-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
toplamda ne kadar surdu firariniz???
-
Cevap: Firar eden (firari) subay ve astsubaylarla ilgili ceza hükümleri ve muhakeme usulü
-
Alıntı:
plenty rumuzlu üyeden alıntı
arkadaşlar nihayet ilişiğim kesildi. verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.açık cezaevi koşulları ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Sayın Plenty,ilişiğinizin kesildiğini nasıl öğrendiniz?
-
ilişğim kesildiğini mahkeme kanalı ile öğrendim. şimdi benim sorum şu; birliğime mahkeme yazısı gelmiş. 1 yıl ceza iyi halden 10 ay ve ''personele tebliği'' şeklinde. personelci beni aradı ve size tebliğ edilip cezanızı çekmeniz gerekmektedir şeklinde bilgi verdi. savcılıktan gelen belgede ise sadece tebliği deniyor. şu gün gelsin cezası infaz edilsin denmiyor. zaten ilişiğim kesildiğine göre artık cezamı sivil cezaevinde yatmayacak mıyım? ben tebligatı imzaladıktan sonra ilişik kesilme işlemleri ne şekilde olmaktadır? personel subayı tebligattan sonra cezaevine girene kadar göreve devam etmeniz gerekir derken, ilişiğim kesildiğini ve yalnız yazışmaların neticesini (sivil mahkemeye yazı gelene kadar ki süreç) beklemek için neden görev başında olmam gerektiğini söylediğini anlayamadım. bu dönemi nasıl geçirmemiz gerektiğini bilen bir arkadaşım cevap verebilir mi?
-
Alıntı:
ilişğim kesildiğini mahkeme kanalı ile öğrendim. şimdi benim sorum şu; birliğime mahkeme yazısı gelmiş. 1 yıl ceza iyi halden 10 ay ve ''personele tebliği'' şeklinde. personelci beni aradı ve size tebliğ edilip cezanızı çekmeniz gerekmektedir şeklinde bilgi verdi. savcılıktan gelen belgede ise sadece tebliği deniyor. şu gün gelsin cezası infaz edilsin denmiyor. zaten ilişiğim kesildiğine göre artık cezamı sivil cezaevinde yatmayacak mıyım? ben tebligatı imzaladıktan sonra ilişik kesilme işlemleri ne şekilde olmaktadır? personel subayı tebligattan sonra cezaevine girene kadar göreve devam etmeniz gerekir derken, ilişiğim kesildiğini ve yalnız yazışmaların neticesini (sivil mahkemeye yazı gelene kadar ki süreç) beklemek için neden görev başında olmam gerektiğini söylediğini anlayamadım. bu dönemi nasıl geçirmemiz gerektiğini bilen bir arkadaşım cevap verebilir mi?
Siz mahkemeye çıkmadan hakkınızda karar verilmesi ilginç,yanlış anlamayın ama ilk defa böyle bir durumla karşılaşıyorum.Bir çok arkadaşım ilişiği kesildikten çok sonra yakalanınca veya teslim olunca (bazıları 2-3 yıl firari kaldıktan sonra) mahkemeye çıktılar.Bu konuda bi merakım da şu eğer duruşmanızdan önce ilişiğiniz kesildiyse ve davanız eğer 12 Eylül den sonra görüldüyse sivil mahkemede görülmesi gerekir diye düşünüyorum;çünkü referandumdaki değişikliklerle sivillerin savaş hali hariç askeri mahkemelerde yargılanması yasaklandı.Yok eğer hala askerken yargılandıysanız ya da referandumdan önce yargılandıysanız sorun yok tabi..
İlişiğiniz kesildiyse kesinlikle çalışamazsınız zaten, sanırım personel subayı sizi yanlış bilgilendirmiş.Siz eğer vakit kaybetmeden cezanızı çekmek istiyorsanız savcılığa talebinizi şahsen iletebilirsiniz.İlişik kesme ile ilgili belgeleri de cezanızı çektikten sonra da en son birliğinizden alabilirsiniz.Cezanızı çekmeden oraya gitmek gibi bir zorunluluğunuz yok bu durumda..
Saygılarımla,
-
hocam sanırım yanlış anlaşıldı. ben mahkemeye çıktım. hakim takdir hakkını kullanarak tsk ile olan ilişiğinin kesilmesi diye yüzüme okudu. bu yazının birliğime gelmesinden bahsederken sanki bunlar benim dışımda olmuş gibi bir anlam oluşmuş. kusura bakmayın bu konuda. yanlış bilgilendirme olmasın. 16 ncı ayın sonunda yakalanarak mahkemeye çıktım. eğer ilişiğim kesilmese idi yurt dışına firar edecektim. şanslıyım ki herşey istediğim gibi oldu. benim sorum şu. mahkeme ilişiğinin kesimesi dedi ama 3 lü imza dedikleri başbakan savunma bakanı genelkurmay imzası olmadan ilişik kesilmemiş mi oluyor hala? bu imzalar atılmadan ilişiğim kesilmemiş olursa ben imzalar atılana kadar görevemi devam edeceğim? edeceksem hala maaş mı alacağım? bunların hepsi bana çok saçma geliyor? yıllık iznimin bitmesine 2 hafta var. 2 hafta sonra ne yapmam gerekiyor? birliğime gidip görevime devammı etmem gerekiyor? bilgisi olan varsa ve cevap verirse şimdiden teşekkürler..
-
sayın diaz uzun zaman oldu bu konuda birşey yazmadınız? değerli bilgilerinizi bekliyoruz. birde abiniz açık cezaevinde miydi? cezasını bitirdi mi? yeni çıkacak denetimli serbestlik vs. konuları bizi etkiler mi? teşekkür ederim şimdiden..
-
Alıntı:
hocam sanırım yanlış anlaşıldı. ben mahkemeye çıktım. hakim takdir hakkını kullanarak tsk ile olan ilişiğinin kesilmesi diye yüzüme okudu. bu yazının birliğime gelmesinden bahsederken sanki bunlar benim dışımda olmuş gibi bir anlam oluşmuş. kusura bakmayın bu konuda. yanlış bilgilendirme olmasın. 16 ncı ayın sonunda yakalanarak mahkemeye çıktım. eğer ilişiğim kesilmese idi yurt dışına firar edecektim. şanslıyım ki herşey istediğim gibi oldu. benim sorum şu. mahkeme ilişiğinin kesimesi dedi ama 3 lü imza dedikleri başbakan savunma bakanı genelkurmay imzası olmadan ilişik kesilmemiş mi oluyor hala? bu imzalar atılmadan ilişiğim kesilmemiş olursa ben imzalar atılana kadar görevemi devam edeceğim? edeceksem hala maaş mı alacağım? bunların hepsi bana çok saçma geliyor? yıllık iznimin bitmesine 2 hafta var. 2 hafta sonra ne yapmam gerekiyor? birliğime gidip görevime devammı etmem gerekiyor? bilgisi olan varsa ve cevap verirse şimdiden teşekkürler..
TSK dan ilişik kesilmesinin 3 yolu var:YAŞ kararı ile,birlik komutanının teklifiyle kuvvet komutanlığı aracılığı ile(3 lü imza dedikleri),bi de mahkeme kararı ile(ki bu sizin durumunuz).Yani mahkeme kararının sureti ile birliğinize gidip ilişiğinizi kestirebilirsiniz zira hakim hükmünü verdiği andan itibaren artık asker değilsiniz.Yok yine de personel subaylığı illa onlara bi yazı gelmesini bekleyecekse siz birlik komutanına durumu izah edip ayrılabilirsiniz (eğer netleştiremezlerse bağlı bulundukları askeri mahkeme başkanlığı ile görüşmelerini teklif edin).
Denetimli serbestlikten maalesef yararlanamıyoruz çünkü mart 2008 de askeri suçlar denetimli serbestlik yasasından çıkarıldı.Sanırım sizin davanız yeni sonuçlandı bu durumda üzülerek söylüyorum cezanızı çekmek durumundasınız.Bizim suçumuz(yani firar suçu) açık cezaevinde çekilebiliyor bu isteğinizi cezanızı çekmek için başvurduğunuz savcılığa iletebilirsiniz.Ancak bu durumda biraz zaman kaybedebilirsiniz(bazen yer olmadığı için tehir ediyolarmış).Eğer zaman kaybetmek istemiyorsanız kapalı cezaevine gidin sonra içerdeyken açıkcezaevi talebinde bulunun,boşluk olunca nakil yaparlar(bi arkadaşım öyle yaptı).
Saygılarımla,
-
teşekkür ederim sayın oziris.. mahkeme yoluyla lişiği kesilen için maaş hangi tarihten itibaren kesilir? bilginiz varmı?
-
Sayın Plenty,
Firarınızın verildiği andan itibaren maaşınızın kesilmesi gerekir.Eğer 16 aylık süre zarfında maaş aldıysanız geri ödeme gibi ciddi bi sorunla karşılaşabilirsiniz maalesef, umarım böyle bi hata yapmamışlardır.Yok eğer sadece tutukluluk süresi zarfında maaş aldıysanız onun da mahkeme kararının verildiği günden itibaren kesilmesi gerekir.Aksi taktirde bürokratik süreçten kaynaklanan gecikme ya da hata nedeniyle fazla ödenen kısmı MSB şahsınızdan kanuni faiziyle talep edecektir.
Saygılarımla,
-
sayın oziris tutuklanmadım ama savcı ifade alıp serbest bırkatırdığı dönemde mahmede kanalı ile ilişiğim kesildiği döneme kadar 1 hafta içinde bir maaş daha verdiler. cezayı erteletme durumumuz var mı? en fazla ne kadar erteletebiliriz biliyor musunuz? beklki seçimden önce bir af gelir diye soruyorum..
-
Evet, tutukluluk ya da tutuksuz yargılanma süreci içerisinde tarafınıza maaş ödenmesi gerekirdi ve doğru olanı yapmışlar. Ancak daha önce de belirttiğim gibi mahkeme kararının verildiği günden itibaren kesilmesi gerekir ödemenin. Örneğin 15 Eylül de bir aylık maaş verildi ve 3 Ekim de mahkeme neticelendiyse 11 günlük maaşı geri iade etmeniz gerekecektir.
Cezanın Askeri yargıtayca onanması,aradaki bürokratik süreç (yani sivil savcılıkla yapılacak yazışmalar) size 3-4 aylık bi süre kazandıracaktır (bu değişkenlik gösterebilir). Bir de siz tebliğ için son güne kadar beklersiniz bi 15 gün de o kazandırır, bir de ilgili savcılığa açıkcezaevi talebinde bulunursanırsanız bir miktar süre de öyle elde edebilirsiniz. Zaten seçime yaklaşık 8 ay var bu esnada da bizim durumuzu ilgilendirecek kısmi bir affın müsbet ya da menfi neticesi verilecektir diye düşünüyorum. Umarım hepimiz için hayırlı bir sonuç olur..
Saygılarımla,
-
sayın oziris bir sorum daha vardı. mahkeme eylül ayında oldu. temyiz sürecidir, yazının birliğe gelmesi gitmesidir derken halen asker kişiliğiniz devam edecektir tamamen ilişiğiniz kesilme yazışmaları bitene kadar dediler. bu arada ben yıllık iznin tamamı ile beraber askeri hastaneden 1 aylık raporla beklemeye koyuldum. sizce raporlar bittikten sonra göreve devam etmem gerekecek mi? yoksa mahkeme kararı verdi artık gitmeme gerek yok diye mi düşünmeliyim? bu arada sizde mi aynı durumdasınız? yani cezası henüzinfaz edilmemiş ama teslim olmuş firari?
-
Kusura bakmayın sanırım temyizi hesaba katmadım ve sanırım siz kararı temyize götürmüşsünüz bu durumda karar kesinleşene kadar göreve gitmemek için birlik komutanı ile görüşüp rapor almaya çalışmak en uygun yol bence..Sakın bir eleştri olarak algılamayın ama ilişik kesilmeden mahkemeye çıkmanın ve kararı temyiz etmenin vakit kazanmak gibi avantajı olduğu gibi halen asker olduğunuz için böyle de sorunları olabiliyor.Bu nedenle forumda genelde ilişik kesilmeden teslim olunmaması öneriliyor.Ama hiç merak etmeyin anlayışsız bir amir bile sizin durumunuzdaki bir kişinin birlik içinde görev yapmasını istemez(sakın yanlış anlamayın yaptığınız yanlış bi şey yok ama sanırım kötü örnek olabileceğini ya da durumunuzun görev yapmaya müsait olmadığı düşünülüyor).Bu nedenle problem yaşayacağınızı zannetmiyorum ama malum git-gel,hastane-birlik sıkıcı olacaktır.Ben bir hukuksever olarak ve daha önce süreci yaşamış arkadaşlarımla bizzat yaptığım görüşmelerden elde ettiğim bilgileri paylaşıyorum..
Saygılarımla,
-
Merhabalar,
Ben de firar etmeyi dusunen bir TSK mensubuyum. Firar edip, yurticinde ozel sektorde bir firmada çalışmaya başladığım taktirde (firmanın yatıracağı sigorta) SGK'dan dolayı yakalanırmıyım. Yani yurtiçinde kapsamlı bir arama kararı çıkıyor mu? Bu konuda tereddütlüyüm, yoksa yurtdışında eğitim ya da iş peşinde koşturacağım.
Sizlerin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum ve fikirlerinizi, görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
-
Alıntı:
detot rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Ben de firar etmeyi dusunen bir TSK mensubuyum. Firar edip, yurticinde ozel sektorde bir firmada çalışmaya başladığım taktirde (firmanın yatıracağı sigorta) SGK'dan dolayı yakalanırmıyım. Yani yurtiçinde kapsamlı bir arama kararı çıkıyor mu? Bu konuda tereddütlüyüm, yoksa yurtdışında eğitim ya da iş peşinde koşturacağım.
Sizlerin tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum ve fikirlerinizi, görüşlerinizi bekliyorum.
Saygılarımla
Firar süresince asker şahıs sıfatınız devam ettiği için sigorta yaptıramazsınız. Bu konuyu burada ayrıntılı paylaştık daha önce..Özel sektörde sadece kaçak olarak sigortasız çalışabilirsiniz.
Adınız GBT'ye düşecek, polis ve jandarma kayıtlarında aranıyor olacaksınız ama çok aktif bir arama süreci olmaz, 1-2 kere ailenizin evine gelir kapıdan sorarlar..
-
Alıntı:
detot rumuzlu üyeden alıntı
Merhabalar,
Saygılarımla
Firar süresince asker şahıs sıfatınız devam ettiği için sigorta yaptıramazsınız. Bu konuyu burada ayrıntılı paylaştık daha önce..Özel sektörde sadece kaçak olarak sigortasız çalışabilirsiniz.
Adınız GBT'ye düşecek, polis ve jandarma kayıtlarında aranıyor olacaksınız ama çok aktif bir arama süreci olmaz, 1-2 kere ailenizin evine gelir kapıdan sorarlar..
-
Selamlar;
Sayın Recidivist konuyu kısa,öz ve doğru olarak yanıtlamış. Ancak malum yurtdışına çıkma hususunu iyi düşünmenizi tavsiye ederim. Çünkü bu şekilde cezai şartlar değişmekle birlikte yurt dışından ülkeye tekrar giriş yapamazsınız. Eğer giriş yapmak isterseniz yakalanmayı göze almalısınız. Yurt içinde ailenizden uzak durduğunuz sürece hiç bi problem yaşamazsınız. Bu arada askeri kimliğinizi de yanınıza almayı sakın unutmayın! Çünkü o sizin için bir koruyucudur hiç bir şekilde size gbt sorgusu yapılmaz. Ayrıca saç sakal (uzun saç ve favori vb.) gibi olaylara da dikkat ederek çevrenize askeri personel görüntüsü vermelisiniz.
Saygılarımla...
-
Merhaba arkadaşlar,
İnfaz kararı geldikten sonra öğrencilik veya iş nedeniyle erteleme talebinde bulunabiliyor muyuz? Ya da şöyle sorayım: Daha önce bu ve benzeri sebeplerden dolayı infazını erteletmiş arkadaşlar var mı? Çünkü bu süreçten henüz geçmeyenler ertelenemez vs diyecekler eminim.
İkincisi, diyelim ki erteleme olmadı, kamuda çalışan bir birey bundan nasıl etkilenir? Tekrar işe dönme sürecinde sıkıntı olur mu?
Son olarak da emekli sandığından re'sen emekli olduk. Peki sigorta başlangıcı, derece vs haklarımız ne oldu? Eğer ödenen parayı o an SSK veya Bağkura aktarsaymışız bu haklarımız devam ediyor olacakmış, ama şimdi sigorta başlangıcı, derece, kademe vs haklarımız tamamen siliniyormuş. Bu konuda bilgisi olan var mı?
Bu nasıl iştir değerli arkadaşlar, onlarca sorun çıkıyor karşımıza, kimse de burada böyle bir sorun var çözelim demiyor. Biz mi gölgesiziz anlamadım ki.. İşten ayrıldık, ceza kapıda, tazminat gelecek ödemesi tam bir sorun, 30 yaşında sigorta başlangıcı yaptıracaksın, cezadan sonra tekrar iş bulmaya çalış, derken evliliğini ertele.. Kısaca bize kırmızı hap vermişler haberimiz yok. Pessimist miyim? ASLA. Ama bu kadarı da fazla be kardeşim..
-
Alıntı:
Dokuzharf rumuzlu üyeden alıntı
Pessimist miyim? ASLA. Ama bu kadarı da fazla be kardeşim..
merak etmeyin guzel seyler de oluyor.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/16096867.asp?gid=373
her ne kadar su an icin askerlik olarak bizi kapsamasa da bu ise el attilar. Elbet bize de sira gelecek.
-
Alıntı:
Merhaba arkadaşlar,
İnfaz kararı geldikten sonra öğrencilik veya iş nedeniyle erteleme talebinde bulunabiliyor muyuz? Ya da şöyle sorayım: Daha önce bu ve benzeri sebeplerden dolayı infazını erteletmiş arkadaşlar var mı? Çünkü bu süreçten henüz geçmeyenler ertelenemez vs diyecekler eminim.
İkincisi, diyelim ki erteleme olmadı, kamuda çalışan bir birey bundan nasıl etkilenir? Tekrar işe dönme sürecinde sıkıntı olur mu?
Son olarak da emekli sandığından re'sen emekli olduk. Peki sigorta başlangıcı, derece vs haklarımız ne oldu? Eğer ödenen parayı o an SSK veya Bağkura aktarsaymışız bu haklarımız devam ediyor olacakmış, ama şimdi sigorta başlangıcı, derece, kademe vs haklarımız tamamen siliniyormuş. Bu konuda bilgisi olan var mı?
Bu nasıl iştir değerli arkadaşlar, onlarca sorun çıkıyor karşımıza, kimse de burada böyle bir sorun var çözelim demiyor. Biz mi gölgesiziz anlamadım ki.. İşten ayrıldık, ceza kapıda, tazminat gelecek ödemesi tam bir sorun, 30 yaşında sigorta başlangıcı yaptıracaksın, cezadan sonra tekrar iş bulmaya çalış, derken evliliğini ertele.. Kısaca bize kırmızı hap vermişler haberimiz yok. Pessimist miyim? ASLA. Ama bu kadarı da fazla be kardeşim..
Sayın Dokuzharf, hislerinizi çok iyi anlıyorum süreç içinde o kadar çok belirsizlik var ki insan çoğu kez umutsuzluğa kapılıyor.Erteleme talebinin kabul edilmediğini biliyorum.Ayrıca hüküm verilmeden diyelim bi boşlukta adli arşiv sicil belgesi alıp kamuda çalışmaya başladık ceza gelince ne olacak bunu ben de araştırdım.Bazıları atama iptal edilir derken bazıları da memurluktan çıkarılmayı gerektiren bir suç olmadığı için hak saklı kalır diyor.Benim de görüşüm bu yönde(ve umudum).
İlişiğiniz kesildiğinde Emekli Sandığından yatırılan para Em.San. birikiminiz değil ikramiyenizdir, onu gönül rahatlığıyla harcayabilirsiniz ancak birikiminiz saklı kalır(eğer talep ederseniz onu da alabilirsiniz).Yani ikramiye res'en yatırılıyor, ancak birikim talep üzerine. Bu nedenle o parayı eğer talep ederek almadıysanız hizmet birikiminiz saklı kalacak ve yeniden işe başladığınızda hangi kuruma bağlıysanız oraya aktarılacaktır.
Daha önce, forumdaki bir arkadaşımız bütün hakları devam eder şekilde memurluğa başladığını yazmıştı,hatta ilk göreve başlayanlar normalde aday memur olmasına rağmen kendisinin asli memur statüsüyle işe başladığını yazmıştı.
Biliyorum,size yeteri kadar yardımcı olamadım ama yapılabilecek çok fazla bi şey yok.Ancak umutsuzluğa kapılmayın,evet belki zaman alacak,çok sıkıntı yaşanacak ama yapılacak en iyi şey bence süreç sonrası için gerekli hazırlıkları yapıp bizi aşan şeyleri düşünmemeye çalışmak..
Saygılarımla,
-
Değerli arkadaşlar,
Aynı yollardan geçmiş, benzer sorunlar yaşayan insanlar olarak paylaşımlarınız için teşekkür ederim. İnanın "saçmalık" diyebileceğim bu uygulamalar içinde belki hissi belki de mantıklı olarak benzer düşünceleri paylaştığım insanları görmek beni mutlu etti. Gerekli kurumlara başvuru yapıyorum. Gündemimizde böyle çalışma yok diye cevap geliyor. Biz ne zaman gündeme geleceğiz? Bu, kanayan yara değil de nedir? Yanlış anlaşılmasın kendim için söylemiyorum ama ben okul hayatım boyunca emsallerim arasında daima ilk üçteydim. Başarılarla dolu bir eğitim hayatım var. Ama düştüğümüz hallere bak. Yapmak istediklerimi erteleye erteleye psikoljik travma geçirmeye başladım. Başladım artık bir yerden. Şimdi de ceza gelince ne olacak bunu düşünüyorum. Saçlarım herşeye rağmen dökülmemek için direniyor. Bu kabuğu kırmak istiyorum. İnanın çekirdek aile dışında kimsenin umrunda değil bu süreç. Onlara sımsıkı sarılın. Ama onların da hoş olmayan yüzlerini görebiliyorsunuz. Bu süreçten sağlam çıkacaklar ve ruh sağlığı yerinde bir aile düzeni kuracak ve sağlam bireyler yetiştirecekleri şimdiden tebrik ederim. Bazı avukatlar erteleme talebinde bulunuruz vs diyorlar. Hiç kabul edildiği görülmemiş mi bu taleplerin?
Alıntı:
oziris rumuzlu üyeden alıntı
İlişiğiniz kesildiğinde Emekli Sandığından yatırılan para Em.San. birikiminiz değil ikramiyenizdir, onu gönül rahatlığıyla harcayabilirsiniz ancak birikiminiz saklı kalır(eğer talep ederseniz onu da alabilirsiniz).Yani ikramiye res'en yatırılıyor, ancak birikim talep üzerine. Bu nedenle o parayı eğer talep ederek almadıysanız hizmet birikiminiz saklı kalacak ve yeniden işe başladığınızda hangi kuruma bağlıysanız oraya aktarılacaktır.
Daha önce, forumdaki bir arkadaşımız bütün hakları devam eder şekilde memurluğa başladığını yazmıştı,hatta ilk göreve başlayanlar normalde aday memur olmasına rağmen kendisinin asli memur statüsüyle işe başladığını yazmıştı.
Sayın Oziris emek harcayıp cevap verdiğiniz için teşekkürler. 5000 TL civarı bi miktar Ziraat Bankasına yatırılmıştı. Bu ikramiye miydi? Bu arada buradaki ikramiye kavramını anlamadım. Ayrıca bu konudan emin misiniz? Çünkü bu forumda başka bir sayfada bir arkadaş böyle olmadığını haklarımızın geçtiğini söylüyor. Bu konuyu çok merak ediyorum..
-
Alıntı:
Sayın Oziris emek harcayıp cevap verdiğiniz için teşekkürler. 5000 TL civarı bi miktar Ziraat Bankasına yatırılmıştı. Bu ikramiye miydi? Bu arada buradaki ikramiye kavramını anlamadım. Ayrıca bu konudan emin misiniz? Çünkü bu forumda başka bir sayfada bir arkadaş böyle olmadığını haklarımızın geçtiğini söylüyor. Bu konuyu çok merak ediyorum..
Sayın dokuzharf aynı para bana da yattı, gönül rahatlığıyla harcayabilirsiniz. SSK'lı bir vatandaş işten atılırsa nasıl ikramiyesini veriyorlar, bu da aynen öyle. Bana ayrıca bir dilekçe geldi, eğer kurumda birikmiş paranızı da alarak kurumla tümden ilişiğinizi kesmek istiyorsanız doldurup gönderiniz diye, ben onu doldurup gönderseydim o zaman benim adıma birikmiş primleri de göndereceklerdi ama emeklilik yaş hesabım sıfırlanacaktı. Bu bilgi tam ve doğrudur, güvenebilirsiniz.
-
Alıntı:
Değerli arkadaşlar,
Aynı yollardan geçmiş, benzer sorunlar yaşayan insanlar olarak paylaşımlarınız için teşekkür ederim. İnanın "saçmalık" diyebileceğim bu uygulamalar içinde belki hissi belki de mantıklı olarak benzer düşünceleri paylaştığım insanları görmek beni mutlu etti. Gerekli kurumlara başvuru yapıyorum. Gündemimizde böyle çalışma yok diye cevap geliyor. Biz ne zaman gündeme geleceğiz? Bu, kanayan yara değil de nedir? Yanlış anlaşılmasın kendim için söylemiyorum ama ben okul hayatım boyunca emsallerim arasında daima ilk üçteydim. Başarılarla dolu bir eğitim hayatım var. Ama düştüğümüz hallere bak. Yapmak istediklerimi erteleye erteleye psikoljik travma geçirmeye başladım. Başladım artık bir yerden. Şimdi de ceza gelince ne olacak bunu düşünüyorum. Saçlarım herşeye rağmen dökülmemek için direniyor. Bu kabuğu kırmak istiyorum. İnanın çekirdek aile dışında kimsenin umrunda değil bu süreç. Onlara sımsıkı sarılın. Ama onların da hoş olmayan yüzlerini görebiliyorsunuz. Bu süreçten sağlam çıkacaklar ve ruh sağlığı yerinde bir aile düzeni kuracak ve sağlam bireyler yetiştirecekleri şimdiden tebrik ederim. Bazı avukatlar erteleme talebinde bulunuruz vs diyorlar. Hiç kabul edildiği görülmemiş mi bu taleplerin?
Sayın Dokuzharf, para ile ilgili mevzuyu Sayın Recidivist benden çok daha iyi ve açık bir şekilde açıklamış, ben de taahhüt ediyorum bilginin doğruluğunu.
Aslında ülkemiz maalesef insan hakları ve boyutlarında hukuksal olarak o kadar eksik ve zıt yönlü ki, değişimin iradesi bizimle aynı fikirde olsa da daha acil ve ana problem sahalarından sıyrılıp bizim mevzumuza gelinmesi sanırım biraz daha zaman alacaktır. Bu süreçte bizim manen yapabileceğimiz boş ya yapay problemlerle esas problem sahalarından uzaklaşılmamasını umut etmek olacak sanırım. Baştan, sözlerimin bir tavsiye olarak algılanmamasını sadece tecrübelerimi aktarmak olduğunu ifade ederken muhtemel yanlış anlamalar için yetersiz söylemimden ötürü şimdiden özür dilerim.
Sizi göreceli olarak anlayabilirim (belki yeterli değil) ancak sanırım sizi en iyi(ya da daha doğru bir ifadeyle en yakın) sizin durumunuzdaki biri anlayabilir.Ben de başta(ve halen bazen boşlukta kalınca) okul hayatında benden çok daha az başarılı bir arkadaşımı iyi bir mevkide görünce üzüldüm,pişmanlık duydum,mutsuz ve depresif bir ruh haline büründüm.Ama sonra şunun farkına vardım: bunun bana kazandırdığı hiç bi şey yok hatta kendi değişimim için ihtiyaç duyduğum enerjiyi olumsuz etkiliyor.Bu nedenle kendi adıma verdiğim yanlış kararlardan ders alma lüksünü saklı tutarak içinde bulunduğum duruma kendi kararlarımla geldiğimi ve bunu kabullenmem gerektiğini sürekli kendime söyledim yani bu kendi özgür irademle şekillenen kaderimdi. Ve pişmanlıkla boğuşacağıma bu durumumu değiştirmek için bütün imkanlarımı seferber etmeliyim diye düşündüm. Önce yapabileceklerimi sıraladım, bana en uygun olan ve en çok istediğimden başlayarak oluşturdum bu listeyi(malum fazla seçeneğim de yoktu ama aynı konuma tekrar düşmemek için sevgi ve ilgiden ziyade bana uygunluğunu daha çok önemsedim listeyi oluştururken).Sonra listedekiler için gerekli olan şeyleri tesbit ettim ve elde etmeye çalıştım(memurluk için kpss,bilgisayar belgesi,ales ve kpds notu,vs).Şimdi ise eşim ve çocuğumdan ayrı bi şekilde üzerime düşen bu görevleri(listedeki gereklilikler) yerine getirerek sürecimi takip ediyorum.Belki süreç olumlu sonlansa bile başka bir ilde çalışan eşimden bir kaç yıl daha ayrı kalmak zorunda kalacağım.Ama bunları düşünmemeye çalışıyorum çünkü başta da söylediğim gibi bu beni zayıflatıyor ve direncimi kırıyor.Gelecek için hazırlıkları yaparken henüz olmamış,gerçekleşmemiş sıkıntıları düşünmek ve onlar için üzülmek çok doğru değil sanırım.Kaldı ki süreç hiç ummadığımız kadar iyi bir şekilde de devam edebilir; belki ben eşimle aynı şehre atanırım ya da o yanıma gelir ya da siz başladığınız işte özveri ve kapasitenizle yükselip çok iyi bir konuma gelirsiniz,kısa sürede mutlu bir yuva kurarsınız.Tabi bu hayallerle de kendimizi doldurmamamız gerekir diye düşünüyorum sonradan hayal kırıklığına uğramamak için.Yani nötr ve aktif bir bekleme bence en iyi seçenek bizim için.
Sözlerimin başında benim bile sizi tam olarak anlayamayacağımı söylemiştim kaldı ki en yakınlarımızın bizi anlayamayaçağı maalesef acı bir gerçek.Ama bu, onların sevgi eksikliklerinden ya da ilgisizliklerinden değil yaratılışın doğasından ileri geliyor yoksa emin olun kimse anne ve babamızdan daha çok bizim iyiliğimizi isteyemez.Ama bazen onların iyi niyetle söyledikleri ya da yaptıkları şeyler bizi üzebilir,çünkü doğru olarak düşündükleri şey aslında doğru değildir bazen.Evet bi çok kez adımıza karar verirken ya da bize dair bi şeyler söylerken yanlış yaparlar ama unutmamalıyız tamamen iyiliğimizi düşünürler.Burdan da şöyle bi şey çıkarabiliriz diye düşünüyorum: onların bu iyi niyetle yaptıkları ve bizi çok üzen hatta bazen hayatımızı çok olumsuz etkileyen hatalarını tecrübe ederek kendi çocuğumuzu yetiştirirken bu edimden yararlanabiliriz.Çünkü iyi bir ebeveyn olarak onları sağlam bir birey olarak yetiştirmemek gibi bir lüksümüz yok ve zaten yakındığımız bi çok şeyi düzeltecek değişimi sağlayacak sosyolojik altyapı ancak bu şekilde oluşacak...
Saygılarımla,
-
Merhaba arkadaşlar. Askeri mahkeme kararı ile ilişiği kesilmiş bir askeri personelim.Hakim kararı açıkladıktan sonra (Tsk dan çıkarma ve 1 yıl hapis cezası) serbest bıraktı. O günden sonra sürekli izin istirahat kullanarak beklemedeyim. (yani karar ikametgahımın olduğu sivil mahkemeye gelecek ve onlarda beni şu gün gelip cezanızı yatın diye yazı ile çağıracaklar sanıyordum.) Askeri mahkemden ikametgahımın bulunduğu sivil mahkemeye yazı geldikten sonra, hakkımda yakalama emri çıkarılıp kolluk kuvvetleri tarafından alınıp ceza evine gönderilirsin diye bir yakınımdan bilgi aldım. Sürekli küçük bir ihtiyaç çantası hazırda bulundur polisler geldiğinde dedi. Benim merak ettiğim şu. Bir zarfla şu gün gelin diye davet mi gelir yoksa arkadaşın söylediği gibi polisler yakalama kararı ile gelip mi götürürler? Şimiden teşekkür ederim cevap verecek olan arkadaşlara..
-
Sayın recidivist bu konuda sizde aynı durumdasınız sanırım. Beni aydınlatabilir misiniz?
-
Alıntı:
(yani karar ikametgahımın olduğu sivil mahkemeye gelecek ve onlarda beni şu gün gelip cezanızı yatın diye yazı ile çağıracaklar sanıyordum.)
Sayın plenty vallahi ben de böyle biliyorum, bakalım yaşayıp göreceğiz...
-
Alıntı:
Merhaba arkadaşlar. Askeri mahkeme kararı ile ilişiği kesilmiş bir askeri personelim.Hakim kararı açıkladıktan sonra (Tsk dan çıkarma ve 1 yıl hapis cezası) serbest bıraktı. O günden sonra sürekli izin istirahat kullanarak beklemedeyim. (yani karar ikametgahımın olduğu sivil mahkemeye gelecek ve onlarda beni şu gün gelip cezanızı yatın diye yazı ile çağıracaklar sanıyordum.) Askeri mahkemden ikametgahımın bulunduğu sivil mahkemeye yazı geldikten sonra, hakkımda yakalama emri çıkarılıp kolluk kuvvetleri tarafından alınıp ceza evine gönderilirsin diye bir yakınımdan bilgi aldım. Sürekli küçük bir ihtiyaç çantası hazırda bulundur polisler geldiğinde dedi. Benim merak ettiğim şu. Bir zarfla şu gün gelin diye davet mi gelir yoksa arkadaşın söylediği gibi polisler yakalama kararı ile gelip mi götürürler? Şimiden teşekkür ederim cevap verecek olan arkadaşlara..
Hakkınızda yakalama emri çıkmaz.İkmetgahınıza yakın savcılık tarafından ya muhtarlık ya da karakol aracılığıyla ,adresinize bir yazı gönderilecek teslim olmanız hususuyla ilgili.Savcılığa teslim olduğunuz vakit sizlere 3 adet açık cezaevi tercihi sunulacaktır.Bu cezaevlerini siz belirleyeceksiniz.
-
sayın diaz ve recidivist sizlere çok teşekkür ederim bugüne kadar daraldığım her konuda yardımcı oldunuz. erteletme imkanımız olmadığı kesin mi? sanki 6 ay kadar erteletebiliriz gibi bir duyum almıştım.
-
sayın recidivist yazılarınızı şimdi okudum. hislerimize tercüman olmuşsunuz. teşekkürler. umarım hepimiz için en iyisi olur.
-
Tekrar merhaba,
Hükümetin üzerinde çalıştığı "kamu alacakları affı" içerisine bizim ödeyeceğimiz tazminatlar da girer mi acaba? Geniş bir yelpazede değerlendirileceği ile ilgili söylemler var haberlerde. Devlet her türlü alacağında faiz konusunda indirime giderek kolaylık sağlayacak. Bu konuda görüşü veya bilgisi olan var mı? Paylaşırsanız sevinirim..
-
http://www.haberturk.com/yazarlar/56...yurek-de-ister
Harika yazmis umur talu ellerine saglik! arkadaslar e-mail atmayi sesimizi duyurmaya calismayi lütfen elden birakmayalim. Sandigimizdan da fazlayiz!!!
-
Gerçekten harika bir yazı, bir konu ancak bu kadar duru ve güzel anlatılır..Çok teşekkürler paylaşım için Sayın Macabre ve tabi ki emeğiniz ve ilginiz için Sayın Talu..
Arkadaşlar bu arada benim bir sorum olacak: malum referandum neticesinde anayasa değişiklikleri kabul edildi ve böylece anayasamızın 145 inci maddesi değişmiş oldu ve yeni 145 inci maddeye göre siviller hiç bir şekilde askeri mahkemelerde yargılanamıyor. Peki bu durumda, ilişiği kesildikten sonra bir kişinin, teslim olduğunda sivil mahkeme tarafından yargılanması gerekmiyor mu? Yeni 145 inci maddeyi defalarca inceledim ve bu neticeye vardım ancak son durumla ilgili tecrübeler ya da konuyla ilgili uzman yorumları bizim için daha aydınlatıcı olacaktır..
Saygılarımla,
-
Alıntı:
oziris rumuzlu üyeden alıntı
...malum referandum neticesinde anayasa değişiklikleri kabul edildi ve böylece anayasamızın 145 inci maddesi değişmiş oldu ve yeni 145 inci maddeye göre siviller hiç bir şekilde askeri mahkemelerde yargılanamıyor. Peki bu durumda, ilişiği kesildikten sonra bir kişinin, teslim olduğunda sivil mahkeme tarafından yargılanması gerekmiyor mu? Yeni 145 inci maddeyi defalarca inceledim ve bu neticeye vardım ancak son durumla ilgili tecrübeler ya da konuyla ilgili uzman yorumları bizim için daha aydınlatıcı olacaktır..
Saygılarımla,
“MADDE 145- Askerî yargı, askerî mahkemeler ve disiplin mahkemeleri tarafından
yürütülür. Bu mahkemeler; asker kisilerin, sadece askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak
isledikleri askerî suçlara ait davalara bakmakla görevlidirler. Devletin güvenligine, anayasal
düzene ve bu düzenin isleyisine karsı suçlara ait davalar her halde adliye mahkemelerinde
görülür.
Savas hali haricinde, asker olmayan kisiler askerî mahkemelerde yargılanamaz.Askerî mahkemelerin savas halinde hangi suçlar ve hangi kisiler bakımından yetkili
oldukları; kurulusları ve gerektiginde bu mahkemelerde adlî yargı hâkim ve savcılarının
görevlendirilmeleri kanunla düzenlenir.
Askerî yargı organlarının kurulusu, isleyisi, askerî hâkimlerin özlük isleri, askerî
savcılık görevlerini yapan askerî hâkimlerin görevli bulundukları komutanlıkla iliskileri,
mahkemelerin bagımsızlıgı ve hâkimlik teminatı esaslarına göre kanunla düzenlenir.”
***Evet aslında biz artık asker değiliz. Tamam askeri suç işlemiş sayılsak bile şuanda asker değil sivil şahıs olduğumuz için sivil mahkemede yargılanmamız gerekiyor diye düşünüyorum. Forumda Bunu yorumlayacak bilir kişi var mı acaba ?
-
Firar ve izin tecavüzü suçu işleyerek ihraç olanlar 145.madde kapsamı dışındadır.Gölcük Donanma Komutanlığında görevli bir astsubayın referandum sonrası teslim olmasıyla başlayan davasında bu sizin söylediğiniz şekildeki itirazı reddedilmiştir.Bu kararı bir kaç hafta içinde tedarik edeceğim bir aksilik olmazsa.Burada yayınlayacağım inşallah.
-
Değerli arkadaşlar benim sizlere danışmak istediğim farklı bir konu var. Bilgi veren olursa sevinirim. 6 yıllık muvazzaflık görevimden sonra firar ederek, Tsk dan ilişiğini mahkeme yolu ile kestirmiş biriyim. Eşim kadrolu öğretmen. Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda ''eşi emekli olan bir öğretmen'' için eş durumu özründen bahsedilmektedir.Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda; Eşi emekli olanlardan;
a) Emekli edildiğine ilişkin belge,
b) TSK mensupları için emekliliğe sevk edildiğine ilişkin belge
istenmektedir. Biz Tsk dan mecburi hizmet süresi dolmadan kuvvet tarafından disiplinsizlik nedeniyle ilişiği kesilenler resen emekli edilmekteyiz. Resen emekli edildiğimizde diğer emekli eşleri gibi, bizim eşlerimizde eş durumu özrü başvurusu yapabilecekler midir?
-
Alıntı:
bartelmi diaz rumuzlu üyeden alıntı
Firar ve izin tecavüzü suçu işleyerek ihraç olanlar 145.madde kapsamı dışındadır.Gölcük Donanma Komutanlığında görevli bir astsubayın referandum sonrası teslim olmasıyla başlayan davasında bu sizin söylediğiniz şekildeki itirazı reddedilmiştir.Bu kararı bir kaç hafta içinde tedarik edeceğim bir aksilik olmazsa.Burada yayınlayacağım inşallah.
Sayın Bartelmi Diaz, paylaşımınız için çok teşekkürler..Sakın yanlış anlamayın, tepkim size değil ama anlamakta zorlanıyorum; madde o kadar açık ki..İnsan şunu görüyor: kanunlar kadar onları uygulayanlar da önemli, hatta belki daha önemli.. Evrensel ilkeler üzerinde hareket etme erdemine sahip olmadığımız sürece dünyanın en iyi yasalarına da sahip olsak böyle hukuk garabetleri, insan hakkı ve özgürlük ihlalleri yaşanacak sanırım..
Tekrar konuya dönersek açık bir anayasa ihlali olduğu kanısındayım ve açıkcası red kararında bunu nasıl açıkladıklarını merak ediyorum. Sizin karara ulaşmanızı sabırsızlıkla bekliyoruz..İlginiz için çok teşekkürler..
Saygılarımla,
-
Sn.oziris, gerçekten fazlasıyla aleni şekilde anayasa ihlali yapılmaktadır.Umarız ki bir gün (o gün hiç gelmeyebilir) bu aksaklıklar giderilecek ve herkes rahat bir nefes alacaktır. Sabredin diyorlar bize hep,düzelecek diyorlar,ama bilmiyorlar ki sabrettikçe hayatımızın en güzel yıllarından gidiyor.Daha ne kadar sabredeceğiz, mezara girene kadar mı bilemiyorum...
-
Sevgili arkadaşlar biraz yorum farkı giriyor bu araya.Her ne kadar madde siviller askeri mahkemede yargılanamaz dese de suç asker kişiyken işlendiği ve TCK da bir karşılığı olmayan suç olduğundan mahkeme bu kararı vermiştir diye düşünüyorum.
-
Alıntı:
Değerli arkadaşlar benim sizlere danışmak istediğim farklı bir konu var. Bilgi veren olursa sevinirim. 6 yıllık muvazzaflık görevimden sonra firar ederek, Tsk dan ilişiğini mahkeme yolu ile kestirmiş biriyim. Eşim kadrolu öğretmen. Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda ''eşi emekli olan bir öğretmen'' için eş durumu özründen bahsedilmektedir.Öğretmenlerin Özür Durumuna Bağlı Yer Değiştirme Kılavuzunda; Eşi emekli olanlardan;
a) Emekli edildiğine ilişkin belge,
b) TSK mensupları için emekliliğe sevk edildiğine ilişkin belge
istenmektedir. Biz Tsk dan mecburi hizmet süresi dolmadan kuvvet tarafından disiplinsizlik nedeniyle ilişiği kesilenler resen emekli edilmekteyiz. Resen emekli edildiğimizde diğer emekli eşleri gibi, bizim eşlerimizde eş durumu özrü başvurusu yapabilecekler midir?
Sayın Plenty, bence fiili bir hukuk boşluğu oluşuyor. Çünkü kanun eşi emekli olan demiş yani emekliliğin nevî belirtilmemiş. Bu durumda şansınızı denemelisiniz diye düşünüyorum. Ayrıca sonucu forumda paylaşırsanız biz de ileride belki kullanırız. Ancak durumunuz kabul edilmezse, iş bulamazsanız bile sigorta kaydı yaptırıp 1 sene sonra eş durumu tayini yaptırabilirsiniz.(Biliyorsunuzdur zaten sadece hatırlatmak istedim)
Saygılarımla,