Bahcesehirin taban puanlarının yükselmesinde "promosyon" ların epey etkili olduğunu düşünüyorum.Taban puanlarına bakıp dogru tercih yaptıgına karar vermen fazlasıyla düz bir mantık.Kendinden 50-60 puan alanlarla okuyacağını da unutma.Basarılar...
Printable View
Bu kadarı fazla olmaya başladı bence.Tüm vakıf üniversiteleri cok zorundaymışlar gibi hukuk fakültesi acmaya başladılar.Gectigimiz senelerde devlet üniversitelerinde açılan yeni hukuk fakülteleri ve bu sene gerceklesen kontenjan artışları da cabası.Nedenini tam olarak anlayamamakla birlikte hukuk fakültelerine yogun bir talep artışı oldugunu görmekteyim.sanırım son yıllarda ülkemizde gerceklesen bir takım olaylarlar sonucu epeyce yasanan hukuk tartışmaları, tabiri yerindeyse hukuk eğitimini "moda" haline getirdi.Bu durum da beraberinde bir cok yeni hukuk fakültesini getirdi. Ancak öncelikle araştırılması gereken Türkiye'nin bu kadar avukat/hakim /savcı ya ihtiyacı olup olmadığıdır.Bununla ilgili bir calışma var mı bilmiyorum ancak sanırım ilerleyen yıllarda bir arz fazlası oluşacaktır.Bundan başka, acaba kac hukuk fakültesinde yeterli miktarda öğretim elemanı var ve bunların kaçı prof. ünvanına sahip.Sonuc olarak hukuk eğitiminde bir kalite standartının oluşturulması gerektiğini düşünüyorum ve bunun yolu da her sene yeni hukuk fakülteleri acmak degil diye düsünüyorum.
Öncelikle teşekkür ederim.. Söylediğinizde sonuna kadar haklısınız tabiki.Bende öyle olduğunu düşünüyorum.Beni sevindiren nokta Bahçeşehir'in daha istekli ve başarılı(oss başarısı bir kıstas kabul edilebilir mi bilemem tabi) arkadaşlarımın tercih sebebi olması.:) Böylece bölümümüzü daha ilerilere taşıyabiliriz diye düşünüyorum.Umarım beklentilerim boşa çıkmaz ;)
kesinlikle katılıyorum.ülkenin sürekli gündeminde yer alan hukuki meselelerin çözümü; hukukla ilgilenen, bu dalla uğraşan insanların sayısını artırarak gereksiz bir kalabalık oluşturmaktan geçmiyor.mühim olan vasıflı hukukçular yetiştirmek,az ve öz olmak.ancak bu şekilde her kafadan mantıklı mantıksız bir ses çıkması engellenebilir.sakın bu söylediğim yanlış anlaşılmasın.tabiki çok seslilik gerekli ama bu sesi çıkaran insanlar gerçekten bilgili kaliteli insanlar olmalı ki halk da doğruyu yanlışı görsün insanların kafası karışmasın.böylece hukuk ve adalet de hakettiği yere gelir diye umuyorum..
Merhabalar.
Forumda yeniyim.Belki inanmayacaksınız ama 45 sayfayı da büyük bir dikkatle okudum,tartışmaları düşündüm.Üye olmadan önce üyelerin yazdıklarını okumak mantıklı geliyor.Çok önemli birşey yapıyorsunuz ve yazdıklarınızdan ciddi anlamda faydalandım.
Şimdi öncelikle biraz kendimi tanıtayım çünkü uzun zaman bu forumda yazmayı düşünüyorum.Beni tanımanızda fayda var.
2008 ÖSS'ye girdim ve 322 puan aldım.3Hukuk Fakültesi tercihi yaptım tutmadı.Ancak hedefimin ciddiyetinin farkındayım.Hedefime yakınım ve bir sene daha denemeliyim dedim.Gerçekten çalışmıştım ve kendime bu şansı vermeliydim.Tutan bölümler vardı ama yıllar sonra acaba diye düşünüp kararımdan pişman olmak istemedim.Denemedim keşke deneseydim belki Hukuk Fakültesi'ni kazanırdım demek yerine denedim oldu ya da denedim olmadı demek mantıklı geldi.Umarım doğru yapmışımdır,zaman gösterecek.
Ankara Hukuk Fakültesi'ni istiyordum ama İstanbul,'da yaşadığım biraz da aileme düşkün olduğum için İstanbul'da kalmaya ve İstanbul Hukuk yazmaya karar vermiştim.Ankara tercihlerim arasında yoktu.Görüyorum ki gerçekten herşeyin bir nedeni var.Kazanamadım çünkü belki de benim Ankara Hukuk Fakültesi'nde olmam gerekiyor.Mnatıklı ve gerçekçi biriyimdir ama hayattaki işaretleri de iyi yorumlamak gerektiğini düşünüyorum.Sonuçta ülkeme faydalı olmak istiyorum bunun için de iyi bir eğitim almak istiyorum.Bu Ankara Üni.'de olacaksa orada olmalıyım.
Bu başlıktaki ilk mesajım biraz uzun olacak ama okumaktan sıkılacağınızı sanmıyorum.Çünkü gördüğüm kadarıyla zaten okumaktan bıkmayan insanlar hukuk seçer.Üstelik karşınızda yazan kişi de 45 sayfayı okumuş sizi anlamaya çalışmış biri ve şimdi kendini anlatmaya çalışıyor.
En çok sevindiğim şu oldu.Aramızda avukatlar,stj.avukatlar,hukuk fakültesi öğrencileri var.Bizim gibi avukat adaylarına yardımcı olabilecek,aklımızdaki soru işaretlerini net bir şekilde yok edebilecek üyeler var.Bu yüzden üye oldum.Gördüm ki daha önce üni.hazırlanıyorum yazan üyelerin sınav sonuçlarını merak etmişsiniz.Bu da buradaki üyelerin boş yazmadığının göstergesi.Son derece duyarlı,yararlı bir forumda olmaktan ötürü mutluyum ve hazırlık aşamamda sorularımın yanıtlanacağını gördüm.Öncelikle bunu için teşekkürler.
Kafamı kurcalayan sorular da var elbet ne kadar kararlı görünsem de.. =)
Öncelikle Ankara Hukuk'ta hazırlık yok;İstanbul Hukuk'ta var sanıyordum.İletilerin birinde tam tersi yazıyor.Kafam karıştı.
Kitap tavsiyelerinizden ötürü de teşekkür ederim faydalı olacağından eminim.
Kontenjan arttırımı konusunda bu yıl girecek olmama ve benim için iyi olmasına rağmen ben de tepkiliydim hatta şunu da söylemesini bilen bir insanım: Ben bu sene kontenjan arttı diye girme şansı bulup kötü bir eğitim alacağıma daha sonra gireyim daha iyi dedim.
Bir de şunu sormak istiyorum.Biraz tecrübeliyim Öss konusunda ama siz nasıl hazırlandınız da gözde hukuk fakültelerini kazandınız?Bana faydalı olabilecek bir taktiğiniz varsa seve seve öğrenmek isterim.
Umarım hukuk konusunda ne kadar istekli olduğumu anlatabilmişimdir.Öğrenmeye ve çalışmaya hevesli bu genç arkadaşınızı yalnız komayacağınızı umuyorum :)
Herşey için şimdiden teşekkürler.
Ben de öss aşamasında senin gibi baya araştırmıştım Ankara ve İstanbul un farklarını vardığım nokta şu;
1) Öncelikle herşeyin başı öğrencinin kendisi, o yoksa hiçbir şey yok.
2) İstanbul ile Ankara arasında çok büyük bir ekol farkı var ve bu çok güzel birşey. Bunların birbirinden üstünlüğünün tartışılmasından ziyade bu ekollerin kalitesini kaybetmeden muhafazası sağlanmalı diye düşünüyorum. Genel olarak şöyle bir tabir vardır ki çok yerinde bir tespit: Eğer hakim savcı olmak ise niyetin Ankara Hukuk, serbest piyasa; yani avukatlık, hukukî danışmanlık ise İstanbul Hukuk...
3) Ankara Hukuk daha çok Türk hukuku üzerinde yoğunlaşırken, İstanbul daha çok hukuk a bir bilim dalı olarak yaklaşıyor ve daha çok hukuk mantığının kavranması üzerinde yoğunlaşıyor (İstanbul hukukta olmam sebebiyle bunu bizzat yerinde hocalardan teyit ettim)
Kendine hedef belirlemiş olman, sana güç ve çalışma azmi verecektir. Ankara hukuk da çok özel bir fakültedir. Össyi hallet ve sen de yerini al hukuk sıralarında.
Ama İstanbul Hukuk ile ilgili düşüncelerimi, fikirlerimi öğrenmek istersen de ayrıntılı olarak paylaşabilirim.
Öncelikle cevabın için teşekkür ederim.İstanbul Hukuk ile ilgili detaylı bilgileri almak isterim tabiki.Öncelikle hazırlık var mı,varsa geçmesi hangi ingilizce düzeyine bağlı,akademik kadro nasıl,seçmeli derslerden hangisi seçilmeli,ders saatleri,gerekli kitaplar ve fiyatları,anfilerde aşırı yoğunluk oluyor mu,sınavlar detaylı okunuyor mu,üni de iken pratik yapabileceğimiz çalışmalar nelerdir(klüpler dışında) vb sorularım var tabi.
Bu sene Ankara ya da İstanbul Hukuk tan birini kazanacağıma olan inancım,çalışma azmim daha fazla.Ama Ankara Hukuk için daha istekliyim.Çünkü senin de dediğin gibi ilerde hakim/savcı olarak çalışmak ve yüksek mahkemelerden birinde yeralmak istiyorum.Bu benim hedefim tabi ki zaman ne gösterir bilemem.Önce ÖSS'yi sonra da hakimlik sınavlarını kazanmam gerek..
herkese iyi günler diliyorum ..
bahçeşehir universitesi 4. sınıftayım. bilinenlerin , tahmin edilenlerin ve tüm önyargıların vakıf özel universitesi ayrımı yapmayı şahsım adına gerçekten manasız buluyorum.
unutmamak gerekir ki herhangi 1 devlet üniversitesinin hukuk fakültesinde öğrenci olan bi arkadaşımızla vakıf üniversitelerinde öğrenci olan arkadaşımız arasındaki tek fark , kendini nasıl geliştireceği ve bu mesleği yapmaya ne kadar hevesli olduğunda ortaya çıkacaktır.
köklü devlet üniversitelerimizin verdiği eğitimi ve kalitesini tartışıyor değilim kesinlikle ama ortada vakıf üniversitelerinin en iyi hocaları toplayarak , özellikle "hukuk fakültesi" için önemli işler yaptığını bilmenizi isterim.
kendi üniversitedem adına konuşmak gerekirse , tercih etmek isteyen , burslu ya da burssuz öğrenci arkadaşlarımıza söylemek istediğim 1 kaç şey var..
bahçeşehir universitesi hukuk fakültesi kampüsü hali hazırda istanbul beşiktaşta bulunmaktadır.
derslerde devam zorunluluğu bi kaç istisna ders dışında yoktur.
1 sene zorunlu hazırlık okumanız gerekır . Ancak unıversıtenın actıgı sınavdan yeterlı puan alarak , ya da toefl gibi eşdeğer bi sınavdan en az 570 ve uzerı puan alarak hazırlık sınıfını atlama ımkanınız vardır.
ılk sene ana derslerın dışında (!) zorunlu olarak atatürk ilke ve inkilapları , demokrasi tarihi , medeniyetler tarihi ( ingilizce ) , hukuk ingilizcesi , hukuk ve sanat gibi dersler almanız gerekicektir.
ikinci seneden sonra ise öğrencilerin mezun olana kadar 6 adet bölümleriyle ilgili olan ancak ana ders sayılmayan , 4 adette kendi bölümlerinin dışında seçmeli ders alması - zorunludur - . bu limitleri doldurmadığınız sürece ana derslerinizin tümünden geçmiş olsanız bile mezun olmanız söz konusu olamayacaktır.
dolayısıyla ders pogramınız diğer hukuk fakültesi öğrencilerine nazaran daha yoğun olabilir.
fakülte kadrosuna gelince , var olan bir çok hocamız halihazırda zaten devlet universitelerinde de çalışmayı sürdüren , kürsüleri bulunan hocalardır.. bu nedenle kaliteli 1 eğitim alıcağınızdan şüpheniz olmamasını umuyorum.
anayasa derslerinizi bütün hukukcularımızın da yakından tanıyacağı benımde çok çok sevdıgım hocam suheyl batum vermektedır. ( ki kendisi galatasaray üniversitesinden getirdiği yukarda anlattığım yoğun ders pogramını bahçeşehir üniversitesinde rektör iken yürürlüğe sokarak bizi bizden almıştır ) dersleri anlatırken kesinlikle anayasa dersi dinliyor gibi düşüneceğinizi zannetmiyorum. çok samimi ve her zaman öğrencilerine zaman ayırabilecek biridir. hatta bazı koyu galatasaraylı öğrencileriyle maça gittiği bile söylenmektedir :)
medeni hukuk derslerinizi yine süheyl hoca kadar iyi olan cumhur özakmandan alıcaksınız . tüm ceza-ceza özel derslerini ali timur demirbaştan alıcaksınızdır. ki zaten bir çok universitede de onun kitapları okutulmaktadır.
ve bahsetmeden geçilmemesi gereken sayın hocam cemal bali akal , anfileri dolup taşıran , ilk dersine girdiğinizde hukukla alakasını tam olarak algılayamayacağınız bir hocamız .. başka üniversitelerde hukuk okuyan arkadaşlarımı sırf derslerini 1 kez olsun dinlesin diye çağardığım çok olmuştur.
kısacası bu sene benim son senem ve herhangi bir şekilde hiç bir zaman üniversitemden pişman olmadım. bana göre hukuku sevmeyen bir insan hangi üniversitede olursa olsun zaten yapamaz.. şunu unutmamanız gerekirki hiçbirimiz mutant gibi bütün sene sabahlara kadar ders çalışıp sosyal hayatlarımızı yok etmiyoruz.
çoğu hukukcu sadece sınav zamanları kendisini eve kapatır ve o dönemleri yoğun stres altında geçirir bu kesinlikle doğrudur. onun dışında kendinize ayırabileceğiniz , sosyal olarak kendinizi geliştirebileceğiniz o kadar çok zamanınız olucakki hukuk fakültesinde öğrenci olmanın hiç de abartıldığı gibi zor olmadığını bizzat kendiniz görüceksinizdir. Bölümünüzü seven bir öğrenci olduğunuz ve kendinize zaman ayırma sınırınızı belirlediğiniz sürece başarısız bir öğrenim geçirmeniz söz konusu olamaz . . .
bir hukuk fakültesi mezunu herşeyden önce hatta hukuktan bile önce düşünmeyi , dinlemeyi , anlamayı , karar vermeyi , seçmeyi öğreniyor zaten.. en önemlisi diğer insanlardan farklı olarak her konuda bilgi sahibi olmaya başlıyorsunuz bir süre sonra.. o yüzden hukukcuların vizyonuna sahip olmak gerçekten büyük bir ayrıcalık.
kısacası bu sene sınavlara hazırlanan arkadaşlara öncelikle başarılar diliyorum .. umarım hepiniz istediğiniz üniversitelere yerleşe bilir ve başarılı birer meslektaş olursunuz bana :)
başka sorularınız olursa her zaman yanıtlamaya veya herhangi bir konuda yardımcı olmaya hazırım.
not ; bu sene mezun olduktan sonra bende deniz hukuku üzerine LLM yapabilmek için araştırmalara başladım. foruma bir çok mesleğin içinde olan avukatların yazılar yazdığını gördüm.. deniz hukuku üzerine bilgisi olan avukatlarımızında beni bilgilendirmesini çok isterim. zira şu an ikinci kez öss'ye girmiş gibi hangi üniversiteyi ( yurtiçi/yurtdışı) tercih edeceğim konusunda karmaşa içindeyim :=)
şimdiden teşekkürler.
Yanıtın için çok teşekkürler.Her ne kadar iki üniversite arasında kalmış olsam da üniversiten hakkında bilgi vermen gerçekten çok hoş.Umarım istediğim yeri kazanıp seni zorlayacak bir meslektaşın olabilirim. :))
Son ÖSS çıkışında taze yorumları alalım.
Herkes çok zordu diyor bakalım yeni hukukçular kimler olacak ?
2006, 2007, 2008 ÖSS sorularını çözen biri olarak; bu yıl ki sınavın diğer yıllarda ki sınavlara göre çok daha zorlayıcı olduğunun düşüncesindeyim.
Normalde 2. Bölümde yer alan Edebiyat-Sosyal alanında bilgiye dayalı sorular olması gerekirken aralarında ''Tanrısal (Hakim) bakış açısı'' tarzında Türkçe soruları da yer alıyordu.
bizim zamanımızda sorular zor olunca ona göre puanlarda düşerdi
yani zor olması 1 yerde kötü olmuyo hala di mi
Öncelikle herkese teşekkür etmek istiyorum siteye yeni üye oldum ve 45 sayfayı da okudum, gerçekten çok faydalı oldu:)
Bu sene össye girdim sonuçları bekliyorum puanıma bakınca ankara hukuk zor gözükse de istanbul hukuk olacak gibi ve ben de ist. hukuku istiyorum. Ancak kontenjanının 800e çıkarılması -hatta bu sene 1000olacak diye duydum aslı var mı bilmiyorum- beni ciddi anlamda tedirgin ediyor. Hukukta ekol bi üni. olmasına rağmen ist. hukukun bu özelliğini kaybedebileceği düşüncesi canımı sıkıyo. Bazı arkadaşlar düşüncelerini belirtmişler ama neden kontenjanların arttığını -varsa devletin bu konuda uzun vadeli bi planı- bilen varsa cevaplarsa çok sevinirim. Ayrıca ist. hukukta amfide ders görmek özellikle kışın anlatıldığı gibi gerçekten eziyet mi,sayıca kalabalık olmak sorun teşkil ediyo mu. Bu konuda da ist. hukukta okuyan arkadaşların yönlendirmelerini bekliyorum. Çünkü ist. hukukta istediğimi bulamayacağım düşüncesi ikinci alternatifim olan iktisata yönlendiriyo beni. Acaba ist. hukuk yerine odtü iktisat mı düşünsem diyorum.
Ayrıca ist. hukukta burs imkanları nasıl ve bir de uluslararası firmalarda çalışma imkanları nasıl bu konularda da yardımcı olursanız çok sevinirim:) şimdiden tşk ederim
arkadaşlar ben de yeni kullanıcıım herkese selamlar.. ben bu sene girdim.326 civarı puan bekliyorum sizce hukuk alanında nereler olur
Ankara-Galatasaray-İstanbul-Gazi bunlar dışındakilerden hepsi olabilir...
Evet bu sene puanların düşeceği söyleniyo eğer denildiği gibi olursa ank. ist. gazi dışındakiler olur gibi gözüküyor
Eee hukuk okuyacaz diyoruz o kadar olsun artık. Başladığımın ertesi günü bitti:)
Öncelilkle herkese iyi günler.ben bu sene lise üçe yeni geçiyorum yani daha tecih stresi tam anlamıyla başlamadı ama ben yinede hazırlık yapıyorum.bende
okann arkadaşım gibi bütün sayfaları okudum ve düşündüm.bizim gibi öğrenciler böyle bir bölümü açtığınız için çok teşekkür ederim.ve benim bir ricam olucak koç üniversitesi hukuk fakültesinde okuyan arkadaşlar varsa fakültelerini tanıtabilirlermi?şimdiden teşekkürler...
slm arkadaşlar ben istanbul ticaret üniversitesinde burslu okuyorum bu okulu tesadüfen seçtim ama öyle hocalar varki çok değerli örneğin KAYIHAN İÇEL diye öyle bir hocamız varki dünyada böyle bir hoca bulumazsınız ...
Kontenjan artırımıyla ilgili bu sene de en az 800 olacağı biliniyor.Tabii ki 800 kişi olması iyi birşey değil.İki amfiye ayrılacaksınız 400 öğrenci eder bunun bir 100 kişisi pek derslere gelmeyecek ilk sene.Ortalama 300 kişi bir amfide olacak bazı derslerde amfilerde yer arayıp bulamayacaksın.Erken gelmen gerekebilir.Ama şu var ki kaliteli hocalardan ders alacaksın.Hukuk nosyonunu beynine kazıyacaklar.Amfilerde üşüme gibi bir sorun bu sene pek fazla yaşamadık.Hatta fazla sıcaktı çok terlediğimi de biliyorum.Ama çok kişi olması yemekhanede daha fazla sıra demek, ki bu iyi bir şey değil.Ama ders verimliliği düşer diye bir korkun olmasın dinlemek isteyen her durumda dinliyor.
Dua et kontenjan daha fazla artmasın yoksa kapılardan taşabiliriz :) Niçin en çok kontenjan bizim okulda onu da anlamış değilim.Diğer anadoludaki üniversitelerinkini artır kontenjan artırmak istiyorsan.Geçen sene anadolu üniversitesinin kontenjanını düşürdüler böyle saçmalık olur mu?
İstanbul Hukuk ile odtü iktisat arasında nasıl kaldın onu da anlayamadım.İktisat ve Hukuk bambaşka alanlar. 4 yıl okuyacağın yeri seçmekte özgürsün ama bütün hayatın boyunca yapacağın mesleği seçiyorsun ona göre dikkat et derim.Üniversitede 4 - 5 yıl okuyacaksın sonrası yapacağın meslek olacak o yüzden iktisat mı hukuk mu istiyorsun önce onun kararını ver.
Burs konusunda da iü elinden geleni yapmaya çalışıyor.Rektörlük bursu ve ayrıca hukuk fakültesine bağlı vakıflar okul içinden başvuruyla burs vermektedir.Okul dışından da birçok vakıftan burs alabilirsin.Hatta koç vakfı iüden sadece hukuk fakültesi öğrencilerine burs veriyor diye biliyorum.
Dil yönünden kendini geliştirirsen Erasmus programıyla 1 veya 2 dönem yurtdışına çıkabilirsin.Özellikle fransızca veya almanca biliyorsan erasmus ile çok daha rahat bir şekilde gidebilirsin.Dil eğitimi ne yazıkki okulumuzda verilmiyor.Ama hukuk fakültesinde hazırlık okumak da çok faydalı değil.Çünkü dersler türkçe olacak ve boşu boşuna hazırlık okumuş olacaksın.4 yıl içinde unutacaksın o dili de.Ama dışarıdan kurslara giderek dil işini halledebilirsin.
Uluslararası firmalarda çalışmak senin kendini geliştirmene bağlı. Yoksa hepimiz biliyoruz ki İstanbul Hukuk ,hukuk açısından iyi bir kartvizittir ama kendini geliştirmen ilerisi için daha önemlidir...
Ben de bikaç gündür takip edemiyodum forumu kimseden de ses çıkmıyor derken cevap yazmanız gerçekten sevindirdi beni:) sanırım siz öğrencisiniz ist. hukukta.
Anlıyorum ki istanbul hukuk biçok konuda beklentilerimi karşılayacak gözüküyor.Ben zaten kendime güveniyorum sorun belki dil konusunda olur dediğiniz gibi ama zaten boş zamanlarında dille uğraşmasını seven biri olarak bu eksiği kendim de kapatabilirim. Bir de tabi istanbul şehri beni biraz korkutuyor bunu da yenmem lazım...
İktisat ve hukuk arasında nasıl kaldığıma gelince aslında ben matematiğe de sözele de yatkınım ikisi de bana başka açılardan cazip geliyor. Ekonomiye olan ilgim yüzünden iktisadı kitaplara ve okumaya olan ilgim yüzündense hukuku düşünüyorum. Puanıma bakınca da -eğer geçen seneki taban puanlara göre konuşacak olursak- benim için en kaliteli hukuk fakültesi istanbul en kaliteli iktisatsa odtüdür diye düşünüyorum. Bu yüzden ikisi arasında da bi tereddüt yaşıyorum:)
Onun haricinde artık yapmam gereken sonuçları beklemek gibi gözüküyor.13ünde açıklanıyo sonuçlar diye duydum. O zaman eminim ki daha net düşünebilirim ve umarım doğru kararı veririm :)
dün sabah gazetesinin insan kaynakları ekinde okuduğum kadarıyla son açılan universiteler ve arttırılan kontejyanlar sebebıyle ülkemiz her sene 5000 hukuk mezunu vericekmiş ..
bu kadar hukukcu ihtiyacı olmadığı , ihtiyaç fazlası hukukcu olmasına yol açıcağı yazıyodu.
katılıyor muyum , hayır katılmıyorum.
hiç bişey olmasa her alanda bilgili , okuyan , tartışan bireyler çıkar hukuk fakültelerinden.
iş alanlarının genişliğinden bahsetmiyorum bile.
Hatta Roma'ya dönelim ve hukukçuluk bir şeref olsun; Dolayısıyla işimizi de para almadan yapalım:)
Hukuk nosyonuna sahip olmak bir yere kadar güzeldir ancak tek başına karın doyurmaz. Ancak bir hukukçunun illa ki hukuk yapması gerekmez farklı alanlara kaysınlar diyorsanız, bu en başta aldıkları eğitime, verdikleri emeğe yazık olur.
Bence hukuk kontenjanları Az ve Öz olmalı. Bugün Türkiye'nin en köklü ve başlı başına bir ekol olan İstanbul Hukuk'un kontenjanını 1200 e çıkarıyorsanız ve eğitim kalitesini yükseltmek adına tek bir girişimde bulunmuyorsanız, bu önce hukuk, sonra Türkiye'nin geleceği adına bir intihar demektir. Çünkü bu sadece İstanbul için değil tüm üniversitelerimiz için geçerli.
Bugün hukukun zirvesindeki gelişmeleri yakından takip edenler, kaliteli hukukçuya olan ihtiyacımızı daha iyi ifade ediyordur zannedersem. Anayasa mahkememiz başta olmak üzere hukuki kurumlarımız bu kadar tartışılıyorken, hukuk fakültelerimizin kalitesini artırmak yerine hepten kaliteyi aşağı çekmek tam bir ''düşüncesizliktir, beceriksizliktir'' ben bu kadarını söylüyorum, gerisini siz tamamlayın...
Bu söylediğiniz zaten başlı başına ayrı bir tartışma konusu olmalı. Ancak ben sorunun kontejyanlarda olduğunu asla düşünmüyorum. Eğitimde fırsat eşitliğinden uzaktan yakından bahsedemediğimiz bir ülkede yaşıyor oluşumuzdan belkide. Yani tercih edebilecek olanın dışarda kalması fikriyle bağdaşmıyorum ben tamamen .. ama diğer söylediklerinizle hem fikir olduğumu da belirtmek isterim. Kesinlikle hukuka olan ,hukuk devletine olan güvenin yerlerde olduğu bir durumdayız ama hatırlatılması gereken de bu durumun kontejyanlar düşük seviyelerdeyken , 20 sene önce 30 sene önce eğitilmiş hukukcular tarafından yaratıldığının gerçeği..
Bende bir hukukçu adayı olarak görüşlerimi yazayım dedim.Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin bir bölümünde şöyle bir makale vardı.50li yıllarda ülkede ihtiyaç duyulan bina ve araç gereksinimi dolayısıyla mühendise ihtiyaç vardı mühendislik fakültelri kuruldu ve bir kaç tane iyi mühendisliğin ardından her yerde mantar gibi mühendislik fakültesi açıldı,70 den 80 li yıllara doğru üretilen araçların pazarlanması gerekiyordu bir iki iyi işletme fakültesinin ardından yine ülkede mantar gibi işletme fakülteleri açıldı ve günümüz.Makalenin devamı şöyleydi hukuki uyuşmazlıklar baş gösterince hukukçuya ihtiyaç duyulmuştur denerek hukukçuya olan ihtiyaç vurgulanıyordu.Makalede mantar gibi kısımlar yok ben orada gerektiği için ekledim ki haklı değilmiyim.Dönüp bir bakalım bir kaç tane mühendislik ve işletme fakültesi dışında diğerleri ne yapıyor.Diplomalı işsiz transfer ediyor.HUkuk onlardan çok farklı diyen olabilir evet çok farklı hemde çok.Bu 45 tane hukuk fakültesinden ve muazzam kontenjanlardan bahserken akedemik yetersizlikte yetişecek hukukçuların olmasından ziyade ben iyi akademisyenlerce yetiştirilen ve tam bir hukuk bilgisi alan hukukçuların yetişmesini isterim.Yoksa hukuk fakültelerinin sayısı o ülkedeki hukuk kalitesini göstermez.Örnek isteyenler dibimizdeki Yunanistan'a bir baksın kaç tane hukuk fakültesi var ve dünya çapında kaç hukukçusu var.Bu işler fakülte sayısıyla olsaydı şimdiye Türkiye süper güç olurdu.Az olsun öz olsun bu ülkeye yeter Mahmut Esad Bozkurtgibi hukukçularımzı olsun kısacası.Saygılar
arkadaşlar ben de gazi hukuk 3. sınıftayım.size şunu söyleyeyim.kontenjan artışı olmadan önce sınıflar herkese yetiyordu.2008 girişliler gelince ki bu öğrencilerin sayısı 308+KTÜ'den gelenler+Erzurum Atatürk üniversitesinden gelenlerle beraber o sınıftaki öğrencileri sığdırmak için 2'ye böldüler.sınıflarda normalde 154 kişi olması gerekirken açılan bu yeni üniversitelerin hukuk fakültesi öğrencileri ile birlikte sayı alttan alan kişi de varsa 190'ı buldu.ee reytingi fazla olan derslerde öğrenciler nereye oturacağını şaşırdı.gazi de medeni hukuk, 1.sınıfta okuyan herkesin gittiği derstir.o zaman medeniden kalmıştım.Allaha şükür alttan dersim yok şimdi, ama birçok arkadaşım var.üstelik hala medeniyi alanlar var.eğer bu senede artmışsa şimdiden söyleyeyim ilk gün ve daha sonraki medeni hukuk derslerinde oturacak yer bulamayabilirsiniz.ama asıl sorun bu değil.
asıl sorun mezun olunduktan sonra bu kadar hukukçunun nerede istihdam edileceği?her sene devlet üniversitesinde okuyan 5000 öğrenci ne demek ya?ben girdiğimde ki iki sene önceydi vakıf üniversiteleri ile birlikte bu 4000'i bile bulmazdı.şimdi bazı arkadaşlar beni bencil bulabilir ama 5-6 sene ortaya çıkacak tablodan sonra hakim ve savcı açığı da fazla olmayacağı için piyasada o kadar çok avukat olacak ki yeni avukatlar sinek avlayacak.Bu kadar hukuk fakültesi açılmanın amacı bence de siyasi konudur.ama arada toz duman olacaklar yine millet olacak.beni şimdiden bu artışlarla beraber işsiz olma korkusu sardı.
ben hakim veya savcı olmak istiyorum ama geçenlerde adalet bakanı hakim ve savcı açığını bir an önce kapatacağız demişti.heralde biz mezun olasıya kadar hakim ve savcı açığının çoğu kapanmış olacak.üstelik burası Türkiye olduğu için sınavı kazanman da yetmiyor.mülakat denilen bir eşitsizliğin resmi ortaya çıkıyor.resmen torpil için yapılmış.adamın yoksa ağzınla kuş tutsan hakim ve savcı olamıyorsun.isteyenler şu adrese bakabilir. http://forum.memurlar.net/topic.aspx?id=187772
ama herşeye rağmen hukuk okumak isteyenler yine de hukuk yazın.çünkü bu kadar olumsuz duruma rağmen yine geleceği olan bir bölüm.ben bölümümü seviyorum ve sevmeye devam edeceğim.fakültemi de.
Arkadaşlar merhaba, bir kaç gündür bu başlığı inceliyorum. Ben de hukuk fakültesi seçiminde kararsız kaldım. Evet yazılanları okudum fakat halen fikir almaya ihtiyacım var. ÖSS başarı sıralamam 7941.
Bu sıralamaya göre en olası görünenler ve bana uygun olduğunu düşündüğüm üniversiteleri ve parantez içinde geçen seneki hukuk taban başarı sırasını yazıyorum:
Marmara Hukuk(7259) , Dokuz Eylül Hukuk(7565), Anadolu Üni(7591) , Kocaeli(9.559), Uludağ(8.236) Ufuk üni(Burslu-12430), Selçuk Üni(13142).
Bu üniversitelerin bazılarını biraz araştırdım. Fikirlerim şunlar;
Marmara: Öğrenci olarak kalabalık ama akademik kadrosu kalabalık ve ünlü hocalara sahip.
Dokuz Eylül: Marmara için söylediklerimin aynısı geçerli.
Anadolu Üni: Hoca sayısı gerçekten az.Fakat ders sayısı bakımından zengin(Avrupa vergi hukuku vs...)
Ufuk üni:Çok köklü bi üniversite değil, akademik kadronun çoğu gazi üni ve ankara üniversitesinden geliyor, çok kalabalık değil. almanca, fransızca, italyanca dersleri de var.
Selçuk ve Kocaeli hakkında bi fikrim yok.
Sanırım Marmara ve Dokuz Eylül kendilerini hukuk alanında kanıtlamış üniversiteler.
Ankara'da büyüdüğüm için Konya ve Kocaeli'de 4 yıl geçirmek biraz zor olabileceği için bu ikisine pek sıcak bakmıyorum. Çok uzattım :) , hangi üniversiteyi seçmeliyim? Önerilerinizi bekliyorum.
Öncelikle umarım gerçekten istediğin yere gidersin.Ben Kocaeli Hukuğun bir öğrencisi olarak sana Kocaeliyi tavsiye edebilirim.Mütevazı bir kadrosu olup öğretim üyeleri ve öğrenciler arasında birebir ilişki kurabiliyorsun ayrıca İstanbul ve Ankara'ya yakın olmasıda önemli bir avantaj önemli konferanslara istersen katılabilirsin ancak belirteliyimki İstanbul,Ankara,Marmara ve 9 Eylül hukuk fakülteleri isim yapmış fakülteler ve akademik kadroları bugünkü ortamda çok iyi ve avantajları Türkiye'de ki vakıf olsun devlet olsun diğer üniversitelerle kıyaslanamaz çünkü güçlü bir akademik kadro herşeyden önemlidir.Ayrıca uzaklık meselesine gelirsek hiç düşünme çünkü ben Manisa'da oturan biri olarak ilk olarak ilk senemi Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde geçirdim ve 2. sınıftan itibaren de Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okumaktayım ve uzaklık gerçekten sorun değil.Tekrardan hayırlı olsun diyorum ve başarıların devamını dilerim.
Marmaralı olarak marmarayı tavsiye ediyorum ;) 2007 sonrasında girenler için dönemlik sisteme de geçildi artık 2 vize 2 finaliniz var, bizim gibi senelik 1 vize 1 final değil. Avantajı olduğu gibi dezavantajı da var ama avantajı daha çok o yüzden mutlu olun :) Hukuk okumak için bir daha düşünün, kitapların kalınlığına bakın, kaldırabilirmisiniz düşünün sonra karar verin. Gerçi o başarıyı yakalamışsanız işletmeye gitmeniz yazık olur ama bir boğaziçi,gsü gibi üniversitelerin iktisat fakültelerini de gözden geçirin derim. Kolay gelsin, kişisel sorularınız için KM atabilirsiniz. Saygılar
Merhabalar Bahcesehir Hukuk hakkinda 45. sayfada birkac bilgi almistim, fakat burs olanaklari hakkinda hicbir bilgi vermemisti arkadasimiz.
Ne gibi burs olanaklari mevcut Bahcesehir`de.
(bilgi Hukuk, Bilkent Hukuk icin de gecerli sorum)
Kontenjanları inceledim, eski ve büyük üniversitelerde hukuk bölümlerinde pek artış olmamış. sadece ankara hukuk 200 kişi artmış ve istanbul i.ö açılmış. onun dışında TOBB hukuk açılmış. Ve tabi ki yaşar, okan gibi butik üniversiteler de hukuk konusunda geri kalmamışlar.
Merhabalar, öncelikle böyle bir sitede bulunduğum için gerçekten mutluyum. Bu sene sınava girdim puanım 302. Yeni mezunum. İkokul 5. sınıftan beri, hukuk istiyorum. Bu isteğimde aile avukatımıza imrenmem sonucunda doğdu. Ama hiçbir zaman istemekten vazgeçmedim. Hal böyle olunca ve puanda bu şekilde gelince özel üniversite yolları göründü bana. Ailem zaten senenin başından itibaren her türlü desteği ve imkanı sağladı. Ve hep özel üniversite gibi bir şansımın olduğunu da belirttiler. Şimdi o önerilerini değerlendirmek zorundayım çünkü gelecek sene nasıl bir sınav sistemiyle karşılaşırım, hiç bilmiyorum. Hakkında araştırma yaptım tabi ki ama daha bir kere bile tecrübe edilmemiş sınava girmek de benim gözümde büyüyor. Bunun yerine iyi bir hukukçu olma yolunda adım atmak istiyorum. Çevremdeki herkes gereken desteği gösteriyor ama ; önceden sürekli hukuk için beni sıkıştıran yakınlarım durum ciddiye binince, bitiremezsin hazal istersen daha rahat bölümleri tercih et kendini yormazsın gibi önerilerle karşıma gelmeye başladılar. 4 gün oldu sınav sonuçlarım açıklanalı ve samimiyetle söylüyorum, o günden bu yana hiç susmadan fikir yürütüyorlar. Çok sıkıldım, yanlış kararlar vermekten korkuyorum tercih arifesinde. Sizden yardım almak istiyorum, hukuk gerçekten benim kadar isteyen biri için zor olabilir mi? Sene kaybetmeden bitirmek istiyorum, bitiremezsem mahcup olur, kararımdan pişmanlık duyarım. Gerçekten içime sıkıştığım durumu şuan kimse anlayamaz. Bana hukuk bölümündeki zorlukları anlatırsanız çok memnun olurum.. Zahmet verip okuduğunuz için teşekkür ediyorum. Cevaplarınızı takip ediyor olacağım. Sevgiler..
Öncelikle aldığın puandan dolayı seni tebrik ederim ve tercih aşamanda başarılar dilerim.Eğer gerçekten hukuk okumak istiyorsan bu isteğinden vazgeçme ve 4 senede bitiremezsem ne olur diye düşünme.Çünkü hukuğu 4 senede veya 6 senede bitirmen önemli değil.Hüseyin Hatemi Hocamız hukuğu eğer 5 senede bitirirsen 1 senen zarar değil senin için kardır demişti.Onun için 4 sene o kadar önemli değil.Kişisel görüşümü söylemem gerekirse önemli olan gerçek bir hukuk bilgisi alıp ve bu bilgini gerçek bir hukukçu gibi kullanmayı başarmandır.Vakıf üniversiteleri tercih ediceksin büyük ihtimalle ve bu da gerçekleşecektir.Tüm vakıf üniversitelerini araştırmanı tavsiye ederim.Akademik kadroları,sunduğu olanaklar ve hukuk alanında gösterdikleri başarılar sana yol gösterecektir.Ayrıca sitede vakıf üniversitelerinde okuyan arkadaşlarımızda sana en iyi tercih konusunda da yardımcı olacaklardır.Başarıların devamını dilerim.Saygılar...
Sayın Burak Temur ;
Cevabınız için teşekkür ederim. Hiç olmazsa şuan daha bir rahatım. Vakıf üniversitelerinde okuyan değerli üyelerinde mesajını sizinde dediğiniz gibi bekliyorum. Umarım tercih zamanına kadar kafamda her şey yerli yerinde olur.
Sevgiler..