-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Alıntı:
Dokuzharf rumuzlu üyeden alıntı
Tekrar merhaba,
Hükümetin üzerinde çalıştığı "kamu alacakları affı" içerisine bizim ödeyeceğimiz tazminatlar da girer mi acaba? Geniş bir yelpazede değerlendirileceği ile ilgili söylemler var haberlerde. Devlet her türlü alacağında faiz konusunda indirime giderek kolaylık sağlayacak. Bu konuda görüşü veya bilgisi olan var mı? Paylaşırsanız sevinirim..
Arkadaşlar neden kimse bu konu hakkında yorum yazmamış? Ben gözden kaçtığını düşünerek tekrar gündeme almak istiyorum. Zira bu da çok önemli bir konu. Çünkü vergisi primi vs vs vs hepsi kamu alacağı bizim ödeyeceğimiz para da kamu alacağı.. Bu durumda bizim de bu konuda Sayın Babacan'a mail atmamız gerekiyor
-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
Ya tabiki haklısın ama sanırım siz cezai süreyi tamamlamışsınız.Bizim başımızdaki bu dert maalesef parayla çözülmüyor vee bu yüzden daha elzem.Bundan dolayı bu konu hakkında yoğunlaşıyor herkes.Bu konu hakkında fax,e-posta,telefon,dlekçe vs... uğraşıyoruz.Bashetmiş olduğunuz konu sadece vergi affını kapsıyor sanırım.Bizim borcumuz vergi değil biliyorsunuz bu yüzden olmumsuz olacaktır ama tabiki bir dilekçe fazla yazmakta fayda var.
-
Geçtiğimiz günlerde bir subay arkadaş 18 aylık firar süreci sonrasında hava kuvvetleri tarafından ilişiği kesilmemiş olmasına rağmen süreci daha fazla uzatmamak ve bir an önce normal yaşantıya geçmek düşüncesiyle teslim olmuş, mahkeme tarafından hapis cezası verilerek 7 ay cezaevinde kalmış ancak sonrasında ilişiği kesilmeyerek görevine devam etmesi yönünde karar alınmış. Böyle bir durum mümkün müdür?
-
iyi bayramlar arkadaşlar. Ben izin tecavüzü suçu işledikten sonra 17 inci ayda yakalanıp mahkemede hakim takdiri ile Tsk dan ilişiği kesilmiş biriyim. ilişik kesilme işleminin kesinleşmesi için kuvvet komutanı, savunma bakanı ve başbakanın imzalarını bekliyorum. Bu süre içerisinde ikametgahımın bulunduğu sivil mahkemeyede askeri mahkemeden henüz ceza belgelerim gelmedi. Şuan bir işyeri ile anlaşma yaptım ve çalışmaya başlayacağım. Ancak bir arkadaşımdan öğrendiğime göre SGK nın vereceği ikramiyeyi almadan bir işyerinde çalışmaya başlarsam ikramiyenin yatırılmama tehlikesi ortaya çıkıyormuş. Önce bekle ikramiyen yatırılsın, sonra işe başlayıp sgk kaydı yaptırırsın dendi. Bu doğru mu? Birde ceza sivil mahkeme tarafından şahsıma tebliğ edildiğinde, savcı ile konuşup cezamı erteletme imkanım var mıdır? Teşekkür ederim cevaplarınız için..
-
savcılığa dilekçe vererek cezanı erteletme imkanın var.SGK konusunda tavsiyem ikramiyeni aldıktan sonra işe başlamandır.
-
Mümkündür ve mahkemenin takdirindedir
-
Öncelikle bu forumun yaratıcılarına ve forumda zamanını ayırıp değerli bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkürler... Hemen hemen her şey net. Yani ne zaman firar edeceğin, firar süresince nelere dikkat edeceğin, firar sürecinin sonunda neler yaşayacağın ve daha detaylı bilgiler. Ben bu bilgiler sayesinde şuan daha kararlı ve kendime güvenir bir şekilde firar yolunda adım atmaya başlaycağım... Benim bu tecrübeye sahip arkadaşlara nacizane bir sorum olacak. Aslında sorumun cevabı göreceli ama sonuçta herkes kendi fikrini sebepleriyle beraber söyleyebilir. Karşılaştığınız ve ilerde karşılaşabileceğiniz durumlara rağmen firar yolunu seçerek TSK'dan re'sen emekli olan arkadaşlar ve bu durumda olan arkadaşları olanlar arasından en ufak bir pişmanlık duyan var mı ? ( Bu kadar hukuksal soruların sorulduğu ve yazışmaların yapıldığı forumda bu duygusal soruyu sorarak bir yanlış yaptıysam kusura bakmayın... )
-
pişmanım ama daha önce bırakmadığıma.Şimdi tek sorun hapis kaldı onuda teslim olduğumda alın beni içeriye diye yalvardım savcıya hatta onlarda şaşırdılar millet çıkmak ister sen girmek istiyorsun dediler.Ben olsun bitsin de kurtulayım diye bakıyordum.şimdilerde 4b li olarak çalışıyorum hepis olursa geri dönmem biraz sorun olacak ama herşeyin hayırlısı.Hergün küüfürle işe gitmektense sevdiğim işi yapmak her ne kadar nispeten daha zor ve riskli olsada çok daha güzel bence.Ama çooook iyi düşünüp karar verin geri dönüşü çetefelli bir yol.Kararınız ne olursa olsun herkes için cümlemize hayırlı olması dileğiyle.
-
geri donusu cetrefilli degil, geri donusu olmayan bir yol firar. Ben yurtdisinda firardayim su anda tek sikintim Turkiyeye gelememek. Ama emin olun hepsine deger. Elbet bu sistem duzelecek, bitecek bu sikintilar, hepsi halledilecek. Kafanda uymuyosan bu sisteme, disarida daha basarili olacagini dusunuyorsan ve eminsen yap bu isi derim. ben simdi yapmasaydim bunu, ileride bnb'ligimi bitirip 15 yil mecburi hizmeti bitirdigimde kimse beni istifa ettiremezdi. O atalet 4 bir yanini sardiktan sonra istifa etmiyosun cunku. 3 yil daha bekleyim albay olayim. hah sonra dur 3 sene daha kidemli albay, dur kirmizi kart goreyim derken bakiyosun omur bitmis gitmis sen ha bugun ha yarin diye diye meslek yasantini harcamissin. Bence zaten sistem ozel olarak bu sekilde tasarlanmis. Bir tek tegmenlik ve yarbaylik 3er sene. beklemesi az yapilmis birakmasinlar insanlar diye. Ben de gelip birgun ulkeme gogsumu gere gere girmek isterim. Risk mi? Aldik sonuna kadar, ama almadan olmuyo bu isler.
Neyse duygusal sordun, duygusal cevap verdim, bu yazdiklarim kimine gore yanlis gelebilir bunlar benim DUYGULARIM. Mantiksal olarak kurguladigim dusuncelerim degil:)
-
çetrefilden kasıt firar bir süreçtir bilinenin üzere.bu süre içerisinde vazgeçip dönmekden bashettim.boşuna yargılanmak ve tekrar mesleğe devam etmek takdiriniz üzere daha üzücü olur.
-
Sn. Musatafa Ülker ve Sn. Macabre, duygu ve düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim... İnşallah hepimiz için hayırlısı olur.. Risk alma konusuna katılıyorum ve haklı buluyorum.Aynen şöyle düşünüyorum; eğer ben bu meslekte kalırsam kaldığım hergün küfrederek gidip küfrederek geleceğim ve bundan 15-20 yıl sonra geçen yıllarım için pişmanlık duyacağım. Yani şuan pişman olduğum gibi yıllar sonra pişman, mutsuz olduğum gibi yıllar sonra mutsuz olacağım. Ben alacağım riski düşünüyorum, eğer firar yolunu izleyerek ayrılırsam en kötü ihtimal yine pişman olacağım ve yine mutsuz olacağım, yani değişen birşey olmayacak... Ben o mutlu olabilme ihtimalini değerlendirmek için bu riski almaya değer diye düşünüyorum... Dışardaki hayatın kolay olduğunu idda etmiyorum ama yıllarca bize söylenen dışarıda iş yok, para yok sözlerine de artık inanmak istemiyorum ve şunu da idda ediyorum askeri lise ve harp okullarını bitirmiş olan bizler ekmeğini bir şekilde kazanır. Umarım yanılmıyorumdur.
-
Alıntı:
freedom3106 rumuzlu üyeden alıntı
...ve şunu da idda ediyorum askeri lise ve harp okullarını bitirmiş olan bizler ekmeğini bir şekilde kazanır. Umarım yanılmıyorumdur.
Buraya kadar katiliyorum ama yukaridaki cumlene guvenip de firar etme sakin; cunku firar cok iyi planlanmasi gereken uzun bi surec. "mevlam kayira" seklinde "nasi olsa hallederiz, bos adam miyiz" diye girisilecek bi is de degil. her opsiyonu dusuneceksin, olacak herseyi gelecekteymissin gibi an be an yasayip kafanda planlayacaksin. Gelir kaynagi, yasayacagin yer, hepsini iyi dusun! Gozunu korkutmak icin degil, sadece hazirlikli olmadan bu ise kalkisip basit basit isler yuzunden yakalanan ve cezaevinde yatip geri uniforma giyen bir suru insan var. Onlardan olma diye.
-
sn macabre mesaj sayım yetersiz olduğu için göndermiş olduğunuz özel mesaja cevap yazamıyorum ama özelden e mailinizi söylerseniz oraya postalayabilirim
syg...
-
Alıntı:
Öncelikle bu forumun yaratıcılarına ve forumda zamanını ayırıp değerli bilgilerini paylaşan arkadaşlara teşekkürler... Hemen hemen her şey net. Yani ne zaman firar edeceğin, firar süresince nelere dikkat edeceğin, firar sürecinin sonunda neler yaşayacağın ve daha detaylı bilgiler. Ben bu bilgiler sayesinde şuan daha kararlı ve kendime güvenir bir şekilde firar yolunda adım atmaya başlaycağım... Benim bu tecrübeye sahip arkadaşlara nacizane bir sorum olacak. Aslında sorumun cevabı göreceli ama sonuçta herkes kendi fikrini sebepleriyle beraber söyleyebilir. Karşılaştığınız ve ilerde karşılaşabileceğiniz durumlara rağmen firar yolunu seçerek TSK'dan re'sen emekli olan arkadaşlar ve bu durumda olan arkadaşları olanlar arasından en ufak bir pişmanlık duyan var mı ? ( Bu kadar hukuksal soruların sorulduğu ve yazışmaların yapıldığı forumda bu duygusal soruyu sorarak bir yanlış yaptıysam kusura bakmayın... )
Kesinlikle pişman değilim ama plansız ayrılan, fevri olarak mesleği bırakan bir çok kişinin geriye döndüğüne şahit oldum. Cesaret ve temkinlilik aynı ölçüde olduğunda başarı arkasından geliyor. Benim ailem çok fakirdi ben para biriktirip öyle ayrıldım kimseden destek görmeme rağmen şuan Allaha şükür geçiniyorum. Askeriyedeki personelin askerken gösterdiği disiplinin yarısını dışarıda hangi işte gösterse en başarılılar arasında yeralır. Ama dediğim gibi zorlu olan 12 aylık iş günü ve hapis süreçleri için yeterli birikim gerekiyor.
-
Alıntı:
...eğer ben bu meslekte kalırsam kaldığım hergün küfrederek gidip küfrederek geleceğim ve bundan 15-20 yıl sonra geçen yıllarım için pişmanlık duyacağım. Yani şuan pişman olduğum gibi yıllar sonra pişman, mutsuz olduğum gibi yıllar sonra mutsuz olacağım. Ben alacağım riski düşünüyorum, eğer firar yolunu izleyerek ayrılırsam en kötü ihtimal yine pişman olacağım ve yine mutsuz olacağım, yani değişen birşey olmayacak... Ben o mutlu olabilme ihtimalini değerlendirmek için bu riski almaya değer diye düşünüyorum... .
Yaşadığım hiçbirşeyden pişman değilim ama tek pişmanlığım biraz daha erken önce ayrılmam gerektiğiydi. Ben 7 yıl subay kaldım. Gerçi maddi anlamda hiçbir destekçim olmadığı içindi ama yine de bu kadar beklemeseydim daha iyi olurdu diye düşünüyorum.
-
Alıntı:
entorno78 rumuzlu üyeden alıntı
sn macabre mesaj sayım yetersiz olduğu için göndermiş olduğunuz özel mesaja cevap yazamıyorum ama özelden e mailinizi söylerseniz oraya postalayabilirim
syg...
bu hizla yakinda tamamlarsiniz merak etmeyin. Bekliyorum cevabinizi.
-
Sn. entorno78, fikirlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim..Benim sorumun çok göreceli olduğunun farkındayım ama öyle şeylerde var ki bunları da görmezden gelemeyiz.Mesela disiplin konusunda söyledikleriniz.Ben şuan dışarıdaki çalışma şartlarını ( gerek özel sektörde gerekse kamunun diğer alnlarında ki ) sizin kadar bilemem ama şundan eminimki "mesai mevhumu gözetmeden" tabiri çoğu sektörde yok.Mesai saatleri içerisinde vargücüyle çalışıp, mesai saatleri sonrasında da özel hayatın yaşanması insani bir ihtiyaç değilmidir? Birşey daha eklemek istiyorum.Hani bizlere harp okulu hatta askeri liselerde söylenmiş olan "askerlik bir meslek değil yaşam tarzıdır" cümlesi gerçekten çok şey ifade ediyor.Umarım bir gün sorunları değil bulduğumuz çözümleri tartışırız...
-
Hayatta yaptığım hiçbir şeyden pişmanlık duymadım. Tek pişmanlığım, pişman olurum diye yapamadıklarım
-
arkadaşlar kurumla ilişiğimiz kesildiğinde sgk ile bağımız ne şekilde kopuyor? sgk.gov.tr den evrak takip bakmaktan canımız çıktı ve de zaten artık sitedende 170 i arayarakta takip edemez olduk. yazışmalar kaçar defa hangi birimler arasında yapılıyor? ilişik kesilmesinden ne kadar sonra resen emekli edildi şeklinde görünüyoruz ve ikramiye alıyoruz? ikramiye almadan sgk ile yeniden işe girerek bağ kurarsak ikramiye hangi kanuna göre riske giriyor? bu konular hakkında bu sıkıntıları yaşayan arkadaşlardan bilgi alabilir miyiz? teşekkür ederiz şimdiden.
-
http://www.haberturk.com/yazarlar/57...devletlestirin
umur talu yine harika yazmis, saolsun hakkimizi aramamizda en cok yardimci olanlardan biri kendisi.
Medyaya mektup
Bu sefer sadece “ulak” olayım. “Uşak” yerine konanların isyanını epey dile getirmiştim, az susayım; 15 yıl mecburi hizmete koşulanlar; subay, astsubay, sisteme sitemleri kendileri söylesin (Bu mektup medyada çok ünlü veya ünsüz onca gazeteciye gitti):
“Merhaba ülkemin cevval gazetecisi;
Bir süredir size yazıyoruz. Bu yazıyı da, gönderdiklerimizi okuduğunuzu kabul ederek yazıyoruz. Bir insanın bu devirde karşılaşabileceği en ciddi sorunlardan biriyle ilgiliydi:
Ülke ordusunda askerler, istemedikleri halde, kanun marifetiyle adeta birer kürek mahkûmu gibi zorla çalıştırılıyor.
Bir anlamda; bu ülkede hâlâ kölelik var. Bu kadar açık.
Ancak, bu kölelik düzeni devam ederken, siz cevval gazetecilerimiz; kafanızı, gözünüzü, kaleminizi:
Kalçalardan, top peşinde koşanlardan, iktidar yalakalığından, içi boş muhalefetten, bomboş muhabbetten; nerede ne yenirden, incir çekirdeği sorunlardan alamadığınız için buna değinmeyi umursamadınız.
Farkında olup da gündeme getirmekten korkanları bir derece anlıyoruz. Can
tatlı, kalem pahalı. Asıl sözümüz, meselenin buz gibi farkında olup da umursamayanlara.
Bugün elindeki suyla başkasının ateşini söndürmeyen, yarın kendi yanarken kimseden su beklemesin.”
-
arkadaşlar merhaba.bir konuda acilen bilgi paylaşımınıza ihtiyacım var. eşim öğretmen ve ocak ayının 20 sine kadar atamasının yapılabilmesi için benim resen emekli edilmem gerekiyor. 02.09.10 tarihinde izin tecavüzü sonrası askeri mahkeme takdiri ile kurumla ilişiğim kesildi. 3 lü kararname sonrası kkk emekli ve arşiv şube emekli sandığına yazıyor. ilişik kesme evrağı şuan msb de yaklaşık 1 aydır beklemekte. önümüzdeki 1 ay içerisinde msb bakanı, başbakan ve cumhurbaşkanı nın imzalarının atılmış olması gerekiyor. bu süreci yaşayan arkadaşlar bu yazışmaların ne kadar sürdüğü konusunda bilgi vermeleri mümkün müdür? ayrıyeten bürokrasiyi hızlandırmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verecek arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
-
Alıntı:
plenty rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar merhaba.bir konuda acilen bilgi paylaşımınıza ihtiyacım var. eşim öğretmen ve ocak ayının 20 sine kadar atamasının yapılabilmesi için benim resen emekli edilmem gerekiyor. 02.09.10 tarihinde izin tecavüzü sonrası askeri mahkeme takdiri ile kurumla ilişiğim kesildi. 3 lü kararname sonrası kkk emekli ve arşiv şube emekli sandığına yazıyor. ilişik kesme evrağı şuan msb de yaklaşık 1 aydır beklemekte. önümüzdeki 1 ay içerisinde msb bakanı, başbakan ve cumhurbaşkanı nın imzalarının atılmış olması gerekiyor. bu süreci yaşayan arkadaşlar bu yazışmaların ne kadar sürdüğü konusunda bilgi vermeleri mümkün müdür? ayrıyeten bürokrasiyi hızlandırmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verecek arkadaşlarıma şimdiden teşekkür ederim.
Sayn Plenty,
Bu gün bir arkadaşımla görüştüm; hakimin verdiği ilişik kesilmesi kararı ile evrakın imzalarının tamamlanması arasında yaklaşık 3 aylık bir süre geçmiş. Ama tahminimce bu süre bürokratik yoğunluğa göre değişmektedir. Umarım sizin için en kısa ve en güzel şekilde neticelenir ve ailenizle biraraya gelerek bu sürecin en sıkıntılı hususlarından birini daha aşmış olursunuz.
Saygılarımla,
-
Sayın Oziris;
Verdiğiniz bu kıymetli bilgi ve iyi temennileriniz için çok teşekkür ederim.
-
Abi hallolmadı mı ya halen.Numaralar işe yaradı mı bari???
-
mustafa merhaba. hallolmadı hala.. evrak şuan başbakanlıkta tahmin ediyorum. oradan cumhurbaşkanlığına ve de sonra tekrar başbakanlık, msb ve kkk ya ptt kanalı ile iletilecekmiş. hal böyle olursa 3 er gün desek her bir kurumdan ptt nin hareketine 12 gün eder birde gittiği yerde evrak 2 gün kalsa toplamda 20 gün ediyor. ucucuna yetişebilirde yetişmeyebilirde. adamlar 500 metre ötedeki binaya ptt ile gönderi yapıyor ya. hani ankara da derler ya kapı komşusu kurumlarda bile bir evrak bir yerden bir yere 3 ayda gider diye aynı o misal bizim iş de maalesef :)
-
Allah yardımcın ve yardımcımız olsun.
-
mrb arkadaşlar 2 gündür bu konuyu okuyorum ve çok değerli bilgiler elde ettim çok sağolun ben 2003 mezunu bir uzm j çvş.um 15.12.2010 tarihinde firar ettim fakat ailemin zorlaması ile 7. gün geri döndüm kısa süreli kaçma suçunu yaptım şimdi siz değerli arkadaşlarıma soruyorum bu suç ile ilgili ne ceza alırım ve bu cezam infaz edildilmeden tekrar firar ederek yaklaşık 17-18 ay sonra (yani ilişik kesildikten sonra) yakalanır yada teslim olursam yine aynı süreçlermi geçerli olur yoksa iki ayrı suç birden infazmı ettirilir?
acil siz değerli arkadaşlarımdan cevap bekliyorum. görüşmek üzere.
-
Bu biraz yoruma açık ama.Hukukçular yorumlarsa daha iyi olur diye düşünüyorum.
-
Alıntı:
martech06 rumuzlu üyeden alıntı
mrb arkadaşlar 2 gündür bu konuyu okuyorum ve çok değerli bilgiler elde ettim çok sağolun ben 2003 mezunu bir uzm j çvş.um 15.12.2010 tarihinde firar ettim fakat ailemin zorlaması ile 7. gün geri döndüm kısa süreli kaçma suçunu yaptım şimdi siz değerli arkadaşlarıma soruyorum bu suç ile ilgili ne ceza alırım ve bu cezam infaz edildilmeden tekrar firar ederek yaklaşık 17-18 ay sonra (yani ilişik kesildikten sonra) yakalanır yada teslim olursam yine aynı süreçlermi geçerli olur yoksa iki ayrı suç birden infazmı ettirilir?
acil siz değerli arkadaşlarımdan cevap bekliyorum. görüşmek üzere.
Sayın Martech06,7 gün tamamlanmadığı için suçunuz disiplin suçu olarak değerlendirilecek ve amir ya da disiplin mahkemesi tarafından (dikkat edelim askeri mahkeme değil) cezalandırılacaktır diye biliyorum. Ancak ikinci teşebbüsünüzde askeri mahkeme ceza verirken bu hususu değerlendirip iyi hal değerlendirmesi yapmayabilir ve cezanızı 1/6 oranında indirmeyebilir. Bu da asgari sınır olan 1 yıl üzerinden ceza almanıza (genelde 1/6 indirimle 10 ay verilir) ve dolayısıyla fazladan 40 gün cezaevinde kalmanıza yol açar.
Saygılarımla,
-
Sayın Oziris durum ile ilgili gayet hukuki bir açıklama yapmış sayın Martecho6 kardeşimiz sende bu konuyla ilgili bizim ilgili kalın olan kitabımıza bir bak istersen . Orada bu konu ile ilgili zaman vs. konular her şey açıkca yazmaktadır. Amirin ile aran iyi ise şanslısın artık rütbesinin verebileceği oda hapsi cezasını verir. Onu yatar ondan sonra firar edersin. Ancak disiplin mahkemesine gidersen süreç biraz uzar ve mahkeme ne kadar ceza verir yada verirmi onun hakkında bir bilgim yok. Bence sen kumandanını hoş tutmaya çalış.
Saygılarımla...
-
sn birkan ve oziris zaten sorun amirle olduğu için böyle bişey yaptım bahse konu kalın kitabıda okudum ama benim gibi durumu olan bir açıklama bulamadım açıklamanıız için teşekkür ederim bir sorum daha olacak disiplin mahkemesi 2 ila 22 gün arasında oda yada göz hapsi veriyo bildiğim kadarıyla bu cezayı infaz ettikten sonra firar etsem yine mi 40 gün fazla yatarım olur acaba?
-
Alıntı:
oziris rumuzlu üyeden alıntı
Sayın Martech06,7 gün tamamlanmadığı için suçunuz disiplin suçu olarak değerlendirilecek ve amir ya da disiplin mahkemesi tarafından (dikkat edelim askeri mahkeme değil) cezalandırılacaktır diye biliyorum. Ancak ikinci teşebbüsünüzde askeri mahkeme ceza verirken bu hususu değerlendirip iyi hal değerlendirmesi yapmayabilir ve cezanızı 1/6 oranında indirmeyebilir. Bu da asgari sınır olan 1 yıl üzerinden ceza almanıza (genelde 1/6 indirimle 10 ay verilir) ve dolayısıyla fazladan 40 gün cezaevinde kalmanıza yol açar.
Saygılarımla,
Sayın öziris bir düzeltme yapmam gerekiyor bu iletinize.Eğer 7.gün içinde teslim olmuşsa birliğine bu disiplin suçu olmaz.Askeri mahkemelerin bünyesine giren bir suç olur.7 gün değil 6 tam gün olması gerekiyor.
-
Alıntı:
sn birkan ve oziris zaten sorun amirle olduğu için böyle bişey yaptım bahse konu kalın kitabıda okudum ama benim gibi durumu olan bir açıklama bulamadım açıklamanıız için teşekkür ederim bir sorum daha olacak disiplin mahkemesi 2 ila 22 gün arasında oda yada göz hapsi veriyo bildiğim kadarıyla bu cezayı infaz ettikten sonra firar etsem yine mi 40 gün fazla yatarım olur acaba?
Öncelikle 7. güne başlamadığınız değerlendirilip de askeri mahkemeye sevkedilmezseniz suçunuz zaten firar olmuyor ve ikinci teşebbüsünüzde (sanırım bu sefer firarı hedefliyorsunuz) hakim önüne çıktığınızda mükerrir(mükerrir olabilmek için iki kere aynı suçtan askeri mahkemede yargılanmak gerekir ki firar için cezanın alt sınırını 2 yıla yükseltir) olarak değerlendirilmezsiniz. Ancak amirinizin önceki kısa süreli kaçmanızla ilgili evraklarla destekleyeceği muhtemel olumsuz kanaat hakimin iyi hal takdirinde bulunmamasına neden olabilir. Bu bir ihtimal yani tam tersi de olabilir; hakim önceki teşebbüsünüzü hiç değerlendirmeyebilir de ancak üzülerek söyleyeyim önceki teşebbüsünüz iyi hal indiriminizi biraz risk altına alıyor. Eğer açıklayamadıysam ya da tam anlaşılmayan nokta kaldıysa yine yardımcı olmaya çalışırım...
Saygılarımla,
-
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
Sayın öziris bir düzeltme yapmam gerekiyor bu iletinize.Eğer 7.gün içinde teslim olmuşsa birliğine bu disiplin suçu olmaz.Askeri mahkemelerin bünyesine giren bir suç olur.7 gün değil 6 tam gün olması gerekiyor.
Çok teşekkürler Sayın Bartelmi Diaz..Evet kanunda 6 gün içinde diye yazıyor yani 6 günün dolmamış olması gerekiyor;sanırım ben 7 gün kısmını açıklamadığım için yanlış anlaşıldı:Onu şöyle açıklayayım 15/12/2010 günü mesaiden çıktınız, bir sonraki gün mesaiye gelmediniz kısa süreli kaçmanızın başlangıcı 16/12/2010 mesai başlangıcı olarak alınır ve 6 tam günün dolduğu an 22/12/2010 08:01 dir.Tabi bunları bir rütbeliyi düşünerek yazıyoruz ama örneğin kaçtığı gecenin 3' ünde tespit edilip tutanak altına alınan bir er için süre tutanağa atılan tarih ve saatten itibaren başlar.
Yanlış anlamaya sebebiyet verebilecek eksik açıklamam için özür diliyor,hatırlatma için tekrar teşekkür ediyorum..
Saygılarımla,
-
dediklerinizi biraz aladım gibi sn oziris ben 15.12.2010 günü mesaiye hiç gitmedim sanırım aynı dün akşam mesai bitimine msj çekildi daha sonra 21.12.2010 günü sabah 8 de birliğime gittim yani 7. gün başlayınca 7. gün dolduğunda firar suçu başlamış oluyo diye biliyorum. dediklerinizde anladığım kadarıyla tekrar firar edersem iyi hal falan olmayabilir ve cezan 2 katına çıkar diyosunuz. demek istediğim şu, ikinci kez firar ettim ve bu sefer 16 yada 17 ay sonra sonra ilişiğim kesildi ve gidip teslim oldum. ne gibi bir ceza alırım? 10 ayın 3 te 2 simi yoksa bunun iki katımı olur? sizden öğrenmek istediğim bu. yardımcı olursanız sevinirim. saygılarımla.
-
Alıntı:
dediklerinizi biraz aladım gibi sn oziris ben 15.12.2010 günü mesaiye hiç gitmedim sanırım aynı dün akşam mesai bitimine msj çekildi daha sonra 21.12.2010 günü sabah 8 de birliğime gittim yani 7. gün başlayınca 7. gün dolduğunda firar suçu başlamış oluyo diye biliyorum. dediklerinizde anladığım kadarıyla tekrar firar edersem iyi hal falan olmayabilir ve cezan 2 katına çıkar diyosunuz. demek istediğim şu, ikinci kez firar ettim ve bu sefer 16 yada 17 ay sonra sonra ilişiğim kesildi ve gidip teslim oldum. ne gibi bir ceza alırım? 10 ayın 3 te 2 simi yoksa bunun iki katımı olur? sizden öğrenmek istediğim bu. yardımcı olursanız sevinirim. saygılarımla.
Hayır 6 tam gün dolduğunda andan itibaren firar başlar ama sizinki tam sınırda kalmış, amiriniz 7. günün başlamadığını değerlendirerek sanırım sizi askeri mahkemeye sevk etmeyecek ve kendi ceza verecek ya da birlik disiplin mahkemesine sevk edecek.
İyi hale gelince; iyi hal olmazsa cezanız iki katına çıkmaz iyi hal diye kısaca adlandırdığımız şey cezanızdan sadece 1/6 oranına kadar yapılan indirimdir. Askeri mahkeme ile disiplin mahkemelerini karıştırmayalım; disiplin mahkemesinde kısa süreli kaçma suçundan yargılanmanız ile firar suçundan askeri mahkemede yargılanmanız farklı şeylerdir.Yani daha önce disiplin mahkemesinde kısa süreli kaçma suçundan yargılanmanız sizi, daha sonra firar edip ilişiğiniz kesildikten sonra askeri mahkemede yargılanmanız durumunda mükerrir yapmaz. Ancak daha öncede belirttiğim gibi hakkınızda iyi halin uygulanmasını kanaat nedeniyle tehdit edebilir. Tekrar etmek gerekirse mükerrir olmak için aynı suçtan aynı mahkemede birden fazla kez yargılanmak gerekir.Siz sevk edildiyseniz hangi mahkemeye sevk edildiğinizi söylerseniz daha kolay ve açıklayıcı bilgi verebiliriz..
Sakın yanlış anlamayın ve eleştiri olarak almayın ama iyice araştırmadan kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek sonradan sizi çok daha zor durumlarda bırakabilir. Bu nedenle sizi, durumunuzu, vereceğiniz kararları ilgilendiren mevzuatı ve sonrasında karşılaşacağınız,karşılaşabileceğiniz hususları çok iyi irdeleyip değerlendirmeniz geleceğiniz için çok daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum...
Saygılarımla,
-
Ben Tsk den 02.09.10 tarihinde askeri mahkeme kanalı ile ilşiği kesilmiş bir askeri doktorum. Şuan özel bir hastanede hekimlik mesleğimi yapmaktayım. Eşim kadrolu sınıf öğretmeni.Öncelikle mahkeme kanalı ile ilşiği kesilen personelinde üçlü karaname ile ilişiğinin kesildiği doğru mudur? Eşi emekli olan öğretmenler, eşinin emekli olduğu tarihten itibaren altı ay içinde bir defaya mahsus
olmak üzere tayin edilebilmesi maddesinden yararlanabilmemiz için şuan üçlü karaname için Milli savunma Bakanlığı'nda bulunan evrakın imzalanması ve emekli olmam için çok az bir zamanımız kaldı.(son gün 07 Ocak 2011)Aksi takdirde öğretmenlerin özür grubu atama dönemi geçmiş olacak. Evrak aldığımız duyumlara göre 1 (bir) aydır bakanlıkta beklemekte. 02.09.10 tarihinde mahkeme kanalı ile ilişiğim kesildiyse hangi tarih itibari ile re'sen emekli edimişimdir? Yine aynı tarih değil midir? Yada diyelim ki 01.01.11 tarihinde emekli sandığına emekli re'sen emekli edilmem için yazı yazıldı. Emeklilik başlangıç tarihim ne olacaktır? Milli Eğitim Bakanlığı na emekli edildiğime dair değilde ilişik kesilmesine dair mahkeme kararı ile başvursam (burdan emekli edileceğimi tahin ederek) kabul ederler mi? Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımdan acil bilgi almam mümkün müdür? ?Teşekkür ederim.
-
Alıntı:
plenty rumuzlu üyeden alıntı
Ben Tsk den 02.09.10 tarihinde askeri mahkeme kanalı ile ilşiği kesilmiş bir askeri doktorum. Şuan özel bir hastanede hekimlik mesleğimi yapmaktayım. Eşim kadrolu sınıf öğretmeni.Öncelikle mahkeme kanalı ile ilşiği kesilen personelinde üçlü karaname ile ilişiğinin kesildiği doğru mudur? Eşi emekli olan öğretmenler, eşinin emekli olduğu tarihten itibaren altı ay içinde bir defaya mahsus
olmak üzere tayin edilebilmesi maddesinden yararlanabilmemiz için şuan üçlü karaname için Milli savunma Bakanlığı'nda bulunan evrakın imzalanması ve emekli olmam için çok az bir zamanımız kaldı.(son gün 07 Ocak 2011)Aksi takdirde öğretmenlerin özür grubu atama dönemi geçmiş olacak. Evrak aldığımız duyumlara göre 1 (bir) aydır bakanlıkta beklemekte. 02.09.10 tarihinde mahkeme kanalı ile ilişiğim kesildiyse hangi tarih itibari ile re'sen emekli edimişimdir? Yine aynı tarih değil midir? Yada diyelim ki 01.01.11 tarihinde emekli sandığına emekli re'sen emekli edilmem için yazı yazıldı. Emeklilik başlangıç tarihim ne olacaktır? Milli Eğitim Bakanlığı na emekli edildiğime dair değilde ilişik kesilmesine dair mahkeme kararı ile başvursam (burdan emekli edileceğimi tahin ederek) kabul ederler mi? Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımdan acil bilgi almam mümkün müdür? ?Teşekkür ederim.
Sayın plenty.Mahkeme kararıyla ilişiğiniz kesildiği zaman,ilişik kesme yazısı,bağlı bulunduğunuz kuvvet tarafından, bir nüsha sosyal güvenlik kurumuna,bir nüsha oyak kurumuna ,bir nüshada bilgi maksatlı olarak şahsınıza gönderilir.Bu kurumlarda ilişiğinizin tam olarak kesildiği tarihi baz alarak hemen işlem yaparlar.Sizin madem ilişiğiniz kesildi neyin sıkıntısını yapıyorsunuz hala anlamış değilim.02.09.2010 tarihi itibariyle resen emekli edilmişsinizdir.Yalnız söylediğiniz durum resen emekliliği kapsar mı onu araştırmak gerek.Sonuçta memuriyetiniz sona eriyor ve eş durumu olayınız da bitmiş oluyor.Bu konuda kesin bilgiyi öğrenip size geri dönüşümde bulunmaya çalışacağım
-
Alıntı:
oziris rumuzlu üyeden alıntı
Hayır 6 tam gün dolduğunda andan itibaren firar başlar ama sizinki tam sınırda kalmış, amiriniz 7. günün başlamadığını değerlendirerek sanırım sizi askeri mahkemeye sevk etmeyecek ve kendi ceza verecek ya da birlik disiplin mahkemesine sevk edecek.
İyi hale gelince; iyi hal olmazsa cezanız iki katına çıkmaz iyi hal diye kısaca adlandırdığımız şey cezanızdan sadece 1/6 oranına kadar yapılan indirimdir. Askeri mahkeme ile disiplin mahkemelerini karıştırmayalım; disiplin mahkemesinde kısa süreli kaçma suçundan yargılanmanız ile firar suçundan askeri mahkemede yargılanmanız farklı şeylerdir.Yani daha önce disiplin mahkemesinde kısa süreli kaçma suçundan yargılanmanız sizi, daha sonra firar edip ilişiğiniz kesildikten sonra askeri mahkemede yargılanmanız durumunda mükerrir yapmaz. Ancak daha öncede belirttiğim gibi hakkınızda iyi halin uygulanmasını kanaat nedeniyle tehdit edebilir. Tekrar etmek gerekirse mükerrir olmak için aynı suçtan aynı mahkemede birden fazla kez yargılanmak gerekir.Siz sevk edildiyseniz hangi mahkemeye sevk edildiğinizi söylerseniz daha kolay ve açıklayıcı bilgi verebiliriz..
Sakın yanlış anlamayın ve eleştiri olarak almayın ama iyice araştırmadan kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek sonradan sizi çok daha zor durumlarda bırakabilir. Bu nedenle sizi, durumunuzu, vereceğiniz kararları ilgilendiren mevzuatı ve sonrasında karşılaşacağınız,karşılaşabileceğiniz hususları çok iyi irdeleyip değerlendirmeniz geleceğiniz için çok daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum...
Saygılarımla,
sn oziris benim bildiğim firar suçu olabilmesi için 6 dün artı 24 saat değilmi? sanırım suç dosyası disiplin mahkemesine gönderilecek. personel astsubayı öyle söyledi bana. sizden öğrenmek istediğim ben ceza aldıktan ve bu aldığım ceza infaz edildikten sonra tam anlamıyla firar edersem daha önce işlemiş olduğum bu disiplin cezasıda tekrar gündeme gelerek alacağım cezaya dahil edilirmi? sizden öğrenmek istediğim konu bu. saygılarımla görüşmek üzere.
-
Alıntı:
sn oziris benim bildiğim firar suçu olabilmesi için 6 dün artı 24 saat değilmi? sanırım suç dosyası disiplin mahkemesine gönderilecek. personel astsubayı öyle söyledi bana. sizden öğrenmek istediğim ben ceza aldıktan ve bu aldığım ceza infaz edildikten sonra tam anlamıyla firar edersem daha önce işlemiş olduğum bu disiplin cezasıda tekrar gündeme gelerek alacağım cezaya dahil edilirmi? sizden öğrenmek istediğim konu bu. saygılarımla görüşmek üzere.
Sayın Martech06, her konuda yaptığımız en büyük hata bilgiyi kaynaktan öğrenmek ya da teyit etmek yerine kulaktan dolma bilgilerle veya yanlış teamüllerle hareket etmek oluyor maalesef. Yanlış anlamayın bunu ben de dahil çoğumuz yapıyoruz.Belki kızacaksınız ama size acizane ilk tavsiyem daha zor ve çaba gerektirse de önemli kararları almadan önce muhtemel hukuki sonuçlarını bizzat ilgili kanunlardan çok ama çok iyi irdelemeniz. Yani kapsamlı ve anlaşılması zor da olsa bizzat kendiniz ya da bir hukuk uzmanı ile birlikte (ilgili mevzuata hakim bir avukat mesela) ilgili kanunların ilgili maddelerini incelemeniz hayati önem taşıyor. Örneğin askeri ceza kanununda firar ile ilgili maddeye baktığınızda 6 günden fazla uzaklaşmak esası belirtilir burdan da 6 tam gün doldurulup 7 nci günün ilk dakikasında firarın başladığı anlamı çıkarılır. Sizin durumunuzda sınırda kaldığınız için 7 nci gün mesai başlamadan geldiğiniz değerlendirilerek firar kapsamında değerlendirilmeniz önlenmiş sanırım.Tam anlamıyla firar edip askeri mahkemede yargılandığınızda daha önce disiplin mahkemesinin size verdiği ceza askeri mahkemenin vereceği cezaya dahil edilmez,edilemez;daha önce de belirttiğim gibi suçun nev'i de farklı yargılayan mahkeme de. Lütfen ikisini karıştırmayalım;disiplin mahkemesi disiplin suçlarına bakmakla yetkilidir (örneğin sizin durumunuz yani kısa süreli kaçma disiplin suçudur ve buna disiplin mahkemesi bakacaktır),askeri mahkeme ise askeri suç ve cürümlere bakar(örneğin firar bir askeri suçtur).
Tekrar etmek gerekirse tam anlamıyla firar ettiğinizde askeri mahkeme vereceği cezaya disiplin mahkemesinin verdiği cezaları eklemez,ekleyemez ama karar verirken sizin askeri geçmişinizi(hakkınızdaki muhtemel olumsuz kanaatler) dikkate alarak iyi hal değerlendirmesi yapmayabilir(ama dikkat edelim bu bir ihtimaldir hiç dikkate almayıp ne olursa olsun iyi hal indirimi uygulayabilir de bu hakimin takdiridir.) Sizin durumunuzda yani firar suçu için verilecek muhtemel bir yıllık ceza için bu iki aya kadar bir ceza indirimine tekabül eder ki 40 gün fazladan cezaevinde kalmak demektir.
Saygılarımla,