-
Ben bir konunun bu kadar tartışılmasını bu kadar sorun haline getirilmesini insan zekasına hakaret olarak algılıyorum.Hayatı bu kadar basit noktalara indirgeyip sonra onun üzerinden felsefe yapmak bana basit geliyor.İnanan inanır,inanmayan inanmaz.Dış görünüşle,giyimle kuşamla müslüman olunmaz.Müslümanlık yürektedir.Diğer dinlerde öyle.Bugüne kadar okuduğum tüm din bilgisi derslerinde silah zoruyla şarap içmenin günah olmadığı öğretildi bana.Aynı şekilde başkasının zoruyla mecburen başörtüsünü çıkarmakta.Peki biz niye bu kadar sorun haline getiriyoruz bunu.Bir takım güçlerin aynı konuyu ısıtıp ısıtıp önümüze vermesine neden izin veriyoruz.
Ben buna kızıyorum işte.
Ayrıca,Kur'an-ı Kerim'i ben de okudum ve kadınların hortlak gibi kıyafetlerle gezmesi gerektiği yorumuna varamadım.Artık insanların beyinlerini kullanmasının vakti geldi.Düşünmekten,yeniliklerden korkmamak gerek.Yıllardır yapılan ezbere tartışmalarla bir yere varılamıyor işte.Azıcık üzerinde düşünmek gerek.Neyin kavgasını veriyoruz? 40 derece sıcaklıkta,bunaltıcı güneşin altında yürürken üzerinde simsiyah bir çarşafla gezmenin zorluğunu düşünmüyor kimse.İnsanların türbandı değildi diye tartışmalara sokulmasına,bölücülüğe engel olmak gerek.Sırf mollaların bencilliği yüzünden genç kızların kadınların bir kafese kapatılması hiçte adil değil.Ya yarım yamalak bir hayat yaşamak zorunda bırakılmaları...
Din toplum düzenini sağlamak ve korumak için yaratılan birşeydir.Amacı dışında yorumlanmamalıdır.Din hayatı kolaylaştırmak için vardır.İnsanlara eza vermek için değil.Lütfen dini inançla başka şeyleri birbirine karıştırmaktan vazgeçin.
-
arkadaşlar daha önce de yazdım. provake ediliyoruz. devamlı aynı kişiyle muhatap oldunuz mu? her yanıtlamadan sonra başka biri gelip türban, demokrasi, insan hakları deyip gidiyor. En basit sorularımıza dahi yanıt yok. Dün yine bir kardeşimizi kaybettik. İnsanca yaşama uğruna, insanların kafese tıkılamayacağını protesto etme uğruna, F tipi cezaevlerinin insan onuruyla bağdaşmayacağını dünyaya göstermek için kendini feda etti.
Bizim türbancılardan ses yok. demokrasiyi bir avuç bez parçası ya da üç tel saçın başkaları tarafından görünüp görünmemesine bağlayanlar, nerdesiniz. Adil yargılanma hakkı deyip Guatemala dan örnek verenler, Türkiye de olanlara niçin sessiz kalıyorsunuz.
Arkadaşım ben burdayım, ayrıca başka başka kişilerin yorum yapması sizi neden provake ediyor anlayamadım. F tipi cezaevleri insan onuruyla bağdaşmadığını söylüyorsunuz, dünyada bizimkiler kadar rahat ve lüks cezaevleri nerede var acaba. Bence asıl provakatörler F tipini bahane edenler.
Bende anlayamıyorum insanların Türkiye de olanlara sessiz kalmalarına. Ne yaman çelişkiler oluyor; kendilerini kentlerinin belediye başkanı gören şahsiyet(siz)ler, teröristlere taziye ziyaretine gidiyorlar, bunların sözde lideri olan şahsiyet(siz) hapisten talimatlar yağdırıyor ve kimse tepki vermiyor.
F tipi bahane, teröre destek şahane...
-
Arkadaşlar F tipi cezaevi konusunu isterseniz yeni bir foruma taşıyalım. Bu forum ile ilgili bir konu değil. O zaman bende F tipi cezaevi hususunda müsbet görüşteki fikrimi savunabilirim.
https://www.hukuki.net
-
ŞERİAT İSTEMEYEN AMA LAİKLERE SÖYLEMEDİĞİNİ DE BIRAKMAYAN VE DEMOKRASİ HAVARİSİ KESİLEN BİRİNİN KONUŞMASI
…parti demokrasiye saygılı olacak
ve hep böyle kalacaktır. Bu parti gerilim yaratacak
kadar salak değildir. İlk fırsatta iktidarın
nimetlerini halka sunacağız. Ve bu onurun
tek sahibi olacağız. Şeriatın gelmesi
için çalıştığımızı söyleyenler güç odaklarına
yakındır. Üzülerek söylüyorum, belki de kan-
dırmak için daha yalanlar atacaklar. Siyaset kavga-
lı olacak. Olsun varsın. Biz Müslümanlar, laik-
lere düşman değiliz. Ortalığı karıştıran kişi-
lerin hakkından gelmesini biliriz!
ne kadar güzel bir konuşma. ama bir kez de, birer satır atlayarak okuyun
-
Sayın Av.senol
Merhaba,
18.08.2004 tarihili yazınızda (yanlış anlamadıysam) Nal' a da Mıh' a da vurmuşsunuz.
Özetle "Tartışmaya açmak istediğiniz konu nedir?"
Saygılarımla
Saltuk
-
Sayın saltuk o yazım 2 bölümden oluşuyor,
1. Bölüm' arkadaşlar daha önce de yazdım. provake ediliyoruz. devamlı aynı kişiyle muhatap oldunuz mu? her yanıtlamadan sonra başka biri gelip türban, demokrasi, insan hakları deyip gidiyor. En basit sorularımıza dahi yanıt yok. Dün yine bir kardeşimizi kaybettik. İnsanca yaşama uğruna, insanların kafese tıkılamayacağını protesto etme uğruna, F tipi cezaevlerinin insan onuruyla bağdaşmayacağını dünyaya göstermek için kendini feda etti.
Bizim türbancılardan ses yok. demokrasiyi bir avuç bez parçası ya da üç tel saçın başkaları tarafından görünüp görünmemesine bağlayanlar, nerdesiniz. Adil yargılanma hakkı deyip Guatemala dan örnek verenler, Türkiye de olanlara niçin sessiz kalıyorsunuz. 'ragipataydan alıntıdır.
2. bölüm de kendi görüşlerim 'Arkadaşım ben burdayım, ayrıca başka başka kişilerin yorum yapması sizi neden provake ediyor anlayamadım. F tipi cezaevleri insan onuruyla bağdaşmadığını söylüyorsunuz, dünyada bizimkiler kadar rahat ve lüks cezaevleri nerede var acaba. Bence asıl provakatörler F tipini bahane edenler.
Bende anlayamıyorum insanların Türkiye de olanlara sessiz kalmalarına. Ne yaman çelişkiler oluyor; kendilerini kentlerinin belediye başkanı gören şahsiyet(siz)ler, teröristlere taziye ziyaretine gidiyorlar, bunların sözde lideri olan şahsiyet(siz) hapisten talimatlar yağdırıyor ve kimse tepki vermiyor.
F tipi bahane, teröre destek şahane...'
Ama olaylara tek taraflı bakmamaya ve kime dokunduğunu da düşünmemeye dikkat ederim. Doğru tektir, senin benim onun doğrusu olmaz. Kime dokunur onu bilemem.
-
merhaba,cevap geç oldu üstelik tamda istediğim gibi araştıramadım,ama araştırdığım kadarıyla aktarayım,gerçi anladığım kadarıyla ben ne yazsam siz aynı şeyleri söylemekte direneceksiniz,bizim toplumda genel olarak insanların biribirine karşı tahammülsüzlüğü vardır ya,onu aşmadık,sanırım bu kafalarla aşılacak gibide değil,
türban= İnce kumaştan yapılmış, başı sıkıca kavrayan bir tür baş örtüsü.
günümüzdeki analmı başörtüsü bizimde kullandığımız ve anladığımız anlamda başörtüsü
Nur Suresi (24. sure) 31. ayet
Diyanet Meali 24-31. Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kısımları müstesna olmak üzere, zinetlerini teşhir etmesinler. Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kendi kadınları (mümin kadınlar), ellerinin altında bulunanlar (köleleri), erkeklerden, ailenin kadınına şehvet duymayan hizmetçi vb. tâbi kimseler, yahut henüz kadınların gizli kadınlık hususiyetlerinin farkında olmayan çocuklardan başkasına zinetlerini göstermesinler. Gizlemekte oldukları zinetleri anlaşılsın diye ayaklarını yere vurmasınlar (Dikkatleri üzerine çekecek tarzda yürümesinler). Ey müminler! Hep birden Allah'a tevbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz.
Elmalılı Meali 24/31-Mü'min kadınlara da söyle, gözlerini sakınsınlar, ırzlarını korusunlar: görünmesi zaruri olanların dışında zinetlerini açmasınlar ve baş örtülerini yakalarının üzerine vursunlar; zinetlerini, kocalarından veya babalarından yahut kayın babalarından yahut oğullarından yahut üvey oğullarından yahut kardeşlerinden yahut kardeş oğullarından yahut kız kardeş oğullarından yahut kendi kadınlarından yahut sahibi bulundukları cariyelerden veya uyuntu (şehvetten yoksun) erkek hizmetçilerden veya henüz kadınların şehvet uyarıcı taraflarından habersiz çocuklardan başkasına göstermesinler; gizledikleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey mü'minler, hepiniz Allah'a tevbe edin ki, mutluluğu bulabilesiniz.
Yaşar Nuri Meali 24/31 Mümin kadınlara da söyle: Bakışlarını yere indirsinler. Cinsiyet organlarını/ırzlarını korusunlar. Süslerini/zinetlerini, görünen kısımlar müstesna, açmasınlar. Örtülerini/başörtülerini göğüs yırtmaçlarının üzerine vursunlar. Süslerini şu kişilerden başkasına göstermesinler: Kocaları yahut babaları yahut kocalarının babaları yahut oğulları yahut kocalarının oğulları yahut kardeşleri yahut kardeşlerinin oğulları yahut kendi kadınları yahut ellerinin altında bulunanlar yahut ihtiyaç içinde olmayan erkeklerden kendilerinin hizmetinde bulunanlar yahut kadınların mahrem yerlerini henüz anlayacal yaşa gelmemiş çocuklar. Süslerinden, gizlemiş olduklarının bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler, hepiniz topluca Allah'a tövbe edin ki kurtuluşa erebilesiniz.
Ahzab Suresi (33. Sure) 59. ayet
Diyanet Meali 33-59. Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına (bir ihtiyaç için dışarı çıktıkları zaman) dış örtülerini üstlerine almalarını söyle. Onların tanınması ve incitilmemesi için en elverişli olan budur. Allah bağışlayandır, esirgeyendir.
Elmalılı Meali 33/59-Ey peygamber, hanımlarına, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, dış elbiselerinden (cilbablarından) üzerlerini sıkıca örtsünler! Bu, onların tanınmalarına, tanınıp da eziyet edilmemelerine en elverişli olandır. Bununla beraber Allah, çok bağışlayıcıdır, merhamet edicidir.
Yaşar Nuri Meali 33/59 Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle, dış giysilerini üzerlerine alsınlar. Bu onların tanınmaları ve incitilmemeleri için çok daha uygun bir yoldur. Allah Gafur'dur, Rahim'dir.
yukarıdaki kuran meallerindede açıkça anlaşıldığı gibi ortada bir başörtüsü var ve bunuda yakaların örtülmesi şeklinde tarif edilmiş..eskiden kadınlar başlarını örterlerken yakalrı ve gerdanları görünürmüş ve gerdanlarına takı takarlarmış,bunu üzerine başörtülerinizi yakalarınızı kapatacak şekilde kapatın ayeti inmiş.bunuda şu anda kitabın isimini hatırlamıyorum,ama prof.Dr.Hayrettin karaman adlı bir yazarın kitabından okudum....
konuyla ilgili başkada bişey yazmayacağım,ben herkesin fikirlerine saygı gösteriyorum,umarım insanlar fikir özgürlüğü konusunda biraz daha hoşgörülü olmayı öğrenirler..
-
Bir konuyu tartışırken karşı taraf ikna olmuyorsa bu hoşgörüsüzlük değildir sayın Berrak. Eğer öyle ise kendinizi de hoşgörüsüz olarak nitelemeniz gerek. Bu tür söylemlere girmeden tartışacaksak devam edelim. Siz bilgilerinize emin olmadan kulaktan dolma yazıyordunuz. Benim zorumla bir konuyu araştırıp haftalar sonra getirebildiniz. Bu ayetleri yazacağınızı biliyordum. Klasik gerekçe olduğu için ezbere biliyorum bunları. Azhab Suresinin 33. ayetinin konuyla alakası yok. Surenin bütününü okursanız bu ayetin hikmetini anlarsınız. İslam ve tarihi ile biraz ilgilenenler bunu ayettende çıkarabilirler. Bu örtünme veya türban ile ilgili kullanabileceğiniz , genelleme yapabileceğiniz bir ayet değil.
Nur suresinin 31. ayetine gelince bu ayete hiç bir itirazım yok. Fakat şu soruları sıralama ihtiyacı duyuyorum.
1) Zinet'ten kasıt nedir?
2) Bu ayet Kur'an'ın günün koşullarına göre değişebilir ayetlerinden midir?
3) Siz Kur'anda türban ayeti var demiştiniz. Türban bu ayetin neresinde? Örtünme sadece türbanla mı olur? Boyun kısmı fular ile kapatılmış şapka örtünme için yetersiz midir?
4) Saç, zinet midir? Saçın bir telinin gösterilmemesi bu ayette yazıyor mu?
5) en önemlisi lütfen bu soruma cevap verin bu ayetin hikmeti nedir?
6) Kadının zineti (eğer süs ise) yoksa takmıyorsa, türban takmasına gerek var mıdır?
Bu soruları basitçe sordum ( gerekçesini çook yukarılarda yazmıştım) bazıları komik gelebilir. Verilecek cevapları merak ettiğim için soruyorum.
Saygılar
https://www.hukuki.net
-
ben size gidipte yeni ayet getiremem herhalde,elbette bu ayetleri yazacaktım,hem haftalardır araştırmıyorum,pek araştıramadım dedim ya,malumunuz ben avukatım ve işlerim oluyor....
zinet süs demek,
ben sorularınıza tek tek cevap vermek istemiyorum,
okuduğum ve anladığım kadarıyla örtünün amacı erkeklerin dikkatini çekmeyecek şekilde,giyimle bir bütün olarak örtünmek gerek,yoksa sadece başörtmeyle örtü ayetinin tam kasedilmediği islam alimlerince belirtilmiş.türban veya başörtüsü aynı anlama geldiğini daha doğrusu günümüzde aynı anlamada kullandığımızı söylemiştim.
sorularınız gerçekten komik.....
ben ne yazarsam yazayım sizin içine girdiğiniz o kalıplardan çıkmayacağınızı biliyorum....insanların özgürce düşünmesini nedense hazmedemediniz gitti...
-
Yılların kısır döngüsü ve aynı kısır döngü devam ediyor kimler türban takıyor.
<span id='hl' style='background-color: #FFFF00'>1. Türbanı siyasi amaç için kullananlar</span id='hl'>
Buna bir örnek 98 yılı Türban davasını temel hak ve özgürlükler çerçevesinde değerlendiriyoruz.Türbanlı arkadaşlar okula girerken türbanlarını çıkarmaları istendi onlar sınıftan çıktı biz de destek olmak için çıktık ardından aynı arkadaşlar ikinci öğretimle beraber derse girdi çünkü ikinci öğretimde henüz ses çıkarılmıyordu.
2. örnek aslında bir soru bu hükümet gelmeden önce her hafta hemen hemen her üniversite de bir türban eylemi olurdu.Kendi görüşlerini yansıtan bir siyasi parti iktidarda arkadaşlar 3 kasımdan bu yana kaç türban eylemi işittiniz.Oysa üniversiteye yine giremiyorlar.
<span id='hl' style='background-color: #FFFF00'>Türbanı dini inancın bir gereği olarak düşünenler</span id='hl'>
Bu arkadaşlar herşeyin farkında lisede de türban takıyordu kimisi lieye dahi gitmedi kimisi imam hatip liselerini tercih etti.1. örnektekinden farklı olarak lise de açık dolanıp üniversiteye gelince eylem yapmadılar hep kapalıydılar.Belli bir ideolojileri olsa da benim görüşüm dini inançlarını yaşamaları yönünde
<span id='hl' style='background-color: #FFFF00'>ve gelenekler nedeni ile Kuranı kerimden yada hadislerden haberi olmadan değerlendirme ihtiyacı bile duymadan türban takanlar</span id='hl'>
en büyük örnek ilçede yaşayan elleri toprakla haşır neşir olmaktan nasırlanmış süslenip püslenip gezinmesini bilmeyen kendini ailesine adamış vefakar anadolu kadını anam
1. gruptakiler malesef 2. ve 3. gruptakilere en büyük kötülüğü yapanlar bence ayrıca sevgili berrak'ın yazdıkları da sadece surelerin alıntısı yorumsuz ve sanırım burada da onların tesfirini yapabilecek kadar dini bilgisi bir arkadaşımız yok İnanan bir Müslüman içinse ayette yazılanın yoruma açık değilse yorumu yapılmaz bu bir inanç meselesidir.Sadece işitilir ve itaat edilir.
Şu andaki düzeni olduğu gibi destekliyorum siyasi bir araç halini aldığı için ama türbanlı arkadaşlar bu provakötörleri uzaklaştırabilirlerse sanırım herşey daha çabuk ve diledikleri şekilde düzelir.Kaygılar var ve normal
Yapamam deme yapan senden iyi değildir