Cevap: Bakaya ve Yoklama Kaçaklarını Askerlik Şubeleri Arayamayacak (mış)?
selam bende bir konuda sizden bilgi alacaktım 1980 dogumluyum bana daha önceden tecil belgesi verilmişti.2011 şubat ayına kadar 2010 temmuz ayında bana bakaya olduguma dair yazı geldı bende asal dilekçe yazdım tam düğün arefesinde oldu neyse ben kısa özetliyeyım torba kanundan yararlanarak 5 eylül e kadar tecil aldım 1 ay sonra sube aradı sana yanlıs vermısız belgeyı sen 26 temmuzda asker olman lazım dediler ama cevremdeki herkes 5 eylül e kadar aldı suan içina en azından 1 yıl askere gidemem maddi yönden kredilerden acıköğretim 3.sınıfta kayıt sildirmek zorunda kalmıstım 20 eylülde kayıt var ama tecil ozaman yetişmiyor şimdi ben en azından sağlık raporu ile ozaman kadar yada ne kadar süre tecil alabilirim suan rahatsızlıgım kalp ten var
subedeki bayan sen celp e tabı değilsin dedi ama bana tebligat imzalattılar 26 temmuz olarak bilgi verirseniz sevirim ve daha önce bakaya olman sebebiyle dedı asal da sen bakaya olarak yargılanmayacaksın bu şubenın hatası sadece savunma vereceksin dedi
bilgi verirseniz sevinirim
ben bu yeni kanunu iyice okudum iki uc defa acayip seyler var para cezası tekrarı durumunda hapis felan bunlar cok net yazılmıs yanlız yazılmayan onceki msj larımdada yazdıgım gibi kabahatli kisinin nasıl askere alınacagı yenı kanunda yakalanması durumunda diyor ama nasıl yakalanacak. bu gbt olayını iyi arastırmak lazım simdi askeri ceza kanunumudur nedir onda olan degisiklik gbt ile alakalı kanunlarla uyumlumu degilmi. bir insan suc isledigi zaman prosodur nasıl isliyorsa ceza kanunda suc isleyen kisinin yakalanması icin ne yapılıyorsa askere gitmeyenler icinde aynı olmalı ki suan aynı onceden devlet icinde ayrılcalıklı olan tsk artık ayrıcalıkli degil hukuka uymak zorunda avrupa birligi uyum yasaları var insan haklarıyla ilgili verilen taahutler var bir insanı elinizde mahkeme kararı olmadan alıp tuvalete goturemez kolluk kuvvetleri... bunlar benim gorusum tabi bence bu kanunların hepsi genelgeler tsk yı profosyenellesme yolunda hızlandırmak icin hukumetin planlı yaptıgı seyler. ne yazıkki ulkemizde hukumetler tsk ya soz gecirememis bu hukumetde bakın avrupa birligini halk istiyor bu yolda imzalanan kanunlar bunu gerekli kılıyor kılıfı altında tskyı profosyenellestirmeye calısıyor olan biten bence budur. ayrıyeten gbt ye islenme olayı polis ve jandarma polis selayeti kanununa baglıdırlar ikiside iç işleri bakanlığına bağlıdır yani eger ulkede bakaya ve yoklama kacakları gbt ile aranacaksa benim sahsi dusuncem 500 bin kisi vardır bu rakam bukadar insanın tesbitini tsk yapamaz ole bi alt yapıları yok asalın. diyelimki yaptı bunun iç işleri bakanlıgına bildirmesi bkanlıgın emiyete bildirmesi bu kısılerin sisteme kydı felan baya uzun mesai ister... kısacası temkinli olmaya gundemi takip etmeye devam yeni askeri kanunun nasıl ugulandıgı ile alakalı haberleri gozden kacırmamak gerek bence...
dediğini anlıyorum dostum...
"...itibaren dört ay içinde gelenler ikiyüzelli, yakalananlar bin; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler beşyüz, yakalananlar ikibin; bir yıldan sonra gelenler yediyüzelli, yakalananlar üçbin Türk Lirası idarî para cezasıyla cezalandırılır. Bir yıldan sonra tamamlanan her takvim yılı için kendiliğinden gelenler ayrıca bin, yakalananlar ayrıca ikibin Türk Lirası idarî para cezası ile cezalandırılır. "
şimdi bu kişi kendisi giderse askerlik şubesine zaten askere gidecek olanlar gider...senin asıl sorduğun yakalananlar ise diyo orda...ve sen diyosun ki yakalama olması için elinde mahkeme kararı olması gerek ama mahkeme bu noktada yok diyosun...ozaman nasıl yakalama olur diyosun...nasıl askere alıncak bu gelmeyen ve mahkemece (mahkeme burda devre dışı kaldığı için)aranmayan kişi? diyosun...burda yakalama yapılmadan-yapılamadan kişi şu şekilde alınacak askere:
ilk uygulama
"verilecek idarî para cezalarına ilişkin evrak, yükümlünün bağlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer mülki idare amirliklerine gönderilir ve idarî para cezası ilgili il ya da ilçe idare kurullarınca verilir."
gördüğün gibi kişi yakalanmaya gerek kalmadan ansızın para cezasını bi kere yer ve kendisine bildirilir...böylece yükümlü açısından askerlik şubesine gitmeden ve/veya kişinin yakalanmasına gerek kalmadan ikinci aşamaya geçilir...
ikinci uygulama:
"verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra dördüncü fıkrada sayılan eylemlerden herhangi birini işleyenler ile bu eylemleri seferberlik ve savaş halinde işleyenler hakkında askerlik şubelerince suç dosyaları hazırlanarak yükümlünün nüfusa kayıtlı olduğu yer Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.”
gördüğün gibi bir tür uyarı niteliğindeki para cezasını yiyen yükümlü hala şubesine gidip işlemlerini yapmadığı için - anayasada belirtilen görevini yapmadığı için - askerlik şubesi yükümlü adına suç duyurusu yapmaya kanunla kendisine yetki verildiği için durumu savcılığa intikal ettirir...(hani mahkeme yoktu denebilir ama eskiden bakaya kalan neredeyse bu durumdaki herkes şubesine gittiği gibi savunması alınıp savcılığa verilirdi...şimdi ise her önüne gelene önce uyarı niteliğinde para cezası veriliyo.bu para cezasının verilmesi bile uzun bi süreç... yükümlü bu arada işlerini halledip vakit kazanmış oluyo...belirtilen zamanda gitmesi durumda para cezasının yarısını askerlikten sonra ödemiş olcak.yani o kişi için hiç mahkemeye gerek kalmamış oldu...aslına bakılırsa cezasını ödeyebilene askere geç gitme için bi imkan bu... )
üçüncü aşama:
"...verilen idarî para cezası kesinleştikten sonra kabul edilecek bir özrü olmadan...askerlik şubesince sevk edildiği kıtasına katılmayan veya geç katılanlar için, kendilerine tanınan kanuni yol süresinin bitiminden,
itibaren dört ay içinde gelenler altı aya kadar, yakalananlar iki aydan altı aya kadar; dört aydan sonra bir yıl içinde gelenler iki aydan bir yıla kadar, yakalananlar dört aydan bir yıla kadar; bir yıldan sonra gelenler dört aydan iki yıla kadar, yakalananlar altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.”
savcılık da kanunun gereğini yapar...kişinin aramasını başlatır yani gbt sistemine yükümlü artık girmiştir...yakalama kararı alan polis jandarma ilk baştan mahkemelere gerek duyulmadan yapılan süreçlerden sonra yakalandığında mahkemeye bu sefer çıkartılır...eskiden her önüne gelen vakalara bakan mahkeme artık ancak şimdi devreye girer...dediğim gibi para cezasını yiyen kişi işlerini bitirip şubesinin kendisine verdiği tarihte giderse mahkeme bu aşamada da olmucak hatta hiç olmucak o kişi için...
bakaya veya yoklama kaçağı olanlar gbtye elbet alınamaz çünkü dünya kadar insan bu durumdadır ama uzun süre askerlik şubesine gitmemiş işlem yapmamış ,para cezasını yedikten sonra bile hala daha uzun süre bu işlemleri yapmamış olanlardan savcılığa sunulan ve arama kararı çıkartılan kişi sayısı o kadar fazla olmayacaktır...
Askerlik şubesinin ne kadar zaman sonra savcılığa şikayette bulunacağı net değil, 3 ay sonra mı 1 yıl sonra mı, ne zaman? Ayrıca hala 'yakalanma' ifadesi mevcut, yani bakaya kalan kişi kendisi gitmezse zorla götürülmesi gibi bir durum hala geçerli. Bence yapılan değişiklik askerlikten çok yargıya dönük yapılmış, sadece yargının yükünü hafifletmek için. Askerliğin 'yumuşatılması' şuan için pek düşünülmüyor bence, düşünülse bile uygulamaya geçirilemiyor. Zorunlu askerliğin kaldırılması önümüzdeki 10 yıl için bence bir hayal.
Alıntı:
esprit rumuzlu üyeden alıntı
teşekkürler optimizeric,
bana gelen nezaket özellikli, bilgilendirme içerikli, tehdit mektubunda diyor ki;
son yoklama / sevk başlangıç tarihinden önce vatandaşlara TRT aracılığıyla tebligat mahiyetinde duyurular yapılmaktadır. yapılan bu tebligatlara rağmen 1632 sayılı askeri ceza kanununun 63'üncü maddesi gereğince son yoklamasını üç ay içerisinde yaptırmayanlar / bakaya suçunu işleyenler adli yargı mercilerince ağır hapis cezası ile cezalandırılmaktadır. bazı mahkemelerce bu hapis cezalarının paraya çevrilmesi de söz konusu olabilmektedir.
bu mektup 27.04.2011 tarihinde postaya verilmiş. polis amcaya da aynı gün gitmiş ilgili yazı
Ağır hapis cezası da ne demek ya, harbiden tehdit gibi. Yalnız polise ne söylemişler onu anlamadım, seni askerlik şubene götürmelerini mi istiyorlar, polisin böyle bir yetkisi var mı ki, askerlik şubesinden gelen mektupla kişiyi şubesine götürebilirler mi? Bi de, bence bakayalık süreni yanlış hesaplıyorsun, askerlik şubenin belirttiği tarih olan 31.10.2010'u esas almalısın.
açıklamalar için çok teşekkürler izc konun acayip bizi kıstırıyormu rahatlatıyormu sanırım uygulanıs sekline bakacaz... aramızda uzun yıllardır subesine gitmeyen arkadaslar vardır muhakkak benim gibi... birilerine para cezası gelirse kesin burdan ogreniriz. insallah kimseye gelmez tsk profosyenellesene kadar akıllarına gelmeyiz insallah... yok sa yandık...
Alıntı:
optimizeric rumuzlu üyeden alıntı
Ağır hapis cezası da ne demek ya, harbiden tehdit gibi. Yalnız polise ne söylemişler onu anlamadım, seni askerlik şubene götürmelerini mi istiyorlar, polisin böyle bir yetkisi var mı ki, askerlik şubesinden gelen mektupla kişiyi şubesine götürebilirler mi? Bi de, bence bakayalık süreni yanlış hesaplıyorsun, askerlik şubenin belirttiği tarih olan 31.10.2010'u esas almalısın.
zaten son tahlilde benim de merak ettiğim bu işte... polisin askerlik şubesinden kendisine gelen evrakla (kişi gbt'de aranmadığı halde) yakalama yapabilmesi veya askerlik şubesine götürme yetkisi gibi yetkileri var mı?.. önümüzdeki günlerde merhametli polis amcayla görüşeceğim ve elindeki belgeyi görmeye çalışacağım. buradan da paylaşırım... herkese sevgiler...
"özgürlük ve bağımsızlık benim de karakterimdir..." :)
Alıntı:
izc rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşım bende senin gibi 78 liyim ve bende 2011 affıyla üniversiteye başvurdum...odtu fizik zorluğuyla meşhur bi bölüm...yanlış anlama arkadaşım ama sağlık sorunların olmasada pek bitiren yokmuş orda zaten...:) bide odtü makina müh....arkadaşım anlatırdı...neyse...biz durumumuza dönelim...diğer arkadaşlar da uygulama da karşılaşma durumlarına göre bilgilerini aktarsınlar ama benim cevaplar şöyle olacak...
1. sorun için ;yeni çıkan yargının hızlandırılması kanunu devreye girdi ve dolayısıyla kanuna göre sen yakalanırsan bir idari para cezasına çarptırılacaksın askerlik şubesince...ama savcılık ,mahkeme olmayacak...çünkü kanun öyle...sana sevk tarihi veriyolar...sen o tarihte birliğe katılmazsan tekrar yakalanırsan hapis cezası şeklinde...idari para cezası nakit değil sen askerlik yükümlüğünü bitirdikten sonra ödeniyo ve sana belirlenen tarihte katılırsan birliğine yarı ücreti ödüyosun sözüne sadık kaldığın için...ama şunu da belirteyim ki hali hazırda birçok askerlik şubesi farklı uygulama yaptığını hala yeni kanunu uygulamadığı yönünde duyumlar alıyorum..benim yorumum ise askerlik şubesine ilgili yazılar gelmemiş olduğudur...yazı gelmediyse bu insanlara kanun yazısını okumanın yararı yok...onun için bende biraz yeni çıkan uygulamalar otursun diye biraz erteliyom şubeye gitme işini...yaka paça askere gitme durumu yok anlayacağın ama olsa olsa jandarma yada tanımadığın polislere denk gelirsen hakkında gbt araması olduğunda aranman olduğunu görünce şubene götürürler...sonra sana imza attırdıkları tarihe kadar salıverirler...
2.soruna gelince;neden başvuru formuyla yetiniyosun...üstelik bide fotokopiymiş...ek-c2 ni alsana...ben affa başvurunca bildiğin öğrenci belgesi ,öğrenci kartı aldım.. ek-c2 belgesini aldım...hatta belgede gördümki beni yeni bi öğrenci olarak kayıtlamışlar ve hatta 7 senelik askerlik izni vermişler...gözlerime inanamadım çünkü 29+ yım...aldığım gibi şubeye gönderdim...cep tel,ikametgah hepsini gönderdim...ama kağıt şubeye ulaşınca beni aradıklarında tatlı rüya bitti...sen ancak 25 temmuza kadar tecilli olabilirsin...çünkü 29+ sın dediler...ek-c2 ni alıp şubene yollarsan 25temmuza kadar hakkın var...söylediğin formu bende doldurdum biliyom o formu ama o bi ön başvuru kağıdı...o kağıt anca senin merhametli polisi idare eder...onda işe yarar,onu ikna eder...ek-c2 ni neden almadığını yaz,bu soruyu sonra tartışalım...mesela üniversite askerlik şubenden belge mi istiyo...?benimki istemedi...
3.sorun için...zaten bizim durumumuzdakilerin yaptığı yegane uygulama bu...ama sen zaten alacağın ekc2 belgesiyle 25 temmuza kadar aranman durur ,o senin doğal olarak zaman kazanman demek ...25 temmuzdan sonra için şubeye gitmediğin yakalanmadığın sürece yapay zaman kazanırsın ...atıyorum 25 kasımda yakalanmanla 28 aralık ta gitmenle 13şubat ta gitmenle arasında senin durumun için fark yok diye düşünüyorum...
seninle aynı ümidi taşıyan binlerce insandan biriyim...elbetki bedelli gündemde...süre kısaltmalar gündemde...bunu seçimi kim kazanırsa kazansın olumlu yönde düzenleme yapılacağını düşünüyorum...herkese hayırlı günler....
eyvallah izc kardeş,
şimdi bu ek-c2 belgesi tavsiyen benim de aklıma yattı. askerlik şubesini ve polisi 25 temmuza kadar bile "dondurmak" benim için çok büyük bir zaman kazancı olacaktı. fakat, bugün okula gittim...
"hani geçen hafta affa başvurmuştum siz de bana başvuru formunun fotokopisini vermiştiniz" dedim, öğrenci işlerindeki sevecen ve öğrenci dostu bayana.
o da dedi ki; "ey güzel kardeşim, ben sana başvuruyu yaptığında da söylemiştim. biz bu aşamada ek-c2 veremiyoruz. onu 25 temmuzdan sonra affın kabul edilirse vereceğiz."
tabi ben de diyemedim ki; "e ama izc'e vermişler. o almış. ben de istiyorum. banane banane bana da berin. benim ne eksiğim var. beni de alın aranıza. ben de oynamak istiyorum.":)
dedim ki; "bana askerlik şubesinden bir mektup geldi (o meşhur nezaket özellikli tehdit içerikli davet mektubu). ayrıca polise de bir kağıt gitmiş, ivedilikle alın gelin diyorlarmış. benim bir evraka ihtiyacım var. polis amca öyle dedi"...
kadıncağız da anaç bir bilgelikle dedi ki; "sakın askerlik şubesine falan gitme. 25 temmuzda biz sana veririz ek-c2'ni alır gidersin. yaşın 33 ama benim bildiğim, aftan yararlananlar ve halen okuyanlar için tecil süresi 35 yaşına kadar uzatıldı (ki bu baya sürpriz ve yeni bir bilgi oldu. hobareyyy!.. diye haykıracaktım neredeyse ama sanırım yanlış biliyor bu ablaçığımız.) okursun işte 2 yıl daha. ama sakına sakın askerlik şubesine falan gitme 25 temmuza kadar" dedi...
şimdi buradan anladığım; senin ek-c2 alma durumunla benim ki farklı. yani sen de benim gibi lisans eğitimi sırasında ilişiğin kesilip 2011 affı ile mi geri döndün?.. ya da senin üniversitenin verebildiği belgeyi benim üniversite neden veremiyor?.. ya da o öğrenci işlerindeki "öğrenci dostu" ablacığımızın bilmediği bir şeyler mi var?..
hoşçakal... mutlu kal...
Alıntı:
esprit rumuzlu üyeden alıntı
eyvallah izc kardeş,
şimdi bu ek-c2 belgesi tavsiyen benim de aklıma yattı. askerlik şubesini ve polisi 25 temmuza kadar bile "dondurmak" benim için çok büyük bir zaman kazancı olacaktı. fakat, bugün okula gittim...
"hani geçen hafta affa başvurmuştum siz de bana başvuru formunun fotokopisini vermiştiniz" dedim, öğrenci işlerindeki sevecen ve öğrenci dostu bayana.
o da dedi ki; "ey güzel kardeşim, ben sana başvuruyu yaptığında da söylemiştim. biz bu aşamada ek-c2 veremiyoruz. onu 25 temmuzdan sonra affın kabul edilirse vereceğiz."
tabi ben de diyemedim ki; "e ama izc'e vermişler. o almış. ben de istiyorum. banane banane bana da berin. benim ne eksiğim var. beni de alın aranıza. ben de oynamak istiyorum.":)
dedim ki; "bana askerlik şubesinden bir mektup geldi (o meşhur nezaket özellikli tehdit içerikli davet mektubu). ayrıca polise de bir kağıt gitmiş, ivedilikle alın gelin diyorlarmış. benim bir evraka ihtiyacım var. polis amca öyle dedi"...
kadıncağız da anaç bir bilgelikle dedi ki; "sakın askerlik şubesine falan gitme. 25 temmuzda biz sana veririz ek-c2'ni alır gidersin. yaşın 33 ama benim bildiğim, aftan yararlananlar ve halen okuyanlar için tecil süresi 35 yaşına kadar uzatıldı (ki bu baya sürpriz ve yeni bir bilgi oldu. hobareyyy!.. diye haykıracaktım neredeyse ama sanırım yanlış biliyor bu ablaçığımız.) okursun işte 2 yıl daha. ama sakına sakın askerlik şubesine falan gitme 25 temmuza kadar" dedi...
şimdi buradan anladığım; senin ek-c2 alma durumunla benim ki farklı. yani sen de benim gibi lisans eğitimi sırasında ilişiğin kesilip 2011 affı ile mi geri döndün?.. ya da senin üniversitenin verebildiği belgeyi benim üniversite neden veremiyor?.. ya da o öğrenci işlerindeki "öğrenci dostu" ablacığımızın bilmediği bir şeyler mi var?..
hoşçakal... mutlu kal...
29 yaşından sonra lisans öğrenciliği bahanesiyle askerlikten yırtmak pek mümkün olmuyor, okuyorum deyince pek sallamıyorlar. İş dünyasında tecrüben varsa yurtdışında çalışma durumunu gözden geçir bence, bu yolla 38 yaşına kadar askerliğini erteletebilirsin
Alıntı:
optimizeric rumuzlu üyeden alıntı
29 yaşından sonra lisans öğrenciliği bahanesiyle askerlikten yırtmak pek mümkün olmuyor, okuyorum deyince pek sallamıyorlar. İş dünyasında tecrüben varsa yurtdışında çalışma durumunu gözden geçir bence, bu yolla 38 yaşına kadar askerliğini erteletebilirsin
dün ales sonuçları açıklandı...tüm puan türlerinde baraj olan 55 i geçmişim...kendi bölümlerimden de yani say ve ea olarak 64 ve 62 aldım.ve istediğim yer için gerekli puanı almış bulunmaktayım.1 temmuz gibi başlıyo yüksek lisans kayıtları...kayıt için sadece askerlik durum belgesi gerekli...kayıtın ilk gününde sadece bu belge eksik diyerek askerlik şubeme göstercem.inşallah o belgeyi alır ve kayıt olabilirim...3 dönemlik bi bilişim yüksek lisansı ...yüksek lisansın erteleme hakkı lisans öğrenciliğinden daha iyi...lisans affına karşılık yani...