Ne zamandan beri bu aşamadasın
Ben beş buçuk ay kaldım bu aşamada
Printable View
Vatandaşlık başvuru durumunu gösteren pencereden varmış, yararlı olabilir ?!
Girdiğiniz evrak bilgilerine ve yapılan işlemlere göre kişinin işlem durumu değiştirilecektir.
• Kişi için Genel Müdürlüğe Gönderilme Yazısı gelen evrak olarak girildiğinde kişinin işlem durumu "Genel Müdürlüğe Geldi" olarak değiştirilecektir.
• Kişinin dosyası ilgili vatandaşlık şubesine zimmetlendiğinde kişinin işlem durumu "İnceleme / Değerlendirme" olarak değiştirilecektir.
• Kişi için arşiv araştırması yapılmasına yönelik Arşiv Araştırması Yazışması giden evrak olarak girildiğinde kişinin işlem durumu "Arşiv Araştırması İstendi" olarak değiştirilecektir.
• Arşiv Araştırması sekmesinde araştırmaya gönderilen makamlardan (Emniyet Genel Müdürlüğü, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı) gelen sonuçlar işlenebilecektir. Herhangi bir makamdan olumsuz olarak yanıt gelmişse kişinin işlem durumu "Arşiv Araştırması Olumsuz" olarak değiştirilecektir. Her iki makamdan da 45 gün içinde olumsuz yazı ya da bekletme yazısı gelmemişse kişinin işlem durumu "Arşiv Araştırması Olumlu" olarak sistem tarafından değiştirilecektir.
• Kişinin vatandaşlık incelemeleri ve araştırmaları olumlu sonuçlanırsa Karar Onay Yazısı giden evrak olarak eklendiğinde kişinin işlem durumu "Karar Makamına Gönderildi" olarak değiştirilecektir.
• Kişinin vatandaşlık incelemeleri ve araştırmaları olumsuz sonuçlanırsa Red Onay Yazısı giden evrak olarak eklendiğinde kişinin işlem durumu yine "Karar Makamına Gönderildi" olarak değiştirilecektir.
• Kişinin Karar Onay Yazısı imzalanıp Karar Bilgileri girilip kaydedildiğinde kişinin işlem durumu "Başvuru Onaylandı" olarak değiştirilecektir.
• Kişinin Red Onay Yazısı imzalanıp Karar Bilgileri girilip kaydedildiğinde kişinin işlem durumu "Başvuru Reddedildi" olarak değiştirilecektir.
• Kişinin başvurusu onaylandıktan sonra Tescil düğmesine basarak tescil edildiğinde kişinin işlem durumu "Tescil Edildi" olarak değiştirilecektir.
• Kişinin başvurusu tescil edildikten sonra Başvuru Makamına Tebligat Yazısı giden evrak olarak eklendiğinde kişinin işlem durumu "Başvuru Makamına Tebliğ Edildi" olarak değiştirilecektir.
Arşiv Araştırması Bilgileri
Arşiv Araştırması sekmesinde işlem yapılacak kişiler için yapılan arşiv araştırması sonuçlarını girebilirsiniz. Ekleyeceğiniz arşiv araştırması sonucu bilgilerini girerek Ekle düğmesine basınız. Eklediğiniz arşiv araştırması sonucu bilgileri ekranın sağ tarafındaki sonuç tablosunda listelenecektir. Girdiğiniz arşiv araştırması sonucu bilgilerinde değişiklik yapmak istiyorsanız sonuç tablosundan işlem yapmak istediğiniz arşiv araştırması sonucu bilgisini işaretleyiniz. Arşiv araştırması sonucuna ilişkin bilgiler ekranın solundaki alanlarda gösterilecektir. Arşiv araştırması sonucu bilgileri üzerinde gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra Güncelle düğmesine basınız. Eklediğiniz arşiv araştırması sonucu bilgilerinden birini çıkarmak için sonuç tablosundan işlem yapmak istediğiniz arşiv araştırması sonucu bilgisini işaretleyiniz. Arşiv araştırması sonucuna ilişkin bilgiler ekranın solundaki alanlarda gösterilecektir. Çıkar düğmesine basınız. Yaptığınız ekleme, güncelleme, çıkarma işlemleri Kaydet düğmesine bastığınızda kaydedilmiş olacaktır.
Ayrıca, Suriye uyruklu olup da Türk vatandaşlığını kazanmak üzere başvuran kişiler için Maliyeye Mal Varlığı Araştırması için yazışma yapılır.
Vekil / Vasi / Veli Bilgileri
Kişi adına vatandaşlık bavurusu yapan kişi (Vekil / Vasi / Veli) Yabancı Kimlik Numarası ya da T.C. Kimlik Numarası bilgisine göre sorgulanmışsa vekil, veli ya da vasinin bilgileri Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nden otomatik olarak sorgulanarak getirilir. Yabancı Kimlik Numarası ya da T.C. Kimlik Numarası bilgisine göre sorgulanmamışsa bilgilerinin elle girilmesi gerekmektedir. Yanında * işareti olan alanlar zorunlu alanlardır.
Tescil Bilgileri
Onay makamlarınca alınan vatandaşlık kararları, kişilerin nüfus kütüklerine tescil edilmeden önce son bir kez daha gözden geçirilir. Tescil işleminden önce Yazdır düğmesine basarak tescil öncesi kontrol için ilgili vatandaşlık formunu alabilirsiniz.
Yapılan kontrol ve düzeltme işlemlerinden sonra Tescil düğmesine basılarak tescil işlemi gerçekleştirilecek ve ilgili olay formu dökümü alınarak, belirlenen personel tarafından imzalanacaktır. Formların bir kopyası başvuru dosyasına, bir kopyası da şubedeki tescil dosyasına konarak saklanacaktır.
Tescil sekmesinde tescil işlemi yapıldıktan sonra tescil bilgileri görüntülenecektir. Tescil işleminden sonra Yazdır düğmesine basarak ilgili vatandaşlık formunu alabilirsiniz.
Bakanlık makamından liste bazında alınan vatandaşlık kararına göre kişilerin bilgileri ve nüfus olayları nüfus kütüklerine sistem tarafından aşağıda belirtildiği gibi işlenir.
• Kişiye T.C. kimlik numarası verilir.
• Kişi bekar ise başvurduğu yerleşim yerinin bulunduğu ciltte, yeni bir hanede, durumu açık bir kayıt oluşturulur.
• Kişi evli ve eşi Türk vatandaşı ise kişi için eşi hanesinde durumu açık, medeni hali evli olarak bir kayıt oluşturulur.
• Kişi için vatandaşlık olay kaydı oluşturulur.
• Kişi evli ise için evlenme olay kaydı oluşturulur.
• Kişinin kendisi ile birlikte işlem gören çocukları için kişinin kaydolduğu hanede kayıt oluşturulur.
• Kişi ile birlikte işlem gören çocuklarına T.C. kimlik numarası verilir.
• Kişi ile birlikte işlem gören çocukları için vatandaşlık olay kaydı işlenir.
• Vatandaşlığa alınan kişilerin Türk vatandaşı anne-baba-eş-kardeş ve çocukları olması durumunda bunlarla aralarında gerekli bağların kurulması sağlanır.
Tebligat İşlemleri
Karar olumlu ya da olumsuz olarak başvuru makamına sistemden alınacak yazı ile tebliğ edilir. Başvuru makamı sistemden alınacak tebligat yazısı ile kişiye tebliğ eder.
Türk vatandaşlığını kazandığını belirten tebliğ yazısının bir sureti verilerek ilgili ilçe nüfus müdürlüğünden nüfus cüzdanı alması sağlanır.
Yazışma ve Formlar
• Başvuru Belgeleri Listesi
• Maliye Veznesine Hizmet Bedeli Yazısı
• Türk Vatandaşlığının Genel Olarak Kazanılması Başvuru Formu (VAT-3)
• Nüfus Kayıt Örneği
• İl Emniyet Müdürlüğüne Soruşturma Yazışması
• Tekit Yazısı
• İl Emniyet Müdürlüğü Soruşturma Sonuçları Formu
• Komisyon Üyelerine Davet Yazışması
• Komisyonun Kişiyi Mülakata Davet Yazışması
• Mülakat Sonuçları Formu
• Dosyanın Genel Müdürlüğe Gönderilmesi Yazışması
• Eksik Evrak Yazışması
• Kişinin Taşıdığı Devlet Vatandaşlığından Veya Vatandaşlıklarından Çıktığını/Çıkacağını Gösteren Belgeyi İsteme Yazışması
• Mal Varlığı Yazışması
• Arşiv Araştırması Talebi Yazışması
• Arşiv Araştırması Sonuçları Formu
• Red Kararı Onay Yazışması
• Kabul Kararı Onay Yazışması
• Kabul Kararı Onay Listesi ve Üst Yazısı
• Vatandaşı Olduğu Ülke Vatandaşlığından Çıkma Şartı Arananlar İçin Durumu Bildiren Yazı
• Başvuru Makamına Tebligat Yazışması
• Kişiye Tebligat Yazışması
• Form 91 – Türk Vatandaşlığına Alınma Bildirim Formu
• Arşiv Araştırma Süresi (45 gün) Dolmuş Fakat İşlem Yapılmamış Dosya Listesi
Karar makamına sunulucak olan Listeye eklenecektir aşaması ortalama kaç gün sürüyor bilgisi olan var mı
iyi akşamlar, başvurum Ocak. Evlenme Yoluyla Türk Vatandaşlığının Kazanılması başvurunuza ilişkin araştırma ve değerlendirme süreci devam etmektedir.
Oturma iznim bitene kadar vatandaşlık almayacağımı anladım. Çok şükür yeni pasaportum geldi ve oturma iznimin uzatılması için başvurdum.sizce 1 sene uzatma yeter mı?
merhaba
süreci beklerken sağlık raporu 1 yıl sonra yenilemek gerekli mi acaba?
Merhaba Arkadaşlar Genel olarak vatandaşlığımın durumunu kontrol ettiğimde böyle bi yazı çıkıyor bunun sebebi ne olabilir endişenlenmeye başladım :
"Başvurunuz hakkında bilgi almak için CİMER veya Genel Müdürlüğümüze ya da Başvuru Makamına müracaat etmeniz gerekmektedir." genel müdürlüğe gittiğimde 1 hafta sonra gelin bizim sisteme daha bilgi gelmedi şeklinde yanıt aldım .
Benim annem evlilik yoluyla vatandaş oldu vatandaşlığını kazandığı zaman ben 18 yasımdan büyüktüm annem vatandaş olduğu için annem benim için farklı merciilere basvurması gerekirmi hızlandırmak için?
Saygılar ve Sevgiler :)
Merhaba,
bende aynı durumdayım, 10 gün önce gittiğimde bilgi verememişlerdi, iki gün önce gittiğimde eksik evrak olduğunu söylediler, istediği eksik evrakları temin etmemin imkansız olduğunu başvurumun ta başından beri belirterek defalarca dilekçe yazdım ama en son yine buna takıldılar, sizin de bu sebepten olabilir, işlem askıya alındı anlamında geliyor, evrakları temin edebilirseniz kaldığı yerden devam edermiş.
Sizden hangi belgeyi istediler benim annem öz babamdan ayrıldığı zmn soyadı değişdi türk uvey babamla evlendigi icin yeni soyadi var yani benim soyadim ile annem simdiki soyadi farkli oldugu icin vatandas olduğum ulkeden nufus kayit ornegi istediler ama apostil ettiremedim bi turlu .
benden bekarlık belgesi ve doğum belgesi istediler, onları temin etme imkanım yoktu. siz de apostil ettirmediyseniz ona takılmıştır büyük ihtimal.
- - - Güncellendi - - -
bir de eksik evrağı dosya inceleme aşamasında istiyorlamış genelde, ama nedense son aşamaya gelince istemeye başlamışlar bu aralar, yani emeğe yazık oluyor
Apostil ettirmek istedim vatandas oldugum ulke hic orali deil zorluk cikaryorlar
Ama benim ikamet hep Aile olarak aliyorum yani annem uzerinden aliyorum sorun benim annemin soyadı değistiğ icin onun kütüğünde gozukmiyor yani annemin çocuğu olduğuna dair benden belge istiyorlar ama ben ztn o vatandas olmadan once onun uzerinden aile ikamet alıyorum hala da oyle aliyorum sistemde bakarlarsa yillardir onun uzerinden aile ikamet aliyordum bu ztn onun benim annem olduguma kanit olmaz mi ?
Merhabalar,eğer Türkmenistan vatandaşıysanız Ankaraya gidin,istanbuldaki konsolosluk yapmıyor.Daha detay isterseniz burdan sorun cevaplarım bu konu hakkında https://t.me/turkiyecitizenshipandrealestate
- - - Güncellendi - - -
Eğer aile ikamet izni alıyorsan,3 yıla kadar alabiliyorsun diye biliyorum.Ne kadar alabiliyorsan o kadar al,sonra yenilemeyle uğraşma.Her yenilediğinde başvurun duruyor çünkü.
- - - Güncellendi - - -
Sağlık raporların üstünde 2 yıl geçerlidir yazıyor ama onların sistemde 1 yıl sonra süresi dolmuş görünyor.Vatandaşlık memurunun bana dediği onlar yazıyla istemediği sürece bizde istemiyoruz.
Evlilik yoluyla almis Anne resit olan cocuklarina vatandas aldirtabilir mi cocuklarin yaş 25 den küçük çocukların aile ikameti var ogrenci
Anladim kendim ayri olarak basvurdum bekliyoruz hayirlisi inshallah aliriz
- - - Güncellendi - - -
Az once istambuldaki genel mudurlugunden ciktim benim basvurum genel olarak annem evlilik yoluyla vatandas oldu soyadi değiştiği icin benden kendim ulkemden aile nufus kagidi istediler ben bu belgeyi aldim ama bi turlu apostil edemedim dilek ile yolladim cevap olarak gonderdiigm belgde kabul edilmedi benden bu belgenin apostil edilmesi gerektigini vurguladilar simdi eger yinede apostil edemez isem avukat yolu ile ailw bagini dna testi ile kanitlamaya calisyorum ayni durumda olanlar eger belgeniz apostil deil ise bosuna ugrasmayan ya avukat halledin yada dna tesi ile denemeye calisin eger apostil ederseniz sizin icin daha hizli olucak bu arada arastirma kismandan gecmis sadece o kismda takili kalmis su anlik durrum boyle ilerki zmaanda bilgilendirme yapicagim bilginize
Sevgiler ve Saygilar:) oruclariniz kabul olsun bu arada
Merhaba Çarjowdan
Senin adına sevindim inşlh en yakın zamanda alırız
Bugün mü değişti cumartesi günü çalışıyorlar mı ki?
Siz vatandaslik hakkina hangi ikamet ile basvurdunuz ogrenci olarak mi ?
Merhabalar, Bugünlerde herhangi birinin başvurusu karar mercii tarafından onaylanıyor. Listeye dahil oldum, iki hafta geçti ve bekliyorum .....
Merhaba herkese,
"Genel Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması başvurunuza ilişkin arşiv araştırması yapılmak üzere ilgili kurum(lar)a gönderilmiştir." yaklasik olarak ne kadar suruyor acaba?
ayrica genelde red bu asamada mi gelir yoksa bir sonraki adim da mi?
Benimki yaklaşık 2 ay sürdü, kişiye göre degişiyor.
Merhaba kurtlar vadisi,
Sizin arşiv araştırması başlamıştır ve bende 6 ay devam etti ve Genel Olarak Türk Vatandaşlığının Kazanılması başvurunuza ilişkin araştırma ve değerlendirme süreci devam etmektedir 4 ay sürdü. Yani en az 9 ortalama da 12 ay sürüyor.
Şu anda karar makamınca gönderilmek üzere listeye eklenecektir.
Merhaba arkadaşlar...bir kaç hafta önce genel olarak vatandaşlık kazandım, şimdi aileme (eşim ve çocuklar) benim nüfus kayıtında nasıl ekleyebilirim, çünku onlarda yabancı olduğu için edevlette benim aile olarak gözükmüyorlar.. bilen varsa çok sevinirim
Listeye eklenecek aşamasında olanların bu ay bitmeden vatandaşlıkları onaylanır mı acaba?
Tahminler…?
Merhaba arkadaşlar benim sürecim böyle ama sabrım kalmadı. Araştırma ve değerlendirme tahmini ne kadar daha sürer?Çok uzun ve bunaltıcı bir süreç. İnşallah en yakın zamanda Araştırma biter. Başvuru 29.11.2021
Komisyon. (30.05.2022)
Evraklar G.M.gönderildi (26.06.2022)
Ön inceleme. (3.07.2022)
İnceleme. (10.07.2022)
Arşiv listeye eklenecek (10.11.2022 )
Arşiv araştırması. (12.12.2022)
Araştırma değerlendirme (10.02.2023)
Merhaba Kurtlar Vadisi
Benim başvuru sürecim şu şekilde
19/11/2021 Başvuru
20/01/2022 Mülakat
06/02/2022 ön inceleme
17/02/2022 İnceleme
13/05/2022 Arşiv araştırması için ilgili kurumlara gönderilmiştir
29/09/2022 Araştırma ve değerlendirme devam etmektedir
24/03/2023 Karar makamına sunulacak olan listeye dahil edilecektir.
gerisini bekliyoruz
Merhaba,
11-2021'de genel Türk vatandaşlığı başvurusunda bulundum ve tüm aşamaları hızlı bir şekilde geçtim. En uzun süren iki aydı ve sonra Ağustos 2022'de araştırma ve değerlendirme aşamasına girdim. Şimdiye kadar hiçbir değişiklik olmadı. Sizce bu kadar uzun sürmesi normal mi? Yaklaşık 8 ay oldu.
Merhaba, ben 11-2021'de genel Türk vatandaşlığı başvurusunda bulundum ve tüm aşamaları hızlı bir şekilde geçtim. En uzun süren iki aydı ve sonra Ağustos 2022'de araştırma ve değerlendirme aşamasına girdim. Şimdiye kadar hiçbir değişiklik olmadı. Sizce bu kadar uzun sürmesi normal mi? Yaklaşık 8 ay oldu.
Başvuru yaptığınız ile göre süre uzaya bilir büyükşehirlerden başvuru yapanlar işlemleri daha uzun sürer. Ben Isparta’dan başvuru yaptım siz hangi ilden başvuru yaptınız?
Herkese merhaba, bugün mesaj gelmiş: Vatandaşlık başvurunuz Karar Makamına sunulacak olan listeye dahil edilerek karar alınmak üzere Karar Makamına gönderilmiştir.
İnşallah hızlı olacak, sabırsızlanıyorum, inşallah olumlu...
Merhaba Katerina1994, hayırlı olsun! İnşallah yakında zorunlu süreç bitecek
- - - Güncellendi - - -
Merhaba ommy, bence sizi de aynı bizimle listeye alacaktır gibi bana geliyor; bende araşıtrma 6 ay, değerlerdirme 4 ay sürdü.