-
Re: Adli sicil ile ilgili konular bu başlık altında toplanacaktır
Alıntı:
nbaholu rumuzlu üyeden alıntı
TCK 86/2 maddesiyle karşılıklı yargılama neticesinde hakimin dosya üzerinde karar vermiş.Kararda Oğluma 5237 sayılı TCK 86/2 mad.gereğince 120 gün karşılığı adli para cezası verilmesine .Sanıgın suçunu haksız tahrik altında işlemesi sebebiyle cezasından TCK 29.maddesi gereğince takdiren 3/4 oranında indirim yaparak 30 gün karşılığı adli para cezası verilmesine,Sanığın sabıkasız oluşuna göre verilen cezadan TCK 62/1 mad.gereğince 1/6 oranında indirim yapılarak 25 gün karşılığı adli para cezası verilmesine,sanığın cezasına başkaca kanuni veya takdiri artırım veya indirim uygulanmasına yer olmadığına,sanığın ekonomik durumuna göre TCK nin 52.mad.gereğince bir gün karşılığı takdiren 20.00 ytl hesabıyla sanığın 500.00 ytl adli para cezası ile cezalandırılmasına para cezasının ertelenmesine yer olmadığına hükmolan ceza miktarı itibariyle temyiz yolu kapalı olmak üzere karar verildi. Yukarıdaki maddelerden aynısı için karşı tarafta aynı şekilde ceza aldı. Sormak istediğim en önemlisi Bu para cezası oğlumun siciline işlenirmi ileride karşısına ne şekilde çıkar örnegin askeri okula gidebilirmi devlet memurluğuna girişlerde sorun yaşarmı ?? Siciline işlenirse kaçsene sonra sicilinden çıkartılır. bu süre ne kadar şimdiden verdiğiniz cevaplara teşekkür edereim.
Adli işlem ve cezadır sicile işlenir.siizn asıl cezanız para cezası çok sorun teşkil edeceğini sanmıyorum.bir avukattan hukuki yardım alın.Saygılar.
-
merhaba,
yüz kızartıcı suçtan dolayı adli sicil kaydı olan biri öğretmen atamasına başvurmuş ve ataması adli sicil kaydından dolayı iptal edilmişse,sicil kaydı silinip memnu hakları iade edildikten sonra yeniden devlet memurluğuna başvurabilir,atanabilir mi?
Ayrıca ilk ataması yapılıp iptal edildiği dönemde kpss sınavı yoktu.şimdi kpss var ve memuriyetteki 40 yaş sınırına takılıyor.geçmişte iptal edilen ataması ile ilgili bir talepte bulunabilir mi?teşekkürler.
-
hayırlı akşamlar burdaki sabıka kaydında mahkeme karar veya esas numarası hangisi öğrenebilirmiyim teşekküler
1 c: G00572003C0004652 (05715330- 03) 09.05.2002 CK:404/2 59 40 36.
GAZİANTEP;2. AĞM 10A AH 17/10/2002 00000234-00000331 13/11/2002
-
Öncelikle bütün hukukçu arkadaşlara yeni adli yılın başarılarla dolu geçmesini dilerim.Benim siz değerli hukuk mensuplarına danışacağım sorunum ise 6.11.2008 tarihinde izinsiz pek az sayıda mermi bulundurmaktan 1 ay hapis cezası aldım.Bu hapis cezası 1050.YTL para cezasına çevrildi.Bu benim ilk sabıkam oldu.Acaba sabıka kaydım ne zaman ve nasıl silinir.Ben bunu çok merak ediyorum.Yardımcı olursanız çok müteşekkir olurum.Saygılarımla.Murat Aktaş
-
Çok güzel bir konu teşekkürler emeğinize sağlık sayenizde bilgilerimiz artıyor.
-
Alıntı:
opheria rumuzlu üyeden alıntı
Acaba takipsizlik kararı çıkan davaya da davalar kişinin memuriyetinde yükselmesine daha sonra engel olur mu? Bir adli sicil kaydı oluşmasa da yükselmede sıkıntı yaratır mı? Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmalarında pürüz olarak gözükür mü?
Takipsizik diye bir mahkeme kararı çıkmaz.Takipsiz lik kararı genellikle her hangi bir konu için yapılan soruşturma araştırma için olur görevli cumhuriyet savcısınca bu incelenir.Takipsizlik kararı verir yada dava açar.Takipsizlik kararı verilmiş ise ve bu kara ra bir üst mercii nezdinde itiraz edilmemiş ise sanırım 7 gün için de kesinleşir.Takipsizlik kararı size herhangi bir olumsuzluk vermez.Saygılarımla.
-
Re: memurluk ve yeni kanunu getirdiği yenilikler
Alıntı:
murat63 rumuzlu üyeden alıntı
sayın hukukçular bugünlerde bir gündemi meşkul eden bir yasa söz konusu temel ceza kanunlarına uyum yasaları diye bir kanun gözüme carptı acaba bu sistemde artık memur olmanın şartları değiştimi ben değişti diye düşünüyorm artık yasaklanmış haklarını geri alan memur olabilecek yani adli sicil kanunu madde 13\a göre yasaklanmış haklarını geri alan kişi hangi tür süç işlemiş olursa olsun memuriyete hak kazanacak.
14.7.1965 tarihli 657 sayılı kanunun 48 maddesin birinci fikrasının a bendinin 5 numaralı alt bendi değişmiştir. türk ceza kanunu 53. maddede belirtilen süreler gecmiş olsa bile kasten işlenmiş bir suçtan dolayı iki yıl ve daha fazla süreli hapis cezasına yada devletin güvenirliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, Milli savunmaya karşi suçlar devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet,irtikap.rüşvet,hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama ve kacakçılık suçlarından mahkum olmamak.. değiştirilmek üzere kömisyondan gecmiştir buna göre bence artık memnu haklarını alan biri memur olabilecektir diye düşünüyorum.... cevaplarınızı bekliyorum
Bu karar size umarım yardımcı olur.
DANIŞTAY
8. DAİRE
E. 2005/721
K. 2006/792
T. 1.3.2006
• MEMNU HAKLARIN İADESİ KARARI ( Tüm Ehliyetsizlikleri Ortadan Kaldırıcı Nitelikte Olduğu - Kararı Almış Olan Davacının Artık Bu Aşamada Memuriyete Engel Halinin Varlığından Söz Edilemeyeceği )
• EHLİYETSİZLİKLERİ KALDIRICI NİTELİKTE KARAR ( Memnu Hakların İadesi Kararı Almış Olan Davacının Artık Bu Aşamada Memuriyete Engel Halinin Varlığından Söz Edilemeyeceği )
657/m. 48/A-5
ÖZET : Memnu hakların iadesi kararı tüm ehliyetsizlikleri ortadan kaldırıcı nitelikte olduğundan, memnu hakların iadesi kararı almış olan davacının, artık bu aşamada memuriyete engel halinin varlığından söz edilemeyeceği hk.
-
Re: Smmm kanununa göre adli sicil kaydı
[QUOTE=tutkun77;147906]Adli sicil kaydımı aşağıda belirttiğim gibidir.
556 sayılı markaların korunması hakkındaki kanun hükmündeki kararnamenin 5194 sayılı yasanın 16.md ile değişik 61/A-c md. uyarınca 1 yıl 8 ay hapis cezası aldım ancak 647 sayılı yasanın 6.md gereğince ertelendi.
Suç :556 sayılı KHK
Suç tarihi :31/08/2000
Karar tarihi :01/11/2004
SMMM 3568 nolu kanun 4.mad.Mali müşavir olmanın genel şartları
d) Taksirli suçlar hariç olmak üzere; affa uğramış olsalar dahi ağır hapis veya 5 yıldan fazla hapis yahut zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma veya Devlet sırlarını açığa vurma, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına teşebbüs suçlarından dolayı hüküm giymiş bulunmamak.
g) (27.09.2007 tarih ve 26656 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 5. maddesiyle eklenen bent; Yürürlük: 27.09.2007) Affa uğramış, ertelenmiş veya paraya çevrilmiş olsa dahi Kanunun 4. maddesinde sayılan suçlardan biri ile hüküm giymiş olunması.
1-Adli sicil kaydım ne zaman silinir.Yeni tck yasasına göre 3 yıllık süreden faydalanabilir miyim?
2-Smmm kanununda belirtilen hakları adli sicil kaydım silindikten sonra elde edebilirmiyim?
3-Ertelenmiş olan cezam Smmm kanunun 4.md. d bendindeki suçlar arasına girer mi?
4-Kamusal haklarımı tamamen kazanmış olurmuyum?
Danıştay İÇBK 1990/2 E 1990/2 K numaralı kararın Beni Bağlayıcı özellikleri nelerdir.[/QUO
Danıştayın mali müşavirlik ile alakalı kararı var.Sabıkadan dolayı mali müşavir olamayan davacının lehine verdiği karar var.Danıştay sitesi bilgi bankası kısmın dan memnu hakların iadesi yazarak arama yaparsanız karşınıza çıkan kararları taramanız ile bahse konu olan karara ulaşabilirseniz.Saygılar.
-
Alıntı:
war rumuzlu üyeden alıntı
hayırlı akşamlar burdaki sabıka kaydında mahkeme karar veya esas numarası hangisi öğrenebilirmiyim teşekküler
1 c: G00572003C0004652 (05715330- 03) 09.05.2002 CK:404/2 59 40 36.
GAZİANTEP;2. AĞM 10A AH 17/10/2002 00000234-00000331 13/11/2002
Yardımcı olabilen yokmu karar veya esas numarası yazıyomu onuda bilmiyorum gerçi bi cevap bekliyorum saygılar
-
Degerli avukatlarımıza selamlar.ismim mustafa güney dogu gazisiyim.1996 yılında mayına basma sonucu yaralandım malülen askerden emekli oldum .bız gazilere tanınan.kamu kurumunda işe yerleştirme hakkımız var.işci olarakbütün evraklarımı tamamlayıp iç işleri bakanlıgı personel müdürlügüne gönderdım .tabii sabıka kaydımıda tam atamam yapılacakken benım sabıka kayıtlarında 1999 yılında tezgah acarken 1918 kanununa muhalefetden mahkemeye cıkmıştım.yenı parayla26 ytl ceza ödedim.bu sabıka kaydımda cıkıyor sizden ögrenmek istedıgım bu sabıka kaydı.benım kamuda işe girmeme engelmıdır.işçi olarak.cezayı 2004 yılında yatırdım 5 sene olmadıgından sildiremıyorum .ne olur bu konuda yardım edın mahkemeden karar istedıler .sabıkamla ılgılı acba bu sabıka benım işe girmeme engel olurmu.kusura bakmayın ben ilk okul mezunu oldugum için dogru da yazamadım.tekrar saygılarımı sunuyorum....
-
Öncelikle ; bu siteye emeği geçen herkese sonsuz teşekürlerimi iletirim.
Ben 2004 yılının nisan ayında tedaş tarafından kaçak elektrik kullanımından dolayı 435 ytl para cezası almıştım . Takip eden 4 iş günü içinde bu cezayı odedim ,ancak tedaş tarafından dava açıldı ve 2005 yılının kasım ayında dava sonuçlanıp suçlu bulunmuşum. ( Bu durum bana mahkemede yüzüme okunmadı ve beyan ettiğim adrese hiç bir şekilde bildirilmedi). 2 gün öncesinde yedek subay adaylığı için son dsurumu öğrenmek için askerlik şubesine gittiğimde bana bu haktan yararlanamayacağımı söylediler,ancak nedenini açıklmadılar.Bende bu durumu geçmişre tedaşın açtığı dava ve sonucuna ilişkilendirdim. Önce tedaş sonra adliye ye gidip araştırdım ve adli sicilime işlendiğini öğrendim ,lafı uzatmadan anlatmak gerekirse; sonuç olarak cezam iyi hal ve daha önce sabıkamın olmayışı . tedaş tarafından kesilen cezanın zamanında ödenmesi v.s. durumlardan ötürü 2 ay ceza almış olmakla birlikte, yine yukarda saydığım iyi halden dolayı herhangi bi mahkümiyet yada para cezası almamışım.
Benim öğrenmek istediğim bu durum karşısında adli sicil kaydımı sildire bilme ihtimalimin olup olnadığıdır.
Şimdiden ilginiz ve vereceğiniz cevaplar için teşekür ederim.
-
Siz neticede mahkemeden 2 aylık da ola ceza almışsınız.Sizin suçun niteliği hırsızlığana girmekte.657 sayılı dmk kanunu 48 ci maddede yazılı suçlarda hırsızlıkta var bu sebeple siz yedek subay olmazsınız.Erteleme süreniz içinde başkaca bir suç işlemediğiniz takdir de erteleme süresi sonunda sabıkanızı sildirebilir hiç suç işlememiş gibi olursunuz.Ancak size tebligat gelmediğini yazmışsınız mahkeme aşamasın da siz ikametgahmı değişdiniz eğer böle bişi varsa boşalttığınız yerin kapısına tebligat asılır bölelikle siz etebligat yapılmış sayılır.Ancak siz tüm bu konular için bir avukattan hukuki yardım alın derim.Saygılarımla.
-
adli çalışanları bana kızmasın benimde başımdan bi olay geçti kime adliyeye gidiyorum siciline işler dediler başka adliyeye gidiyorum bişey olmaz dediler yaniş diyorumki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yazıyosa ve sonunda tedbire yer olmadığına diye bi cümle varsa kormayın arkadaşlar kolay kolay işlemiyolar artık sicili içiniz rahat olsun ALLAH yardımcınız olsun
-
peki sayın hocam banada aynıusı oldu ben 1 yıl ceza aldım hırsızlıktan kasıtlı bii olay ama hırsızlık yok sadedce bizim başçavuşun malzameziyce aramızdakiş diğoloğu bilmemesiydi ama sicilime işlenmedi daha önceki halim göz önüne alınmış denetimli serbestlik tedbire yer olmadığına diyerekten yazıp göndermişler bu gbt kayıtlarındamı gizli daha yeni kamu işi için sabıka kaydı aldım temiz çıktı valla bu nasıl oluyor valla işiniz zor karman çorman işler ne akıl erer nede ömür yeter sizin bu uğraşlarınıza kolay gelsin size
-
merhabalar.. üniversite son sınıf öğrencisiyim, fakülte yönetmeliği nedeniyle 2. dönem kredi sınırlamasına takılıp 1 ders seçemiyorum, bu nedenle mezun duruma gelemiyorum. buna neden olan maddelerin yürütmesinin durdurulması için idare mahkemesinde dava açtım. sorum şu: bu dava benim sicilimde gözükür mü ve kamuda işe başvurularım bu nedenle geri çevrilebilir mi?
-
merhabalar ben 3 kişi ile sözlü kavga ettik ve onlar bana biraz vurdular sonra karakola gittik şikayetçi olduk daha sonra ifadeler alındı ama biz tanıdık cıktıkk akraba cıktık karşı şikayetçi oldugum kişiler anlaşalım dedi polis her sey cok gec dedi ve kabul etmedi şimdi ise mahkemeye cıkıcağız nasıl anlaşabilirz acaba bilen varmı veya anlaşabilirmiyiz ??? suç kasten yaralama hakaret hakaret hakaret ???
-
şu an istersen sabıkanı sildirebilirsin . sabıka kaydını çıkart . bir dilekçe ciye sildirmek için dilekçe yazdır . tekrar adliyeye git ve dilekçeyi ver .onlar ankara adli sicil istatikler dairesine gönderiyor . gönderdikten 30 gün ile 45 gün arası silinir . bu kadar . ayrıyetten para cezası için ödeme emri adresine gelir . öyle bir şey geldiyse de ödersin . miktar çok sa taksitlendirebiliyorsun .
-
djaltar . şimdiki kanuna göre herhangi bir suç aleti olmamış yumruklu kavgalarda taraflar birbirinde şikayetçi olmadıgı zaman dava düşer . dosya açılmaz .
anladıgım kadarıyla sizinkisi yumruklu kavga .
öyleyse . dava bilem açılmaz.
-
bizimkisi yunmrukluda değil ama arada hakaret de var benim öğrenmek istediğim yani mahkemede biz anlaştık diyebilirmiyiz bunu mahkeme kabul edermi acaba ???
-
Dava bitimini müteakip adli para cezası alma durumunda sicil kaydını etkilermi işe girişte sabıka kaydı almak istediğimde engel olurmu.
-
Re: Adli Sicil Silimesi
iyi akşamlar bir sorum olacaktı benim 2003 te yüz kızartıcı cezam vardı ama ertelenmişti.şimdi cezayı arşive aldırdım arşivden sildirebilirmiyim?2005 ten önceki cezalar silinebiliyormuş cezam da erteli ceza olduğu için sordum.ii akşamlar...
-
[QUOTE=ada001;242185]iyi akşamlar bir sorum olacaktı benim 2003 te yüz kızartıcı cezam vardı ama ertelenmişti.şimdi cezayı arşive aldırdım arşivden sildirebilirmiyim?2005 ten önceki cezalar silinebiliyormuş cezam da erteli ceza olduğu için sordum.ii akşamlar... memnu haklarının iadesini geri alabilirmiyim?geri alırsam öğretmen olarak atanabilirmiyim?lütfen arkadaşlar yardımcı olun...
-
Allah rızası için bu sorumu lütfen yanıtlayınız çok rica ediyorum.kız arkadasım 2003 yılında emniyet-i suistimal suçundan yargılanmış ve bu sonuç ortaya çıkmıstır
hüküm:
1)her ne kadar sanık ayşe güzel hakkında Emniyeti suistimal suçundan cezalandırılması talebiyle mahkememize kamu davası açılmıs ıse de atılı suçun takibinin şikayete tabi bulunduğu,müştekinin sanık hakkında şikayetinden vazgeçtiği anlaşıldıgından atılı suçtan sanık hakkında açılan kamu davasının TCk nın 99. maddesi geregince dusurulmesıne
2)her ne kadar sanıklar hatice kur ve mehmet bora haklarında cürüm eşyasını satın almak ve saklamak suçu nedeniyle bu suçu işlediklerine dair iddaa dışında cezalandırılmalarına yeterli ve inandırıcı delil bulunmadıgı anlasıldıgından atılı suçlardan sanıkların ayrı ayrı beraatlerıne
yargılama giderlerinin hazine üzerine bırakılmasına ilişkin,
sanık ayşe güzel ve hatice kurun yoklugunda sanık ayşe güzelin vekil ile sanık mehmet boranın yüzüne karşı C.savcısı huzuruyla talebe uygun ve yasa yolu açık olmak üzere
verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı 08,04,2004
şu an kendisi universite 4.sınıfta okuyor.ilerde devlet memurluğu için bir engel teşkil eder mi onun için.lütfen bu soruyu acil yanıtlarsanız sevinirim diger avukatlar birşey olmaz diyor ama bir de size sormak istiyorum.Allah rızası için yanıtlayınız.
-
Allah rızası için bu sorumu lütfen yanıtlayınız çok rica ediyorum.kız arkadasım 2003 yılında emniyet-i suistimal suçundan yargılanmış ve bu sonuç ortaya çıkmıstır
hüküm:
1)her ne kadar sanık ayşe güzel hakkında Emniyeti suistimal suçundan cezalandırılması talebiyle mahkememize kamu davası açılmıs ıse de atılı suçun takibinin şikayete tabi bulunduğu,müştekinin sanık hakkında şikayetinden vazgeçtiği anlaşıldıgından atılı suçtan sanık hakkında açılan kamu davasının TCk nın 99. maddesi geregince dusurulmesıne
2)her ne kadar sanıklar hatice kur ve mehmet bora haklarında cürüm eşyasını satın almak ve saklamak suçu nedeniyle bu suçu işlediklerine dair iddaa dışında cezalandırılmalarına yeterli ve inandırıcı delil bulunmadıgı anlasıldıgından atılı suçlardan sanıkların ayrı ayrı beraatlerıne
yargılama giderlerinin hazine üzerine bırakılmasına ilişkin,
sanık ayşe güzel ve hatice kurun yoklugunda sanık ayşe güzelin vekil ile sanık mehmet boranın yüzüne karşı C.savcısı huzuruyla talebe uygun ve yasa yolu açık olmak üzere
verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı 08,04,2004
şu an kendisi universite 4.sınıfta okuyor.ilerde devlet memurluğu için bir engel teşkil eder mi onun için.lütfen bu soruyu acil yanıtlarsanız sevinirim diger avukatlar birşey olmaz diyor ama bir de size sormak istiyorum.Allah rızası için yanıtlayınız.
-
cevaplarınızı bekliyorum.şimdiden çok teşekkürler.
-
cevap verecek kimse yok mu acaba?
-
Forumun saygıdeğer hukukçularına iyi pazarlar diyerek meramımı anlatayım..
Ben 1982 yılında 765 sayılı TCK'nın 209/1 fıkrasınca 4 yıl 2 ay ağır hapse mahkum oldum..Cezamı yattım.Normal bir hayat sürdürerek esnaflık yaptım ve emekli oldum.O yıldan bu yana emniyet ve Adliye ile hiçbir işim olmadı..
Son yıllarda çıkan yeni TCK ve İnfaz kanunları gereğince mahkumiyetimin Adli Sicil kayıtlarından silinerek ARŞİV KAYDI'na alındığını sanıyordum..
Ama öyle değilmiş..Hala sabıka kaydımda bunlar gözüküyor..
Yani silinerek arşiv kaydına alınmamış.
Ve sabıka kaydında MÜEB.MEM. diye ceza da devam ediyor gözüküyor..
Gerek HUKUKİ.NET forumlarında gerekse internette edindiğim bilgiler doğrultusunda benim sorularım şunlar:
1-Benim durumuma uyan ama mülga olan aşağıdaki kanun'dan hala yararlanma olanağım varmıdır?Yani,benim suç tarihimden sonra yapılan yasa değişikliklerinden mülga dahi olsa ''lehe olan kanun uygulanır'' prensibi uygulanırmı?
Forum sayfalarında sayın Av.Bahattin Yıldız'ın 2005 yılında yazdığı bir iletide ''BU YASANIN YÜRÜRLÜK TARİHİNDEN (1.6.2005) ÖNCEKİ SUÇLAR İÇİN ESKİ ADLİ SİCİL YASASININ UYGULANACAĞIYLA İLGİLİ HÜKÜM'den bahsediliyor ama bu kural MÜLGA kanunlar için de geçerli midir,anlayamadım:
https://www.hukuki.net/topic.asp?TOPIC_ID=8025
TÜRK CEZA KANUNUNA BİR GEÇİCİ MADDE
EKLENMESİNE İLİŞKİN KANUN
Kanun No. 5106
Kabul Tarihi : 4.3.2004
MADDE 1. - 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
GEÇİCİ MADDE 1.- 31.12.1987 tarihinden evvel işlenmiş suçlarla ilgili olarak mahkemeler tarafından yapılan yargılamalar sonucunda; haklarında mahkumiyet kararı verilenlerden, bu Kanunun yayımı tarihinden önce bihakkın tahliye olanlar ile şartlı salıverilenlerin Türk Ceza Kanununun 122 ve 123 üncü maddelerindeki süreler ve 4.4.1929 tarihli ve 1412 sayılı Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun 417 nci maddesinin (2) ve (3) numaralı bentlerinde yer alan koşullar aranmaksızın;(Yani, Müsted'inin mahküm olduğu cezanın infaz edildiğini veya kanuni sebeplerden dolayı düştüğünü ve tarihlerini ve mahkeme masraflariyle hükmolunmuş ise şahsi hakların ödendiğini müsbit evrak ve Mahküm olduğu cürümden pişman olduğunu ihsas edecek surette hüsnü hali görüldüğüne dair vesikalar.)
talep halinde mahkemelerce memnu haklarının iadesine karar verilir.
MADDE 2. - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3. - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
https://www.hukuki.net/kanun/5106.15.text.asp
2-Yine bir kanun daha çıkmış 2003 yılında..Forum sayfalarında edindiğim izlenime göre yüzkızartıcı suçlar kapsamına giren suçların da silinmesini öngörüyor bu yasa..Yalnız bu 4778 sayılı yasa sanırım mülga değil..
Kanun No. 4778
Kabul Tarihi : 2.1.2003
MADDE 31. — Adlî Sicil Kanununun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Madde 8. - Cezanın çekildiği veya ortadan kalktığı veya düştüğü tarihten itibaren;
a) Kabahatten mahkûmiyet halinde, diğer bir cürüm veya kabahatten dolayı bir yıl içinde,
b) Basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma ve dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı suçlar ile beş yıldan fazla ağır hapis ve hapis cezasına mahkûmiyetler on yıl içinde,
c) Beş yıl veya daha az ağır hapis veya hapis veya ağır para cezasına mahkûmiyet halinde diğer bir cürümden dolayı beş yıl içinde,
d) (b) bendindeki suçlara mahkûmiyetlerin; suçu işlediği zaman onsekiz yaşını doldurmamış olan küçükler hakkında verilmesi halinde diğer bir cürümden dolayı beş yıl içinde,
e) (c) bendindeki suçlara mahkûmiyetlerin suçu işlediği zaman onsekiz yaşını doldurmamış olan küçükler hakkında verilmesi halinde diğer bir cürümden dolayı iki yıl içinde,
Evvelce verilen ceza cinsinden bir cezaya veya daha ağır bir cezaya mahkûm olunmadığı takdirde ilgilinin, Cumhuriyet savcısının veya Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünün talebi üzerine hükmü veren mahkemece veya talep edenin bulunduğu yer asliye ceza mahkemesince duruşma yapılmaksızın adlî sicildeki kaydın çıkartılmasına karar verilir. Ertelenmiş olan hükmün esasen vaki olmamış sayıldığı hallerde ise, bu tarih esas alınır. Bu kararların bir örneği Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne gönderilir.
Kanunlarda yapılacak değişiklikler sonucu suç olmaktan çıkarılan veya idarî nitelikte cezaya dönüştürülen suçlarla ilgili bilgiler Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce re’sen adlî sicil kayıtlarından çıkartılır.
http://www.ivdb.gov.tr/duyurulan/yenimevzuat/4778.htm
3-Bu bilgiler doğrultusunda benim lehime olan geçmişteki bu yasalardan bahsederek başvuru olanağım varmıdır?Çünkü bu yasalar benim durumumla ilgili olarak çok açık ve anlaşılır ve yararıma hükümler içeriyor..Kanunun MÜLGA olup olmaması yararlanmamı engelleyen bir unsurmudur?
4-1982 yılında işlenen ve çekilen bu mahkumiyet kaydının son Adli Sicil Kanunu gereğince kurum tarafından otomatikman taranıp silinerek arşiv kaydına alınması gerekirmiydi?
Ben bu tür bir başvuruyu direkt Ad.Sicil Genel Müdürlüğüne yapabilirmiyim?
5-Adli sicil kaydım silinerek arşive alındıktan sonra güvenlik tedbiri olan MÜEB.MEM. kaydı da arşive alınırmı?
MÜEB.MEM. teriminin karşılığı ''müebbeten memuriyetten men'' midir?
Kısaca..
Ne yaparsam yapayım,memuriyet hakkı elde edemiyeceğimi biliyorum..Suçun arşiv kaydından silinemiyeceğini de biliyorum.
Ama en azından olası bir ceza kovuşturmasında bu bilgilerin direkt SABIKA KAYDI olarak gözükmemesini istiyorum.(Bu arada, sabıka kaydının silinip, ARŞİV'de gözüken kayıtlar için uygulamadaki ceza davalarında hakimlerin takdir hakkının ne yönde olduğu konusunda da somut bir mahkeme kararı varsa açıklamasını arzu ediyorum,ki;bu konu da, çok merak edilen ve pek bilinmeyen bir husustur)
Günlerce bu konuda değişik internet ortamlarında araştırma yaptım..
Ama hala nereye nasıl başvurulacağına karar veremedim.
Adli Sici Gen.Müdürlüğüne'mi,ikamet ettiğim yerin Ağır Ceza Mahkemesine mi,Asliye ceza Hakimliğine mi?
Başvurumu hem SABIKA KAYDI'nın silinmesi hemde Memnu hakların iadesi olarak aynı dilekçede belirtmelimiyim?
Vereceğiniz yanıtlarınız için şimdiden teşekkürlerimi arzediyorum.
25 yıldan beri Adliye kapısına işim düşmedi,Allah ta düşürmesin..
Bu durumumun halli için gittiğimde de yanlış birşey yapmak istemiyorum.
Hepinize saygılarımla.
-
Merhaba ben ücretsiz avukat istiyorum bunun icin ne yapmam gerek geri donerseniz sevinirim
SAYGILARIMLA
-
-
ben ceza aldım karar su sekilde:basit tıbbi müdahale ile giderilebilir nitelikte kasten yaralama eylemine uyan 5237 sayılı tck.nun 86\2 maddesi geregince sucun işleniş biçimi meydana gelen zarar ve tehlikeni agırlıgı ile sanıgın guttugu amac ve saike gore takdıren sanıgın 5 tam gün para cezası ile cezalandırılmasına 5237 sayılı tck.nun 62. maddesi geregince sanıgın gecmısı ıle yargılama surecındekı davranısı lehıne takdırı ındırım nedenı sayılmakla verlen cezasında taktıren1\6 oranında ındırım yapılarak sanıgın 4 tam gun adlı para cezası ıle cezalandırılmasına sanıgın 4 tam gun adlı para cezasının 5237 sayılı tck.nun 52\2 maddesi geregince karsılıgı taktıren 20 ytl olmak uzere 80 ytl adlı para cezası ıle cezalandırılmasına karar verılmıstır.ben astsubaylık kursuna bvaslıycam mart ın 20 sınde ve bu ceza benım sıcılıme yenı gectı okulun haberı yok henuz guvenlık sorusturmasında bana engel olur mu okulun sartı soyle:Taksirli suçlar hariç olmak üzere, affa ve zaman
aþýmýna uðramýþ yahut para cezasýna çevrilmiþ
veya ertelenmiþ, hükümlülüklerine iliþkin kayýtlarý
adli sicilden çýkartýlmýþ olsa bile, bir suçtan
hükümlü veya soruþturma altýnda olmamak, bu sart benı engellıyor mu
-
iyi günler arkadaşlar ben de şöyle bir soru sormak istiyorum müvekkilimin belediye başkanlığına adaylığı il seçim kurulu kararınca adli sicilinden dolayı düşürüldü, bu hususta verilen karar kesin, daha sonra memnu hakların iadesi yönünde bir karar aldık, şimdi bu karar ile birlikte tekrar il seçim kuruluna itiraz edebilir miyiz? bu hususta emsal karar varsa paylaşırsanız çok sevinirim.
-
slm yardımcı olursanız cok sevınırım
BENİM YASADISI BAHIS OYNATMAKTAN OLAN SABIKA KAYDIM VARDI 99 YILINDA ASLIYE CEZADA ONANMIS OLAN BU PARA CEZASINA CEVRILDI VE BEN BUNU YATIRDIM VE 2005 TE SICIL KAYDIMDAN SILDIRDIM AMA ARSIV KAYDIMDA KALDI BU VE GOZUKUYOR
SORUM ISE BU ARSIV KAYDIMDA GOZUKEN SABIKAM MEMURLUKLARA BASVURMAM DA ENGELMIDIR ACABA ENGELSE ARSIV KAYDIMI SILDIREBILIRMIYIM
-
Merhabalar bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ben 19 yaşında üniversite öğrencisiyim, uzman jandarma sınavınıda kazandım ve mülakatlara gireceğim. Benım ve ailemın de adli sicil kaydı istendi. babamın 1997 senesinde trafik kazasından dolayı mahkemesi olmuştu ve o mahkeme sonucunda para cezası almıstık sonra o para cezası teccil ( af ) oldu ve para ödemedik. ama bu 1998 yılında sonuclanan mahkeme babamın adli sicil kaydında gözüküyor. bu benım askeriyeye girmeme engel olurmu acaba yardımcı olursanız çok sevinirim...
-
merhabalar...ben 6 yıl önce yaz tatili için gittiğim yerde hırsızlık iftirasına maruz kaldım.o kişi hakkımda dava açmış.6 yıl önce mahkemeye çıktım ve suçsuz olduğum kanıtlandı.şimdi zabıt katipliği için başvurmak istiyorum ama bu olay benim kamuda çalışmama engel olurmu?sabıka kaydım varmıdır?sicilime işlenmişmidir?ACİL CEVAP lütfen...............
-
Alıntı:
nadirem rumuzlu üyeden alıntı
merhabalar...ben 6 yıl önce yaz tatili için gittiğim yerde hırsızlık iftirasına maruz kaldım.o kişi hakkımda dava açmış.6 yıl önce mahkemeye çıktım ve suçsuz olduğum kanıtlandı.şimdi zabıt katipliği için başvurmak istiyorum ama bu olay benim kamuda çalışmama engel olurmu?sabıka kaydım varmıdır?sicilime işlenmişmidir?ACİL CEVAP lütfen...............
Eğer beraatinize karar verildiyse bu olay sabıka kaydınıza işlenmemiştir. İşiniz için bir engel olmayacaktır.
-
Alıntı:
onuratasoy rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Ben 19 yaşında üniversite öğrencisiyim, uzman jandarma sınavınıda kazandım ve mülakatlara gireceğim. Benım ve ailemın de adli sicil kaydı istendi. babamın 1997 senesinde trafik kazasından dolayı mahkemesi olmuştu ve o mahkeme sonucunda para cezası almıstık sonra o para cezası teccil ( af ) oldu ve para ödemedik. ama bu 1998 yılında sonuclanan mahkeme babamın adli sicil kaydında gözüküyor. bu benım askeriyeye girmeme engel olurmu acaba yardımcı olursanız çok sevinirim...
bu konu hakkında bilgili yardımcı olabilecek birisi yokmu ?
-
Alıntı:
onuratasoy rumuzlu üyeden alıntı
bu konu hakkında bilgili yardımcı olabilecek birisi yokmu ?
Sizin askeriyeye girmeniz de hiç bir hukuki sıkıntı yok.Zira babanız taksirli bir suçtan ceza almış ve paraya çevrilmiş.Ceza yargılamasında asıl ceza en son verilen cezadır örneğin 1 kişi 3 ay hapis cezası alır bu para ya çevrilir.neticesi başka olur böylece.Ayrıca babanız yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamış.Gönlünüz rahat olsun.Babanızın ceza aldığı mahkemeye müracaatı halinde adli sicili ve arşiv kaydı silinir.içiniz rahat olsun.
-
Alıntı:
gunesizmir rumuzlu üyeden alıntı
Sizin askeriyeye girmeniz de hiç bir hukuki sıkıntı yok.Zira babanız taksirli bir suçtan ceza almış ve paraya çevrilmiş.Ceza yargılamasında asıl ceza en son verilen cezadır örneğin 1 kişi 3 ay hapis cezası alır bu para ya çevrilir.neticesi başka olur böylece.Ayrıca babanız yüz kızartıcı bir suçtan ceza almamış.Gönlünüz rahat olsun.Babanızın ceza aldığı mahkemeye müracaatı halinde adli sicili ve arşiv kaydı silinir.içiniz rahat olsun.
Hmm evet anladım yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ediyorum.
-
Sayın Hukuk Severler,
2009 yılında kesinleşmiş bir mahkeme kararı gereği 86/2 kasten adam yaralamak suçundan 5 gün hapis cezası aldım. Hapis cezası, günü 20 TL den, 100 TL' ye çevrildi. Bu adli para cezası sicil kaydım da gözükecek diye öğrendim.
5352 no' lu adli sicil kanunun 9.maddesinin (a) bendinde yazıldığı üzere "Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması," ibaresinden; anlaşıldığı üzere:
para cezası verilip infaz edildiği takdirde, bu kaydın silinmesi için başvurabilir miyim?
Kanunun, bakanlık tarafından belirlenen yönetmeliğini de okudum ancak orada da kanunun işleyişi ile ilgili farklı bir tarif yoktu.
Bütün bunlara ek olarak; 2005' te çıkan 5253 sayılı adli sicil kanunudan önce suç işleyenler için kanunun geçici 2. maddesi 3682 sayılı 1990 da yürürlüğe girmiş adli sicil kanunun 8. maddesi uygulanmaktadır. Bu yüzden yaptığım araştırmalarda sürekli 5 yıl beklemem gerektiği söylenmekte. Ancak 2006 yılında suç işlendi...
5253 sayılı Adli Sicil Kanunu
25929 sayılı resmi gazetedeki Adli Sicil Yönetmeliği
Hukuk alemine yabancı olduğum için kanunlar ve yönetmeliklerin, adli sicil silme işlemindeki işleyişi anlayabilmek için yeterli olacağını düşündüm, ama yanılıyorum galiba...
Herkes kolay gelsin, iyi çalışmalar..
-
merhabalar bende katiplik sınavını kazandım ancak benimde korkularım var yardımcı olur musunuz lütfen..öncelikle arkadaşımın yüüznden ben bir hırsızlığa eksik teşebbüs davasına karıştım ancak biz kesinlikle kabul etmedik zaten gerçektende ortada bi yanlış anlaşılma vardı neyse kesinlikle fişlenmedik ve fotomuz da çekilmedi ancak mahkeme 4 yıl sürdü 2005 yılında sulh cezadan asliye cezaya görevsizlik kararıyla geçildi asliye cezada bizi beraat ettirdi sbaıkam temiz bir ceza almadık ama gbtde çıkar mı fişlenmemiş parmak izi alınmamış bir insan bu suçtan dolayı memur olamaz mı