-
Sayın paronayax,
Zina TCK'da zaten suçtu yakın zamanda kaldırılmıştı.O zamanlar da mı bir güvensizlik vardı.Ve Hukuk Fakültesine başlayan arkadaşlar hayret etmişlerdi.Zina suç değildi.Bu nasıl olurdu.Eğer Zina normal bir şeyse.Uyuşturucu kullanımı da suç olmamalı.Suçu gizlemekte suç olmamalı.Şahitlikten kaçınmak da suç olmamalı
Yapamam deme yapan senden iyi değildir
-
eğer gerçekten bir faydası olacaksa Ailenin korunması zinanın Tck da suç olarak yer almasına hapis cezasına kaldıysa evet o zaman suç olsun. Hapis cezası verilsin insanlar gidip yatsınlar aile de korunsun. Böyle bir mantık hiçbir ülkede olmamalı. Akp nin bu tavrına anlam vermek zor. Akp li milletvekilleri günlerdir tv programlarında açıklama yapıyorlar. Biz aileyi aldatılan kadını korumak istiyoruz diye. Açıklamalar şöyle devam ediyor....İnsanlar Zinadan dolayı boşanma davası açamıyorlar çünkü ispat edemiyorlar. İspat etmeleri için eşlerinin peşine dedektif takıp takip ettirmeleri lazım. Biz istiyoruz ki Bu işi devletin kolu üstlensin. İspat edemedikleri için zinadan değil şiddetli geçimsizlikten dava açılıyor ve senelerce sürüyor. Bu yüzden mağdur eş mal paylaşımında nafakada tazminatta hakkını alamıyor.. diye devam ediyorlar. Bu görüşe karşı çıkmıyorum. Ama şu soruma cevap bulamıyorum. O zaman eşlerden biri zinadan boşanma davası açtıktan sonra eşine suç üstü yapsa yada tam tersi suç üstü yaptıktan sonra boşanma davası açsa boşanma gerçekleşse gereken tazminatı malı nafakayı alsa olmuyor mu? illaki eşlerden birinin hapisle cezalandırılması mı gerekiyor. Yada suç üstü yapan herkes boşanma davası mı açıyor ....(Bu açıklamaların hiçbiri bana mantıklı gelmiyor. Sadece kılıf uydurmak için yapılan açıklamalar) Bunun neresi aileyi koruma anlayamıyorum. Kesinlikle Çağdaş dışı bir yöntem.
burcum
-
Forumun en başında, zina, benim vicdanımda suçtur. Diyerek, zinanın TCK da suç olarak sayılmasına karşı çıkmıştım. Sanki zinanın suç olmasına karşı çıkanlar, zinayı savunuyorlar. Gibi bir anlayış yerleşti. Hatta"siz zinayı savunuyorsunuz, eşiniz sizi aldatırsa bir şey olaz" gibisine laflar da edildi. Sapla saman karışınca da, kimin ne dediği belli olmadı. Buyrun, aşağıda Prof. Hatemi, bilimsel bir çözüm getirmiş. Katılır ya da katılmazsınız. tartışacaksanız, bilimsel bir temel üzerinde tartışın
Prof. Hüseyin Hatemi'nin sözlerine kulak verelim:
«Aile Hukuku kitabımda (1999 s. 76) şöyle demiştim: Zina, Ceza Kanunu'nda düzenlenen ve hapis cezası gerektiren bir suç olmamalıdır. Ne var ki zina toplum tarafından kınanmayan, yapanın yanında kâr kalan, gitgide suç sayılmak şöyle dursun, ün ve övünç vesilesi kılınan bir eylem de sayılmamalıdır. Özel boşanma sebebi olarak sadece zina kalmalı, zina dolayısı ile boşanmaya hükmedilmiş ise, davalı, belirli bir süre için kamu haklarından yoksun kılınmalıdır.
«Daha açık belirtmeye çalışayım: Benim görüşüm kabul edilirse: a) Ceza Hukuku, suç, savcı, zina şikâyeti veya ihbarı gibi kavram ve terimlerin bu tartışmada yeri olmayacaktır. b) Medenî Kanun'da, zinaya ve genel boşanma sebebi'ne yer verilecektir. c) Zina sebebiyle boşanma davası açılmış ve sonuçta aile mahkemesi boşanmaya zina sebebiyle hükmetmiş ise, bu boşanma hükmü, davalı için -mesela en aşağı beş yıl- kamu haklarından yoksunluk sonucu doğuracak ve bu sonuç Resmî Gazete'de ilan edilecektir. d) Ancak, boşanma davasının davalısının kadın veya erkek olması halinde farklı bir sonuca gidilmeksizin, davacı kadın veya erkek eşin, serbest rızası ile eşinin zinasına göz yumduktan sonra zina sebebiyle boşanma davası açması halinde, zina sebebiyle değil ancak genel boşanma sebebiyle boşanmaya hükmedilecek ve bu ilam da kamu haklarından yoksunluk sonucu doğurmayacaktır.
«İşte âcizane görüşüm budur. Bir zamanlar kabilinden konularda benden görüşümü soranlar, şimdi, akıl erdiremediğim dolayısı ile, beni hatırlamıyorlar bile!»
... diyen Hocaya teşekkürler.
-
Forumu okurken şu anda aklıma takıldı. Zinanın suç olmadığını farzedelim. Peki bu durumda en önemli delil olan emniyetçe suçüstü yakalanma delili de ortadan kalktığı takdirde boşanma davasında zinanın varlığı nasıl ispat olunacak? Polis suç olmayan bir fiil hakkında suçüstü yapabilir mi, delil toplayabilir mi?
https://www.hukuki.net
-
Dolandırıcılık suçunda iki kayıptan söz edilir.Maddi kayıp ve kişinin güven duygusunun zedelenmesi.Güven duygusu hukukça korunan bir menfaattir.
Zina yapan biri, eşinin güven duygusuna zarar vermiyor mu?Hukuğun bu menfaati koruması neden saçma olsun.
Erkekler aldatır diyen kadınların oranı çok fazla forumlarda.Zinanın suç olmasını da erkeklerin çoğu destekliyor.Kadınlar ise karşı çıkıyor.İnsanlar işlemediği bir fiilin suç olup olmaması ile neden ilgileniyor.
Yapamam deme yapan senden iyi değildir
-
gerçekten "dumur oluyorum !" zina ile ilgili tartışmaları okur ve izlerken..sanırım
insanların bir kısmı 21 yüzyılı yaşarken kimileri 16 17 ve 18. yüzyılda yaşıyorlar.. hatta insanların ve toplumların bilinçleri bile farklı..bakalım ne zaman evrimimizi tamamlayacağız..
bu arada hani bu toplumda gerçekten kadınlar kendilerini erkeklere göre nereye koyuyorlar onu da anlayabilmiş değilim.. bir hanımefendi rahatlıkla bu sebeple kendi haklarının korunabileceğini düşünebiliyor..!!
... şimdi zina denen olayın ( artık nasıl tanımlanırsa bu) failine ceza verilirse kadınllık gururumuz kurtulmuş olacak öyle mi...
kimi cezalandıracağız aslında bu durumda.. adam bizi aldatacak biz de onu hapse atınca tatmin mi olacağız ... yoksa eşimizin bizi aldattığı kadınla mı asıl problemimiz...bence o kadına da ölüm cezası vermek lazım hatta göğsüne kırmızı bir damga da çok yakışır )) .. hay allah !! ölüm cezasının kaldırılmış olması da ne feci değil mi bunların tümünü bir yere toplayıp yakmak lazım aslında..))))))) gerçekten "dumur ötesi "bir tartışma ...
Bu arada bu sitenin yöneticilerine de şunu sormak istiyorum.. zina hakkındaki anketinizde zinanın cezalandırılmasına karşı olanlar hangi şıkkı seçeceklerdi acaba..?? Ama böylebirşıkka ne gerek var değil mi ..bu kadar seçim hakkı ve bu kadar demokrasi bize fazla bile...!!
mehpare
-
Şu zina yasasının çıkmasını istemeye başladım. Valla bir atasözü tersine dönmüş olacak. Kaşı bozarken gözü tamir etmiş olacağız. AB'den kurtulabiliriz. (İnşallah)
https://www.hukuki.net
-
Vallahi haklısın Av.G.A :) şimdi de tarih vermişler, 6 Ekim'e kadar halledin bu işi diye...
-
Konu gerçekten kabak tadı verdi artık. Koskoca ceza yasası değişiyor, tek tartıştığımız noktası zina. Öncelikle zinayı bir yana ayırırsak yasanın geneli hakkında kamuoyunda ayrıntılı hiçbir bilgi yok. Komuyoyunu geçtim biz hukukçular bile taslağı ne kadar inceledik, olumlu yada olumsuz elştiri getirdik?
Bir tek zina yüzünden yasanın komisyona geri çekilmesi hükümetin açıkça basiretsizliğidir. Öyle CMUK'la uyumunu sağlayıp eş zamanlı çıkaracağız kabilinden açıklamaları da kimseye yutturamazlar.
Hükümet özellilklede Sayın Başbakan bu sorunu hep yaşıyor. Bir taraftan batıya doğru yeni açılımlar yapmak için çabalıyor, ama sonra nedense bir geri adım.
İster seversiniz ister sevmezsiniz, bu hükümet zamanında yapılan ekonomik reformlar ortada, siyasi reformlar ortada ama bu hükümetin üyelerinin kökleri de malum herkesçe. Ama bu hükümet şunun farkında değil %40'lara varan oyu o kökler vermedi. Erdoğanın sözde tabanı zannettiği kesimin aslında %5'leri geçmeyeceğini düşünemeyeceğini de zannetmiyorum.
O zaman bir sonuç kalıyor, geldiği kökler zaman zaman bir histeri nöbeti gibi ortaya çıkıyor. Sonra yeniden toparlanıp yoluna devam ediyor ama bu nöbetlerin izleri de kolay kaybolmuyor.
Bu vesileyle AB'den kurtulacağımızı söyleyen arkadaşların bir alternatif çözüm önerileri var mı acaba?
-
İspat zorunluluğu için hapisle cezalandırılmak mı gerekiyor.... Ben başka bir örneği paylaşmak istiyorum. Arkadaşım şiddete maruz kalıyor. Karakola gidiyor savcılığa suç duyusunda bulunuyor ve hastahaneye sevk edilip rapor alıyor. ve elinde 3 tane raporu var. Devletin hastanesinden alınmış. Yani devletin kollarına başvurarak işlemlerini yürütüyor. Ve bu raporlara dayanarak boşanma davası açıyor. Raporlarını mahkemeye sunuyor ancak davası düşüyor. Niye? Şahit gösteremediği için... Bir insan evinde şiddete maruz kalıyorsa bunu komşuları bilmek zorunda mı? Bu raporaları devletin kurumu veriyorsa neden şahit gösteremediği için boşanamıyor. Yada neden şiddet gördüğü için karşı taraf cezalandırılmıyor. Evden uzaklaştırılma ceza sı veriliyorda hapis cezası neden verilmiyor. Hapis cezası sadece zina olayına mı mahsus.....
burcum