikleri kıtalara gecikmeksizin katılmaları halinde haklarında verilecek idarî para cezalarının yarısı verilir.(demek enaz 1 sene beklenir...her takvim yılı dediğine göre askerlik şubesinin insiyatifi burda önemli...askere gidenler fazla ise insiyatife göre bikaç sene sonra da olabilir...yada öğrenci vs gibi olupta askerlik şubesine durumunu anlatanlar,iletişimini koparmayanlar için askerlik şubesine inisiyatif verilmiş oldu...)
3.madde uyarınca verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir.
verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
ve bu kişiler içinde aynı sebeplerle arama başlatılır...
yani aslında ilk olarak kim olursa olsun hangi durumda olursa olsun önce kişiye idari para cezası verilir ki zaten yargının hızlandırılması kanununun espirisi budur yani bi dünya bakaya /yoklama kaçağı kişiyi mahkemeye sevketmemek,zaten yoğun olan mahkemeleri yormamak...yakalama -arama emri için önceden uyarı niteliğindeki idari para cezasının verilmesi şart...idari para cezası olsun savcılığa şikayetle yetkilendirilmiş askerlik şubesi durumu savcılığa intikal ettirmesi olsun en az birer sene bekleyerek işlem yapar gibime geliyor...kanun sayesinde ucu açık bi zaman dilimi bence...tamamiyle askerlik şubesinin inisiyatifindeki bi süreç...askerlik şubesiyle iletişim halinde olup,yerini belli ettikten sonra durumunu anlattıktan hiç kötü davranmıyolar...iyi niyetli olduktan sonra sana eğitim,memuriyet vs gibi elbette olumlu yaklaşırlar...ama selahattin demirtaş gibi çıkıntı olursan bölme,özerklik ,askerlik görevini kabul etmeme gibi art niyetliysen adamı milletvekili ,raporlu ,otuz kusur yaş demezler apar topar adamı alırlar ve 15-18 ay mümkün olan en uzun süre artık nekadar ise adama yaptırırlar....ama sen iyi niyetliysen ve tc sınırları içinde yaşadığın için bunun anayasal bi ödev olduğunu bilip bu zorunlu ödevimizi gene kanunlarla verilen eğitim gibi nedenlerle ertelemek isteğimize iyi niyetli davranıyolar...mesela ben gerçekten bilişim üzerine master yapmak istiyorum...ve bildiğim kadarıyla 35in sonuna kadar tehir edebiliyolar...sonrasında bize gene ancak ve ancak kanunen hak verilmişmi ona bakarız yoksa her tc vatandaşı gibi kanuna göre davranırız...uygulamanın yargıya dönük yapıldığını değil yargıdan kurtarmak olduğunu olduğunu söyleyebilirim ama dediğim gibi iyi niyetli insanlar için...zorunlu askerliğin kaldırılması ,vicdani ret gibi durumlar anca anca yeni anayasa içinde ve ancak referandumla olur...herkese iyi günler dilerim...
burda ne arkadaşlarla tanıştık...arkadaşın biri nikini hatırlamıyorum...tıp fak. 4.sınıf...ama 30 yaşında...diyodu ki eğitimi bırakayım da gideyimmi? dedim kesinlikle hayır...işte bu yasa bu arkadaşlar için...yargının hızlandırılması süreci arkadaşın eğitimi bitirmesine olanak tanıyacak idari para cezası karşılığı...hiç mahkeme nedir bilmicek....arkadaş hiç askere gitmicem demiyodu ki...lisans affına başvurmuştu hatırladığım...seneyeden itibaren kaçak duruma düşcekti...şimdi ne dicek şubesi...dicek ben seni görmedim...sen okulunu bitirene kadar 2 sene falan .3 sene olsun...yasada esneklik var...bitirince idari para cezanı veririm ...sen okumana devam et dicek...bitirince bide zamanında gidersen cezan yarıya düşcek...bu arada idari para cezasını vermediği için savcılığa da bildirmemiş olacak çünkü savcılığa bildirmesi için önce idari para cezası vermesi gerekiyo... yani şube istediği kadar bekleyebilir idari para cezası kesmek için...yasada esneklik var..ama eskiden öyle miydi? bakaya kaldın mı idari para cezası hakkı olmayan şube durumu savcılığa intikal ediyodu...haberin yokken aranman başlıyodu...şimdi haberin yokken olsa olsa sana tebligatla ceza geliyo...sana baya bi zaman kazandırıyo...eğitiminden dolayı zamanında askere gidemeyenler için çok güzel bi kanun bence...
hiç gitmek istemeyenlere gelince...kanunen devletimiz düzenlemeler çıkarmasını beklicek...ama kanunen diyorum...bedelli olur,vicdani ret olur,askerlik affı olur belli yaştakinlere muaf olur belli meslektekilere özel durum olur ama ne olursa olsun hep kanun çevresinde olması itibariyle duruma bakarız...istenilen düzenlemeler olmuyosa buyrun seçime ...boş atmayın...hakkınızı koruyacak,yeni düzenlemeler getireceğini düşündüğünüz kişilere atınız...iradenizle ,seçiminizle insanları getirebilir yada yerinden edebilirsiniz...hepimizin bildiği gibi bazı ülkeler devlet hizmeti yani vicdani ret uygulaması yapıyor bazılarının askerlik süreleri çok kısa ,bazılarının da zorunlu askerlik yerine profesyonel askerlik sözkonusu...hala 50 sene öncesindeki askerlik teknikleri kullanıyoz diyenler...eller uzaya giderken bizler yaya gidiyoz diyenler...hayatımda sapan kullanmadım ,benim askerliğimden devlet ne anlar diyenler...buyrun yeni anayasa öncesinde yapılacak seçime ...sonra artık bizler yapılacak kanun değişiklikleriyle son halini almış yeni askerlik kanunlarıyla vatani görevimizi yapacağız...T.C sınırları içinde kanun dışına çıkamayacağımıza göre bunu önemseyin bence arkadaşlar...
Alıntı:
izc rumuzlu üyeden alıntı
burda ne arkadaşlarla tanıştık...arkadaşın biri nikini hatırlamıyorum...tıp fak. 4.sınıf...ama 30 yaşında...diyodu ki eğitimi bırakayım da gideyimmi? dedim kesinlikle hayır...işte bu yasa bu arkadaşlar için...yargının hızlandırılması süreci arkadaşın eğitimi bitirmesine olanak tanıyacak idari para cezası karşılığı...hiç mahkeme nedir bilmicek....arkadaş hiç askere gitmicem demiyodu ki...lisans affına başvurmuştu hatırladığım...seneyeden itibaren kaçak duruma düşcekti...şimdi ne dicek şubesi...dicek ben seni görmedim...sen okulunu bitirene kadar 2 sene falan .3 sene olsun...yasada esneklik var...bitirince idari para cezanı veririm ...sen okumana devam et dicek...bitirince bide zamanında gidersen cezan yarıya düşcek...bu arada idari para cezasını vermediği için savcılığa da bildirmemiş olacak çünkü savcılığa bildirmesi için önce idari para cezası vermesi gerekiyo... yani şube istediği kadar bekleyebilir idari para cezası kesmek için...yasada esneklik var..ama eskiden öyle miydi? bakaya kaldın mı idari para cezası hakkı olmayan şube durumu savcılığa intikal ediyodu...haberin yokken aranman başlıyodu...şimdi haberin yokken olsa olsa sana tebligatla ceza geliyo...sana baya bi zaman kazandırıyo...eğitiminden dolayı zamanında askere gidemeyenler için çok güzel bi kanun bence...
hiç gitmek istemeyenlere gelince...kanunen devletimiz düzenlemeler çıkarmasını beklicek...ama kanunen diyorum...bedelli olur,vicdani ret olur,askerlik affı olur belli yaştakinlere muaf olur belli meslektekilere özel durum olur ama ne olursa olsun hep kanun çevresinde olması itibariyle duruma bakarız...istenilen düzenlemeler olmuyosa buyrun seçime ...boş atmayın...hakkınızı koruyacak,yeni düzenlemeler getireceğini düşündüğünüz kişilere atınız...iradenizle ,seçiminizle insanları getirebilir yada yerinden edebilirsiniz...hepimizin bildiği gibi bazı ülkeler devlet hizmeti yani vicdani ret uygulaması yapıyor bazılarının askerlik süreleri çok kısa ,bazılarının da zorunlu askerlik yerine profesyonel askerlik sözkonusu...hala 50 sene öncesindeki askerlik teknikleri kullanıyoz diyenler...eller uzaya giderken bizler yaya gidiyoz diyenler...hayatımda sapan kullanmadım ,benim askerliğimden devlet ne anlar diyenler...buyrun yeni anayasa öncesinde yapılacak seçime ...sonra artık bizler yapılacak kanun değişiklikleriyle son halini almış yeni askerlik kanunlarıyla vatani görevimizi yapacağız...T.C sınırları içinde kanun dışına çıkamayacağımıza göre bunu önemseyin bence arkadaşlar...
Fazla iyimser konuşmuşsun, varolan durumdan çok olmasını istediğin türden bir tablo çizmişsin. Bence askerlik şubesi bir kişinin hakkında yakalama kararı çıkarmak için kestiği para cezasının ödenmesini beklemez, ya da 'süreyi uzatayım da cezayı öyle keseyim, vatandaş da faydalansın' diye düşünmez. Her şube cezayı aynı sürede ve aynı şekilde uygulamasa da ben öyle fazla bekleyeceklerini düşünmüyorum. 29 yaşını dolduran kişiye 6 ay içinde uyarı mektubunu gönderiyorlar, büyük ihtimalle 1-2 sene arasında da savcılığa iletip dava açarlar. Genelleme yapmak istemem ama birkaç kez gidip gördüğüm kadarıyla askerlik şubesinde çalışanlar öyle pek laftan ya da halden anlayacak kişilere benzemiyorlar. Tıp okuyan arkadaşın bence de okuluna devam etmesi daha mantıklı ama okulu bitirinceye kadar zor rahat uyku uyur, ne zaman bir polis görse korkarak yaşar
Cevap: hava değişimi aldım ayrıca 10 gün istirahat aldım askerlikten sayılırmı
konuyla ilgili askerlik subelerinden veya baska yerlerden bir bilgi alan varmi
buraya bir süredir yazdığım için bazılarınız biliyor olabilir üniversitem 2006 da bitti, o günden beri yoklama dahil hiç bir şekilde şubeye gitmedim. bir kez niyetlendim onda da kimliğim eski diye geri gönderdiler. Yoklama kaçağıyım ama gbt'de çıkmıyorum (en azından en son 2 ay önce girmiştim ve çıkmamıştım) muaf olmamı sağlayacağını umduğum bir bağırsak rahatsızlığım var ama tabii ki bu uzun bir süreç olacak, yoklama kaçağı durumunda olduğum için falan biraz da stresli. temmuz ortasında evleniyorum. nikah sırasında ya da sonrasında balayı için otelde kalırken sorun çıkar mı diye stres oldum. acaba düğünden önce gitsem mi şubeye yoksa düğün sonrasına mı bıraksam bilemiyorum. baya stresli bir durum kararsızım.
tavsiyesi olan varsa çok sevinirim.
bence dügünden sonra gitmen daha iyi cunku yeni kanuna gore subeye gidersen idari para cezası alırsın ve sevk işlemlerini başlatabiliriler. hakkında mahkeme kararı olmadan seni aratamazlar hakkında acılmıs olan bir dava olsa idi zaten tebligatı eline gecerdi. sahsi gorusum sorunsuz bir balayı gecirirsin balayından once gitme derim ben. iyi forumlar
arkadaş benim de durumum seninkine benziyo...askerlik şubesine ben de epey gitmedim...sanırım yoklama kaçağıyım ve jandarma ve polis gbtsinden geçtim.sorun olmadı.gerçi ben ara ara öğrenci belgeleri attım ve atmaya devam ediyom şubeye...ikinci üniversite vardı ...şimdi yüksek yapmaya başlamak istiyom.vs...bence sen düğünde sorun yaşamazsın.gbt de bulunman için mahkeme kararı olması gerekir...gbt de olmadığın belli. 2 ay içinde senin için şubenin sana bişey yaptığını sanmıyorum kaldıki bu süre içinde yargının hızlandırılması kanunu devreye girdi ve mahkemeye intikal etme olayları zorlaştı...yani var tabi savcılığa intikal olayı ama yeni kanunda bu idari para cezası alıpta sonra belirtilen sevk tarihinde katılmayanlar için...sende o da yok ...bide evlenenler ve çocuk sahibi olacaklara yeni kanunda yeni imkanlar getirildi...ilgili tarafı kopyalıyorum...
YARGI HİZMETLERİNİN HIZLANDIRILMASI AMACIYLA BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN
Kanun No. 6217 Kabul Tarihi: 31/3/2011
MADDE 1- 21/6/1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanununun 47 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Askere sevk için çağrıldıkları halde;
d) Sevkten önceki veya sonraki onbeş gün içinde kendisi veya ikinci derece dâhil kan veya kayın hısımlarından birinin evlenmesi,
e) Sevkten önceki veya sonraki iki ay içinde çocuğunun doğması,
nedeniyle askerlik şubesine gelemeyecek olanlar, bu mazeretlerini kanıtlayan belgeleri askerlik şubesinde bulundururlar. Bunlar hakkında bakaya işlemi yapılmaz. Bu mazeretler dışındaki nedenlerle sevkin son gününe kadar askerlik şubesine gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alanlardan, kendilerine verilen yol süresi sonunda birliğine katılmayanlar, bakaya olarak kabul edilirler...
yani sen düğünden önce şubene gidip yoklama yaptırman durumunda sana tanınan bazı haklar geldi ama tabi muayene sonunda elverişli raporu verirlerse ...burada bahsedilen süreçler sana uyuyosa düğünden önce de gitmen de sakınca olmayabilir çünkü anlaşılan sen zaten düğünden önce veya sonra bişekilde gitmeyi düşünüyosun.... herşey hayırlısı ....
herkese merhaba, benim de istemeyerek de olsa icine dustugum bir bakaya durumu var. detaylarini aciklamak gerekirse yaklasik on yil evvel universiteden mezun olduktan sonra askerlik icin karar aldirdim ama askerlik hizmetine baslamadan yurtdisina ciktim ve hala da yutdisinda ikamet ediyorum. yutdisinda ciktiktan yaklasik 3 yil sonra konsolosluk vasitasiyla tecil islemi yaptirdim askerligim hala yil sonuna kadar tecilli, ama bu arada gecen sure de ve daha sonra bir defa daha oturum izninin gec yenilenmesinden oturu bakaya kaldim. tecil isleminden sonra turkiyeye seyahatlerim oldu, iki defa iki farkli dosya ile ilgili arama kararinda dolayi mahkemeye ciktim, ama elimdeki tecil yazisiyla hemen saliverdiler, ilk mahkemenin sonucu elime ulasti yaklasik 8 ay kadar onceve belli bir sureyle secime giremez, memur olamaz cezasi verilmisti. daha sonra hakkimda bir dava daha acildigi icin arama cikmis yine bakaya olayinda oturu, orda da saliverildim(aslinda bu durumlar her nedense hep Turkiye ye seyahate gittigimde basima geliyor). ayrica elime bir tebligat ulasti Turkiye de ama dava tarihinde yurtsidina donmem gerektigi ve davayi erken bir tarihe alamiyacaklarini soyledikleri icin yazili ifademi adliyeye verdim, ama dava nedense istanbuldan memlekete gonderilmis(daha sonra adliyeden ogrendim tlfla). bugun de memleketteki sulh ceza mahkemesini aradim oradaki bayan iki dosya oldugunu, aramam olmadigini ilk dosyanin karara baglandigini(gecici secim yasagi, memuriyet yasagi), ikincisinin de yakinda gorulecegini ama gorevsizlik karari verilecegini(sanirim yeni kanundan oturu) soyledi. Aslinda ogrenmek istedigim konu su, simdi ne olacak? eger dosya askerlik subesine geri gonderiliyorsa, onlar bana para cezasi mi kesecek, askerligim zaten tecilli oldugu ve tekrar tecil ettirecegim icin bunun sonucu sadece para cezasini odemek mi? Turkiye seyahatlerimde elim de tecil kagidi olmasina ragmen bir problem yasar miyim? Esim yabanci ve Turkiyeye her geldigimde bu sorunlari yasamak istemiyorum.. degerli fikirlerinizi yazarsaniz sevinirim, tesekkurler.
Alıntı:
leventde rumuzlu üyeden alıntı
herkese merhaba, benim de istemeyerek de olsa icine dustugum bir bakaya durumu var. detaylarini aciklamak gerekirse yaklasik on yil evvel universiteden mezun olduktan sonra askerlik icin karar aldirdim ama askerlik hizmetine baslamadan yurtdisina ciktim ve hala da yutdisinda ikamet ediyorum. yutdisinda ciktiktan yaklasik 3 yil sonra konsolosluk vasitasiyla tecil islemi yaptirdim askerligim hala yil sonuna kadar tecilli, ama bu arada gecen sure de ve daha sonra bir defa daha oturum izninin gec yenilenmesinden oturu bakaya kaldim. tecil isleminden sonra turkiyeye seyahatlerim oldu, iki defa iki farkli dosya ile ilgili arama kararinda dolayi mahkemeye ciktim, ama elimdeki tecil yazisiyla hemen saliverdiler, ilk mahkemenin sonucu elime ulasti yaklasik 8 ay kadar onceve belli bir sureyle secime giremez, memur olamaz cezasi verilmisti. daha sonra hakkimda bir dava daha acildigi icin arama cikmis yine bakaya olayinda oturu, orda da saliverildim(aslinda bu durumlar her nedense hep Turkiye ye seyahate gittigimde basima geliyor). ayrica elime bir tebligat ulasti Turkiye de ama dava tarihinde yurtsidina donmem gerektigi ve davayi erken bir tarihe alamiyacaklarini soyledikleri icin yazili ifademi adliyeye verdim, ama dava nedense istanbuldan memlekete gonderilmis(daha sonra adliyeden ogrendim tlfla). bugun de memleketteki sulh ceza mahkemesini aradim oradaki bayan iki dosya oldugunu, aramam olmadigini ilk dosyanin karara baglandigini(gecici secim yasagi, memuriyet yasagi), ikincisinin de yakinda gorulecegini ama gorevsizlik karari verilecegini(sanirim yeni kanundan oturu) soyledi. Aslinda ogrenmek istedigim konu su, simdi ne olacak? eger dosya askerlik subesine geri gonderiliyorsa, onlar bana para cezasi mi kesecek, askerligim zaten tecilli oldugu ve tekrar tecil ettirecegim icin bunun sonucu sadece para cezasini odemek mi? Turkiye seyahatlerimde elim de tecil kagidi olmasina ragmen bir problem yasar miyim? Esim yabanci ve Turkiyeye her geldigimde bu sorunlari yasamak istemiyorum.. degerli fikirlerinizi yazarsaniz sevinirim, tesekkurler.
ilk davandan 8 ay kadar önce hali hazırda ceza zaten almışsın...ikinci dava sürecinde yeni kanun olduğundan dolayı görevsizlik kararı olması normal...çünkü mahkemenin senin davana bakabilmesi için yeni kanunda sana askerlik şubenden önceden verilmiş idari para cezan olması gerek...ilgili yeri kopyalayım...
Barışta, dördüncü fıkra uyarınca verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
yeni kanun devreye girmeden önce askerlik şuben kendisine verilen yetkiden dolayı savcılığa durumu intikal etmekle kendi üstüne düşeni yapmış...mahkeme de kendine göre yazılı kanuna göre hareket ederek görevsizlik kararı veriyor...
şuben hali hazırda çıkmış bir mahkeme kararı olarak algılayıp görevsizlik kararı da bir karardır deyip durumunu hali hazırda tecilli olduğun için sana hiç dokunmayabilir(çünkü önceden şuben sadece durumu savcılığa intikal etmekle yükümlüydü.gerisi onu ilgilendirmiyodu) ve normal sürece girebilirsin...(bu da bi ihtimal)
ama genel olarak yeni kanunla gelen durum şu ...ilgili yeri kopyalayım...
" c) Bakaya kalanlar için, bakaya kaldıkları tarihten itibaren idarî para cezası ile cezalandırılır"
"Bu madde uyarınca verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir."
"Bu madde uyarınca verilen idarî para cezaları hakkında 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununda öngörülen kanun yoluna müracaat edilebilir. Bu cezaların yerine getirilmesi askerlik hizmetlerinin sonuna bırakılır. "
yani görevsizlik kararıyla kendisine gelebilecek dosyaya karşılık bakaya suçundan sana idari para cezası verilebilir...(bu yeni olağan ihtimal)
...tecilli olduğu ve tekrar tecil ettireceğim için bunun sonucu sadece para cezası ödeme ilişkin soruna ise şöyle diyeyim:yeni kanunda tekrar tekrar idari para ceza verilir demiyor...verilen idari para cezası bir kere oluyor sonra zamanında askerlik şubesinde işlemlerini yapmazsan bu sefer şuben savcılığa durumu intikal ettiriyor ve aranman oluyor ,gbt de görünüyon...dolayısıyla sen tecilli olduğun bu süreçte sorun yaşamazsın.ama tecil nezaman bitiyorsa yeni tecil için zamanında tekrar tecil yeniletirsen gene sorun yok ama yukarda yazdığın gibi zamanında tecil yaptıramazsan bide önceden bi kere verilen idari para ceza hakkını kullanmışsan işte ozaman şuben seni mahkemeye verir yani tıpkı yeni kanun öncesindeki süreç işler ...
şu an ise elinde tecil olmasa bile problem yaşamazsın çünkü aranman yok...aranman olması için :bu süreçte dediğim gibi ancak şuben idari para cezası verip tecil bittikten sonra zamanında işlem yaptırmazsan oluşacak yeni bakaya durumunda savcılığa intikal ettikten sonra gbt ye girersin...yani artık şunu özetle diyebiliriz...yeni kanunun devreye girmesinden sonra kişinin gbt sistemine girebilmesi için ilk şart kişinin askerlik şubesince kendisine idari para cezasının önceden verilmesi koşuludur...