Asliye hukukta isim tashihi davası açabilirsiniz hakim şahit isterse durumunuzu izah edersiniz belki zorlamaz.
Printable View
Asliye hukukta isim tashihi davası açabilirsiniz hakim şahit isterse durumunuzu izah edersiniz belki zorlamaz.
Gerek yoktur avukatlar fotosentezle yaşamlarını sürdürmektedirler.
:ok:DD:alala
Sekiz yaşındaki kızıma ikinci bir isim eklemek için de dava açmak şart mı ? Yoksa Nüfus Müdürlüğü'nün böyle bir yetkisi var mı ?
(Büyük çocuğuma çift isim koymuştum. Okul sürecinde, özellikle sınav kodlamaları falan sıkıntı yaşayınca, ikinci çocuğuma verdiğimiz isimlerden sadece birini nüfus cüzdanına yazdırmıştım. Kızım 8 yaşına geldi ve ısrarla kendisini nüfus kaydında yazmayan ismi ile tanıtıyor, özellikle onu kullanmak istiyor. Şimdiden eminim, biraz daha büyüyünce problem çıkaracak. Zaman kaybetmeden halletmek istiyorum.)
İyi günler. Kusura bakmayın, aslında soruyu aile avukatına soracaktım. Ancak henüz kesin olmayan bu durumu aileye anlatır diye endişeye kapıldım. Sorum şu:
Reşit oldum, üniversiteye gidiyorum. Ben, dolayısıyla sosyal çevrem ateist. Ancak bir peygamber ismi taşıyorum.(tamam gülmeyin :D -bunu söylerken bile utanıyor, kendime gülüyorum :) ) Bunun hayatımda yarattığı psikolojik zorlukları tahmin edebiliyorsunuzdur. Sosyal çevremde başka bir isim ile çağrıldığımı kanıtlarsam, hakim bu sebepler ile beni haklı bulur mu? Baba veya anneye ihtiyaç var mıdır? Yalnız başıma yapabilir miyim?
Tekrar özürlerimi sunuyorum.
ve; küçük yaşta birine ebeveynleri tarafından isim eklemenin nüfus dairesinden dışarı çıkmasına gerek yok. Benim adım küçük yaştayken değiştirilmiş..
hakim ateist olduğumu duyar duymaz kıl olur zaten bana. umarım evrimi anlatmamı filan istemez.
aslında ablam hukuk öğrencisi ama oda öğrensin istemiyorum
Sn. murat10 kızınıza isim ekletmek için dava açmanız gerekir nüfus kayıtları yaz boz tahtası değil çünkü, velayeten anne ve baba birlikte Asliye hukukta dava açarsınız bir iki şahit de dinletmeniz gerekebilir kızınızı da dinlemek isteyebilir hakim bilemiyorum.
sn. karus 112 merak etmeyin hakimler de beş vakit abdestli namazlı insanlar değil olsalar da kimsenin dinine inancına karışma ön yargılı olma hakları yetkileri yoktur ben zındığın tekiyim bu mübarek ismi taşımak istemiyorum deseniz davanızı derhal kabul edeceklerine kuşkum yok.
Kolay gelsin
Yardımınız için teşekkürler. Zındık daha çok ateist olduğu halde Müslüman görünmeye çalışanlara deniyor, ateist olduğunu kabul edene değil. Yazdıklarımdan da anlaşılacağı üzere ismimin 'mübarek' olup olmamasıyla ilgilenmiyorum. Bir forumda sorunuma yardım eden bir avukat bile bu düşünceme kıllandı ise, mahkemede pek şansım olduğunu sanmıyorum.
Niyetim sizi kırmak değildi elbette ama türk dil kurumunun sitesinde karşılığı bu, sizin dediğiniz ise münafık. Düşüncenize kıllanmış değilim bilakis takdir ediyorum ve destekliyorum asıl sizin belirttiğiniz gibi inanmadığı halde inanmış görünenlere kıl olabilirim. Mahkemede şansınız cidden yüksek şevkinizi kırmak beni üzer. İyi günler dilerim kolay gelsin.
Söyledikerinizde ciddi olmadığınızı düşünmüştüm. Yanlış anlamışım, mazur görün. Yardımlarınız için teşekkür ediyorum.
Benim de bir sorum olacak.
Benim şu anki ismim 3 adlı.2 ismim,1 de soyadım var işte.Ben bir ismimi atmak ve soyadımı da değiştirmek istiyorum.Örnek vermek gerekirse;
Şu an ismim A B C.Ben B D olmasını istiyorum.Bunu 1 davada halledebilir miyim?Yoksa isim ve soyisim için ayrı ayrı dava mı açmam gerek?
Bir de örnekteki A ismim bir Arap ismi.Çok kullanılmaz Türkiye'de,hatta çok zor görülür kullananlar.Telafuzuda zor ve günlük yaşamda da zorluk çıkarıyor.Bu yüzden bu ismi atmak haklı gerekçe olur mu?
Soyadım ise hem biraz kırıcı bir soyadı hem de ailevi sebeplerden dolayı değiştirmek istiyorum.Babamı en son 8 yaşımda gördüm.Şu an 18 yaşındayım.Bu yüzden annemin soyadını kullanmak istiyorum.Sizce hangi sebeple soyadını değiştirme talebinde bulunayım?
İsminizde ve soy isminizde yapacağınız değişikler için tek bir kayıt düzeltme davası açabilirsiniz.
Merhabalar, öncelikle bir kaç sorum olacak sizlere.
Ben 17 yaşındayım. 2 ismim var. 2 isim kullanmak istemiyorum. Özellikle resmi yerlerde 1. ismimi kullanmak zorunda kalıyorum ama bu isim benim psikolojimi bozuyor. Okulda da sinir bozucu bir şey haline geldi. Bu yüzden kavga ettiğim bir sürü arkadaşım oldu. Biliyorsunuz ki Türkiye'de gelenektendir büyüklerin isminin koyulması. Ben iki isime karşıyım. 1. ismimi kaldırmak istiyorum.
Birinci sorum şu, isim kaldırmam için ne gerekli ?
ikinci sorum da, bu süreç ne kadar sürer ?
üçüncü sorum ise, bu mahkeme harç falan toplam ne kadar tutar ?
Teşekkürler.
Merhaba benim de bi sorum olacak;
ilk kızımın 2 ismi var (Nisan Leyla) 2. çocuğum da kız olunca babası ona da Leyla adını koydu
Şimdi ilk kızımın adı düzeltilerek sadece Nisan olucak.
Bunun için babası başvuracaktı ama sürekli ihmal ediyor.
Annesi olarak ben başvurabilir miyim acaba, illaki baba mı yapabilir bu işleri ?
Merhaba, 2 yıl kadar önce halam tarafından evlat edinildim. Ancak dava dilekçesinde soyadı değişikliği talebi yeralmadığı için soyadım aynı kaldı. Ancak halam, vefat eden eşinin (eniştemin) soyadını devam ettirecek bir akrabasının olmaması ve çocuklarının da bulunmaması sebebi ile kendisinin soyadını da almamı istiyor. Asliye hukuk mahkemesine durumu bildiren bir dilekçe ile başvurdum ve yetkisizlik kararı verdi. Öğrenmek istediğim ise şu; bu davaya yetkili mahkeme hangisidir yani nereye dava açmalıyım ve nasıl bir dava dilekçesi gerekir.
Teşekkür ederim.
Nüfus Kanununa göre yetki Asliye Hukuk Mahkemesindedir. Yetkisizlik kararının gerekçesi belli değil mi?
Nüfus davaları
MADDE 36- (1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usûllere uyulur:
a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin
göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki
görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları (..)
(1)
nüfus müdürü veya
görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.
- - - Updated - - -
Nüfus Kanununa göre yetki Asliye Hukuk Mahkemesindedir. Yetkisizlik kararının gerekçesi belli değil mi?
Nüfus davaları
MADDE 36- (1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usûllere uyulur:
a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmî dairenin
göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki
görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları (..)
(1)
nüfus müdürü veya
görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.
Görevli mahkeme Asliye hukuk mahkemesidir yetkili Asliye hukuk mahkemesi ikametgahınızın bulunduğu yer mahkemesidir. Yetki yer yani bölge ile ilgilidir. Kararda yetkili yer belirtilmiş olabilir dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesi için dilekçe verin masrafını ödeyin.
Ben 18 yaşındayım, bu zamana kadar kimliğimde yazılı ismimi kullandım, herkes beni o ismimle biliyor. Ama ismim gerçekten çok demode, zaten babaannemin ismi ve zaman zaman alay konusu oluyor. Herkes beni bu isimle tanıdığı için tamamen söküp atamam ama en azından yanına bir isim daha eklemek istiyorum. Hakim için geçerli bir sebep mi? Ayrıca avukat tutmadan kendi başıma bu işi halledebilir miyim? Avukat tutarsam bana kaça mal olur acaba?
Neden soruma cevap veren olmadı acaba, 10 gündür sürekli bakıyorum ?
- - - Updated - - -
Neden soruma cevap veren olmadı acaba, 10 gündür sürekli bakıyorum ?
Pardon sorunuz neydi?
Sorum buydu: "Ben 18 yaşındayım, bu zamana kadar kimliğimde yazılı ismimi kullandım, herkes beni o ismimle biliyor. Ama ismim gerçekten çok demode, zaten babaannemin ismi ve zaman zaman alay konusu oluyor. Herkes beni bu isimle tanıdığı için tamamen söküp atamam ama en azından yanına bir isim daha eklemek istiyorum. Hakim için geçerli bir sebep mi? Ayrıca avukat tutmadan kendi başıma bu işi halledebilir miyim? Avukat tutarsam bana kaça mal olur acaba?"
Gerçekten zor bir durumdayım lütfen biri cevap versin :(((
Evet dilerseniz 2. bir isim ekletebilirsiniz avukat tutmak zorunda değilsiniz bu durumda tahminen 200 lira gibi bir masrafınız olur.
Yani hakime bu şekilde anlatsam kabul eder mi? İlla ki herkesin beni bu isimle tanıması gibi bir zorunluluk yok mu?
Kabul edebilir öyle bir zorunluluk yoktur.
dedemin ismine sahibim ve demode bir isim olmasından dolayı sosyal yaşantımda rahat edemiyorum, bu durum büyük bir özgüvensizlik ve psikolojik sıkıntı yaratıyor. acaba bu isim değişikliği için yeterli bir sebep midir?
ayrıca isim değişikliği davasının reddi durumunda tekrardan dava açmak mümkün müdür?
Merhabalar bende son zamanlarda ki arkadaşların sorduğu gibi demode bir isme sahibim. Bu beni gerek yeni kişilerle tanışırken gerekse iş ortamında bi özgüven kaybına uğratıyor. İsmimin yanına 2. bir isim ekletmek istiyorum, ancak ne gerekçe gösterebilirim ki kabul görsün. Yardımcı olursanız çok sevinirim bir çok arkadaşı da aydınlatmış olursunuz iyi çalışmalar.
yardımcı olabilecek var mı acaba ?
- - - Updated - - -
yardımcı olabilecek var mı acaba ?
Gerekçeyi biz uyduracak değiliz :)
haklısınız.. Ancak 22 yaşındayım babamı zor ikna ettim. Gönlü kırılmaması için. Şimdi mahkeme gerekçemi kabul etmezse iyice bunalıcam
:(
- - - Updated - - -
haklısınız.. Ancak 22 yaşındayım babamı zor ikna ettim. Gönlü kırılmaması için. Şimdi mahkeme gerekçemi kabul etmezse iyice bunalıcam
:(
Babayı ikna hakimi iknadan daha zordur siz zoru başarmışsınız :)
o zaman beni X isimle biliyolar ancak nufusta kaydım Y olarak geçiyor ben ismimi X Y olarak değiştirmek istiyorum diyip şahitlerle desteklesem kabul görürmü acaba ?
Merhabalar. Birkaç sorum olacaktı?
1- "Belli bir yaşa kadar isim değişikliğinde dava açmaya gerek yoktur." bilgisi doğrumudur? (3 yaşındaki bir çocuk için)
2- İsim değişikliği davasını ikamet etmediğim biryerde açabilirmiyim?
3- İsim değişikliği davasında anne ve babanın ikisinin birden davada bulunması gerekiyor mu? Sadece annenin davaya katılması (şahitlerle birlikte) yeterli midir?
4- Dava 2 aylık bir sürede sonuçlanabilir mi?
Araştırma yaptım. Fakat bu sorulara cevap bulamadım. Şimdiden teşekkür ederim.
Benim 2 ismim var ikiside dini isimler bense dindar biri değilim arkadaş çevremde öyle olduğu için dalga geçiliyor isimlerimle genelde 2 sinide sildirip yeni bir isim istiyorum davada gerekçe olarak dini isimler benim hayatımı etkiliyor diyebilirmiyim ayrıca neler yapmam gerekiyor ankarada yaşıyorum
Merhaba arkadaşlar, bilgisi olan arkadaşlar cevap verirse çok sevinirim, ben yıllar evvel ismimi değiştirmiştim fakat ben şuan dışarıdan lise sınavlarına gireceğim fakat kayıt için benden isim değişikliği yapıldığına dair mahkeme kararı istiyorlar ben bu kararı nereden alabilirim?
istanbul'da yaşıyorum nufusum adapazarın'da olduğu için ismimi oradan değişmiştim şimdi o kararı oradaki mahkemeden mi almam gerekiyor ya da nereden alacağım bilen varsa lütfen cevaplasın şimdiden teşekkür ederim, saygılar.
Evet isminizi değiştirdiğiniz mahkemeye gitmeniz gerekiyor başka yerden alamazsınız.
Merhaba,
Adım Fatma Şeyda ve Fatma ismini sildirmek istiyorum. Bu konuda bilgi sahibi olanlara bazı sorularım olacaktı.
Cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
1) 2. isim sildirmek için neler yapmam gerekir?
2) İsim sildirme hakkında yapılan tüm işlemlerin masrafı ne kadardır?
3) Avukata ve şahide ihtiyacım var mıdır?
İsim sildirme diye bir şey yoktur isminizi sildiremezsiniz uygun bulunursa değiştirebilirsiniz bunun için ikametinize bağlı Asliye hukuk mahkemesinde kayıt düzeltme davası açabilirsiniz. Bu dava aşağı yukarı 300-350 TL masrafa mal olabiliyor. Avukat tutmak zorunda değilsiniz ancak beceremezseniz masrafınız da emeğiniz de boşa gidebilir. Şahide ihtiyacınız olabilir evet.
Merhabalar benim durum biraz karışık yardımcı olabilirseniz çok sevinirim..Şöyle ki;
boşanma davam devam ediyor,
ilk kızımın adı N. L.,
eşim 2. kızımın adını da ilk kızımın 2. adı olan L. yazdırdı ve kimliğini çıkarttı. İki kızımında adının aynı olmasını istemeyen ben küçüğüme başka bir isimle hitap ediyorum
Ben ilk önce asliye hukukda dava açtım ancak görevsizlik nedeniyle red oldu ve dosyayı sulh hukuğa taşıdım. Duruşma günü verildi Eve gelen yazıda duruşmada babasının da bulunması gerektiği yazıyordu. Fakat babası duruşmaya gelmeceği gibi gelse de bu değişikliğe itiraz edeceği için ben de gitmedim duruşmaya. Boşanma sonrası velayet tamamen bana geçince tekrar dava açarım diye düşünmüştüm ama her halükarda babasının da bulunması gerektiğini öğrendim ....
Şimdi ben işlemden kalkan davam için dilekçe yazarak tekrar duruşma günü isteyeceğim
Bu davada babayı da karşı taraf olarak mı göstermeliyim? Kendisine dava mı açmalıyım?