-
Cevap: İsim değişikliği ile ilgili sorular
Merhabalar.. Benim sorum şu: Ocak ayında isim değiştirmek için dava açtım nedenim o isimle tanınıp çağırılmamdı ama hakim inandırıcı bulmadıgı ve o isimle tanındıgımı ispatlayamadıgım için davamı reddetti.. ben o kullandıgım ismi almakta kararlıyım bunun için başka bir ilde veya ilçede yeniden isim degiştirme davası açsam olur mu? avukattan yardım alsam ne kadar zamanda hallolur?
-
Alıntı:
nihall21 rumuzlu üyeden alıntı
avukattan yardım alsam ne kadar zamanda hallolur?
Kısa zamanda hal olur...
-
davam 26 martta reddedildi.. önümüzdeki hafta başka bir ilçeye gideceğim orda dava acabilirmiyim? önceki davanın reddedilmesi yeni davamda olumsuzluğa yol açarmı?
-
Kayıt düzeltme davaları ikametinize bağlı mahkemelerde açılır. Mahkeme yetki hususunu göz ardı edip evvelce bu davayı açtığınızı tespit etmezse olumsuzluğa yol açmayabilir. Ancak davanızın reddine sebebiyet verdiğiniz hatayı mahkemelerde hakimlerde aramak yerine profesyonel destek alıp kötü neticeyi kemikleştirmemenizi öneririm.
-
Heralde milyonlarca kez soruldu bu soru ama ben yine sormadan edemeyeceğim. Adli tatil ne zaman? Yani bu tatilde davalar görülmüyor mu? Mesela ben mayıs ayında isim davası açmayı düşünüyorum ama dilekçeyi nereye vereceğim? Direk gidip adliyeye mi vereceğim, ayrıca dilekçe için avukattan yardım almak aşağı yukarı ne kadar tutar? Hani kendim de yazarım diye düşünüyordum ama düzgün olsun filan diye avukattan yardım alırsam iyi olur diye düşünüyorum dilekçe konusunda. Sizin görüşleriniz nelerdir?
-
Adli tatil her yıl Ağustos 1 ile Eylül 5 arasıdır. Bu tarihlerde de dava açılabilir, nufus davaları görülür. Dilekçenizi bir avukata yazdırmanız iyi olur, bütçenize uygun bir meslektaşımızı bulacağınızdan kuşkum yoktur. Dilekçenizi ekleri ile dosya haline getirip Adliyelerdeki tevzi bürosuna götüreceksiniz masraflarını vezneye yatıracaksınız.
-
Alıntı:
Av.Engin Oğuz rumuzlu üyeden alıntı
Adli tatil her yıl Ağustos 1 ile Eylül 5 arasıdır. Bu tarihlerde de dava açılabilir, nufus davaları görülür. Dilekçenizi bir avukata yazdırmanız iyi olur, bütçenize uygun bir meslektaşımızı bulacağınızdan kuşkum yoktur. Dilekçenizi ekleri ile dosya haline getirip Adliyelerdeki tevzi bürosuna götüreceksiniz masraflarını vezneye yatıracaksınız.
Cevabınız için çok ama çok teşekkür ederim :) Bir sorum daha olacak, peki bütçeme uygun avukat nasıl bulacağım. Okul vb işlerle çok yoğun olduğum için büro büro gezmek istemiyorum açıkcası... Peki avukat masrafları ortalama en ucuz ne kadar olur bu dilekçe konusunda?
İstanbul Barosu'nun internet sayfasından Avukat Asgari Ücret Tarifesine
4. Her türlü dilekçe yazılması, ihbarname, ihtarname, protesto
düzenlenmesinde 175.00 TL
175 TL çok fazla değil mi? Yani çok olmasını geçtim, bundan aza dilekçe yazacak avukat bulunamaz mı? Yani bulunamazsa ben kendim yazarım :D
Bir de unutmadan, bu dilekçe konusunda olumlu dava sonucu alan üyeler varsa kendileri mi yazdılar? Yazdırdılar mı? :utangac
Tekrar çok teşekkürler, iyi akşamlar.
-
İsim değişikliği ile ilgili sorular
Merhaba,
Ben 17 yaşındayım..
Bende ismimi değiştirmek istiyorum ama nasıl bir yol izleyeceğimi ve hayatımda hiç bu işlerle uğraşmadığımı bilmenizi isterim..
• Dilekçeyi yazdıktan sonra dilekçe dahilinde başka belgelerde verilecek mi? (nüfus cüzdanı fotokopi vs. gibi)
• Dava kabullendiği taktirde hakimin bana ne gibi sorular sormasıyla karşılaşabilirim.Hakimle nasıl bir uslüp içinde konuşacağım.
• Şahitlerimin yaş sınırlamaları varmı? Ne kadar şahit götürmeliyim?
• Eğer 18 Yaşından küçük olduğum için dava açamıyorsam benim vekilim olarak biri benim yerine açabilir mi?(babam)
İnanın nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum.Ama şunu biliyorum ismimi derhal değiştirmek istiyorum.Daha bekleyemeyeceğim.
Bana Kısa ama öz anlatım yaparsanız çok mutlu olurum. Ayrıca benim gibi sorunu olup adını değiştiren arkadaşların nasıl bir yol
izlediklerini bana anlatması beni çok rahatlatıcak ve beni cesaretlendirecekler.
Cevabınızı bekliyorum.Teşekkürler.
-
merhaba. ben isim değişikliği davası açtım ve bugün itibariyle yeni ismim gazetede yayınlandı. yaşım 25 olduğu için bireysel olarak işleri halledebildim. öncelikle bulunduğum yerin bağlı olduğu Kartal Adliyesi'ne gittim. dava açmak için dilekçe,sabıka kaydı,nüfus kayıt örneğiyle birlikte başvurdum. yönlendirmeyle önce tevzi bürosuna gittim. hakimin imzası gerektiği icin hakimden imza aldım.harçlarımı yatırdım ve mahkeme günün verilmesini beklemem söylendi. yaklasık bir ay sonra dava günü geldi.getirdiğim iki şahitin de ifadelerine başvurularak 22 nisanda davam görüldü. mayıs ayının 5 ila 10'u arasında gelip asliye hukuk kaleminden kararın alınması gerektiği söylendi. ayın 10'unda kararı aldım. Türkiye'nin heryerinde yayınlanan bir gazetede ilanen duyurulması gerektiği söylendi. yalnız burda önemli nokta herhangi bir gazeteden rastgele ilan verilemiyor. Basın İlan Kurumu'nun Sultanahmet'teki yerinden (ben İstanbulda yaşadığım için) ilanı verdim. ayın 15'inde yani bugün ilanım yayınlandı. pazartesi günü gazeteden bir örnek alıp ilanı vermem karşılığında verilen makbuzla birlikte tekrar 2. Asliye Hukuk Kalemine gideceğim. Burdan kararı nüfus müdürlüğüne yollayacaklar. Daha sonrası icin tam olarak bilmiyorum. ama isim değişikliğinizi bildirmeniz gereken yerler için kararın örneği gerekiyor. harçlar yaklaşık 50TL civarında + ilan ücreti 40TL. yani toplamda en fazla 100TL gibi bir masraf ödeniyor.
-
merhaba EseNn. ben bugün itibariyle yeni ismime kavustum.kendi deneyimlerimden yola çıkarak sırayla sorularınız icin yardımcı olmaya calısıcam.
- öncelikle dilekçeyle birlikte sabıka kaydı ve nüfus müdürlüğünden nüfus kaydı isteniyor.
- davanız kabul edildiği takdirde hakim size değil sahitlerinize soru soruyor. "bu kimdir? adı nedir? siz hangi isimle bilirsiniz?" gibi sorular soruyor hakim. hakimle konusma sekliniz herseyden önce sizden büyük bir insanla nasıl konusmanız gerekirse o şekilde olmalıdır bence.
- şahitlerin reşit olması gerekir ki bu çoğu mahkeme için böyle diye biliyorum. sizin yaşınız 17 olduğu için davanız ailenizle birlikte görülür diye biliyorum. şahitlerinizin akrabanız olmaması gerekir. 2 şahit yeterli dediler.
- tam bilmemekle birlikte sanırım ebeveynleriniz davayı açabiliyor. forumu detaylıca incelerseniz cevap bulabilirsiniz.
bunların dışında eğer şansınız varsa mutlaka bir avukata,hukuk bürosuna da danışmalısınız. ben bu forumdan okuyarak,örneklere bakarak halledebildim. ama hukuki yardım her zaman en iyisidir.
-
Tek bir celse de değişiyor mu isim,
eski isim ile benzer bir isim mi olması gerekiyor.
Adınıza hayırlı olsun.
-
Merhaba
Ben bu forumda yeniyim. Size bir sorum olucak;
ben 18 yaşındayım ve soyadımı değiştirmek istiyorum.Annem ve babam ben 2 yaşındayken boşanmışlar ve o günden sonra onu hiç görmedim yani tanımıyorum bile.Borçları ya da her hangi olumsuz beni ilgilendirmeyen şeylerin bana kalmasını istmiyorum.Onunla aramda tek bir bağ bile yok o yüzden artık bir an önce bu soyadından kurtulmak istiyorum.Nasıl işlemler yapmalıyım?Nereye başvurmalıyım?Ve işlemler ne kadar sürer?
Şimdiden teşekkür ederim.
-
İyi günler. Benim isteğim ismimdeki "Can" ekini sildirmek. Lakin aklıma takılan en büyük problem, istediğim şekilde çağrıldığım zamanlar olsa da genel olarak ismimin "Can" ekli şekilde kullanılmasıdır. Yani mahkemeye çıkarabileceğim bir şahitim yok, bir iki arkadaşımı "şöyle, şöyle diyeceksiniz" diye ayartmayı da istemiyorum ki zaten yanlış olur. Neden olarak da ancak gülünç olmasını gösterebileceğim. Bu sebeple, dilekçenin fazla sade olacağı düşüncesindeyim. Her ne kadar ileriyi düşünerek isim değişikliğini çok istesemde, mahkeme gibi bir yere gitmek beni korkutuyor açıkçası. :) Acaba sadece gülünçlük nedenini gösterip, şahit çıkarmamak davamın baştan reddedilmesine sebep olur mu? Ya da sonuca ulaşma şansım nedir?
-
Selam arkadaslar.. Ben kendim yurtdisinda yasiyorum ve isim degisikligi icin Ankara Barosundan bir avukata vekaletname verdim.. Butun masraflar toplam 1.800 TL tutuyor diye abimle haber yollamis.. Acikcasi bu miktar bana cok fazla geldi.. Simdi sorum bu miktar islemler icin makulmudur yoksa bir baska avukatla gorussem bu miktar inebilirmi?
-
Talep edilen ücret tavsiye edilen en az ücretin altında. Daha ucuz ücret daha ucuz hizmet ve kalite demektir...
-
MK ya göre ad değişikliğinden dolayı maddi ve manevi zarara uğrayan kimse ad değişikliğinden itibaren -1- yıl içinde bu kararın iptalini isteyebilir.Sayın İADAM,öncelikle şunu belirteyim ki ad değiştirme davalarında MK. md.27 esas alınarak süreç işletilir.Ve 27.mdye göre adın değiştirilmezliği temel ilkedir ancak kişinin isminin bireyi toplumsal ve bireylerarası yatay ilişkilerde temsil etmediği veya gülünç durumda bıraktığı tanıklar aracığılıyla ispatlanırsa ancak bu şekilde değiştirebilirsin.Ayrıca nu davalarda hukuki süreçte en etkin faktör hakimin takdir yetkisidir.Eğer hakimi ad değiştirme talebine temel teşkil eden subjektif sebeplerin doğruluğuna inandırırsan ancak bu durumda gerçekleşir.O yüzden yargı organının üzerinde yarattığı korkutucu etkiyi altüst edip tanıkların aracılığıyla bu talebini gerçekleştirebilirsin.Ayrıca ad değiştime davası açmak için kanuni erginlik yaşına (18. doldurulması ) ulaşmış olman gerekmez.Çünkü MK md.16 ya göre bu talebin kişiye sıkı sıkıya bağlı hak niteliğinde olduğu için yasal temsilcinin rızasını almadan da dava açabilirsin.Kolay Gelsin...
-
isim değişikliği 5490 sayılı yasada yapılan değişiklik ile ancak bir kere yapılabilir. daha önce isim değişikliği yaptırmış iseniz artık isim değiştirmeniz mümkün değildir.
-
sayın avukat bey ben ismimi değiştirmek istiyorum bana asliye hukuk mahkemesine başvurmam söylendi asliye hukuk mahkemesi adliye demi acaba ?
-
Hayır devlet hastanesinde demek isterdim ama değil.
Evet ikametgahınızın bağlı bulunduğu adliyede bulunan Asliye hukuk mahkemesine dava açarak isim değiştirmeniz mümkündür.
-
Selamlar...
Benim Sorum su: 1} Ben Turkiyeden Almanyaya cikmadan once ismimi mehmet iken Hasan yatim 1994. ama almanyada kalmam icin iltica ettim 1995 ederkende eski ismimi verdim ( Mehmet ) olani simdi ise almanyada yeniden ismimi Hasan etmek istedim.. Ama sorun cikti neden geldigin tarihte Hasan ismini vermedin dediler.. Ne yapabilirim.. yani 94 te ismimi degistirmisim 95 te neden mehmet olarak iltica ettin?
Tesekkurler..
-
ismim abdulbaki sizce değişiklik ihtimali haklı sebeplere dayandırırsam yüksekmidir ?
-
Rahatsız oluyorsanız değişme ihtimali yüksektir evet.
-
dilekçeyi verdikten sonraki isim değişikliğimin hukuki süreci ne olur ?
-
Adresinize duruşma davetiyesi gelir duruşmaya çıkarsınız neden değiştirmek istediğinizi dile getirirsiniz varsa delil ve tanık bildirirsiniz.
-
Benim de bir sorum olacaktı, adımda bir harf yanlış yazılmış isim değişikliği için olan davayı mı açmalıyım acaba bunun değiştirilmesi için?
-
Maddi hatalar nüfus idaresince düzeltilebiliyor önce nüfus müdürlüğüne müracaat edin derim.
-
Selam ben soruma hala bir cevap alamadim...
Selamlar...
Benim Sorum su: 1} Ben Turkiyeden Almanyaya cikmadan once ismimi mehmet iken Hasan yatim 1994. ama almanyada kalmam icin iltica ettim 1995 ederkende eski ismimi verdim ( Mehmet ) olani simdi ise almanyada yeniden ismimi Hasan etmek istedim.. Ama sorun cikti neden geldigin tarihte Hasan ismini vermedin dediler.. Ne yapabilirim.. yani 94 te ismimi degistirmisim 95 te neden mehmet olarak iltica ettin?
Tesekkurler..
-
Alman makamlarına verilecek cevabı bizim uydurmamız mümkün değildir.
-
merhabalar.
isim ekletme yada değiştirme ile ilgili gerekli prosedür nedir?
şuan kimliğimdeki ismimle sosyal çevremde kullandığım ismim farklı. Ve ben bu durumdan rahatsız oluyorum .
Yaşım da 17 .
yapmam gerekenler nelerdir ? Bu konuda hiçbirşey bilmiyorum . Yardımcı olursanız çok sevinirim . Saygılar.
-
Sayın Semihh;ad değiştirme ile ilgili taleplerin Tmk md.39 a göre ancak mahkeme kararıyla nüfus kütüğüne işlenebilmektedir.Ayrıca yaşının 17 olması ad değiştirme davası açmana engel teşkil etmez.TMK md.16 dan aldığın öznel yetkiyle ad değiştirme talebin kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için yasal temsilcinin iznini almadan yerleşim yeri asliye hukuk mahkemende dava açabilirsin.Ayrıca toplumsal ve bireylerarası yatay ilişkilerde nüfus kütüğünden farklı bir adla çağrılmış olman TMK .md 27 ye göre ad değiştirme açısından haklı bir sebep gibi görünüyor.Açacağın davada bu iddianı ispat edecek tanıkların olursa ve hakimde iddialarının doğruluğuna vicdanen kanaat getirirse istediğin olur.Ad değiştirmeye ilişkin yargılama sürecinde hakimin takdir yetkisi geniş rol oynadığı için bence sen dava açtıktan sonra tanıklar da bulmayı ihmal etme...
-
İyi günler. Bir kişi haklı sebepler göstererek isim değişikliği yapmasını gizleyebilir mi. Mesela ailesinin rızası olmadan kocaya kaçan kız ailesinin kendisine zarar vereceğinden korkarak isim değişikliği yapsa bunu bir şekilde gizleyebilir mi. Yani aile eski isminden arama yaparak yeni ismine ulaşabilir mi. Hukuki yollardan böyle bir olayın önüne geçilebilir mi ? Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkürler.
-
Merhaba Arkadaşlar,
İsim değişikliği ile ilgili olarak benim bir sorum olacaktır. Şimdiden yardımcı olacak Hukukçu veya bu konuda tecrübe edinmiş kişilere teşekkürü borç bilirim.
İki ismim var ve ikiside kız ismi -C***** G****-. Devamlı kullandığım isim ise tabiki "G****" ve ben bir erkeğim. "C***** " ismini ise resmi işler hariç hiç kullanmıyorum. İsmimin C***** G**** olmasında dolayı, bir çok resmi kurumdan aldığım evraklarda cinsiyetim kız olarak gözükmektedir. Lise diploması, mahkeme tebligatı, vukuatlı nüfus kayıt örneği, Üniversetede yoklama kağıdı vs. Bunlardan elimde Lise Diplomam mevcut. İş yerinde e-mail yazışmalarında beni tanımayan kişiler, imzamda sadece G**** olsada ağırlıklı olarak "G**** Hanım" diye hitap etmektedir. Ben bu durmu C*****'ı sildirmek ve yerine Ali ismini alarak çözmek istiyorum.
Bu konuda nasıl bir yol izleyeceğim ve ne gibi evraklara ihtiyacım olduğu konusunda yardıma ihtiyacım vardır? Avukat ihtiyacım var mı? Sade bi dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkmesine başvurmam yeterli mi?
Sevgi ve Saygılarımla.
-
Merhaba.Babaanneme ait olan ilk ismimi sildirtmek ve soyadı değişikliği yapıp annemin soyadını almak istiyorum fakat 15 yaşındayım.
Babaannem ve babam ile darp davam var.Bu konuda hakimin ikna olacağını düşünüyorum.
Hem anne(velayet sahibi) hem de babanın mı imzası gerekir?
Soyadı değişikliği konusunda,eğer soyadım değiştirilirse babamdan alacağımız nafakamı etkiler mi?
-
Merhabalar, bilmiyorum doğru mu yapıyorum fakat ''isim değişikliği ile ilgili sorular'' başlılığını görünce buraya sorunumu yöneltme gereğimsi duydum! Ben Hollanda'da yaşayan bir vatandaşım, 13 sene önce karşılıklı anlaşmalı olarak ilk eşimden ayrıldım ve kızımın velayeti annesinde ve şu an 17 yaşında olan kızım annesinle birlikte yaşıyor, bundan 2 yıl öncesine kadar annesi hiç bir sebep göstermeden kızımı benden uzaklaştırdı ve benimle görüştürmek istemedi. Ben defalarca mektup ve telefonlarla ulaşmaya çalıştım fakat hiç bir şekilde cevap vermediler ve her ikiside yanaşmadılar. Şu an birilerinin aracılığıyla öğrendim ki kızımı Türkiye'de nişanlamak istiyor ve aynı anda dağıtılan davetiyelerde kızımın soyadını (benim soyadımı) kendi soyadı ile değiştirmiş olduğunu öğrendim. Sizlere sorum, bana danışılmadan ve herhangi geçerli bir gerekçe göstermeden benim rızam olmadan soyadını nasıl değiştirebilirler, benim için böylesine hassas ve dokunaklı bir konuda nasıl bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız memnun olurum.
-
İyi günler, isim değişikliği dava süreci sonunda Basın İlan Kurumu'na ilan vermem ve mahkemenin tebligatını ulaştırması sonucu 4060 servisinden telefonuma "kesinleşmiştir" mesajı geldi. Zannedersem şimdi kesin karar kağıdını alıp kurumlara başvurmam gerekecek. Soracağım şey, illa benim gitmem mi gerekmektedir, yoksa dilekçede ek olarak mahkeme kararının kopyasını göndersem kabul görmekte midir?
-
Öncelikle merhaba. Benim nüfusta kayıtlı ismim Turan.Fakat ben kendimi bildiğimden beri ailem, arkadaşlarım, ilkokul ve lise dahil okulda "Turhan" olarak tanınmaktaydım. Ben nüfus müdürlüğünden kaynaklanan bir hata olduğunu düşünerek nüfus müdürlüğüne başvurdum fakat ismim Turan olarak yazılmış.Babamın pek okur yazarlığı olmadığı için nüfus memurunun yanlış yazmasını anlayamamış. Ben daha sonra ÖSSye girince isim yanlışlığı olmasın diye mecburen lisede resmi olarak işlerimde Turan ismini yazmaları gerektiğini ilettim.Turan isminden ben rahatsızım çünkü herkes beni Turhan olarak tanıdı.Üniversitede diplomamda Turan yazdı fakat tüm arkadaş ve hocalarım beni Turhan olarak tanıyorlar.Master yaptım tez savunmamda Turan yazdığını görünce hocalarım dahil arkadaşlarım hepsi şaşırıyor hangisi doğru diye sürekli bu sorulara maruz kalıyorum.Ayrıca sosyal paylaşım sitelerinde her yerde Turhan olarak bilinmekte. 18 yaşından küçük olduğum için ailem de ekonomik olarak pek müsait olmadığı için dava açıp düzeltme yapamadık.Ama şimdi hukuk ile ilgili İnternet sitelerinde takip ettiğim kadarıyla kendim dava açabiliyorum.Dilekçemi de hazırladım.Fakat ben hakimin bir harften dolayı ismimi değiştirmek istediğimi kabul edip edemeyeceği hakkında ve de ismim değiştirilirse ileride pek çok sorunla karşılaşır mıyım bilemiyorum. Siz bu konuda ne önerirsiniz?
-
turhangul, eğer farklı bir isimle tanınıyorsanız bu hakim için geçerli bir sebeptir. Dava sürecinden sonra tek uğraştıracak şey kimliklerin değiştirilmesidir, veya kurumlardaki bilgilerinizin güncellenmesi. Ancak isminizi biraz geç değiştirmeye karar vermişsiniz, tüm çevreniz sizi farklı isimle tanısa da diploma vb. unsurlarda eski isminizin yer alması belki size özel sıkıntılar yaratabilir. Ben sırf bu yüzden elimi çabuk tutup üniversite bitmeden bu işleri halletim. :)
-
kısa sürede yanıt bulursunuz
-
Velayeti bende olan çocuğuma kendi soyadımı vermek istiyorum
Merhaba hukukçu arkadaşlarımız.Ben 2009 yılında boşandım.4yasındaki oglumun velayeti bendedir.babasının sicilinin bozuk olması,suan cezaevinde bulunmasından ve babasını hiç görmemesi,babasının kesinlikle ilgilenmemesi durumundan ve tahsil hayatında bu soyadı kullanması durumundan rahatsız olacagını ve kendisini zedeleyecegini düsünerek kendi soyadımı vermek istiyorum.Velayetini alan annenin cocuguna kendi soyadını verebileceği bir yasanın cıktıgını ögrendim.zaten takipteydim.Bunu başlatmak için nasıl bir dilekçe hazırlamalıyım örnek verebilirmisiniz?Sdece bir dilekçe yeterli midir yoksa mahkeme mi açmamız gerekiyor?uzun bir süreç olur mu?geniş kapsamlı bilgi sunarsanız memnun olurum.Şimdiden teşekkürler...
-
Cevap: Velayeti bende olan çocuğuma kendi soyadımı vermek istiyorum
Arkadaşlar merhabalar öncelikle.. Kusura bakmazsanız bir sorum olacaktı. Bu soruyu çok sormuşlardır size biliyorum ama inanın arama yaptım ama sonuç çıkmadı nedense, üstteki arama kısmına isim değiştirme, isim kaldırma gibi cümleler yazdım ama hiç sonuç çıkmadı.
Benim sorum şu: 2. ismimle çok dalga geçiliyor ve bu isim beni çok rahatsız ediyor çevremde dalga konusu oluyorum ve bazen bu olay psikolojimi bozuyor bu ismi kaldırtmam mümkün mü? Bir konuda görmüştüm şahit felan lazım diye ama ben şahiti nasıl bulayım burada hiç komşum vs. yok neyse arkadaşlar sorum bu kadar tekrar kusura bakmayın iyi akşamlar..